Sada je: uto maj 06, 2025 10:58 am.

Prijava

Korisničko ime:   Šifra:   Automatsko prijavljivanje  

Vremenska zona: UTC + 01:00

Započni novu temu Odgovori  [ 1194 post(ov)a ]  Stranica Prethodna  1 ... 42, 43, 44, 45, 46, 47, 48 ... 60  Sljedeća
Autor/ica Poruka
 Naslov: Re: Umetnost Sanjanja
PostPostano: pet dec 03, 2010 8:26 pm 
Član foruma

slika

Vrh

PostPostano: pet dec 03, 2010 8:33 pm 
Moderator

E vidiš, znači trebao bi nositi šešir kad sam sa slonovima jer sa kapama samo problemi.

Vrh

PostPostano: pet dec 03, 2010 8:58 pm 
Moderator

Imam još jedan san sa slonom, da završimo sa slonovima.

Vozio sam se biciklom po cesti i predamnom je bio slon, ništa nenormalno, kao traktor kojeg treba zaobići, ali je bio slon umjesto traktora.
Ubrzao sam i zaobišao sam ga, ali odmah nakon toga samo osjetio da me gleda i da se će početi trčati za mnom.
Počeo sam voziti još brže i okrenuo se za svaki slučaj, kad ono zgrozim se, zbilja slon trći za mnom i uvjerljivo me sustiže.
Na kraju me je stigao i na pipkao surlom po leđima, ništa drugo, samo pipkao, ali meni nije bilo baš svejedno jer ipak je to slon.
Ali stvarno, surla je imala interakciju sa mojim leđima, ono stvarno.

Eto to bi bilo sve o slonovima u mojim snovima.

Vrh

PostPostano: sub dec 04, 2010 2:06 am 
Član foruma

promatrač je napisao/la:
Imam još jedan san sa slonom, da završimo sa slonovima.

Vozio sam se biciklom po cesti i predamnom je bio slon, ništa nenormalno, kao traktor kojeg treba zaobići, ali je bio slon umjesto traktora.
Ubrzao sam i zaobišao sam ga, ali odmah nakon toga samo osjetio da me gleda i da se će početi trčati za mnom.
Počeo sam voziti još brže i okrenuo se za svaki slučaj, kad ono zgrozim se, zbilja slon trći za mnom i uvjerljivo me sustiže.
Na kraju me je stigao i na pipkao surlom po leđima, ništa drugo, samo pipkao, ali meni nije bilo baš svejedno jer ipak je to slon.
Ali stvarno, surla je imala interakciju sa mojim leđima, ono stvarno.

Eto to bi bilo sve o slonovima u mojim snovima.

Bad dream indeed! :? Really bad! :!:

Vrh

PostPostano: sub dec 04, 2010 10:29 am 
Moderator

Misliš subjektivno ili po nekoj sanjarici, značenju?

Vrh

PostPostano: sub dec 04, 2010 10:41 am 
Član foruma

Subjektivno.
Iskreno, sada mi se ne čini tako ali sinoć jeste.

Vrh

PostPostano: sub dec 04, 2010 10:45 am 
Moderator

Pa u to vrijeme sam poprilično gledao u Daat, zapravo prema tamo svjesno gledam već dugo vremena.

A sanjarica kaže:

Elephant
To see an elephant in your dream, indicates that you need to be more patient or more understanding of others. Or perhaps there is a memory that you are holding on to for too long. You need to let go of the past. The elephant is also a symbol of power, strength, faithfulness and intellect. Alternatively, the elephant's introverted personality may be a reflection of your own personality. In particular, if you see a white elephant, then it symbolizes royalty.

To dream that you are riding an elephant, indicates that you are in control of your unconscious and aspects that you were once afraid of.

To dream that you are afraid of the elephant, suggests that there is an enormous problem that you are afraid to confront.

To dream that you are an elephant, suggests that you need to make your opinions and views known. You need to be more vocal and voice your ideas. Express yourself. Alternatively, dreaming that you are an elephant may be reflective of your conservative views. The elephant is the symbol of the United States Republican party. Perhaps you are sharing the same views as the Republican party.

Čuvar je svakako "enormous problem".

Za ono da mi slon stavlja kapu nisam našao tumačenje, možda je to neki pokušaj zaštite na krunskoj čakri, pokušaj zaustavljanja, usporavanja procesa koji je krenuo.

Vrh

PostPostano: sub dec 04, 2010 1:07 pm 
Član foruma

je to je i meni palo na pamet, mozda imas predemokratske ideje na vrh glave, pa ti je republikanski slon to malo pokusao zauzdati. kolko se sjecam, nije mu bas nesto glatko islo :)

Vrh

PostPostano: ned dec 12, 2010 7:03 pm 
Član foruma

:ontopic:
evo jedan interesantan link o sanjanju

http://www.healingtao.org/deutsch/artikel2.htm

Vrh

PostPostano: pon dec 13, 2010 12:52 pm 
Član foruma

snoopy je napisao/la:

evo jedan interesantan link o sanjanju

http://www.healingtao.org/deutsch/artikel2.htm

Hvala puno za link!

