Sada je: pon maj 05, 2025 10:59 am.

Prijava

Korisničko ime:   Šifra:   Automatsko prijavljivanje  

Vremenska zona: UTC + 01:00

Započni novu temu Odgovori  [ 1172 post(ov)a ]  Stranica Prethodna  1 ... 26, 27, 28, 29, 30, 31, 32 ... 59  Sljedeća
Autor/ica Poruka
 Naslov: Re: Gnostika
PostPostano: čet okt 08, 2009 6:03 pm 
Član foruma

I kod mene ista stvar.

Vrh

PostPostano: pet okt 09, 2009 6:41 am 
Moderator

Citat:
Javlja neki EROR i otvara samo do stranice 41.
Jel do mene, ili i ostalima isto?

Izgleda da sam loše spakovala taj PDF, no, nema manjka teksta, već jedna prazna strana viška.
Tako ovladavanje alhemijskom veštinom pretvaranja raznih formata u PDF ipak postepeno daje neke rezultate – barem ima manje od par desetina hiljada KB. Biće nešto od mene. :glasses7:

Postavila sam ga ponovo ovde:
http://www.4shared.com/file/138641501/9 ... -_Put.html

Prijatno čitanje i primena, materijal je odličan!

Vrh

PostPostano: pet okt 09, 2009 7:43 am 
Moderator

Arja je napisao/la:
...Prijatno čitanje i primena, materijal je odličan!

Od :love5: ti Hvala Arja

Vrh

PostPostano: pet okt 09, 2009 3:43 pm 
isključen/a

Citat:
P.S. Arja je u međuvremenu napravila prilično lijep sažetak materijala iz Moravjeve knjige Gnostika II, stavljajući težište na ono što se odnosi na "Put" (ezoterički razvoj čovjeka) . Taj materijal se u pdf. formatu može naći - OVDJE.

Vidim da je sve pripremljeno da se samo slijedi i da je već određeno težište. (ponuda je ispravna ali usmjerenje je štetno)
Ja mislim da svako treba ponaosob doći do vlastitih spoznaja, jer upravo je to put razvoja. Pratiti nečiju pamet je vrlo opasno, jer to može odvesti u krivi smjer. Svaka duša ponaosob je u mogućnosti da prati samo svoj put - nikako tuđi. Sugestije koje ukazuju šta je dobro, a šta loše, ne čine nikome dobro i ako mogu biti iznesene iz dobrih pobuda.
Slično je i sa roditeljima koja naturajući djeci svoja viđenja stvarnosti misle da čine dobru stvar, a u biti je upravo obrnuto.
To je Zakon Jednog i on je vječan - Bio, Jest i Biti će kroz sve kreacije.
Lijep pozdrav.

Vrh

PostPostano: pet okt 09, 2009 5:35 pm 
Član foruma

galaksija je napisao/la:
Sofija je napisao/la:

Pojam “zli car i njegovi arkoni” (zrcalna sfera) kao izvor svih religioznih opsjena je jedna od temeljnih stvari o kojima Rijckenborgh govori! To je jasno nakon uvida u bilo koju njegovu knjigu, čak mnogo jasnije nego što o tome govore Moravjev, Uspenski, Gurdjiev, Castaneda, Krishnamurti, Nisargadata... koje inače izuzetno cijenim.

Ne znam zašto ali imam neki utisak da će rozenkrojceri biti među onima koji će "zlog cara i njegove arkone" dočekati kao oslobodioce kad dođe vrijeme za to. Doduše, oni ih vjerovatno neće nazivati tako, nego će to prije biti u smislu - "pomoćnika u našoj evoluciji".

Dragi Galaksija!

Ne razumijemo se jer pod terminom rozenkrojcer ne mislimo na isto.

Za tebe je to, izgleda, pripadnik tajnog društva koji zloupotrebljava duhovno znanje da bi stekao neku ovozemaljsku korist i prednost nad drugima koji to znanje ne posjeduju te manipulirao njima. On istovremeno na sve moguće načine pokušava izvrnuti istinsku spoznaju (gnozu) odnosno znanje koje bi tragatelje moglo osloboditi. Žednima nudi sol. Obzirom da zloupotrebljava gnostičke snage karakterizira ga OPS kvaliteta.

