Sada je: ned maj 04, 2025 12:28 am.

Prijava

Korisničko ime:   Šifra:   Automatsko prijavljivanje  

Vremenska zona: UTC + 01:00

Započni novu temu Odgovori  [ 322 post(ov)a ]  Stranica Prethodna  1 ... 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15 ... 17  Sljedeća
Autor/ica Poruka
 Naslov: Re: Lucidno sanjanje
PostPostano: pet nov 12, 2010 12:04 am 
Član foruma

H.Moris je napisao/la:
Pozdrav
Lucidno sanjanje mi se dogodilo par puta kao klincu , ali tad nisam svatao sta je (niti me zanimalo) .
To je postalo toliko ucestalo da sam ja u sred sna rekao sebi da sanjam i preokrenuo san u svoju korist/mastu.
Ali kad sam otisao kod psihologa za strucno misljenje rekao mi je da se lucidan san javlja pred budjenje , odnosno kad se deo mozga odgovoran za svest pocinje aktivirati , dok deo mozga zaduzen za san polako gasi, i da se lucidan san ne moze dugo odrzati.

Pa ok nije ništa pogrešno reka.

Vrh

PostPostano: pet nov 12, 2010 10:00 am 
Član foruma

H.Moris je napisao/la:
Pozdrav
Lucidno sanjanje mi se dogodilo par puta kao klincu , ali tad nisam svatao sta je (niti me zanimalo) .
To je postalo toliko ucestalo da sam ja u sred sna rekao sebi da sanjam i preokrenuo san u svoju korist/mastu.
Ali kad sam otisao kod psihologa za strucno misljenje rekao mi je da se lucidan san javlja pred budjenje , odnosno kad se deo mozga odgovoran za svest pocinje aktivirati , dok deo mozga zaduzen za san polako gasi, i da se lucidan san ne moze dugo odrzati.

Pogledao sam tri emisije Ne rubu znanosti koje su obrađivale ovu temu pa ako te interesuje pogledaj i ti. Tamo govore i o tome što si rekao.
Također sam pročitao na temi Umjetnost sanjanja da iskusan sanjač može dugo održati san u koliko zna šta radi.

Vrh

PostPostano: uto dec 07, 2010 10:17 am 
Član foruma

bajs je napisao/la:
Također sam pročitao na temi Umjetnost sanjanja da iskusan sanjač može dugo održati san u koliko zna šta radi.[/color]

Evo, koliko znam, lucidan san traje dugo, ukoliko ga ne uznemiravaš previše. To znači da ne kreiraš sam nešto unutar sna, ne putuješ nigde, nego ostaneš tu gde jesi i posmatraš, pustiš san da ide svojim tokom, iako si svestan u njemu.

Sad, to ne znači da treba sedeti u snu :)... Jedna lagana šetnja je vrlo delotvorna.

Opet, ovo bi bilo neko moje iskustvo, ne mora da je tako kod svih.

Vrh

PostPostano: uto dec 07, 2010 12:38 pm 
Član foruma

[quote="bajs"] Nije mi jasno kako preskočih ovaj post. Bajs žalim zbog kašnjenja mada mislim da se sve odvija baš kad treba. :)
Kako još mogu dvoje ljudi da se nađu u LS. Kad spavaju zajedno. Valjda i fizički dodir omogućava bolju vezu među astralnim tijelima.

Hmm, ako te razumijem, nakon što se dogovore u fizičkoj ravni i tu zapamte dogovoreno (lokacija i sve ostalo zabilježi se u sjećanje), nakon odlaska u san oni se ne mogu sjetiti jer ne koriste istu "bazu podataka" kao i na javi pa tu nastaje zbrka.
Vidiš, možda nam je upravo i zbog toga teško u prvu ruku probuditi se u snu, postati svjestan u njemu. (ovo govorim iz sopstvenog iskustva iliti iskustva početnika koji još nije ovladao gradivom u toj mjeri da može svaki put svjesno sanjati)

Tačno tako. Ne nije se zbog toga teško probuditi dok sanjaš, nego zbog zaborava. Zapravo ako ovladaš śećanjem svaki će ti san biti lucidni. Ima tu još jedna stvar. Mnogo što se ne može objasniti običnim jezikom i mnoge stvari se ne događaju po fizičkim zakonitostima. Na to ne treba obraćati pažnju jer se čovjek tad budi. Treba dozvoliti da se događaji odvijaju po svom redoslijedu, i samo pratiti dok se navikne. Važno je ne dozvoliti ośećanjima da se razbuktaju jer se tad gubi veza sa snom. Kasnije može da se interveniše po volji.

