Ovo je FANTASTICAN i poucan post, galaksija. Ja bi ga cak stavila kao sticky.
galaksija je napisao/la:
a bićemo njihove žrtve sve do tada dok ništa ne poduzimamo u vezi svoje zaštite od njih.
Da, meni je trebao maltene cijeli zivot da shvatim da oni nemaju ni savjesti, ni srama, ni sjecaja krivnje, ni iceg slicnog. I da je tako nesto stvarno moguce. Jer sam od malih nogu mislila, polazeci od sebe, da su svi ljudi isti.
Psihopati u mojoj okolini su imali prefektnu hranu. Perefektnu gozbu i nasladjivanje sa mnom.
Jer sam bila preplavljena sa ovim svime – krivnja, savjest, odgovornost, sram i tako dalje.
Dok eto nisam u zadnje vrijeme rijesila i taj problem u svom zivotu. Kako?
Pa jednostavno. Shvatila sam da je u meni postojalo jedno OGRANICAVAJUCE uvjerenje, koje je meni branilo da na napade psihopata regiram na takav identican nacin, jer sam se bojala da onda ne postanem SKROZ ko oni, odnosno “smece”.
K tome jos, strah da JA NJIH ih sa svojom pretjeranom reakcijom NE POVRIJEDIM. Zamisli.
To uvjerenje je nastalo kroz odgoj, jer kad ti non stop trube da moras biti fin, kulturan, pristojan, ne smijes biti zlocest, ne smijes ovo, ne smijes ono, kriv si, ti ces biti kriv, srami se, ne odgovaraj, itd. na kraju od tebe postoji samo dijete - ovca, koja za ljubav i naklonost onih koji je odgajaju je spremna odreci se svoje zdave psihicke samoobrane. Jer se bojis, svaki put kad protestiras, kad se zdravo branis, da ces biti opsovan ko bezobrazno, zlocesto, nezahvalno deriste, tretiran kao smece i kaznjen.
Ubiju ti osjecaj da imas pravo na svoje vlastito postojanje. Da imas pravo na samoobranu.
Ne da se ti samoobrane odreknes svjesno, nego to se desava polako, korak po korak, skoro neprimjetno.
Radis sve da bi zadovoljio ocekivanja tih koji te odgajaju. DA bi dobio paznje i naklonosti.
I onda poslije hodas kroz zivot, dusevno osakacen i sluzis kao energetska hrana psihopatama.
I tako sam se oslobodila tog ogranicavajuceg uvjerenja, kad sam ga spoznala i dozvolila sebi, da u interakciji, prvenstveno u REAKCIJI sa psihopatama navucem masku prefektnog psihopate – bez savjesti, bez krivnje, bezskrupuloznog, nekulturnog, bezrespektnog, masku sa svim onim karakteristikama koje ima taj doticni psihopata.
I onda udaram na isti nacin natrag. Na njegov nacin.
Onda, kad ja tako reagiram - skroz su zbunjeni.
Naucili su da ljudi sa savjesti i osjecajima, k tome jos negativno kondicionirani odgojem, bez sposobnosti psihicke samoobrane ponizno trpe njihova mucenja.
A posto im je dosadno sa sebi istima, jer tu za njih nema energije, okrenu se od mene i traze nekog slabijeg od sebe na kom ce se izzivljavati.
I otkad tako radim, imam fantastican (skoro ekstatican) dusevni mir.
I sto je najbolje, vidim da ta metoda za mene funkcionira.
Eto, a htjedoh na pocetku samo reci da kuzim 100% o cem pises.
pozdrav

Nazalost,nisam imao strpljenja da pomnije proucim vase misljenje,ali to nece smetati da vam saopstim pravu istinu o psihopatiji.Svi ljudi,ama bas svi su psihopate,savjest nepostojibar ne sa onim prerogativima koji se njoj pripisuju,savjest je samo strah od odmazde,bio taj strah na nivou svjesnisti ili podsvjesti on je uvjek samo cisti strah.Samo kukavice i plasljivci,sa velikim nivoom straha su ono sto mi uobicajeno nazivamo dobrim i savjesnim osobama.Posmatrao sam mnoge znamenite licnosti i licno ih poznavao i razgovarao sa njima i uvjek i kod svakog od njih sam ispod tanke kore civilziranosti nasa pravu stvarnost koja potvrdjuje moj zakljucak.Nazalost mnogi se nece sloziti samnom,ali to nesmeta,bolje je zivjeti u svjetu iluzije bez bola nego u istinskom svjetu u kojem je jedina i jedini oblik bivstva,samo bol i patnja.Istina kazu oslobadja,ne istina otvara oci pred bolnom stvarnoscu i ona nikada ama bas nikada nije prijatna.Ako pogledate u S:P GENEZU,vidjet ce te da bog i nije Adamu namjenio istinu,samo mu je dao sa blagoslovom iluziju i strogo ga opomenuo da se nepriblizava drvetu saznanja,jer ono donosi SMRT.Za to moj bi savjet bio svima onima koji cackaju oko prosvjetljenja da se manu toga coravog posla jer ce proci kao i Praotac ADAM.