Za mene je to, naprotiv, prototip pripadnika ljudske vrste (istinski čovjek) koji na temelju unutarnjeg uvida i gnostičkog zračenja koji dolaze iz dubine njegovog duhovnog bića zauzima potpuno drugi stav prema svijetu i čovječanstvu no što ga ima rulja. Percipira svijet gnostičkim očima i vidi stvari onakvima kakve jesu kao i uzroke koji su do toga doveli. Pri tome nema nikakve materijalne, egoistične ili ovosvjetovne interese, jer ovaj svijet grube materije (ovo vibracijsko područje) nije njegov dom. On je ovdje samo prolaznik i ne misli se zadržavati dulje no što mora. Istovremeno predstavlja opasnost za gospodare ovoga svijeta i njihov "vampirski posao" jer je "kliconoša" koji bi mogao još nekoga zaraziti već samim svojim prisustvom, pošto nosi u sebi klicu istinskoga života. On je heretik kojeg su gospodari ovoga svijeta oduvijek nemilosrdno proganjali upravljani OPS silama, kao što se antivirusni program bori protiv bilo čega što bi narušilo integritet (Matrix) sustava.

Malo o simbolici:
Prastari gnostički simbol ruže na križu simbolizira mjesto rasplamsanog gnostičkog dodira u srcu koje oplemenjuje cijelo biće i uspostavlja čvrstu OPD orjentaciju. To nije stvar vjere niti želje već istinske stvarnosti. Stanje njegova bića može biti inspirativno, iako je, nažalost, neprenosivo. Na početku gnostičkog puta smo bolno sami.

Čovječanstvo se dijeli na one koji u svojim grudima čuvaju tu ružu i one koji ju nemaju. To su adamični i predadamični čovjek. Razlog što je ovaj svijet takav kakav jest je upravo u tome što adamični čovjek spava, a njegov ružin pupoljak je još uvijek u latentnom stanju. Zato ovo nije svijet adamičnog čovjeka već predadamičnog. Ali kako se koji adamični tip čovjeka budi, ništa ga više ne može zadržati u ovome svijetu. Odvaja se od prolaznoga dijela svoga bića poput tereta i izranja na površinu mora iluzija. Pri tome tragateljima ostavlja znakove pored puta, baš kao što su mnogi prošli isti proces prije njega, a na čije je tragove nailazio.

Dakle kriterij da li je netko rozenkrojcer Galaksijinog tipa ili tipa koji sam maloprije opisala nije u tome što on o sebi misli, niti da li pripada ili ne nekoj duhovnoj školi ili tajnom društvu, već u tome da li se je u njegovom sustavu dogodilo (ili događa) alkemijsko vjenčanje, aktiviranje latentnog duhovnog principa i kvalitativna promjena cijelog njegovog bića koja omogućuje buđenje (širenje) svijesti i egzistenciju u stvarnome svijetu.

Ne obraćam pažnju na lažne rozenkrojcere. Kod prelaska praga oni će se morati suočiti sa strašnim pogledom meduze - istinom.
Ali zapažam tragove pored puta onih istinskih rozenkrojcera, a vodi me prasjećanje, intuicija i duhovna inteligencija, podržani gnostičkim zračenjem iz mojih grudiju.

Pozdrav svim istinskim tragateljima!
Sofija

Vrh

PostPostano: pet okt 09, 2009 5:46 pm 
Moderator

juzni krst je napisao/la:
Citat:
P.S. Arja je u međuvremenu napravila prilično lijep sažetak materijala iz Moravjeve knjige Gnostika II, stavljajući težište na ono što se odnosi na "Put" (ezoterički razvoj čovjeka) . Taj materijal se u pdf. formatu može naći - OVDJE.

Vidim da je sve pripremljeno da se samo slijedi i da je već određeno težište. (ponuda je ispravna ali usmjerenje je štetno)
Ja mislim da svako treba ponaosob doći do vlastitih spoznaja, jer upravo je to put razvoja. Pratiti nečiju pamet je vrlo opasno, jer to može odvesti u krivi smjer. Svaka duša ponaosob je u mogućnosti da prati samo svoj put - nikako tuđi. Sugestije koje ukazuju šta je dobro, a šta loše, ne čine nikome dobro i ako mogu biti iznesene iz dobrih pobuda.
Slično je i sa roditeljima koja naturajući djeci svoja viđenja stvarnosti misle da čine dobru stvar, a u biti je upravo obrnuto.
To je Zakon Jednog i on je vječan - Bio, Jest i Biti će kroz sve kreacije.
Lijep pozdrav.

