Sada je: pon maj 05, 2025 3:03 pm.

Prijava

Korisničko ime:   Šifra:   Automatsko prijavljivanje  

Vremenska zona: UTC + 01:00

Započni novu temu Odgovori  [ 491 post(ov)a ]  Stranica Prethodna  1 ... 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13 ... 25  Sljedeća
Autor/ica Poruka
 Naslov: Re: OPS/OPD polariteti bića
PostPostano: ned maj 16, 2010 12:05 am 
Administrator

Heh, nedavno sam dobio neke neuobičajene slike, pa... možda se i u životinjskom svijetu počinju nazirati OPD KANDIDATI... ( znao sam... moji rođaci mice-mace \:D/ \:D/ \:D/ )

slika

slika

slika

slika

Heh, da li će nadolazeće promjene i bitnije utjecati i na 2D... vidjet ćemo...

:toothy2:

:mrgreen: :wink:

Vrh

PostPostano: ned maj 16, 2010 8:59 am 
Moderator

To su 4D mace došle na popravni za prelazak na OPD. :)

Vrh

PostPostano: ned maj 16, 2010 9:45 pm 
Član foruma

Zahvaljujem se svima koji su mi dali objašnjenje na moje pitanje - meni je veća "pomoć" bila u činjenici da je uložen trud kako bi mi se nešto pokušalo objasniti nego možda u samim objašnjenjima (iako su i ona pomogla) ... :love5:

galaksija je napisao/la:
Međutim, mi u ovoj našoj OPS realnosti nemamo mnogo dostupnih primjera OPD pomoći iz jednostavnog razloga što ovdje nema istinskih OPD individua. Postoje možda samo "OPD kandidati" od kojih će neki dobro imitirati ovu vrstu pristupa a u nekim slučajevima će možda uspijevati i da ga optimalno realiziraju.
.....

Kako već rekoh, OPD entiteta ovdje nema, pa tako vlada i nestašica konkretnih primjera. A one iz drugih oblasti moramo nekako nazivati, pa možda odatle i potreba za pojmovima kao što je - "pozitivni vanzemaljci".

U Matrixu sam pročitala o svim vrstama "vanzemaljaca" koji su među nama na Zemlji i tu su između ostalih navedeni i tzv Nordijci, pozitivno orijentirani?... Također, Topper u jednom svom tekstu spominje "učitelje" (i avatare i tzv macachohane :) ) od kojih ljudska rasa u svakom vremenu može učiti i koji je svojim doprinosom i radom obogaćuju (obogaćuju našu kulturu, podižu opći nivo svijesti) i bilo mi je drago među nekim navedenim imenima vidjeti i ime Junga....
Pa, možda ti učitelji također djeluju da se (oni od nas koji to želimo i odabiremo) razvijamo u pravcu OPD-a?...
Moje je vjerovanje da ako se čovjek razvija, on svakako mora pred sobom imati ako već ne idealan uzor a ono barem nekakav predložak, ideju, sliku onoga što želi postati...
Na tom principu se i djeca najuspješnije odgajaju, metodom imitacije... usprkos činjenici da "svatko ima svoje lekcije" i da se "svačiji odgovori kriju jedino u njemu samome" itd (mada Topper i tu kaže da je ljudima za prvu ruku potreban "vanjski izvor" koji će ih usmjeriti, što odgovara i gnostičkoj potrebi za Učiteljem).

galaksija je napisao/la:
Citat:
Osnovni princip OPD-a je nemiješanje (osim ako te pitaju) a osnovni princip kršćanskog samopožrtvovanja je a priorno negiranje vlastitih potreba u korist tuđih, odnosno negiranje onoga što se zove "sebičnost" (po čemu se može na prvi pogled zaključiti da su i OPD i ta vrsta samopožrtvovnosti isto "Dobro") i negiranje onog zdravog egoizma i brige za sebe bez kojih ne bismo mogli pomoći drugima sve i da nas pitaju....

Uh, ovo iznad pročitah par puta ali nisam razumjeo šta je pisac htjeo da kaže!?
...

Zapravo sam htjela reći da se ego ne može i ne mora odbaciti jer on je okvir za našu svijest, to smo najopćenitije rečeno mi sami tj naše ličnosti... Sam Gurdjief je ustanovio da kada bismo sasvim odbacili ličnost, ne bismo više imali okvira za razvoj suštine i da je potrebno zadržati taj okvir - u određenim granicama. Tako i ja vjerujem da je ego potrebno "odgajati" kao što se odgaja malo dijete - uz objašnjavanja, polako i strpljivo, čak mu podilaziti ako treba, jer on zaista jest privremena umjetna tvorevina (baš kao naša tijela) ali cilj nije da ga se sasvim ukine, nego da ga se iz krhkog i nesigurnog PROŠIRI i POISTOVJETI sa onim našim pravim vječnim Ja, koje ga uostalom pokreće i s kojim on mora uspostaviti vezu, odnosno s kojim mi sami moramo uspostaviti vezu.... Pod "zdravi egoizam i brigu za sebe" sam mislila na ego - ako netko zna sa svojim egom znaće i sa tuđim, pa će sve ono što čini za sebe po tom pitanju automatski moći učiniti i za ostale.

Many kisses itd itd
:angel4:

Zadnja izmjena: charleston; ned maj 16, 2010 10:01 pm; ukupno mijenjano 1 put/a.

Vrh

PostPostano: ned maj 16, 2010 10:00 pm 
Član foruma

E da...
Možda ovo može poslužiti kao nekakva smjernica/ideja ka OPD...?

"1.Try to become an aware being and realize the power that you do have. You have NO limitations except those which you agree to.

2.Stabilize your resonant level in a positive way. Try and work on your orientation. The ultimate orientation is unconditional love and non-judgement.

3.Constructively resist attempts to pervert the planet and its population by those who would destroy it for their own profit and gain. Resistance is constructive only when it results in a positive change.

4.You are a member of the living universe. Every being is a living manifestation of the potential of „All That Is“. Try and conduct your existence with this in mind.

5.A lot of people have made mistakes. Recognize that these mistakes have been made in the course of their evolution and let's work together on the ultimate goal of blending with other cultures, maximizing the differentiation and production of evolving realities.

6.Negatively oriented entities will not hang around the planet if noone will let them. You as a people have that choice. Work to educate others in a way that they will understand (when they are ready they will know) so that we can collectively become „of one mind“ and repel those who would slow our evolution as a planet.

