Sada je: uto maj 06, 2025 12:43 am.

Prijava

Korisničko ime:   Šifra:   Automatsko prijavljivanje  

Vremenska zona: UTC + 01:00

Započni novu temu Odgovori  [ 704 post(ov)a ]  Stranica Prethodna  1 ... 24, 25, 26, 27, 28, 29, 30 ... 36  Sljedeća
Autor/ica Poruka
 Naslov: Re: Ljubav
PostPostano: uto mar 23, 2010 1:57 pm 
Član foruma

Citat:
U danasnje doba jako je lako posluziti se Googleom radi saznanja opceprihvacenih objasnjenja

dobro kažeš za google. ali ja ipak stojim pri onom šta sam napisao. nazovi kako želiš, ali baš nikad nebi googlao za pojam kao što je moral. proguglaj i za lucifera, dušu, duh, tako da rješimo i te dileme.
mislim da je google u tom slučaju neprijatelj.

Citat:
S obzirom da smo od rodjenja bivali transformirani u onom smjeru kojem odgovaramo drustvu, mislim da se moras priupitati da li je onda taj unutrasnji osjecaj produkt licnosti ili sustine? Produkt stvoren interakcijom kroz drustvo ili duhovne, nazovimo, podsvjesti?
Ili si se ti mozda oslobodio licnosti pa si svjestan da to sto radis jest tvoja sustina?

i ovo je istina, da smo transformirani, ali nije cijela. i mi sami izgrađujemo (bolje nego transformiramo) sebe.
moja ličnost je dio moje suštine i ne želim je se oslobodit. to je moje ja koje meni nije neprijatelj.

Vrh

PostPostano: uto mar 23, 2010 4:20 pm 
Član foruma

MonteChristo je napisao/la:
dobro kažeš za google. ali ja ipak stojim pri onom šta sam napisao. nazovi kako želiš, ali baš nikad nebi googlao za pojam kao što je moral. proguglaj i za lucifera, dušu, duh, tako da rješimo i te dileme.
mislim da je google u tom slučaju neprijatelj.

I dalje mislim da je moral skup opceprihvacenih nepisanih pravila utvrdjenih unutar pojedinog drustva. Dobro, zlo, itd su sve vec sastavni dio nase licnosti odgojene na principima kolektivne svjesti. Pitanje je na kraju da li mi uopce znamo sto je dobro a sto je zlo. Zvucati ce malo cudno ovo sto cu reci, ali da li uopce ima razlike ili je nasa licnost pravi?

moral je unutarnji osjećaj

Kako znas da je unutarnji? Kako znas da nisi umislio da je sustina, a ustvari je licnost? Kako pravis razliku?

ovo je istina, da smo transformirani, ali nije cijela. i mi sami izgrađujemo (bolje nego transformiramo) sebe.
moja ličnost je dio moje suštine i ne želim je se oslobodit. to je moje ja koje meni nije neprijatelj.

Nitko ne govori da ti je to neprijatelj, ali mislim da jest jedan od razloga zasto nismo u stanju shvatiti pravo stanje stvari.

Malo je cudno, ali dobro to je tvoje misljenje, ne zeljeti je se osloboditi ili bar pokusati posmatrati (ako je to moguce) van tog filtera. Ne govorim da je trebamo mrziti i zarko unistiti jer cemo tim nacinom samo suprotan efekt postici, nego ju prihvatiti i osjetiti kao dio Sebe i pustiti. Mislim da kada se jednom shvati i osjeti licnost kao maska sustine, "ona" prestaje da postoji.

Da postavim pitanje - Da li licnost moze Voljeti?

LP

Vrh

PostPostano: uto mar 23, 2010 4:52 pm 
Član foruma

Pa sve o čemu pričate može biti vrlo jednostavno, ljubav, moral i sve što ste naveli može se postići samo onom: svojim načinom života, svojim djelima i mislima nemoj nikada povrijediti nikoga!
Ako se tako živi, mislim da nema frke, sve ste obuhvatili!

Alf :blob:

Vrh

PostPostano: uto mar 23, 2010 5:02 pm 
Član foruma

Eh, da je to tako jednostavno, ovog foruma nikada ne bi bilo... :love12:

Vrh

PostPostano: uto mar 23, 2010 5:39 pm 
Član foruma

Citat:

moj odgovor je NE.
ali može imat ljubavi.
voljeti se misli na aktivnost, nešto usmjeravati,, a imat ljubavi je stanje.

Citat:
Pa sve o čemu pričate može biti vrlo jednostavno, ljubav, moral i sve što ste naveli može se postići samo onom: svojim načinom života, svojim djelima i mislima nemoj nikada povrijediti nikoga!

upravo tako. to je izgrađena duša.