...južnom krstu: (s puno gorčine "u zraku")(opet)

Citat:
Sugestije koje ukazuju šta je dobro, a šta loše, ne čine nikome dobro i ako mogu biti iznesene iz dobrih pobuda.

:love3: :love5: :love3:

Vrh

PostPostano: pet okt 09, 2009 6:49 pm 
isključen/a

vjetar:
Citat:
...južnom krstu: (s puno gorčine "u zraku")(opet)

Istine su uvijek (i biti će) gorke, ali svi će ih jednom prihvatiti kada za to budu spremni.
Do tada [-X = :-k Lijep pozdrav.

Vrh

PostPostano: pet okt 09, 2009 7:14 pm 
Moderator

vjetar:
Citat:

...s puno ljubavi i razumijevanja

:love3: :love5: :love3:

Vrh

PostPostano: pet okt 09, 2009 7:27 pm 
isključen/a

Vjetru: \:D/ = :hello2: = :thumbup: = :occasion5: Pozdrav.

Vrh

PostPostano: pet okt 09, 2009 7:39 pm 
Početnik

Pozdrav svima!

Pitanje je zašto je prema gnostičkoj školi ružinog križa ,jedini uvijet pristupa u učeništvo -taj da se ne jede meso, ne puši i ne pije alkohol....sve ostalo je manje važno tj. ukoliko se ti uvijeti ne ispune nije moguće duhovno napredovati jer se naši organi (koji ujedno imaju i duhovnu funkciju) truju,pa ne možemo primati izvorne vibracije božanskog prastvoritelja?

.....dugo već pratim ovaj forum...i prije par godina bio mi je živo otkrovljenje....spoznaja da postoje ljudi koji su poput mene.....tj. osjećaju da sa ovim svijetom u kojem živimo nešto ne štima...u međuvremenu sam sve živo isčitala...i eto slučajno došla i do škole zlatnog ružinog križa tj. to mi je nekako podsjećalo na četvrti put....a sada mi nekako sve smrdi jer imam blagi osjećaj da postoji i peti put....put kojim se najrjađe ide i najteži je put...put potpune osamljenosti što se tiče učitelja i vodstva....

Vrh

PostPostano: ned okt 11, 2009 12:31 pm 
Član foruma

Meni se također u posljednje vrijeme nameću pitanja glede učenja solo ili učenja pod vodstvom....
Ovo posljednje mi se čini kompliciranije jer iskreni tragači ne poklanjaju tako lako svoje povjerenje (da jesu, već bi bez problema bili u nekom od "kontejnera" što ih nudi svijet) tako da njima pravog učitelja nije lako naći. Pa tako oni uče uglavnom iz knjiga.
S druge strane takvo samostalno učenje lako može završiti vrtnjom u krugu što se tiče istinskog napretka jer učenik nesvjesno može birati samo one knjige/teorije/istine koje njemu osobno odgovaraju odnosno traže od njega ono što on lako i prirodno može izvršiti. Na taj se način kod učenika još više razvijaju one njegove osobine koje su već razvijene, nauštrb drugih koje postaju još latentnije i potisnutije nego prije početka učenja. Takav razvoj je neravnomjeran i stvara prevelike razlike unutar samog učenika. Te razlike se odražavaju i u stvarnom životu, i to uglavnom u obliku sukoba sa zastupnicima drugih mogućnosti/teorija/istina. U suštini se ovdje radi o sukobu između različito razvijenih i naizgled nepomirljivih suprotnosti unutar samog učenika, pri čemu oni "drugi" simboliziraju potisnute mogućnosti njegove vlastite prirode na koje mu nitko izvana nije uspio ukazati jer je on učio samostalno i po svom vlastitom nahođenju (odnosno, po nahođenju svoga ega).
Tako, ovo mi se pitanje čini škakljivo i ne znam kako se ispravno postaviti prema njemu ...