7.Work to take care of the living Earth. We need to clean up our act, using primary energy sources. Work toward release of data that will permit the conversion to these modes of energy.

8.There are plenty of races „out there“ who are positively oriented ones who would like to see terrestrials evolve into positive interaction. We're NOT alone in this universe and we need to mature and recognize that fact – and stop playing the Orion-based „reality hoax“. Stop fooling yourself into inaction and let's work together to develop new approaches where all beings will benefit."
(MATRIX I)

Vrh

PostPostano: pon maj 17, 2010 1:22 am 
Moderator

charleston je napisao/la:
...ako netko zna sa svojim egom znaće i sa tuđim, pa će sve ono što čini za sebe po tom pitanju automatski moći učiniti i za ostale.

Ova ti je dobra. :thumbup: :mrgreen:

Pitanje je kako će drugi reagovati na to činjenje i dokle se može ići. Nismo svi isti.
Mislim da je zdrava i razvijena Ličnost / ego uslov za tu mogućnost spajanja sa višim Ja. A to spajanje u cjelinu, jednotu - je ono što sam mislio pod "nema ego". Što se tiče učitelja - kontam da ćemo morati sve sami - zato smatram da je forum odlično mjesto za ovu razmjenu: učim/podučavam - podučavam/učim :mrgreen:

Vrh

PostPostano: pon maj 17, 2010 2:02 pm 
Član foruma

Hej Java :)

Tek naknadno sam se sjetila da kada sam napisala da se prvo treba zdravo egoistično pobrinuti za sebe da bi se uopće moglo išta učiniti za druge, da sam zapravo mislila na to da ako čovjek nije prvo sebe samog "doveo u red", onda može samo sanjati o tome da pomaže drugima... ? Odnosno, prvo je potrebno "izliječiti sebe" da bi se moglo krenuti na eventualno izlječenje ostalih ("Liječniče, iscijeli samog sebe").
No, ova bi se činjenica mogla shvatiti kao OPS - jer radeći na sebi ti tu zapravo služiš sebi?
Pogotovo što u Ra materijalu piše da čak i dok služiš sebi, ti zapravo služiš ostalima, i da je sa stajališta Svega Što Jest ok odabrati obje opcije, s tim da će se ova OPS morati zaustaviti u 5. denzitetu (na nivou arhetipova) koji je njen vrhunac, jer je nekompatibilna sa energijom Kreatora da bi mogla ići dalje... tako nešto.

Da li je dakle rad na sebi = OPS ili OPD?
Ako je OPD sve ono što se radi sa znanjem/sviješću, a OPS sve što se radi iz "vjere", onda bi proces samoosvještavanja također mogao biti i OPS, jer dok "promatraš sebe" na tom Četvrtom Putu ti si tek (kao što sama riječ kaže :) ) NA PUTU da stekneš nekakvo znanje za koje na stupnju na kom se trenutno nalaziš možeš jedino VJEROVATI da postoji (inače ga ne bi uopće pošao tražiti) .... ?

Religijska samopožrtvovnost je onda radije temeljena na strahu (od odmazde onih vidljivih i nevidljivih koji ti kažu da moraš "biti dobar", inače ćeš se loše provesti)?
Tako da bi onda takva vrsta nesvjesne/programirane religijske "dobrote", gdje se čovjek trudi ne lagati, ne povrijeđivati druge, itd, zapravo bila totalni OPS - jer tu čovjek uopće nema pojma zbog čega u stvari ne smije lagati, krasti i tome slično, osim zato što mu to sve brani njegova religija?? I tek kada se činom volje oslobodi religijskog utjecaja i shvati da mu nitko ništa neće učiniti nažao ako bude radio sve to što mu se dotad zabranjivalo, čovjek može početi otkrivati stvarne razloge svojih čina i njihove posljedice, neopterećen tim fantomskim strahom kojega mu je inducirala njegova religija....

Jel ovo previše filozofiranja a rodio se miš :roll:

Vrh

PostPostano: pon maj 17, 2010 3:20 pm 
isključen/a

charleston:
Citat:
Jel ovo previše filozofiranja a rodio se miš

Sa moje tačke gledišta (a nemora ti ništa značiti) - nije previše, na pravom si putu - samo napred. Podrav.

Vrh

PostPostano: pon maj 17, 2010 7:44 pm 
Član foruma

Znači, znači...

(pogotovo kada se distorziji ovog entiteta uma/duha/tijela učini da je izrečeno nekakvim tužnim, sumornim tonom .... :cry: )

Vrh

PostPostano: sub maj 29, 2010 1:47 am 
Član foruma

@ charleston

Pokušavaš sve što znaš i razumiješ uglaviti u koncept opd-ops?

Da li je dakle rad na sebi = OPS ili OPD? pitaš.

Da li je ovo ili ono ops ili opd? Koji je "ispravniji" put? Uhvati se u koštac s tim (ne pišući, već samo u mislima, jer ćeš pišući najvjerojatnije propustiti suštinu). Ono što možeš "izvući" iz tog koncepta i što ti taj koncept može dati ne nalazi se ni u ops ni u opd. Već kroz proces kojim si krenula uhvatiti se u koštac s njima. Sukobi ih u mentalnom pokušaju razumijevanja (pluseve i minuse jednog i drugog), idi do krajnosti koje ti padaju na pamet i možda će se "roditi zvijezda"...

:love3:

u suštini opd koncepta nije razvoj svijesti znanjem na jednoj, a u drugom - ops kao vjera. ops ne može biti vjera (u smislu u kojem koristiš pojam) jer ona nije usmjerena na sebe, već na ono u što se vjeruje (a ako staviš kontrast: znanje-vjera - jasno je da je razvoj svijesti taj koji će ti ostati kao "zajednički faktor" do kojega se dolazi na oba načina). tako je vjera i opd i ops - zapravo ne spada pod njih, već je iznad oba koncepta. i jedan i drugi uključuju znanja, vjeru i razvoj svijesti. moraš naći prave i odgovarajuće suprotnosti, npr. suprotnost vjeri nije znanje već SUMNJA. suprotnost znanju nije vjera već ignorancija. ako pokušaš istinu i laž ugurati u koncept ops-opd... je li to odraz stvarnosti (po horizontali ops-opd)? pitam tvoju intuiciju, i pitam tvoj intelekt i zdrav razum.

pred kraj tvog posta vidim da si svojim promišljanjem došla do točke gdje se dvostruka polarnost opd-ops razdvojla u pravu sliku: opd/ops - opd/opd - ops/opd i ops/ops --- vanjska i unutarnja ovojnica, po dva aspekta svakog od "polova" i nisu u pitanju polovi već kretanje -- njihanje - tamo-amo-tamo-amo između dva ekstrema... ili zapravo: kruženje kao po kružnici (trodimenzionalno, a dvodimenzionalno izgleda kao njihanje), a ona ima središte oko kojeg se sve vrti...

nadam se da će ti nešto od ovoga sada ili jednom biti razumljivo...