Ovo ne razumijem.

Ne može se otići bilo kad bilo đe, nego se ide tamo đe je potrebno za dati slučaj. Ti svjetovi su kao mjehurići na pjeni piva. I kad ideš u neki od tih svjetova ideš samo tamo i niđe drugo.

Dakle, može se sanjati i u astralu, odnosno, sanjač može sanjati u astralu.
Kako ideš u astral recimo, a ne u sopstveni san? Pojasni malo ako možeš.
To bi značilo da sanjač može da gradi u stvorenoj sopstvenoj kreaciji ali ne može mijenjati svijet astrala.
Da li sem ovoga postoji još koja razlika između svijeta astrala i svijeta koji gradi onaj koji sanja?
Ako mnogo tražim, izvinjavam se.

Svjetovi sanjača su dio astralnog svijeta. Oni su zaštićeni i u njih niko ne može ući osim onih koji imaju dozvolu. Astralni svijet spoljašnji je sve ono što ne pripada svjetovima sanjača. To je i Zemlja i planete i zvijezde i cijeli svemir. U tom svijetu se pored ljudi nalaze i sva druga stvorenja. U tom svijetu nijesi zaštićen kao i sjetovima sanjača.

Malo mi je jasnije sa ovim.
Astral je "neutralan".

Pa može se tako reći. Tvoje misli su drugačije znanje je drugačije, mnogo brže razmišljaš i bistrije a i pravila ponašanja su drugačija. Sve se to zna samo po sebi.

Vrh

PostPostano: uto dec 07, 2010 12:51 pm 
Član foruma

@ Zahir & Formica
Hvala! :thumbup: :love3:
I još jedno pitanje, kako da znam da li osoba koju sanjam sanja mene odnosno da li smo se sreli u snu.
Trebali bi oboje lucidno sanjati?
Hoću da pitam da li su oni koje inače sanjamo stvarni u snu a ne sjećaju se ili samo naše projekcije (projekcije našeg uma) ili neorganska bića koja su poprimila određen izgled?

Vrh

PostPostano: sri dec 08, 2010 3:50 pm 
Član foruma

bajs je napisao/la:
@ Zahir & Formica
Hvala! :thumbup: :love3:
I još jedno pitanje, kako da znam da li osoba koju sanjam sanja mene odnosno da li smo se sreli u snu.
Trebali bi oboje lucidno sanjati?
Hoću da pitam da li su oni koje inače sanjamo stvarni u snu a ne sjećaju se ili samo naše projekcije (projekcije našeg uma) ili neorganska bića koja su poprimila određen izgled?

Naravno oboje se nalazite u istom sanjačkom svijetu. Oni se ne mgu ničega sjetiti ukoliko se ne probude u snu. Znači oboje morate biti u LS da bi se sjećali. Ne radi se o projekcijama ili nekčemu drugom. To ste vi vaša astralna tijela u astralnom svijetu. Samo pazi kako se ponašaš tad su osjećanja burnija isto kao i doživljaji i nemoj odma skakati na prvo žensko stvorenje nego se suzdrži i pokušaj se ponašati pristojno.Ovo iz ličnog iskustva jer sam jednom ulećeo u njen san a ona je bila s nekom drugaricom koja nije bila ravnodušna prema meni a i meni se sviđala pa smo potajnim željama dali na volu. Krajem oka viđeh da mi žena uvrijeđena izlazi iz sna i poslije nekoliko me probudi snažni bol u međunožju. Ona kako je primjetila moju uzbuđenost u snu šinu me koljenom kao tobože se okretala pa slučajno. Do zore sam je ubjeđivao da je san samo san pa je veselo odlepršala na poasao a ja sam cijeli dan kunjao po fabrici.