Vrh

PostPostano: uto mar 23, 2010 8:55 pm 
Član foruma

Citat:

moj odgovor je NE.
ali može imat ljubavi.
voljeti se misli na aktivnost, nešto usmjeravati,, a imat ljubavi je stanje.

I Ljubav je aktivnost. Sirenje i usmjeravanje bezuvjetne energije prema svemu i svacemu.
Da preformuliram pitanje - Da li licnost moze biti u stanju Ljubavi?

LP

Vrh

PostPostano: uto mar 23, 2010 10:26 pm 
Početnik

Ličnost može biti stanje ljubavi. Najviša ličnost jest ljubav odnosno Bog/Kreacija. Više ljubavi je veća povezanost sa time. Sve napredne stvari su veoma jednostavne, toliko jednostavne da se zapitate kako to niste prije znali :)
Sve je Ljubav u mnoštvu oblika, ljubav je kreativna moć svemira, kreativna moć nas samih i jedino pravo pravilo prema kojem treba živjeti život. Sve ostalo revoluira oko Ljubavi. Jednostavno.

coco bill, opet ti želim mnogo uspjeha u potrazi i mnogo ljubavi :) Vjeruj sebi, u tebi su istovremeno sva pitanja i svi odgovori. Svima ostalima želim isto toliko ljubavi, dobrote, i slobode koju uvjetuje zaborav 3d svijeta kakvog imamo danas - koncentrirajte se na veselu i sretnu budućnost! Samo uz kolektivnu usmjerenost svih nas moći ćemo usmjeriti ovaj planet gdje želimo. :angel4:

P.S bad.ass moram ti iskomentirati sig. "Sve sto jeste, ispravno je tako kako jeste, jer da nije, ne bi ni bilo. " -> istina, ovo je svemir u kojemu caruje SLOBODNA VOLJA, sve je dozvoljeno i OK je tako. U konačnici, možete se opredjeliti za negativno ili pozitivno - igramo igru polarnosti. Pozitivno je božansko, beskonačno i općeljudski definirano kao "dobro", a negativno je sve zlo, loše, degenerirano, okrutno samoljubno i ignorantno. Na nama je izbor kojim putem ćemo ići, dakle da ne bi netko pomislio da tu caruje nekakva sudbina ili viša sila.

Vrh

PostPostano: uto mar 23, 2010 11:21 pm 
Član foruma

Jedan vid ljubavi je i crtati drugima šta je ljubav =D>

Evo večerašnje moje najnovije koju sam skužio čitajući temu - Mi smo drvo života sa mnogo grana i cvjetova ali na jednoj sitnoj izviruje maleni, jedva primijetni cvijet koji se upire da bude voljen i najbitniji. Od okolnih grana ne vidi šumu punu drveća, grana i cvjetova, šumu koja buja životom. Taj cvijet ne misli ni na svoje drvo - misli samo na sebe. Na kraju, kad zaglavi, pita šumu "Šta je to Ljubav?".

Vrh

PostPostano: sri mar 24, 2010 12:12 am 
Član foruma

deniza je napisao/la:
:love3:

Istina, to je snažan osjećaj.

Sad mi je sve jasno :love5: peti element.

duša je 5. element, a njen odnos prema svijetu se definira kao ljubav u rasponu od jedinke do univerzuma odnosno neljubav u različitim stupnjevima, od ravnodušnosti do mržnje, premda taj pentagram elemenata sam po sebi nema smisla al ajde prepucavat se uvijek mozemo zaobilazeći simboliku.

@hammer...predivno rečeno i opisano... ljubav=svjetlost=znanje rece jack

Vrh

PostPostano: sri mar 24, 2010 12:15 am 
Član foruma

Hame je napisao/la:
Jedan vid ljubavi je i crtati drugima šta je ljubav =D>

Evo večerašnje moje najnovije koju sam skužio čitajući temu - Mi smo drvo života sa mnogo grana i cvjetova ali na jednoj sitnoj izviruje maleni, jedva primijetni cvijet koji se upire da bude voljen i najbitniji. Od okolnih grana ne vidi šumu punu drveća, grana i cvjetova, šumu koja buja životom. Taj cvijet ne misli ni na svoje drvo - misli samo na sebe. Na kraju, kad zaglavi, pita šumu "Šta je to Ljubav?".

lijep simobličan prikaz, i kroz razvoj cvijeta i samih nas, znaci iz cvijeta ce izaci plod i sjemenka, i ona ce se opet razviti i postati drvo i onda cemo vidjeti sve svoje atribute novo lisce i svjetove, jer cemo tada biti bog i svjesni sa svime, kao što ce postojat neki svjetovi koji nece biti svjesni nas...