:love9:

Vrh

PostPostano: sub maj 29, 2010 2:20 pm 
Član foruma

sen-sei

Ovo se zove "lupiti i ostati ziv" :mrgreen: Al' je bar bilo zabavno citati.

Pojma ti nemas o cemu pricas. (Sedi jedan?)

Vrh

PostPostano: uto jun 01, 2010 4:36 pm 
Član foruma

sen-sei je napisao/la:
nadam se da će ti nešto od ovoga sada ili jednom biti razumljivo...

:love9:

Hvala na dobrim željama...
No, što više proučavam ovaj koncept, to mi više on u svojoj srži nalikuje na klasičnu religijsku podjelu na "dobrog/pobožnog" i "lošeg/bezbožnog"...
Dobar se brine za druge, žrtvuje se, ne gleda sebe i živi isključivo da drugima udovolji i pomogne im najbolje što može i zna - dok Loš gleda samo sebe, brine se za sebe, daje sve sebi, hoće da mu se sve vrati itd...

Ako je cilj da se svako biće odluči za polarizaciju u jedan od ova dva pravca, odnosno da se odluči polarizirati i razviti ili kao OPD ili kao OPS, kako bi dostigao zrelost za "žetvu" (OPD mora postići 56% brige-za- drugoga, OPS 95% brige-za-sebe...) nisu li onda OPD i OPS na ovom našem 3D upravo stvoreni jedno za drugo... ?
OPS želi sluge oko sebe kojima će manipulirati i vladati i koji će plesati kako on svira - dok OPD samo želi raditi što drugome treba za njegov rast i razvoj u odabranom pravcu (u kojega on, OPD, ne zadire jer poštuje svačiju slobodnu volju), potpuno zaboravljajući sebe i ne obraćajući pažnju na vlastite potrebe itd ....
... tako da će jedan OPD najbolje dosegnuti zrelost za žetvu SLUŽEĆI jednoga OPS-a, koji ne samo da će ga pitati za to, nego će mu i naređivati (a primijenit će i druge metode, ako treba :wink: ) i tako će OPS uz pomoć OPD-a postići ne 95% nego 100% brige-za-sebe i otići će u 4D, dok će OPD zahvaljujući OPS-u također nadmašiti svoj potrebni minimum od 56% - nerijetko čak toliko da će sa nakupljenih 90% i više službe-za-drugoga moći preskočiti čitav 4D te se probuditi direktno u 5D!!!

Well????? :D

Vrh

PostPostano: uto jun 01, 2010 4:46 pm 
Član foruma

I kao svaka prava bajka, tako će se i ova naša iluzija završiti SRETNO ZA SVE:
Kada dođe do sredine 6D, OPS socijalno-memorijski kompleks će skužiti da je negdje nešto pogrešno, da ne može dalje, da njegove vibracije ne odgovaraju vibracijama Jednoga s kojim se teži stopiti, i što će uraditi?
Naprosto će se ČINOM VOLJE u sekundi prebaciti u OPD model, tako da će dalje napredovati do jedinstva sa Jednim kao svaki pošteni OPD...
.... i čiča miča - gotova je priča!!!

\:D/ :occasion5:

:|

(Pravi problem i dalje glasi:
Imate li ŽELUDAC za postati apsolutni OPS ili apsolutni OPD?!?!?
Meni se obje krajnosti čine zastrašujuće... )

Vrh

PostPostano: uto jun 01, 2010 6:06 pm 
Član foruma

No, što više proučavam ovaj koncept, to mi više on u svojoj srži nalikuje na klasičnu religijsku podjelu na "dobrog/pobožnog" i "lošeg/bezbožnog"...
Dobar se brine za druge, žrtvuje se, ne gleda sebe i živi isključivo da drugima udovolji i pomogne im najbolje što može i zna - dok Loš gleda samo sebe, brine se za sebe, daje sve sebi, hoće da mu se sve vrati itd...

Charleston, jedna mala primedba:
Istina, Dobar bine za druge, ali da bi mogao to činiti iz prave ljubavi, dobar prvo mora voleti sebe i brinuti o sebi. To je jedan od osnovnih uslova. Inače se pretvara u žrtvu, a žrtva je klasična ego-igrica, iz pomoć koje čovek pokušava malo iskamčiti ljubavi. Ja to zovem "ljubavni prosjak". Klasična zamena teza, kada je davanje u pitanju, javlja se kada čovek daje i pruža, jer nesvesno očekuje za uzvrat to isto. I ta vrsta očekivanja je nama, ljudima prirodna potreba za ljubavlju. Ovde govorim o suptilno prikrivenim slučajevima.

Religijski koncept govori: Voli Boga u sebi = voli samoga sebe. Ali ne na egoističan način, već prihvatiti sebe takve kakvi smo. To ne znači da treba sebe opravdavati ili osuđivati, daleko od toga. Jednostavno PRIHVATATI.

Ako je cilj da se svako biće odluči za polarizaciju u jedan od ova dva pravca, odnosno da se odluči polarizirati i razviti ili kao OPD ili kao OPS, kako bi dostigao zrelost za "žetvu" (OPD mora postići 56% brige-za- drugoga, OPS 95% brige-za-sebe...) nisu li onda OPD i OPS na ovom našem 3D upravo stvoreni jedno za drugo... ?

Nije cilj odlučiti se za polarizaciju. Čovek je palo biće, slabo i podeljeno. Već je polarizovan. Prema tome ne može birati određenu stranu, kada u njemu, naizmenično uvek deluju te suprostavljene strane. Odluka je po meni, harmonizovati te polarizacije, podeljenje delove unutar sebe, i dobro i zlo, i animusa i animu, i svetlo i tamno....Tada dostižemo celinu, da bi uopšte mogli dosegnuti i prepoznati Boga u nama. On nam je dao slobodu izbora: Ljubav je sloboda. Sloboda da izaberemo hoćemo li upoznati sebe, i time Boga u sebi, ili ćemo i dalje podeljeni lutati svetom, tražeći iluziju koja će nam omogućiti mir i spokoj. Naravno, u tom slučaju, samo privremen....

