MonteChristo je napisao/la:
dobro kažeš za google. ali ja ipak stojim pri onom šta sam napisao. nazovi kako želiš, ali baš nikad nebi googlao za pojam kao što je moral. proguglaj i za lucifera, dušu, duh, tako da rješimo i te dileme.
mislim da je google u tom slučaju neprijatelj.
I dalje mislim da je moral skup opceprihvacenih nepisanih pravila utvrdjenih unutar pojedinog drustva. Dobro, zlo, itd su sve vec sastavni dio nase licnosti odgojene na principima kolektivne svjesti. Pitanje je na kraju da li mi uopce znamo sto je dobro a sto je zlo. Zvucati ce malo cudno ovo sto cu reci, ali da li uopce ima razlike ili je nasa licnost pravi?
moral je unutarnji osjećaj
Kako znas da je unutarnji? Kako znas da nisi umislio da je sustina, a ustvari je licnost? Kako pravis razliku?
ovo je istina, da smo transformirani, ali nije cijela. i mi sami izgrađujemo (bolje nego transformiramo) sebe.
moja ličnost je dio moje suštine i ne želim je se oslobodit. to je moje ja koje meni nije neprijatelj.
Nitko ne govori da ti je to neprijatelj, ali mislim da jest jedan od razloga zasto nismo u stanju shvatiti pravo stanje stvari.
Malo je cudno, ali dobro to je tvoje misljenje, ne zeljeti je se osloboditi ili bar pokusati posmatrati (ako je to moguce) van tog filtera. Ne govorim da je trebamo mrziti i zarko unistiti jer cemo tim nacinom samo suprotan efekt postici, nego ju prihvatiti i osjetiti kao dio Sebe i pustiti. Mislim da kada se jednom shvati i osjeti licnost kao maska sustine, "ona" prestaje da postoji.
Da postavim pitanje - Da li licnost moze Voljeti?
LP