Na ovaj se problem usko nadovezuje drugi: problem odgovornosti prema manje razvijenima.
Ako netko izabere (živog) učitelja pod čijim vodstvom hoće napredovati, taj učitelj onda mora snositi izvjesnu odgovornost za onog kojeg podučava. Ovakva odgovornost se suprotstavlja ideji apsolutne "vlastite odgovornosti" koju ovaj forum kategorički zastupa. U Kasiopejskim spisima se na više mjesta tvrdi da nije dopušteno uplitati se u slobodan izbor drugoga, pa makar on uvjetno rečeno odabrao "zlo" (kojim šteti i drugima, a ne samo sebi). To se objašnjava time da takva nerazvijena osoba mora proći "svoje lekcije" i sama na vlastitom iskustvu naučiti što i kako treba i želi odabrati za sebe i za svijet. Prema toj teoriji ovaj je svijet poligon/škola za učenje i svakome treba biti dopušteno odabirati kako god želi bez da se na njega utječe; u tom smislu nisu poželjne nikakve skupne meditacije kojima bi se utjecalo na dešavanje nečega što meditantni smatraju "dobrim", kao ni slanje tzv pozitivnih vibracija onima koje oni što ih šalju percipiraju kao "negativne" i tome sl... Takvi uplivi u slobodan odabir pojedinaca smatraju se OPS-om i tu se preporučuje strogo držanje sa strane i mirno podnošenje posljedica odabira raznoraznih OPS početnika koji još imaju prijeći ono što je većina nas hopefully već prešla ... Iako ovo u suštini zvuči kao vrlo plemeniti naputak, meni se posljedice njegove primjene čine kaotičnima a on sam lišen jedne od osnovnih ljudskih odgovornosti: odgovornosti za odabir manje razvijenih i neupućenih (neupućenih u ono u što je očigledno upućen onaj koji odlučuje za svih).
Najočitiji primjer ovakve odgovornosti je u odnosu roditelj-dijete. U tom odnosu je roditelj kao stariji i prilagođeniji svijetu dužan najbolje što može uputiti dijete u taj isti svijet, preuzimajući na sebe odgovornost za sve eventualne greške tog upućivanja koje se popularno zove odgoj. Jednaka se međutim odgovornost može zapaziti i u hijerarhijskim strukturama gdje je normalno da onaj tko je na višem stupnju ljestvice odlučuje za one koji su ispod njega - što ostavlja prostora manipulacijama raznih vrsta... Upravo radi ove mogućnosti manipulacija, svako odlučivanje za druge je proglašeno OPS-om i odbačeno kao nepoželjan oblik ponašanja za one koji hoće istinski duhovno napredovati prema OPD.
Ovo ostavljanje svakoga da se potpuno sam snalazi i uči na vlastitim greškama izgleda mi kao druga krajnost (prva krajnost bi bila odgovornost koja se zloupotrebljava za manipulaciju). Drugim riječima, da ne bi bili optuženi za manipulaciju, duhovni tragači odbacuju od sebe svaku odgovornost za one manje razvijene koji sporo napreduju i koji svojim raznim (ne)djelima počinjenima tokom vlastitog procesa "učenja" stvaraju od Zemlje sve težu i težu školu... Ta "škola" prijeti da se kao struktura raspadne i postane dječji vrtić prepun dezorijentirane djece koja uopće ne znaju da se nalaze u vrtiću i da im je zadatak da duhovno napreduju učeći sasvim sami na vlastitim greškama, itd itd...
Također, ovakav OPD koncept bi bio u redu kada ne bismo znali da je čitav Univerzum međusobno povezan raznim vrstama veza i da je svaki djelić njegove Cjeline povezan sa svim drugim djelićima... U tom smislu, postavlja se pitanje da li je propagiranje nemiješanja i neutjecanja na druge dijelove s kojima činimo Cjelinu ne samo etično nego i prirodno? Znamo da se i unutar ljudskog organizma sve stanice mobiliziraju ako samo jedna postane ugrožena, i pohrle da joj pomognu... i da svaka stanica radi i ima svoju ulogu u održavanju Cjeline. Zamislimo kako bi to bilo kada bi stanice ostavile ugroženi dio da se sam snalazi i "uči svoju lekciju" kako zna i umije...
Svjesna sam da sam ovim opisom preuveličala drugu krajnost 8) ali željela bih samo skrenuti pozornost na to da je onaj "poziv u pomoć" bez kojega nije dozvoljeno djelovati ako si OPD (koji djeluje samo ako ga pitaš) dakle, da taj poziv-u-pomoć nije samo izričito pitanje nego također i svaki očigledan pad nadolje....