Vrh

PostPostano: sri mar 24, 2010 12:33 am 
Član foruma

Judziin je napisao/la:
deniza je napisao/la:

Istina, to je snažan osjećaj.

Sad mi je sve jasno :love5: peti element.

duša je 5. element, a njen odnos prema svijetu se definira kao ljubav u rasponu od jedinke do univerzuma odnosno neljubav u različitim stupnjevima, od ravnodušnosti do mržnje, premda taj pentagram elemenata sam po sebi nema smisla al ajde prepucavat se uvijek mozemo zaobilazeći simboliku.

:love3: Mislila sam na film Peti element. :love5:

Vrh

PostPostano: čet apr 15, 2010 9:26 pm 
isključen/a

:love7:
Pa dobro ima li neko ko moze i na jasnom dozivljenom primeru da objasni kako siriti Ljubav koju je iskusio?
Hajde, Rudar, ti bi trebao biti najblizi ovom odgovoru!?

Vrh

PostPostano: čet apr 15, 2010 9:34 pm 
isključen/a

Strava je procitati da neko moze da sumnja u Ljubav! Da li je uopste sumnja u Ljubav ustvari strah. Onaj pravi strah od samog Sebe?

Vrh

PostPostano: pet apr 16, 2010 1:32 am 
Moderator

Citat:
Da li Ja Jesam?!

....široka su polja (spoznaje) a put je sve uži....

Vestica72 je napisao/la:
Pa dobro ima li neko ko moze i na jasnom dozivljenom primeru da objasni kako siriti Ljubav koju je iskusio?

...ljubav se spoznaje... a onda, spoznavajući je i ako imaš mogućnost sa drugima Sebe podjeliti, a ti podijeliš... kao znanje koje jeste ljubav koje jeste svjetlost a ono ( ljubav koje jeste svetlost koje jeste znaje) djeleći se drugima opet unutar bića raste....sve manje od toga bi bilo mlaćenje prazne slame koje jednom kad se preraste prelazi u iskustvo da je ljubav spoznaja o tome da svjetlost jeste znanje koje jeste ljubav...

Vestica72 je napisao/la:
Strava je procitati da neko moze da sumnja u Ljubav!

Strava je...Ljubav....sa sve sumnjom koju pročitamo. Da, neko može 8)

Vestica72 je napisao/la:
Da li je uopste sumnja u Ljubav ustvari strah. Onaj pravi strah od samog Sebe?

Da li je sumnja strah uopšte, ustvari, da li je Ljubav uopšte strah?....( Onaj praaavi strah - Strah od samoga Sebe, jer kad je Sebe samo onda je i Strah tu (???) i zato unutar Sebe LJubav=Svetlost=Znanje treba da se širi da Sebe u Strahu=Tami=Neznanju ne bi samovalo... )

....Ljubav-Strah.... :-k .......ma, Strava je ta Ljubav.... :toothy2: :mrgreen: :angel4:

Eh, taj balans... :occasion5:

Čista jezička alhemija kao, na koncu ali ne i kraju, dobrodošlica tebi ( i onoj koja se pita Da li Ja Jesam!? ) ... :love9:

Vrh

PostPostano: pet apr 16, 2010 3:01 pm 
isključen/a

E jesi se izblesavio Java u svom pokusaja da napises nesto. :wink:

Vestice, ti dobro znas da znam. Citali su oni o tome, ali su retki nesto dozvolili sebi da otvore bilo sta u Sebi.

A kako te samo Volim Vestice72.

Ma znas ti i sama. Niko to bolje od tebe ne zna. Samo ja. :wink: :mrgreen: :love3: :love5: :love9: :love12:

Zadnja izmjena: Rudar; pet apr 16, 2010 3:57 pm; ukupno mijenjano 1 put/a.

Vrh

PostPostano: pet apr 16, 2010 3:05 pm 
Administrator

Citat:

Heh, ali pitanje je na kojem nivou postojanja... ipak, mi smo hiperdimenzionalna bića.

Svako objašnjenje se razlikuje radi gledanja na stvar iz sasvim drugačije perspektive i nivoa postojanja... pa sad...

Teško ptica ribi može objasniti kako je to kad se leti. Iako su i ptica i riba približno istog nivoa svijesti...

Ako gledamo iz percepcije ovog našeg 3D svijeta... možda nam doživljenu ljubav najbolje širiti tako da dajemo drugima sva naša saznanja i informacije, sa namjerom da će drugi to iskoristiti u svojem primjeru, i na neki svoj način. I širiti ljubav tako da drugima ne nanosimo štetu, bol, patnje, negativna iskustva... jasno, ako ih taj drugi ne traži...

... jer... paradoksalno zvuči ali... ljubav je i ako nekome tko traži mrak - da mu ga daš!!! To ti je "umjetnost davanja"!