Vrh

PostPostano: pon dec 13, 2010 1:56 pm 
Član foruma

e nego da se vratimo temi,ako ocete otvorite novu temu gde se diskutuje o egu i ostalim sitnicama ega,ovde im nije mesto...

U knjizi susreti sa nagualom fraza ``sustained concentration`` je prevedena kao : (sanjanje je proces)posvecene koncentracije...

Cini mi se da bi prikladniji prevod bio ``...Stalne koncentracije``,zar ne?

Ova me recenica stalno kopka na razmisljanje...

Pitam se da li je mislio Kastaneda na period u budnom stanju,,ono fazon obavljam svoj posao sa stalnom koncentracijom...ili onaj period kad se spremamo da zaspemo(da se tad odrzava koncentracija) :shock: :?: :!:

Vrh

PostPostano: pon dec 13, 2010 2:00 pm 
Član foruma

snoopy je napisao/la:
e nego da se vratimo temi,ako ocete otvorite novu temu gde se diskutuje o egu i ostalim sitnicama ega,ovde im nije mesto...

U knjizi susreti sa nagualom fraza ``sustained concentration`` je prevedena kao : (sanjanje je proces)posvecene koncentracije...

Cini mi se da bi prikladniji prevod bio ``...Stalne koncentracije``,zar ne?

Ova me recenica stalno kopka na razmisljanje...

Pitam se da li je mislio Kastaneda na period u budnom stanju,,ono fazon obavljam svoj posao sa stalnom koncentracijom...ili onaj period kad se spremamo da zaspemo(da se tad odrzava koncentracija) :shock: :?: :!:

Mislim da je mislio na koncentraciju od 24h. To za koncentraciju, opet, verovatno da je svest o sebi i svom postojanju, a dalje moglo bi da bude obraćanje pažnje na sebe i svoje postupke, što dalje podseća na promatranje sebe.

Možda nije tim redosledom :)

Vrh

PostPostano: pon dec 13, 2010 2:09 pm 
Član foruma

Hteo bih samo da se ispravim:: pise ``sanjanje je posledica procesa...`` :read:

Vrh

PostPostano: pon dec 13, 2010 3:12 pm 
Moderator

Snoopy mislim da je poanta ovoga u čem se vrzmaš (baš kao i ja) ona treća točka, odakle se vidi i ovo i ono, odnosno ovo i ovo.

Vrh

PostPostano: pon dec 13, 2010 3:15 pm 
Član foruma

snoopy je napisao/la:
Hteo bih samo da se ispravim:: pise ``sanjanje je posledica procesa...`` :read:

:)

Često, piše da je najdelotvornija stvar za probuditi se snu, pitati sebe na javi:"Da li ja sanjam?"

Mislim da nije toliko do rečenice, koliko do toga da se nekako, na taj način, aktivira poseban tip pažnje, potreban da bi se čovek osvestio u snu.

A obratiti pažnju na sebe, na javi, poduhvat je slično težak, poduhvatu da se setiš sebe u snu.
Jer...većinom funkcionišemo kao muve bez glave, baš kao da nam je neko pustio film, na koji nemamo nikakvog uticaja, pa ni toliko da se zaustavimo, i na tren setimo...sebe?
Ako probamo to na javi...ista stvar počinje da se dešava i u snu.

Mislim...da ipak možemo imati neku kontrolu i na javi...i da je možemo oblikovati prema sebi, slično kao i u snovima, gde takvo oblikovanje ne bi trebalo biti prema svom egu...Nego nešto sasvim...na drugu stranu, a opet za sebe.

Vrh

PostPostano: pet dec 17, 2010 11:35 am 
Član foruma

U vezi sanjanja, naisao sam na citat koji govori o onome sto sam rekao u vezi nivoa svesnosti u sanjanju.

"The final stage was drawing the "attention of the nagual" (druga paznja) to focus on the total self. Don Juan said that that final stage was usually ushered in by a dream that many of us have had at one time or another, in which one is looking at oneself sleeping in bed. By the time a sorcerer has had such a dream, his attention has been developed to such a degree that instead of waking himself up, as most of us would so in similar situation,he turns on his heels and engages himself in activity, as if he were acting in the world of everyday life. From that moment on, there is a breakage, a division of sorts in otherwise unified personality.

The result of engaging the "attention of the nagual" and developing it to the height and sophistication of our daily attention of the world was, in Don Juan's scheme, the other self, an identical being as oneself, but made in "dreaming".

Nadam se da je sad malo jasnije, Sjenku, i kome vec treba..

Kada budete dosli do tog nivoa, i kada budete tako sanjali, znacete...i sigurno se necete vise raspravljati o tome.

Zadnja izmjena: navigator; pet dec 17, 2010 1:04 pm; ukupno mijenjano 2 put/a.

