Već dugo se nosim mišlju da otvorim temu o zelenom čaju. Vidite, ja sam ga se u početku gadio. Dobro ne baš gadio, nije čaj nešto čega se možemo gaditi, ali mi njegov ukus nimalo nije prijao. Ali, imao sam druga koji je, ne znam iz kog razloga, puo jako puno ovog čaja. I tako, pozvao bi me on kod sebe u posetu, i uvek nudio čajem. Kako često nije imao ništa drugo, a ja nekako imam naviku da uz sedenje i druženje pijuckam nešto, ja bih uvek prihvatao njegovu ponudu u vidu šolje "zelenog", sa dosta meda

I tako, vremenom, navučem se ja na taj njegov ukus, miris, ztu divnu čistoću koju ostavlja u ustima (ako je bez dodataka, samo čaj i voda), ali i jedan primetni (mada ne Bogzna kakav) opšte dobar osećaj (energetski...).
Tako da sam prešao na svakodnevno pijenje, najpre manjih a zatim sve većih količina.
Ovde kod nas postoji naka firma "fruktus" i ja sam, prvenstveno zbog prihvatljive cene, kupovao njihov čaj, u filtar vrećicama. Nikad nisam obraćao koliko dugo mi čaj stoji u vreloj vodi. Ja bih zagrejao vodu do ključanja sipao u veliku šolju i umočio jednu vrećicu, pa ostavio 15-ak min da se prohladi, minimalno, inače i duže od 15 min, pa i po sat, dva... Pio bih oko 5 ovakvih čajeva na dan.
Taj fruktis čaj je mešavina matičnjaka i zelenog čaja sa limunom, te je ukus extra, bez bilo kakvih dodataka... A mislim da je i doza od 1.5g bila extra.
Kupovao sam i probao neke čisto zelene čajeve, sa po 2 grama po vrećici, ukus je jači, i oseća se da se radi o čistom zelenom čaju i takav je čaj bolji kada je reč o održavanju čistoće usta. Popijete par gutljaja posle jela i pH opada bez orbita

Naravno malo promućkate po ustima, malo zadržite...i tako...
A onda je na red stigao pravi zeleni čaj, u listićima, u rinfuzu. E tu sam se već zeznuo. Znate kako je kad nemate predstavu koliko čaja stavljate po dozi, misim kašičica/žlica sadrži oko 5g soli ili šećera, ako je puna sa vrhom može da zahvati i 5g kafe, ali za čaj nemam predstavu. Tako sam ja stavljao jednu onako ravnu kafenu/čajnu kašičicu/žlicu na oko 3dL čaja (cca dve šolje za dve doze), i tako nastavio da pijem zeleni čaj.
Moram reći da je ovo znatno jeftiniji način, jer za iste pare možete kupuiti jedno pakovanje sa filtar vrećama ili oko 200g rinfuza, a to je negde oko 40g prema 200g, pa vi vidite.
E sad, extremista po prirodi, pročitam ja u jednoj knjizi (Vaš čudesni mozak 1 i 2) da 5 prosečnih filtar vreća sadrži celu dnevnu potrebu čoveka za antioksidansima, te ja počnem tako da pijem 5 jakih čaja dnevno, sa po jednom kašičicom listića na jednu džezvu sa oko 3-4dL vode. Tako sam radio cele zime, ali ne mogu biti merodavan za efekte jer ja sam se zimi hranio jako nezdravo (seljak čovek ne kupuje hranu, zimi jede uglavnom mesa, na moju žalost..., i da, kiseo kupus

), te sam imao problema sa trnjenjem malog i domalog prsta leve ruke i dela šake u produžetku njih. Nisam bio kod lekara, sad mi se to, od proleća smanjilo, pa sam ja predpostavio da velike količine jakog zelenog čaja, sa jednoličnom mesnatom ishranom, da su dovele do ispiranja minerala iz tela... ali to je samo moje "lupanje" dijagnoze... ko zna...

. Sve u svemu, mesecima nakon korišćenja zelenog čaja odlučio sam da nešto malo promenim.
Vidite, ja nikad nisam slušao preporuke i savete u vezi sa pripremom. Već sve bojeći se da ne bude previše blag, pravio jake čajeve koje nisam cedio već sam vrećicu ili listiće destetinama minuta pa i satima držao zajedno. Sada sam, zabrinut da mi zeleni čaj nije zaista uticao na neki mineralno-vitaminski bilans (jer su minerali i vitamini, uglavnom ali ne svi, vodotopivi i ne talože se u organizmu), tačnije tein (kofein) iz čaja koji je diuretik i prilično spire minerale i vodotopive vitamine), odlučio da čaj spremam po receptu. Ja sam našao recept u gore pomenutoj knjizi, gde se lepo opisuje kako se sprema čaj da bi se oslobodilo koliko antioksidanata. Naime, u vodi cca 60' celzijusa (kad se pojave prvi mehurići vazduga na dno džezve), dodati oko 2g za jednu dozu, i sačekati 5min a onda izvaditi kesicu ili procediti od listića. Na taj način ste dobili blaži čaj, sa vrlo malo-zanemarljivo malo kofeina i sa 75% oslobođenih antioksidanata iz upotrebljenog čaja. Ovakvo pripremanje je dobro i preporučljivo za osobe koje su, kao ja, osetljive na kofein (smeta njihovom nervnom sistemu... postaju nervozni... anksiozni... nesanica...).
Za one kojima kofein manje smeta ili ne smeta, čaj mogu procediti posle 7 do 10 minuta kada se oslobodila gotovo sva količina antioksidanata a još uvek vrlo malo kofeina.
Ja sada tako pripremam zeleni čaj, najčešće ga procedim posle 5 minute, ređe posle 7 ili 10 (kad zaboravim na čaj....

). I dozu sam smanjio na jedan do dva dnevno...
Na diskaveriju sam gledao jednom davno emisiju o jako bolesnom čoveku koji je genetski (geni sa očeve strane) predodređen da kratko živi i brzo stari, koji pije 25 šoljice zelenog čaja na dan, svakog sata po jednu, kako bi zaustavio starenje (sveo na minimum). Jako je bogat i tako finansira tim stručnjaka koji proučava produžavanje života, tj sprečavanje starosti. Oni, ali i mnogi drugi stručnjaci su mu i savetovaliu da pije toliko čaja i to baš na taj način... Naravno uz još puno toga što radi, svakodnevno fizičko vežbanje, zdrava hrana.... Ovi naučnici su mu obećali (prognozirali) da će za 10-ak godina da pronađu način da zaustave starenje, pa do onda on se čuva na ovaj način

. Podstaknut i tim dokumentarcem, ja sam poželeo da više saznam o ovoj biljci (naravno ne kao izgleda i gde raste... nego kakva su iskustva ljudi koji ga lično koriste...)...
.....
Za sada toliko... ako ima još interesenata, iskopaću iz arhive još informacija... što se tiče ličnog iskustva ovo je sve...
Voleo bih, baš bih voleo, znam da ima puno na netu, ali mi ovde najbolje menjamo iskustva, i zato bih voleo da baš na ovom mestu, ne samo sakupimo što više podataka o naučnim istraživanjima vezanim za zeleni čaj, članaka... već i ono najvažnije, najosnovnije, razmenimo lična iskustva
Jeste li za???
U zdravlje