Vrh

PostPostano: sri dec 08, 2010 4:23 pm 
Član foruma

FORMICA je napisao/la:
Ovo iz ličnog iskustva jer sam jednom ulećeo u njen san a ona je bila s nekom drugaricom koja nije bila ravnodušna prema meni a i meni se sviđala pa smo potajnim željama dali na volu. Krajem oka viđeh da mi žena uvrijeđena izlazi iz sna i poslije nekoliko me probudi snažni bol u međunožju. Ona kako je primjetila moju uzbuđenost u snu šinu me koljenom kao tobože se okretala pa slučajno. Do zore sam je ubjeđivao da je san samo san pa je veselo odlepršala na poasao a ja sam cijeli dan kunjao po fabrici.

:rofl :thumbup: Hvala ti!

Vrh

PostPostano: čet dec 09, 2010 12:40 am 
Član foruma

bajs je napisao/la:
FORMICA je napisao/la:
Ovo iz ličnog iskustva jer sam jednom ulećeo u njen san a ona je bila s nekom drugaricom koja nije bila ravnodušna prema meni a i meni se sviđala pa smo potajnim željama dali na volu. Krajem oka viđeh da mi žena uvrijeđena izlazi iz sna i poslije nekoliko me probudi snažni bol u međunožju. Ona kako je primjetila moju uzbuđenost u snu šinu me koljenom kao tobože se okretala pa slučajno. Do zore sam je ubjeđivao da je san samo san pa je veselo odlepršala na poasao a ja sam cijeli dan kunjao po fabrici.

:rofl :thumbup: Hvala ti!

O jes sad je i tebi smiješno ama da si bio na moje mjesto viđeo bi. :cry:
Dobro sad zaista jeste smiješno :occasion5:
Ali navodim primjer đe čovjek može žestoko da se prevari ako ne pazi. Čak i na takve beznačajne stvari đe je mogla i ona da se pridruži pa svima lijepo. Eventualno sve ponoviti u fizičkom svijetu (te stvari obožavam) No aj sad.

Vrh

PostPostano: čet dec 09, 2010 11:42 am 
Član foruma

Vidi, ovo me posebno interesuje;
Noćas sanjam jedan san sa mnogo prijatelja u njemu. Sa nekim od tih prijatelja imam verbalnu interakciju.
Da li se naše suštine zaista sreću tamo ili je to samo produkt mog uma?
Dakle, kada bi ih ja pitao da li su me sanjali sinoć, da li bi se oni slećali?
OK, postoji i onaj dio gdje sanjamo ali se uopšte ne sjećamo pa tu i leži zec.

Oću reći, prije nekoliko dana sanjam san gdje je isto mnogo ljudi i prijatelja mojih i svi smo skupa.
Tada ugledam jednog prijatelja koji je umro prije malo više od godinu dana i shvatim da sanjam.
Tada drugom prijatelju kažem da sanjamo, a on me pita kako znam?
Velim ja njemu da znam jer je ovaj umro, a prijatelj me začuđeno pogleda.
Pitaću ga ja da li se sjeća tog sna, a pitam i tebe Formice da li je to moguće ako razumiješ što te pitam? Je li moguće da se naše suštine konstantno sreću u snovima a da nisu toga svjesne i ako je odgovor pozitivan, smijem li ja kada sretnem u snu ljude govoriti njima da sanjamo odnosno probuditi ih u snu?

Hvala.

Vrh

PostPostano: čet dec 09, 2010 1:20 pm 
Član foruma

bajs je napisao/la:
Vidi, ovo me posebno interesuje;
Noćas sanjam jedan san sa mnogo prijatelja u njemu. Sa nekim od tih prijatelja imam verbalnu interakciju.
Da li se naše suštine zaista sreću tamo ili je to samo produkt mog uma?
Dakle, kada bi ih ja pitao da li su me sanjali sinoć, da li bi se oni slećali?
OK, postoji i onaj dio gdje sanjamo ali se uopšte ne sjećamo pa tu i leži zec.