Vrh

PostPostano: pet dec 17, 2010 12:03 pm 
Član foruma

navigatore sad sam zbunjen. dali si ti dosao do tog nivoa?

ako jesi, bili bi ti mi svi zahvalni da nam malo pojasnis o cemu se ustvari radi, i dali postoje iznimke u pravilu da kada dostignes visoki nivo sanjanja, vise nemas potrebu za raspravljanjem o njemu?

drugi dio pitanja mi je vazan kako bih sto bolje razumio odgovor na prvi dio,
unaprijed hvala :D

Vrh

PostPostano: pet dec 17, 2010 12:20 pm 
Član foruma

zelenozubi je napisao/la:
navigatore sad sam zbunjen. dali si ti dosao do tog nivoa?

ako jesi, bili bi ti mi svi zahvalni da nam malo pojasnis o cemu se ustvari radi

U vezi cega si zbunjen?

Da, radi se o tome sto si procitao u citatu, nemam previse sta da dodam sem onoga sto sam vec pisao, mozes da se vratis par stranica pa da procitas ako te zanima.

zelenozubi je napisao/la:
i dali postoje iznimke u pravilu da kada dostignes visoki nivo sanjanja, vise nemas potrebu za raspravljanjem o njemu?

drugi dio pitanja mi je vazan kako bih sto bolje razumio odgovor na prvi dio,
unaprijed hvala :D

To nije nikakvo "pravilo", to je prirodno stanje stvari...nekom moze da se prica vise o tome, nekom manje.
Moze da postoji razgovor izmedju dva sanjaca, ali ne i rasprava, jer taj izraz donekle podrazumeva sukob misljenja na neki nacin tj. "raspravljanje", a ovde nema sta da se "raspravlja" ako oboje imaju isto iskustvo na istom nivou...sve je vrlo jasno, i ne moze da postoji "rasprava".

Takodje, moze da postoji i razgovor izmedju sanjaca i nekoga koga zanimaju te stvari, ali ocigledno ne i "rasprava".

"Rasprava" moze da postoji samo kod onih koji nemaju neposredno znanje i dovoljno licnog iskustva, vec uglavnom razne informacije koje su procitali i u koje su izabrali da veruju...pa onda cak i kad im se predstavi istina, oni i dalje raspravljaju na osnovu onoga sto su do tad mislili ili verovali da znaju. Ali to je sve pitanje licne snage..kao i u vezi svega ostalog...neko je u stanju da prepozna pravu stvar, neko ne.

Zadnja izmjena: navigator; pet dec 17, 2010 12:29 pm; ukupno mijenjano 1 put/a.

Vrh

PostPostano: pet dec 17, 2010 12:26 pm 
Član foruma

navigator je napisao/la:
Moze da postoji razgovor izmedju dva sanjaca, ali ne i rasprava, jer taj izraz donekle podrazumeva sukob misljenja na neki nacin tj. "raspravljanje", a ovde nema sta da se "raspravlja" ako oboje imaju isto iskustvo na istom nivou...sve je vrlo jasno, i ne moze da postoji "rasprava".

Takodje, moze da postoji i razgovor izmedju sanjaca i nekoga koga zanimaju te stvari, ali ne i "rasprava".

"Rasprava" moze da postoji samo kod onih koji nemaju neposredno znanje i dovoljno licnog iskustva, vec samo razne informacije koje su procitali i u koje su izabrali da veruju...pa onda cak i kad im se predstavi istina, oni i dalje raspravljaju na osnovu onoga sto su do tad mislili ili verovali da znaju.

=D> True.

Vrh

PostPostano: pet dec 17, 2010 1:26 pm 
Član foruma

navigator je napisao/la:
U vezi sanjanja, naisao sam na citat koji govori o onome sto sam rekao u vezi nivoa svesnosti u sanjanju.

"The final stage was drawing the "attention of the nagual" (druga paznja) to focus on the total self. Don Juan said that that final stage was usually ushered in by a dream that many of us have had at one time or another, in which one is looking at oneself sleeping in bed. By the time a sorcerer has had such a dream, his attention has been developed to such a degree that instead of waking himself up, as most of us would so in similar situation,he turns on his heels and engages himself in activity, as if he were acting in the world of everyday life. From that moment on, there is a breakage, a division of sorts in otherwise unified personality.

The result of engaging the "attention of the nagual" and developing it to the height and sophistication of our daily attention of the world was, in Don Juan's scheme, the other self, an identical being as oneself, but made in "dreaming".

Nadam se da je sad malo jasnije, Sjenku, i kome vec treba..

Kada budete dosli do tog nivoa, i kada budete tako sanjali, znacete...i sigurno se necete vise raspravljati o tome.

Navigatore, dok tako sanjaš, da li te budni ljudi mogu vidjeti?

Vrh

Prikaži postove “stare”:  Redanje  
Započni novu temu Odgovori  [ 1194 post(ov)a ]  Stranica Prethodna  1 ... 42, 43, 44, 45, 46, 47, 48 ... 60  Sljedeća

Vremenska zona: UTC + 01:00

Trenutno korisnika/ca: / i 0 gostiju.