Aragorn je napisao/la:
Apsolutno se slazem. Ali kada se razmislja o ovakvim pitanjima mislim da treba uzeti u obzir da se ovim temama i ucestvovanjem na forumima slicnim ovom bavi jako mali broj ljudi u poredjenju sa "masom" koja nema takva interesovanja. Manji broj ljudi, od kojih se vecina moze nazvati "tragaocima" po difoltu podrazumeva i mogucnost za vece i individualnije uplitanje "stranih sila". To uplitanje se naravno vrsi uvek preko nas samih i nasih a priori osobina, i u tom smislu je vecina sadrzaja ovog foruma posvecena upravo prepoznavanju mehanizma tog uticaja i radu na sebi. U stvari, rekao bih da je to mozda sustina.
Mislim da je pravo pitanje za cim tragamo. Ako je nase traganje usmereno na borbu protiv licne samorefleksije onda mozemo sebe i nazvati TRAGACEM. U suprotnom je potrebno potraziti neki dugi izraz za ono sta radimo.
Traganje i jeste odnos naseg Ja i "stranih sila" u koji mozemo strpati svasta. Cak i samo nama nepoznati deo nase licnosti, entitete u koliko smo ih svesni ili samo verujemo u njih, sudbinu, duh /moze i sveti duh ako niste zadovoljni nasim domacim DonHuanovskim/ ili bilo šta drugo...
Slozio bih se sa Aragornom da je prepoznavanje mehanizama naseg ponasanja sustinski vazna a sa kim i u kakvim okolnostima to saznajemo je samo stvar nase licne predispozicije i sticaj trenutne okolnosti.
Prepoznavanje, proucavanje i savladavanje tih Ego mehanizama je pre svega racionalna stvar a ne stvar tehnika koje nam se podmecu kao resenje.
Jos kada teoriju sprovedemo u praksi uuuu