OPS želi sluge oko sebe kojima će manipulirati i vladati i koji će plesati kako on svira - dok OPD samo želi raditi što drugome treba za njegov rast i razvoj u odabranom pravcu (u kojega on, OPD, ne zadire jer poštuje svačiju slobodnu volju), potpuno zaboravljajući sebe i ne obraćajući pažnju na vlastite potrebe itd ....

Poštovati slobodnu volju, po meni znači, opet, PRIHVATANJE čoveka i njgovog slučaja. A to uopšte ne znači da treba da ne obraća pažnju na sopstvene potrebe. Baš naprotiv.

Navešću jedan primer partnerskih odnosa. Dvoje se vole ako se međusobno uvažavaju, poštuju, prihvataju, ako su odgovorni i prema sebi i prema onom drugom u vezi. Ako jedan od njih raste, ljubav podrazumeva svako da ima želju i potrebu da pomogne rast onog drugog. I ako se međusobno podržavaju i uče jadan od drugog, ljubav onda znači: Briga o drugom, odgovornost za drugo ljudsko biće, ali nikako po cenu sopstvene nebrige. Iskustvo nas uči da je to teško ostvarivo, ali to sad nije tema....zato je ljubav briga, poštovanje, odgovornost, podrška, razumevanje, i znanje. To znanje upravo znači, da poznajemo sebe da bi mogli poznavati drugog. I opet je to preplitanje koncepta i OPd, i OPS. Prosto naš 3D realitet tako funkcioniše.

I opet se ko zna po koji put vraćamo na staru temu osvešćivanja nesvesnog, kao put sticanja znanja. Čovek u svom svakodnevnom ponašanju koristi svega 10% svest, ostalo je nesveno. To znači da je čovek sluga svom nesvesnom delu bića. Ono iz potaje, zakonom prinude upravlja čovekom i on ga nije svestan. Kad čovek osvesti nesvesno u sebi, on polako počinje da gopspodari tim delom svog bića, ne dozvoljavajući da putem mehanizama, projekcija i svakakvih zamena upravlja njegovim ponašanjem. Čovek može svesno izbegavati manipulaciju drugih, ali nesvesno obavezno manipuliše i sebe i druge. A pošto nesvesno (i individualno i kolektivno) zauzima jako veliki deo našeg ponašanja, očigledno smo u poziciji da se ceo život suočavamo sa tim problemom.

Otuda je znanje = ljubav = svetlost = približavanje konceptu OPD, po meni lično, približavanje celini sopstvenog bića, kroz odnose sa sobom i drugim ljudima. Prihvatiti sebe znači da smo bliže mogućnosti da prihvatimo druge. Prihvatiti svoju polarnost i suprotnosti znači ublažiti njihovo delovanje unutar nas. Tek tada ćemo biti u stanju da razumemo druge i njihove muke na putu sopstvenog rasta.

Klasičan psihološki model otpora prema sopstvenim tamnim mestima, znači da će ta mesta imati još veći značaj u mehanizmu našeg ponašanja. Što se više branimo, više jačamo to od čega se branimo,pa bio to i koncet OPSa, a time samo podstičemo veći polaritet unutar sebe, i sve smo dalje od harmonizacije, mira, sve smo dalje od sebe......

Možemo težiti OPD varijanti u ovom našem 3D realitetu, na neki naš iluzionistički način, ali opet nećemo ništa moći uraditi, čak iako osetimo zadovoljstvo davanja i pružanja drugom, ako nismo u stanju dati sebi šansu da upoznamo sebe. Meni se čini da ta podela na OPD i OPS polaritet unutar čoveka, onako kako je većina doživljava, je još jedna jezička varka, iluzija koja nas odvaja od sopstvene ljudskosti, koja izaziva još jednu podelu unutar nas, jer podstiče naša razmišlajnja kako se opredeliti, šta činiti, gde ćemo posle žetve....Mislim da je to nepotrebno. Svaka težnja za savršenstvom nas još više udaljava od suštine našeg bića i od Boga, Tvorca, savršenstva koje daje kreativni potencijal svakom od nas, da stvori sopstveni život (kreacija) prema sopstvenoj slobodnoj volji idata mu je mogućnost da sve podele unutar sebe ujedini u celinu, da bi upoznao samog sebe i dostigao mir, znanje, svetlost.........

:love12:

Vrh

PostPostano: uto jun 01, 2010 9:29 pm 
Član foruma

E, pa, draga moja!

Nakon bilion tvojih riči, ovo sam pripozna ka Istinu, i za to ti poklanjam:

(neću ti reć da je sve ono ostalo šta si u međuvremenu ispisala po ovome forumu bilo suvišno, ali mi sve skupa izgleda kao odlična "dekoracija" da bi na koncu na vidjelo izašla jedna Ljepota!)

Hvala ti puno!

:love1:

:love3:

Vrh

PostPostano: uto jun 01, 2010 10:23 pm 
Član foruma

Suzy, slažem se sa svime što si rekla.
=D>

Jedino, u dosadašnjim materijalima gdje se objašnjava ta OPS/OPD razlika nema dovoljno spomena o onome što se i meni čini suštinskim a to je "osvijestiti nesvjesno" - harmonizirati energetske centre, baviti se sobom kako bi se sebe dovelo do određene točke s koje možeš pomoći drugome - obično mu tada pomažeš samom svojom blizinom i postojanjem, jer si samoostvareno biće...
Ali o tome se slabo govori - možda rečenica ili dvije, sve se svodi na riječ "harmonizacija", a onda se dalje opisuje ova dualnost nadugo i naširoko i to je ono što je mene podsjetilo na religijske koncepte...
Previše se opisuje VANJSKA razlika i koncept OPD se prikazuje - barem je moj dojam takav - skoro jednako kao što religije opisuju "samopožrtvovnu" osobu... Jedina je razlika što se ovdje kaže da OPD djeluje "hladno" - čak ni taj pridjev mi se ne sviđa, hladnoća, radije bih da su napisali da djeluje "cool" ? 8)
(Kladim se da su tvorcu ovog koncepta spočitavali da djeluje "hladno" :wink: )