Sve ovo su samo - lekcije.

:mrgreen: :wink:

Vrh

PostPostano: pet apr 16, 2010 3:52 pm 
Moderator

...biti blesava luda ljubav jeste...nekom ko posmatra sa strane čini se da biti luda jeste čast a nekom drugom promatraču čini se da je to sram....a ludi samoj niti jedno niti drugo a takisto i jedno i drugo :mrgreen: ...ona je luda blesava...

:read: :love5: :love3:

Vrh

PostPostano: pet apr 16, 2010 3:57 pm 
isključen/a

Jack987 je napisao/la:
Citat:

Heh, ali pitanje je na kojem nivou postojanja... ipak, mi smo hiperdimenzionalna bića.

Svako objašnjenje se razlikuje radi gledanja na stvar iz sasvim drugačije perspektive i nivoa postojanja... pa sad...

Teško ptica ribi može objasniti kako je to kad se leti. Iako su i ptica i riba približno istog nivoa svijesti...

Ako gledamo iz percepcije ovog našeg 3D svijeta... možda nam doživljenu ljubav najbolje širiti tako da dajemo drugima sva naša saznanja i informacije, sa namjerom da će drugi to iskoristiti u svojem primjeru, i na neki svoj način. I širiti ljubav tako da drugima ne nanosimo štetu, bol, patnje, negativna iskustva... jasno, ako ih taj drugi ne traži...

... jer... paradoksalno zvuči ali... ljubav je i ako nekome tko traži mrak - da mu ga daš!!! To ti je "umjetnost davanja"!

Sve ovo su samo - lekcije.

:mrgreen: :wink:

Svaka cast Jack. :mrgreen: :wink:

A u svakom slucaju, blesavo je kad riba ptici kaze da se leteti ne moze, i da je to samo izmanipulisana prica. Da to niko ne shvata.

Java, tebi sam iz Ljubavi stavio smajlica.......

Vrh

PostPostano: pet apr 16, 2010 4:22 pm 
Član foruma

Rudar je napisao/la:

A u svakom slucaju, blesavo je kad riba ptici kaze da se leteti ne moze, i da je to samo izmanipulisana prica. Da to niko ne shvata.

a jos je gluplje kad ptica ribi kaze da moze da leti i onda joj pokaze i kako, pa onda kad se izmanipulisana riba u svom letecem pokusaju nadje iznad vode, shvati da je upravo uletela u kandze te iste ptice koja ju je ucila da leti i da ce zavrsiti kao vecera.
u prirodi se takve stvari cesto dogadjaju, samo sto mi nismo navikli da posmatramo prirodu, kako bi od nje nesto, mozda, i naucili...

Vrh

PostPostano: pet apr 16, 2010 4:33 pm 
Član foruma

Rudar je napisao/la:
Vestice, ti dobro znas da znam. Citali su oni o tome, ali su retki nesto dozvolili sebi da otvore bilo sta u Sebi.

A kako te samo Volim Vestice72.

Ma znas ti i sama. Niko to bolje od tebe ne zna. Samo ja. :wink: :mrgreen: :love3: :love5: :love9: :love12:

Rudar, polako ispunjavaš svoj cilj. Postao si glavna zvezda, da ćemo uskoro morati da urgiramo da ti ugrade u Bulevaru Poznatih jednu. Šteta što nećemo moći da prisustvujemo tom svečanom činu otkrivanja "zvezde", jbg, moramo da rintamo za goli život. Šta tebe briga, zbilja postaješ poznato lice. Svaka čast majstore!

Nego, vodi računa da te ne otkrijemo pre nego što sam sebe otkriješ. Postaješ prepoznatljiv. Ulogu si apsolvirao do savršenstva. Možemo u svakom filmu da ti predvidimo sledeći potez. Vodi računa samo da ne upadneš u manirizam, jer onda slava polako pada. Tako je to, druže, u životu.Taman se popneš na vrh, kad ono....nova nizbrdica.

Tek sada shvatam da nisam džaba kupila kartu za ovo pozorište. Predstava počinje da bude zanimljivija nego što sam očekivala. Samo da kupim kokice i kokišku (ops, izvinjavam se uvaženoj družini, ali nadam se da neće smetati kokice u virtuelnom pozorištu), da zauzmem najbolje mesto u loži i zavalim se u fotelju.....Svetla se polako gase.....Počinje..... :love11:

:love12:

Vrh

Prikaži postove “stare”:  Redanje  
Započni novu temu Odgovori  [ 704 post(ov)a ]  Stranica Prethodna  1 ... 24, 25, 26, 27, 28, 29, 30 ... 36  Sljedeća

Vremenska zona: UTC + 01:00

Trenutno korisnika/ca: / i 1 gost.