Ne...? :-s

Zadnja izmjena: charleston; ned okt 11, 2009 7:08 pm; ukupno mijenjano 1 put/a.

Vrh

PostPostano: ned okt 11, 2009 3:18 pm 
Član foruma

charleston je napisao/la:
Tako, ovo mi se pitanje čini škakljivo i ne znam kako se ispravno postaviti prema njemu ...

Mogu samo reći kako se ja odnosim prema tome,a to je da bih jako volio kad bih pronašao nekog za kojeg bi znao da posjeduje znanje.Al kako sam već duže u ovim "vodama" i kako sam proživio "tamnu noć duše",mogu se samo nadati da ću takvu osobu sresti i prepoznati je.
A do tad ću smatrati životnu okolinu (u to brojim sva zbivanja i forume i knjige,sve....) svojim vlastitim učiteljem.Ovime ne mislim reći da ne postoji pravi istinski učitelj u fizičkom obliku,nego da ga još nisam sreo.
Citat:
Drugim riječima, da ne bi bili optuženi za manipulaciju, duhovni tragači odbacuju od sebe svaku odgovornost za one manje razvijene koji sporo napreduju i koji svojim raznim (ne)djelima počinjenima tokom vlastitog procesa "učenja"

Ne razumijem što želiš reći time.Moje je viđenje sasvim suprotno,a to je da istinski duhovni tragači prihvaćaju svu odgovornost za svoje postupke,a time i eventualne učenike.Sebe smatram učenikom ali time i učiteljem.Svakodnevnom komunikacijom s ljudima biram svoj način izražavanja kako bih bio razumljiviji i pravilno shvaćen.Znači ako vidim da me netko ne shvaća što govorim pokušavam na sve načine za koje znam objasniti o čemu govorim.Tek ako vidim da osoba ne želi izaći iz svog kontejnera odustajem i moja odgovornost za tu osobu prestaje.
Isto kao što si navela roditelje.Njihova odgovornost nije da djecu uzdržavaju cijeli život,nego da ih pripreme za život.Naravno u oba slučaja to vrijedi ako je rad stvaran a ne lažan.
Citat:
Svjesna sam da sam ovim opisom preuveličala drugu krajnost 8) ali željela bih samo skrenuti pozornost na to da je onaj "poziv u pomoć" bez kojega nije dozvoljeno djelovati ako si OPD (koji djeluje samo ako ga pitaš) dakle, da taj poziv-u-pomoć nije samo izričito pitanje nego također i svaki očigledan pad nadolje....

Da,ako na to pitanje gledamo samo kao izraženo riječima.Na sreču postoji puno načina na koji možemo i nesvjesno,(a kako bi drukčije i mogli kad ni neznamo da trebamo pomoć,) moliti za pomoč.I na sreču postoje ljudi,duhovne manifestacije,sinhronizacija,...bog?....koji znaju čitati signale koje šalju/emo,čime nam se nudi mogućnost.
Ovo me malo podsjetilo na mog prijatelja u određenom religijskom kontejneru koji kaže da su internet,novac i slične stvari čisto zlo.
Za mene su te stvari samo mogućnosti ili potencijal za bilo što.

P.S.-Hvala Arja,sad sve radi.