Jedino pozitivno što mogu zaključiti o OPD, i to ne iz pročitanog nego iz neke svoje logike, je to da ako čovjek u 3D želi biti OPD, taj put započinje tako što se mora odmaknuti iz "bogom dane" hijerarhijske piramide unutar koje se odvija većina ljudskih interakcija a koje se temelje na igri superiorno-inferiorno, odnosno u svakom odnosu netko mora biti "gore" a netko "dole": u poslovnom svijetu šefovi su gore, radnici dolje; u obiteljskom životu muškarac je gore a žena dole (može i obratno, jednako je žalosno vidjeti) itd...
Tako da mi najbolje taj OPD put opisuje Muravjev i gnostika, kada govore o "unutarnjem odvajanju" iz piramidalne strukture (on utjecaje te strukture naziva A-utjecajima) i na neki način dolaženju k sebi ... Jer piramida te začas usisa i ako je netko po moći "iznad" tebe - kao što je to SVATKO kada tek stupiš u ovaj svijet - usmjerit će te od malih nogu na tu iznad-ispod dualnu igru, i samo je pitanje vremena kada ćeš ti koji si "ispod" zaželjeti i potražiti nekoga kome ćeš biti "iznad", s obzirom da to tako ide ...
Ali po meni ta piramida nije OPS jer čovjek je tu samo običan kanal za prijenos ukradene energije od nižega ka višem, kao što su dileri sitni kanali u odnosu na onoga na vrhu koji sve organizira... a u OPS se krije riječ "sebe" tj "sebstvo/sopstvo"... a to je DUŠA! A nje u takvoj strukturi nema!! Upravo to "sebe" tu nedostaje !!! Ono čega tu ima je sve samo ne pravo ja i pravo sebstvo...
Eto, to je ono što se meni u ovoj teoriji čini pogrešnim ili mi barem zvuči pogrešno.
Kada si dio piramide ti zapravo nisi ni OPS ni OPD - ti si nitko i ništa, zaista si samo tijelo i nije čudo da se isključivo s njime poistovjećuješ.... nema tu nikakvog "SEBE", ti tu nemaš sebe....
Tek kada/ako se počneš ODVAJATI iz svega toga ti možeš postati doslovni i istinski OPS - okrećeš se SEBI, spoznaješ da nisi samo tijelo, da imaš dušu, da imaš moć, da možeš odbiti sudjelovati u toj sveopćoj igri ... Taj period "rada-na-sebi", koji je gnostički opisan kao neka vrsta samozatajnosti gdje se trudiš ne iskakati previše (kako te se izvana ne bi omelo u tvom duhovnom radu i odvuklo od njega) cijeli taj period je zapravo neophodni OPS, odnosno prvi stupanj samorazvoja i (hopefully) podizanja vlastitih vibracija ...
I tek onda kada se prođe kroz taj usamljeni OPS, period odvajanja od piramide i uspostave kruga, izgradnje tzv magnetnog centra, spajanja sa Izvorom, osvještavanja nesvjesnog, itd - i kada se dođe do određenog rezultata (koji se gnostički naziva "prelazak drugog praga") TEK TADA možeš početi razmišljati da si OPD!!!! Jer tek nakon što si sagradio sebe bez opasnosti da ćeš opet upasti u piramidu i uobičajene igre moći, tek tada možeš za nekoga eventualno nešto učiniti... jedino tada možeš znati što i za koga .... znaš svoje granice i znaš što želiš, i djeluješ u skladu s time i samim svojim primjerom podučavaš druge...

Ja to tako objašnjavam sebi, a ne dijeljenjem na OPS-OPD.... ili-ili...
Ova podjela zaista u mnogim tragaocima koji žele prevazići dualni 3D može izazvati odbojnost i umor ("Ah! još jedna podjela...") upravo zato što je i sam taj koncept dualan i razdjeljujući, po čemu podsjeća na uobičajene modele unutar društvene piramide - a kada bi koncept bio INTEGRALAN, u smislu da uključuje oboje, ali step by step, više bi podsjećao na krug i kao takav bi bio više u duhu 4D...

Vrh

PostPostano: uto jun 01, 2010 10:26 pm 
Član foruma

aamon je napisao/la:

E, pa, draga moja!

Nakon bilion tvojih riči, ovo sam pripozna ka Istinu, i za to ti poklanjam:

Njuejdžer!!!!!
Pu-pu-pu ... :wink:

Vrh

PostPostano: sri jun 02, 2010 12:36 am 
Moderator

Tek kada/ako se počneš ODVAJATI iz svega toga ti možeš postati doslovni i istinski OPS - okrećeš se SEBI, spoznaješ da nisi samo tijelo, da imaš dušu, da imaš moć, da možeš odbiti sudjelovati u toj sveopćoj igri ... Taj period "rada-na-sebi", koji je gnostički opisan kao neka vrsta samozatajnosti gdje se trudiš ne iskakati previše (kako te se izvana ne bi omelo u tvom duhovnom radu i odvuklo od njega) cijeli taj period je zapravo neophodni OPS, odnosno prvi stupanj samorazvoja i (hopefully) podizanja vlastitih vibracija ...

Duša i moć, hehe, baš zvuči OPD taj koncept :wink: :mrgreen: .

Kontam charleston što misliš kad kažeš moć; u smislu da imamo moć da se otrgnemo iz piramide ali ima jedna falinka u razmišljanju. Taj period "rada-na-sebi" prati prvo jedan rapidan gubitak energije ( jer prestajemo da crpimo okolinu - što je bio dotadašnji OPS koncept ) a potom polagani početak proizvodnje i štednje specifične energije potrebne za dalji rad - bez krađe drugima [-X . To je svojevrsan OPD koncept u OPS svijetu. Hevi vejt kategorija taj "rad na sebi" nema šta ali je eto tako. Mi smo i dalje "u piramidi" ali smo svijest usmjerili ma drugu stranu, ka konceptu svjetost je ljubav je znanje i obratno. Zato sve manje hranimo "piramidu" a ona pokušava raznim metodama zadati "udarce" ne bi li potakla lučenje "specifične" energije ( nisu sve iste i visokohranjive ) od tragača spuštajući mu svijest na nižu razinu ( početni OPS ) , naravno ako uspje.