Oću reći, prije nekoliko dana sanjam san gdje je isto mnogo ljudi i prijatelja mojih i svi smo skupa.
Tada ugledam jednog prijatelja koji je umro prije malo više od godinu dana i shvatim da sanjam.
Tada drugom prijatelju kažem da sanjamo, a on me pita kako znam?
Velim ja njemu da znam jer je ovaj umro, a prijatelj me začuđeno pogleda.
Pitaću ga ja da li se sjeća tog sna, a pitam i tebe Formice da li je to moguće ako razumiješ što te pitam? Je li moguće da se naše suštine konstantno sreću u snovima a da nisu toga svjesne i ako je odgovor pozitivan, smijem li ja kada sretnem u snu ljude govoriti njima da sanjamo odnosno probuditi ih u snu?

Hvala.

Da vaše astralne projekcije se sreću. Nema tu ništo u mozgu jer mozak nema nikakvog uticaja na tebe. Mozak je za tijelo, izvanredan kontrolni sistem i ništo više.

Jeste srećete se vazda i kao astralne projekcije. Po pravilu sanjate slične snove jer slično živite. Naravno da im možeš govoriti da sanjate možda se i oni probude. Sve je to prirodna stvar. Dobro mjesto je drugačije ali nije nepoznato jer u tom svijetu provodimo jednako koliko u fizičkom.

Vrh

PostPostano: čet dec 09, 2010 2:05 pm 
Član foruma

Zahvaljujem se mnogo na odgovorima! :thumbup:

Evo sada nešto interesantno.

Upravo sam razgovarao sa jednom osobom iz sinočnjeg sna i ona mi kaže da je sanjala skoro isto. =D>
Znači 90% se podudara sa mojim sjećanjem što bi jednostavno značilo da smo u snu svi povezani i da se srećemo ali se jednostavno ne možemo sjetiti kada se probudimo.

Vrh

PostPostano: pet dec 10, 2010 9:59 pm 
Član foruma

Ima još jedna stvar. Taj svijet se stalno mijenja on nikad nije isti ako trepneš već se promjeni. Postoje nekakvi ritmovi koji se pravilno ponavljaju pa se može i predviđeti u kom smjeru će se promjene odigrati mada je to teško. I dalje još, nemora isto da vide dvije osobe u astralu. Neko može viđeti naprimjer crnog konja a ti možeš istog konja viđeti kao bijelog ali ostalo je uglavnom isto. Sav taj svijet je vrlo promjenljiv pa boravak u tijelu izgleda kao odmor od tih stalnih promjena koje pratiš htio nehtio. Zato sam i bio zapanjen kad sam otkrio (kao dijete) da se slova jednom napisana ne mijenjaju i za vazda ostaje ista poruka. To mi je djelovalo nevjerovatno.

Vrh

PostPostano: pet dec 10, 2010 10:16 pm 
Član foruma

Da, čak i u ovom svijetu ljudi različito vide određene stvari, sigurno da je i tamo tako.

Ipak suština je ista što me je impresioniralo zaista. :shock:

Otkriti tako nešto iz ličnog iskustva daleko je drugačije nego slušati o tome, a tebi hvala još jedanput za odgovore. :occasion5:

Vrh

PostPostano: sub dec 11, 2010 8:27 pm 
Član foruma

sinoć sam imao neobičan san, i na kraju sam se osvjestio u snu... u6tvari je to bio jedan od par snova koje sam sanjao sinoč...ali mislim da u ostalim snovima nisam se uspio osvjestiti, ali ih se svih jasno sjećam i svi su bili izrazito realsitični, što bi se reklo...