Vrh

PostPostano: ned okt 11, 2009 4:50 pm 
Početnik

Mayday....
..................svi mi sudjelujemo na ovom forumu upravo zato da bi učilli i prenosili iskustva(učenja)...svi smo mi djelić božanske manifestacije koja je utjelovljena i izgubljena kroz to iskustvo ili pad kako se to popularno naziva ....prema tome teško je "filozofirati" o tome koji je postupak ili čin OPD ili OPS....mislim da je to nepotrebno jer ponekad djelujemo i na jedan i drugu način i da je sve pitanje ravnoteže ukupne opredjeljenosti tkz. osobnosti.
Ukoliko se gubimo u važnosti naziva i definicija ,,,postajemo političari duhovnosti tj. ulazimo u aspekte profinjene manipulacije samog sebe pa time i drugih jer se kačimo za definirane
forme koje služe samo kao putokazi ...za lakše sporazumjevanje...a ne za stvaranje krutih dogmatskih formi koje na kraju izgube svoje istinsko značenje,kao što je slučaj sa većinom plemenitih postavki na kojima je zapravo i začeto ono što od pamtivjeka života teži savršenom, istinskom, ljudskom-božanskom -vječnom.
Ne mogu tvrditi da su pušenje i ostali poroci dobri,ali niti da su loši.....pa sam Gjurgijev je pio i pušio kao smuk....pa mi onda zaista nije bistro da grupacije ili pojedinci koji ga citiraju i štuju ,izričito smatraju navedene poroke prvom i osnovnom preprekom za daljnji duhovni razvoj...mislim da je to prije svega licemjerno....te samim time dovodi u pitanje sve ostale
postavke nečijeg djelovanja....

Ono što meni osobno nedostaje na mojem ,prilično osamljenom putu duhovnog razvoja je direktna komunikacija sa osobama koje žele upoznati sebe i duhovno se razvijati bez predrasuda tipa-internet je živo zlo itd...ili bilo što slično...kategorički nešto tvrditi-znači ukalupiti se i ne željeti se razvijati....strašno dosadno i glupo.
S druge strane ima puno kakti otkačenih ljudi koji kao nisu ukalupljeni ali je za njih najveći porok razmišljati i razgovarati jer je to kakti suvišno...

Dakle.ono što mi nedostaje je upravo zdrava uravnotežena komunikacija koja ne ostaje smo na riječima. nego se potvrđuje i na djelu ukoliko je to potrebno..

Vrh

PostPostano: pon okt 12, 2009 5:41 pm 
Član foruma

kolos je napisao/la:
Citat:
Drugim riječima, da ne bi bili optuženi za manipulaciju, duhovni tragači odbacuju od sebe svaku odgovornost za one manje razvijene koji sporo napreduju i koji svojim raznim (ne)djelima počinjenima tokom vlastitog procesa "učenja"

Ne razumijem što želiš reći time.Moje je viđenje sasvim suprotno,a to je da istinski duhovni tragači prihvaćaju svu odgovornost za svoje postupke,a time i eventualne učenike.Sebe smatram učenikom ali time i učiteljem.Svakodnevnom komunikacijom s ljudima biram svoj način izražavanja kako bih bio razumljiviji i pravilno shvaćen.Znači ako vidim da me netko ne shvaća što govorim pokušavam na sve načine za koje znam objasniti o čemu govorim.Tek ako vidim da osoba ne želi izaći iz svog kontejnera odustajem i moja odgovornost za tu osobu prestaje.
Isto kao što si navela roditelje.Njihova odgovornost nije da djecu uzdržavaju cijeli život,nego da ih pripreme za život.Naravno u oba slučaja to vrijedi ako je rad stvaran a ne lažan.

Da, duhovni tragači vjerojatno prihvaćaju svu odgovornost za svoje postupke, no ja sam se pitala o odgovornosti onih koji znaju prema onima koji NE znaju (što čine) ... Ne znam da li je govorenje dovoljno. Roditelj npr može govoriti djetetu neka ne pretrčava cestu, ali hoće li se zaustaviti samo na tome ili će ići s njim sve dok se ne uvjeri da je naučio sam prelaziti cestu? Ako netko zna da netko drugi radi stvari kojima nanosi nepopravljivu štetu sebi i drugima, može li on biti miran ako samo "kaže" svoje pa ako drugi ne"posluša", na njegovu glavu, a savjest mudrog govornika je mirna?
Ne radi se o tome da se nekoga izvuče iz njegovog kontejnera - neka njega u kontejneru kojega najviše voli - nego se radi o tome da li ga treba demokratski i OPD pustiti da iz tog svog kontejnera svojom slobodnom voljom UGROŽAVA i dovodi u pitanje sve ostale kontejnere i njihove stanovnike (kao i one koji vjeruju da su izvan svakog kontejnera :wink: ) ?
Da si blizu nekoga tko svakog časa može raznijeti svijet u zrak i ti znaš da se on to sprema učiniti za pet minuta, hoćeš li mu samo "objasniti" da to ne valja i zašto ne valja te slegnuti ramenima ako te ne posluša, ili ćeš pokušati djelovati PROTIV njegove slobodne volje a da bi SAČUVAO slobodnu volju onih daleko brojnijih, koju će on svojim činom zauvijek ugroziti? Da li je u takvoj situaciji etičnije djelovati protiv volje jednoga a za volju većine, ili je ipak etičnije pustiti čovjeka da radi kako hoće jer to je "njegova lekcija" i svakako ga treba pustiti da je nauči...
Da li je slobodna volja pojedinca do te mjere važna da mu treba dozvoliti da je sprovodi na štetu čitave gomile - ili je važnija slobodna volja te većine koja na svojoj koži podnosi izbor jednoga .... ?
Također važi i obratno - ako znaš da nesvjesna većina nečim ugrožava svjesnu manjinu, da li je dovoljno pomiriti se s time jer takav je njihov izbor, ili onaj tko je svjestan MORA nešto poduzeti jer ga njegova svjesnost na to obavezuje (noblesse oblige)... ?
Eto, to je moja dilema.