Razlika OPD/ OPS je razlika u pristupu energiji ( koju tragalac na putu ka OPD proizvodi sam a na putu ka OPS crpi od drugih ) a ne dualnom konceptu "dobar-loš". U dualnom konceptu koji je postavljen od strane kontrolora "dobar" može itekako da srče energiju kao i onaj "loš"....vrlo slikovit prikaz dinamike "hranjenja" letača ili "piramide" imamo kod Karlosa Kastanede ( http://www.galaksija.com/metafizika/voladoresi.htm )

:hello2:

Vrh

PostPostano: sri jun 02, 2010 11:01 am 
Član foruma

Jedino, u dosadašnjim materijalima gdje se objašnjava ta OPS/OPD razlika nema dovoljno spomena o onome što se i meni čini suštinskim a to je "osvijestiti nesvjesno" - harmonizirati energetske centre, baviti se sobom kako bi se sebe dovelo do određene točke s koje možeš pomoći drugome - obično mu tada pomažeš samom svojom blizinom i postojanjem, jer si samoostvareno biće...

Ja mislim da je teorija OPD I OPS pre svega koncept koji možemo posmatrati tek u odnosu na celinu te piramidalne strukture denziteta. Od Prvog do sedmog. Mi, ljudi smo na trećem. “Piramidalna struktura” u odnosu na ovaj 3D realitet se ne može tako posmatrati, jer je 3D realitet materijalnog karaktera, jer čovek ima:

- telo kao matreijali aspekt njegove pojave u ovom svetu.
- razvijen sistem čula preko koga ima sopstvenu percepciju svog okruženja I samog sebe, svog tela, svojih emocija, svog identiteta
- Emocije, koje deluju iznutra, nejviše nesvesno i
- Ego kao strukturu koja s jedne strane ima zaštitnu funkciju da nas brani od nadolazeće bujice nesvesnih emotivnih sadržaja, a sa druge strane funkciju učenja I širenja svesti
- Um koji opet subjetivnom metodom zaključuje,
- Svest izvan uma nešto što čoveka izdiže iznad svih ovih elemenata i povezuje sa sobom i univerzumom
- Dušu kao osnovnu suštinu čoveka.

Sve su to elementi strukture unutar čovekovog bića, koje čovek mora da prevlada da bi proširio svest I osetio sopstvenu dušu, koja je neuništiva I večna, da bi uopšte mogao da shvati ove koncepte. Svi ovi elementi na izvestan način predstavljaju ograničenja, koja nam u isto vreme I odmažu I pomažu da shvatimo sebe. Ali ne možemo odbaciti ni telo, ni emocije, ni ego, ni razum, niti se treba identifikovati sa pojedinim ili svim tim elementima.

Ali o tome se slabo govori - možda rečenica ili dvije, sve se svodi na riječ "harmonizacija", a onda se dalje opisuje ova dualnost nadugo i naširoko i to je ono što je mene podsjetilo na religijske koncepte...

I moram dodati da religijski koncepti, bar onih religija koje prihvatamo kao monističke, imaju u sebi prizvuke dualističkog. Jer se bave čovekom koji je dualističko biće, I njegovom suštinom, pre svega duhovnom komponentom. Ne bih ulazila u diskusiju religijskog koncepta, mada je on itekako prisutan, jer ga ljudi najčešće tumače sa aspekta konkretnog društvenog delovanja. Religijski koncept je sjajno sredstvo manipulacije, ali to ne znači da je pohgrešan. Isto, kao što je, nama veoma poznat koncept komunizma, kao filozofski pokret, izmanipulisan I iskorišćem u svrhu kontrole. Teško se po neki put odupreti spoljašnjim efektima koji deluju, a da se ne udubimo malo više u suštinu tih pojava. Čovek po svojoj prirodi, uvek teži da ide lakšim putem, a onda se desi da je i taj put posut trnjem. Ali ima i onih koji idu PUTEM KOJIM SE REĐE IDE, što bi rekao Skot Pek.

Ljudi i kroz religiju traže put, ali ne treba kroz institucionalizovane oblike ispunjavati formu, već treba ući dublje. Religiozni ljudi su pokušavali dokučiti suštinu, baš kao što i gnostičari na svom putu takođe traže isto. Samo se gnoza suviše temelji na umu.

Previše se opisuje VANJSKA razlika i koncept OPD se prikazuje - barem je moj dojam takav - skoro jednako kao što religije opisuju "samopožrtvovnu" osobu... Jedina je razlika što se ovdje kaže da OPD djeluje "hladno" - čak ni taj pridjev mi se ne sviđa, hladnoća, radije bih da su napisali da djeluje "cool" ? 8)
(Kladim se da su tvorcu ovog koncepta spočitavali da djeluje "hladno" :wink: )

Ta “hladnoća” o kojoj govoriš je, po mom ličnom utisku, posledica filozofskog pristupa celoj tematici, koja često deluje suvoparno I kruto I koja, doro si primetila, ima karakter spoljašljeg (vanjskog) Ne možemo, uostalom, filozofirati I unositi emocije, koje će nam približiti suštinu, jer se ovde priča o okvirima koji su iznad našeg uobičajenog opsega frekfencija I razumevanja u koje kao ljudi imamo potrebu unositi I emocije kao naš neodvojivi deo. Razum sama po sebi ne može biti ni topla ni hladna. Mi jedino možemo doživljavati kao hladnu jer delujemo sa nekog našeg subjetivnog nivoa.

Nažalost mi nespremni ulećemo u neke oblasti zbog jakog mehanizma identifikacije koji je svojstven čoveku u 3D realitetu, identifikujemo se sa idejama koje su samo IDEJE. IDEJA je sama po sebi nešto što je spoljašnje, što ima predznak objektivnosti, nešto što je proizvod uma, a ne emocija. Takvim pristupom čovek čoveka stavlja u položaj objekta a ne subjekta sopstvenog života.

Zamislimo kako je lako skliznuti u taj svet ideja I doći tako blizu mogućnosti da postanemo robovi IDEJA. Za mene je to ne prihvatljivo. Na isti način je čovek rob sopstvenih emocija, posebno onih koji deluju sa nivoa nesvesnog. Svet ropstva je je ustvari svet duha koji je otuđen od samog sebe. Za mene je čovek individua koja teži razvoju sopstvene ličnosti na subjetivnom planu, koja prolazi proces individuacije (po Jungu), ili proces oboženja, približavanja suštini unutar sebe, a ne ideji koja deluje kao spoljašnja manifestacija. Zbog toga mi je koncept PODELE na OPD I OPS I uopšte koncepti podela pomalo neprihvatljiv, krut, kao što Carleston kaže dualan, razdeljujući. I tu se slažem sa njom.