naime u tome snu se nalazim u san franciscu, i penjem se nekom cestom uzbrdo (još i dalje nisam svjestan, sve se samo odvija).... puno se nizova kuća vidi..., ima tu i auta, svega i svačega, ali čini mi se da nije bilo uopće ljudi, ko da je sve bilo naprosto pusto, ali istovremeno prekrasno i ko da se osjećala neka prisutnost (ali ništa neugodno, naprotiv, baš ugodno je bilo) ali nikoga se nije vidjelo... kako sam se popeo višlje na brdo vidim u daljinu, ljepo sve izgleda i u daljini se vidi grad kako se preljeva preko drugih brda u daljini, vidi se i more u daljini, ko da se vidi i neki most...

a kako sam saznao da sam u san franciscu? kako sam "upao" u taj san, i kako sam malo šetao, ko da sam sam sebi rekao ili ko da je neki glas iz neodređenog smjera rekao: san frrancisco!

no, kako sam se uspeo višlje na brdo tu susrećem nekoga čovjeka (ili se tako bar činilo)...

on nešto radi ispred svoje kuće... čini se da je stariji čovjek... nešto smo pričali ali se ne sjećam šta, bio je nasmješen i veseo...

uglavnom, spuštam pogled prema dole i gledam si u stopala/noge, zatim ruke pružam i vidim ih također...

u tom trenutku se osvještavam i postajem svjestan da sanjam (sam sebi sam kazao: ovo je san)...

pomalo se drukčije osjećam, ali sam smiren... nema straha... podižem pogled i polako počinjem osjećati da se "gubim"... tj. da gubim vezu sa snom, ko da će usljediti buđenje... ali sam se na neki način uspio održati budnim u snu... uspio sam podići pogled i ostao sam u snu, i osjećao sam sebe, da se tako izrazim, na jedan drugi način i osjećao sam da nije puno ostalo dok se ne produdim...

ovoga se sjećam... nakon što sam podigao pogled, upitao sam toga čovjeka gledavši u njega: dali si svjestan? na šta je on odvratio: neznam, pusti me... ali se i on promjenio vizualno, takoreći... sada je imao pognutu glavu i gledao je u pod i ko da je njegov lik potamnio (a prije toga je bio ko svjetliji), sada je više nalikovao na neku sjenku u odjeći, a nešto manje na ljudkso biće i nije se više smijao i bio baš veseo... naime, cijela atmosfera je postala drukčija, kao pomalo tamnija i teža negoli prije što sam se osvjestio...

htio sam još ostati i pričati s tim starcem, ali se budim ubrzo nakon što mi je dao odgovor....

neki komentari na ovaj neobičan san?

:love9:

Vrh

PostPostano: sub dec 11, 2010 8:53 pm 
Moderator

Starac u snu je obično Nadduša (Oversoul), penjanje na brdo je obično put prema izlasku iz tijela preko krunske čakre, sastanak kod vrha brda sa starijim čovjekom bi po nekoj logici bio spajanje, komunikacija sa Naddušom, a možda i sa višim Ja što je nešto niže od Nadduše.
Ako san još ima i okus nekog svečanog mirnog sumiranja svega, neke finalizacije, onda bi to moglo biti to.
Da li je negdje bila zmija?

Vrh

PostPostano: sub dec 11, 2010 9:20 pm 
Član foruma

Promatraču dobro si sve protumačio i vjerovatno si u pravu. ja to tako ne vidim (mislim ti si u pravu) neg je Artist bio tamo i sreo tu osobu a značenje sve te situacije on sam može znati. Zaista je to sve neobično. Ja kad idem u druge gradove vidim trenutno stanje u fizičkom svijetu. Jedino ako ima nekih promjena onda idem tamo da vidim o čemu se radi. (mislim na promjene u opštem smislu nešto kao ukupni napon ili naelektrisanje ili tako nekako)

Vrh

PostPostano: sub dec 11, 2010 9:38 pm 
Moderator

Moje tumačenje je samo prijedlog tumačenja, ništa više, ali svečano zvuči san.

Onaj drugi dio gdje postaje malo mračnije je takođe razumljiv, povratak nazad prema gušćim razinama, vjerovatno preko tamne energije, tamne materije u materiju, tako tumačim što često ti likovi budu mračni crni, sjenoviti, a opet nisu zlo.