Vrh

PostPostano: pon okt 12, 2009 6:49 pm 
Član foruma

charleston je napisao/la:
Ne znam da li je govorenje dovoljno.

Nisam se izrazio dobro.Nisam mislio samo na razgovor,govor već i postupcima i djelima.
Citat:
Roditelj npr može govoriti djetetu neka ne pretrčava cestu, ali hoće li se zaustaviti samo na tome ili će ići s njim sve dok se ne uvjeri da je naučio sam prelaziti cestu?

Meni se čini "ispravnim" ovaj podcrtani dio,ali ne cijeli životl.Pa neće mi mama u 30.godini brisati guzu papirom :oops: .
Citat:
Ako netko zna da netko drugi radi stvari kojima nanosi nepopravljivu štetu sebi i drugima, može li on biti miran ako samo "kaže" svoje pa ako drugi ne"posluša", na njegovu glavu, a savjest mudrog govornika je mirna?

A što učiniti samnom ako ja nevidim da je moje nebrisanje guze nehigjenski,da ostalima tu nešto smrdi,...Naravno da je moja mati u brigama što sam boležljiv i što smrdim,ali ima li izbora ako ja to sve navodno znam i meni ne smeta i ja ne želim da mi ona briše guzu?Ovdje ne mislim na bolesne osobe koje imaju zaista probleme te prirode.Te osobe znaju da imaju problem ili da to nije uredu i one dozvoljavaju da im se pruža pomoć.
Dakle nju to muči i vjerojatno je u istoj dilemi kao i ti i mislim da se ne osjeća nimalo mudro.Možda ona razmišlja ovako:"Ali što je najbolje za njega?Možda će shvatiti da treba brisati guzu tek dok će primjetiti da su muhe,buhe i ostali insekti uvijek oko njega i da ih se nikako drukčije nemože riješiti."
Citat:
Da si blizu nekoga tko svakog časa može raznijeti svijet u zrak i ti znaš da se on to sprema učiniti za pet minuta, hoćeš li mu samo "objasniti" da to ne valja i zašto ne valja te slegnuti ramenima ako te ne posluša, ili ćeš pokušati djelovati PROTIV njegove slobodne volje a da bi SAČUVAO slobodnu volju onih daleko brojnijih, koju će on svojim činom zauvijek ugroziti?

Nažalost imao sam priliku biti u kontaktu s 2 osobe koje su "raznjele svoj svijet" u zrak i mogu reći da u njihovim primjerima ništa ne pomaže.Ni razgovor ni lijekovi pa niti sila.Takva će osoba to što ima u umu učiniti.A kao odgovor na tvoje pitanje učinio bih ovo podcrtano.
Citat:
Eto, to je moja dilema.

Za mene tu nema dileme i mislim da je to prekompleksno pitanje da bi se moglo odgovoriti u par rečenica.Mogli bi o tome razgovarati otvorivši novu temu ili možda već postoji?