Jedino pozitivno što mogu zaključiti o OPD, i to ne iz pročitanog nego iz neke svoje logike, je to da ako čovjek u 3D želi biti OPD, taj put započinje tako što se mora odmaknuti iz "bogom dane" hijerarhijske piramide unutar koje se odvija većina ljudskih interakcija a koje se temelje na igri superiorno-inferiorno, odnosno u svakom odnosu netko mora biti "gore" a netko "dole": u poslovnom svijetu šefovi su gore, radnici dolje; u obiteljskom životu muškarac je gore a žena dole (može i obratno, jednako je žalosno vidjeti) itd...

Pokušaću da navedem banalan primer, nemojte se smejati ovoj naivnoj paraleli:

Zamislite kako bi izledalo da pas “razmišlja” kako je to biti čovek. Nemoguće, ne možemo se ni mi staviti u ulogu tog psa. Životinje imaju instikt, pre svega o samoodržanju, I nemaju razvijen sistem emocija (mada mi nešto slično kod mnogih životinja primećujemo) ili razum putem koga će rasvetliti nešto više od nivoa na kom se mi nalazimo. A sada pretpostavimo kako ćemo mi sebi objasniti kako funkcionišu Anđeli sa 6. denziteta, da li I oni osećaju, da li I kako nas “vide”, kakva im je svest o svetu, koliko su ostvareni, I koje to I oni lekcije imaju na svom nivou postojanja, I da li I ono muče muke na svom putu razvoja do punoće kada će biti jedno sa stvoriteljem. Morate priznati da je skoro nemoguće sve ovo našim umom shvatiti, jednako kao I pas koji možda I pokušava da “ukapira svog gospodara”.

E, upravo se ovi koncepti OPS I OPD mogu posmatrati tek u širem kontekstu strukture denziteta. Ali i dalje ostaju samo na nivou IDEJA.

Ali po meni ta piramida nije OPS jer čovjek je tu samo običan kanal za prijenos ukradene energije od nižega ka višem, kao što su dileri sitni kanali u odnosu na onoga na vrhu koji sve organizira... a u OPS se krije riječ "sebe" tj "sebstvo/sopstvo"... a to je DUŠA! A nje u takvoj strukturi nema!! Upravo to "sebe" tu nedostaje !!! Ono čega tu ima je sve samo ne pravo ja i pravo sebstvo...

Upravo I ova ideja da je čovek kanal za prenos energije, iako je sa stanovišta nauke novog doba tačan, sa filozofske tačke gledišta je opet čovek stavio sebe u poziciju OBJEKTA, a ne subjekta u kome je suština stvari. Zbog toga je gnostika od strane mnogih smatrana da je jeres, jer suviše potencira taj objektivistički pristup, suviše uma I mentalne aktivnosti, zaboravljajući da je ČOVEKOVA EGZISTENCIJA mnogo složenija I kompleksnija. Gnostika je samo jedan od pristupa, tačan, ali objektivan, područje sveta IDEJA, ali odvaja na neki način čoveka od njegove suštine, koja u sebi još uvek ima sve one elemente I tela, I emocija I razuma…..Nisam sigurna da ćemo SAMO putem razuma doći do DUŠE.

Ljudi koji Boga posmatraju kao IDEJU, taođe su udaljeni od suštine koju treba da pronađu u sebi. Objektivistički Bog je Bog izvan nas, neko ko kontroliše, vlada našim životom. Bog IDEJE je koncept hijerarhije koja nas čini još slabijim, još porobljenijim nego to jesmo. Bog unutra nas je subjektivna kategorija, deo nas, deo našeg unutrašnjeg sveta, i tek on nam pruža mogućnost kreacije, slobode i ljubavi. Zato nam je data sloboda izbora, sloboda volje, ali tek prihvatanjem Boga inutra nas, približavanjem našoj duši, pronalaženjem sebstva , mi konačno počinjemo osećamo odgovornost za sve što činimo u sopstvenoj egzistenciji ovog 3D realiteta.

A suština je , onako kako je ja sada vidim, približavanje sopstvenoj duši, pre svega kroz odnos prema stvoritelju, Bogu u nama, Prevedeno običnim jezikom, kroz odnos prema sebi samom, a to je moguće jedino u interakciji sa dugim ljudima. (prepoznavanje Boga u drugim ljudima). A to, možda ćete se složiti nema nikakve veze ni sa ODS, ni sa OPD. Charleston po meni dobo primećuje: Upravo to "sebe" tu nedostaje !!! Ono čega tu ima je sve samo ne pravo ja i pravo sebstvo...

Neka ovim bude otvorena diskusija….

Ja to tako objašnjavam sebi, a ne dijeljenjem na OPS-OPD.... ili-ili...
Ova podjela zaista u mnogim tragaocima koji žele prevazići dualni 3D može izazvati odbojnost i umor ("Ah! još jedna podjela...") upravo zato što je i sam taj koncept dualan i razdjeljujući, po čemu podsjeća na uobičajene modele unutar društvene piramide - a kada bi koncept bio INTEGRALAN, u smislu da uključuje oboje, ali step by step, više bi podsjećao na krug i kao takav bi bio više u duhu 4D...

I ja još uvek tražim, još uvek učim, još uvek istražujem. Ne mogu nikako reći da je sve ovo što iznosim istina, jer jedino što mogu za sada reći je da je istina još uvek subjektvivna stvar. To je još uvek moje subjektivno viđenje ove objektivnosti. Tvorac je iz nekog razloga stvorio život toliko različit I bogat.

Da li ste se zapitali kad odete na livadu, koliko različitih biljaka I životinja na jednoj livadi egzistira u toj zajednici. Samo na jednoj livadi, pored naše kuće, a zamislite koliki je svet!! I koliko svetova još postoji!! I da li je Bog stvorio toliku raznoslikost da bi je uterao u kalup jedne ideje?! Sa druge strane čovek pokušava da utera u svet sopstvenih ideja I ljude I sav živi svet oko sebe uključujući I celu planetu, da bi lakše mogao da vlada. Kako će moći da vlada sa toliko različitim pojavama, kad je i on u lancu te kreacije?! Čovek upravlja svetom ideja, a još nije sposoban da upravlja svojim nesvesnim emocijama!? I još uvek nije shvatio odakle mu potreba za upravljanjem, kontrolom, vlašću nad dugima, nad prirodom. Čovek još uvek nije shvatio koliko je slab i podeljen. I sve što radi radi da bi prevladao taj strah koji izvire iz takve podeljenosti i slabosti. Jačina leži u spoznaji slabosti. Jačina leži u prihvatanju sopstvene slabosti. Zbog toga je put individualan, zbog toga toliko različitiosti. Takvu raznovrsnost ljudski um teško da je u mogućnosti da smisli. I ona iz nekog razloga nije slučajna. Ako ništa, ono da svojim prihvatanjem sebe, dugih, I sveta u kome živimo, obogatimo sopstveno iskustvo I nađemo svoje mesto pod ovim suncem. U tome je lepota življenja.....Svet ideja je mrtav svet....