Vrh

PostPostano: ned dec 12, 2010 5:20 pm 
Član foruma

formice,

nemam pojma kakvo bi značenje moglo biti... trenutno mi ne pada ništa pametno na pamet... :-k

dali svi snovi (lucidni/nelucidni) moraju nužno imati neko značenje ili mogu biti bez nekog značenja, već čisto san bez nekog specijalnog značenja?

ili neki snovi mogu ustvari biti "nametnuti" snovi na neki način, npr. čitao sam o tome da mnogi snovi mogu biti samo paravan memorija, a da u biti se iza toga paravana krije otmica od vanzemaljaca; šta ti kažeš o tome, dali ima takvih stvari kao nametnutih snova od nečije strane u nekakve određene svrhe?

druže promatraču,

ne nije bilo nikakve zmije... i jeste bilo nekako mirno, svečano što kažeš, i ko da se radilo o nekom sumiranju, pogotovo nakon trenutka kada sam se osvjestio i skontao da se radi o snu...

dali bi mogao malo produbiti to što si naveo kao moguće tumačenje toga sna (tko, što je nadduša i više ja u tom kontekstu? spajanje predstavlja šta, i iz kog razloga se vrši? komunikacija iz kog razloga? zbog čega dolazi uopće do toga što si naveo?)?

živjeli! :D :love9: :love9:

Vrh

PostPostano: ned dec 12, 2010 6:03 pm 
Član foruma

promatrač je napisao/la:
Moje tumačenje je samo prijedlog tumačenja, ništa više, ali svečano zvuči san.

Onaj drugi dio gdje postaje malo mračnije je takođe razumljiv, povratak nazad prema gušćim razinama, vjerovatno preko tamne energije, tamne materije u materiju, tako tumačim što često ti likovi budu mračni crni, sjenoviti, a opet nisu zlo.

Da tako je, to si u pravu. :occasion5:

Vrh

PostPostano: ned dec 12, 2010 6:10 pm 
Član foruma

Artist je napisao/la:
formice,

nemam pojma kakvo bi značenje moglo biti... trenutno mi ne pada ništa pametno na pamet... :-k

dali svi snovi (lucidni/nelucidni) moraju nužno imati neko značenje ili mogu biti bez nekog značenja, već čisto san bez nekog specijalnog značenja?

ili neki snovi mogu ustvari biti "nametnuti" snovi na neki način, npr. čitao sam o tome da mnogi snovi mogu biti samo paravan memorija, a da u biti se iza toga paravana krije otmica od vanzemaljaca; šta ti kažeš o tome, dali ima takvih stvari kao nametnutih snova od nečije strane u nekakve određene svrhe?

Ne moraš ni znati svjesno o čemu se radi. Ti mehanizmi djelovanja su nama nepoznati. Po pravilu svaki san bi trebao imati neko značenje.
Dok si u svjetovima sanjača tad si zaštićen. Nemože niko sa strane ući u te svjetove. Za ta otimanja od strane vanzemaljaca i ko zna koga još, koja se zaista i događaju, ona se događaju izvan snova i svjetova sanjača. Postoji nekoliko mjesta koja su kritična za te otmice. To se može desiti u astralu kad se lunja bez veze, ili u trenutcima povratka u tijelo ili izlaska iz tijela.Naročito ova dva zadnja slučaja su omiljena jer se spremaš za povratak u tijelo i oslabi pažnja. Izgleda da oni raspolažu nekim tehnikama kojima mogu zadržati ljude u astralu dok ne pozavršavaju svoje poslove oko tijela. Ja to nijesam doživio nego pričaju ljudi kojima je vjerovati.

Vrh

Prikaži postove “stare”:  Redanje  
Započni novu temu Odgovori  [ 322 post(ov)a ]  Stranica Prethodna  1 ... 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15 ... 17  Sljedeća

Vremenska zona: UTC + 01:00

Trenutno korisnika/ca: / i 9 gostiju.