Vrh

PostPostano: uto okt 13, 2009 7:56 am 
Član foruma

U duhu istinskog gnostičkog svjetonazora ne radi se o tome da jedna osobnost drugoj tumači što bi ova trebala raditi, već se odnos učenik - učitelj svodi na odnos osobnosti koja ne zna put i unutarnjeg božanskog principa koji zna.
Niti jedna osobnost ne zna niti može znati put (može jedino samu sebe zavaravati) i najviše što može je povezati se s onim znalcem u sebi koji zna.
Takva osobnost koja živi u povezanosti s unutarnjim učiteljem može biti živi svjedok, ali istinskog učitelja svatko treba potražiti u sebi, a za taj se susret treba adekvatno pripremiti.
Najveća zamka je u tome kako u sebi razaznati pravog učitelja od lažnih i tu mnogi padaju upravo zbog toga što nisu spremni.

Vrh

PostPostano: uto okt 13, 2009 10:44 am 
Moderator

Sofija je napisao/la:
U duhu istinskog gnostičkog svjetonazora ne radi se o tome da jedna osobnost drugoj tumači što bi ova trebala raditi, već se odnos učenik - učitelj svodi na odnos osobnosti koja ne zna put i unutarnjeg božanskog principa koji zna.
Niti jedna osobnost ne zna niti može znati put (može jedino samu sebe zavaravati) i najviše što može je povezati se s onim znalcem u sebi koji zna.
Takva osobnost koja živi u povezanosti s unutarnjim učiteljem može biti živi svjedok, ali istinskog učitelja svatko treba potražiti u sebi, a za taj se susret treba adekvatno pripremiti.
Najveća zamka je u tome kako u sebi razaznati pravog učitelja od lažnih i tu mnogi padaju upravo zbog toga što nisu spremni.

Osvrnuo bih se samo na boldani dio posta.

Pad je samo uvjet za ustajanje.
Ustajanje je uvjetovano spoznajom pada.
Pravi učitelj u nama vidi/voli oba lica jedinstvene pojave "padustajanja" s potpunim stavom neutralnog promatrača bez stava.
Pad se baš i događa, kao i sve ostalo, kad jesmo spremni, jer da nismo nebi se ni dogodio, takav je zakon.

:love5:

Vrh

PostPostano: sri okt 14, 2009 2:15 am 
Moderator

GTO je napisao/la:
Ono što meni osobno nedostaje na mojem ,prilično osamljenom putu duhovnog razvoja je direktna komunikacija sa osobama koje žele upoznati sebe i duhovno se razvijati bez predrasuda tipa-internet je živo zlo itd...ili bilo što slično...kategorički nešto tvrditi-znači ukalupiti se i ne željeti se razvijati....strašno dosadno i glupo.
S druge strane ima puno kakti otkačenih ljudi koji kao nisu ukalupljeni ali je za njih najveći porok razmišljati i razgovarati jer je to kakti suvišno...

Dakle.ono što mi nedostaje je upravo zdrava uravnotežena komunikacija koja ne ostaje smo na riječima. nego se potvrđuje i na djelu ukoliko je to potrebno..

Dobrodošao GTO na pravo mjesto za takvu komunikaciju ....SOS poruka je primljena, samo... znaš... boca dugo putuje, valja ponekad i sačekati dok ne dođe i neki odgovor :mrgreen:

U svakom slučaju ti želim ugodno druženje, učenje...

:hello2:

:read: :love5: :love3:

Vrh

PostPostano: sri okt 14, 2009 7:40 pm 
Početnik

Sofija je napisao/la:
Citat:

Nije mi jasno što to znači ' biti spreman' da se prepozna istinskog učitelja u sebi, te na koji način se za taj susret treba adekvatno pripremiti?
Oprosti ali to mi zvuči poprililično apstraktno, čak demagoški- a naročito onaj dio koji se odnosi na lažne učitelje i pad....
Mislim da smo ovdje radi iskrene komunikacije a ne radi filozofskih , do kraja neizrečenih navoda gnostičkog tipa koja su poprilično nejasna ....

Vrh

PostPostano: sri okt 14, 2009 11:00 pm 
Član foruma

Citat:

Vjerojatno nikako,pretpostavljam da tu ima veliku ulogu "magnetski centar" odnosno sam potencijal da se to formira u čovjeku,pa pomoću njega prepoznaje.

Vrh

Prikaži postove “stare”:  Redanje  
Započni novu temu Odgovori  [ 1172 post(ov)a ]  Stranica Prethodna  1 ... 26, 27, 28, 29, 30, 31, 32 ... 59  Sljedeća

Vremenska zona: UTC + 01:00

Trenutno korisnika/ca: / i 0 gostiju.