Pozdrav

Vrh

PostPostano: sri jun 02, 2010 12:03 pm 
Član foruma

A suština je , onako kako je ja sada vidim, približavanje sopstvenoj duši, pre svega kroz odnos prema stvoritelju, Bogu u nama, Prevedeno običnim jezikom, kroz odnos prema sebi samom, a to je moguće jedino u interakciji sa dugim ljudima. (prepoznavanje Boga u drugim ljudima). A to, možda ćete se složiti nema nikakve veze ni sa ODS, ni sa OPD. Charleston po meni dobo primećuje: Upravo to "sebe" tu nedostaje !!! Ono čega tu ima je sve samo ne pravo ja i pravo sebstvo...

Neka ovim bude otvorena diskusija….

Suzy, veliki pozdrav,

Novi sam na ovom forumu. Jučer sam se registrirao.
Nedavno sam pročitao knjigu Put kojim se rjeđe ide, stvarno je dobra.
Moram priznati da je ova tema teška, ali izgleda da ste poprilično dorasli ovome. I da ste već dobro načitani i "in".Razmišljanja su vam dubokoumna i nije ih lako shvatiti.
Želio bih replicirati na ovo gore (obzirom na poziv za otvaranje diskusije).
Mislim da postoji paradoks. Postoji i podjela, ali postoji i jedinstvo. Djelimo se na OPS i OPD
ali svi skupa težimo jednom.
Postoji dualnost, ali i balans.
Dva suprotna ekstrema su opet balans.
Postoji balans unutar bića, ali i balans izvan bića. Universum teži balansu. Sve ono što postoji u universumu čini jedan balans. To je nešto zapanjujuće i toliko složeno, a ipak nam se kadkad učini tako jednostavno, npr kad smo u nekom posebnom štimungu, duhovnom raspoloženju i sl., čini nam se da svijet tako divan., i da je sve tako jednostavno. Stvarno je jednostavno, ali čim "dođemo k sebi" opet vidimo svijet izvrsno složenim. Opet paradoks.
Hoću reći, vjerojatno postoji više različitih puteva za ići prema gore, bilo kroz ekstreme bilo kroz ravnotežu. OPD je ekstrem suprotan OPSu. Izbalansirati to dvoje unutar jednog bića nije lako. Mislim da ego nateže OPSu, a ljubav (srce) OPDu. Možda prejednostavno, ali ego zbilja proždire svako zajedništvo, pa tako i u braku. OPS želi vladati i hraniti se onima ispod, bez obzira kojeg opredjeljenja bili. OPS je i volja za moć, hrani se tuđom moći (energijom!). Tako im ego raste a time i dalja glad-volja za još više moći. Ljudi jače OPS orijentirani, se prepoznaju izmedu dok trepneš okom. I dva jača OPD se isto tako brzo prepoznaju. Ovaj koncept OPSa i OPDa je (barem meni) prepoznatljiv u Novom Zavjetu, kad Isus govori o ljubavi. On govori o OPD orijentaciji,i stvarno da SVI živimo po njegovim riječima život bi bio neprepoznatljiv po našim uvriježenim standardima. Stvarno najčešće postoje 3 vrste ljudi: koji više naginju OPS, oni koji više naginju OPD i oni vrlo blizu balansa.

Stalno smo svjedoci linearnosti vremena, a opet vrijeme ponekad stvarno zastane, izgubimo osjećaj za vrijeme. I govore nam da vrijeme ne postoji ili da je vječno i time nemjerljivo. Opet paradoks.

Zaključio sam da ćemo shvatiti tek kad (bolje reći ako) našu svijest podignemo na veću razinu. Ili da kažem, jedno s drugim ide pod ruku. A ova rasprava je jedan mali sićušni trag koji vodi do jednog puteljka, a ovaj do većeg puta, a high-way je još daleko.

I stvarno, praktična uporaba znanja iz teorija kvantne fizike, bežičnog prijenosa energije, dobijanje energije od antimaterije, od POLJA i sl. će nam biti nedostupno dok sami ne dosegnemo sopstveni razvoj koji će nam dati uvid u sve to nelinearno, kvantno, multidimenzionalno, gravitacijsko, bezvremeno , antigravitacoijsko, holografsko, itd...

:love1:

Vrh

PostPostano: sri jun 02, 2010 12:04 pm 
Član foruma

charleston jako dobro.Moje razumjevanje OPS/OPD teorije je od početka bilo da OPD objedinjuje i OPS dok OPS nema ovo slovo D,tj. OPS je upravo to što si ti objasnila,stepenica niže od OPD tj. OPS nema dokraja razvijenu svijest o ...hm...svemu.Dakle teorija se ne shvaća kao dualnost već jedinstvo svega,Suzy bi rekla prihvaćanje/razumjevanje/dopuštanje različitosti.
Zanimljivo zar ne kako čitanje istog teksta može kod više ljudi donijeti više gledišta,što od nas zahtjeva "brušenje sita".Po meni tu nema nikakve religije,ali opasnost da se od toga stvori neka nova religija postoji.Također kao što postoji šansa da me danas udari auto. http://www.automotoportal.hr/wp-content ... udar-2.jpg

Samo je pitanje vremena,hoće li to biti za 300000 tisuća,ili za 600000 tisuća ili još više nula ili pak SADA.Jer ako ćemo i dalje sve gledati na isti "jednodimenzionalan" način,tad se to vjerojatno neće dogoditi SADA nego s nekom brojkom s puuuuno nula.
:occasion5:

Vrh

Prikaži postove “stare”:  Redanje  
Započni novu temu Odgovori  [ 491 post(ov)a ]  Stranica Prethodna  1 ... 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13 ... 25  Sljedeća

Vremenska zona: UTC + 01:00

Trenutno korisnika/ca: / i 5 gostiju.