Onaj gore post sam dao malo žureći, nisam pročitao sve nego neodgovorno uleteo... šta ću kad sam taki
Evo još jedno pisanije...
Danmagorez je napisao/la:
Dobro ako hocemo o svesti ja licno mislim da je sve na svoj nacin svesno i zivo. Mi nismo nista posebno drugaciji samo smo jedna vrsta zivota i svesti. Zivotinje ne stoje ni na kojoj lestvici gore ili dole svi smo na istoj a svako ima svoju dimeziju i svoju posebnu svest.
Eto, i ja tako mislim...
bad.ass je napisao/la:
...rekao sam u prethodnom postu da swaki cowjek koji je na duhownom putu, mora u nekim trenucima swog puta uwidjeti da to sto radi u wezi ziwotinja jednostawno nije u redu.
Ne bi se trebali opterećivati "duhovnim putem" i sličnim stvarima... filozofskiu gledano... ništa nije manja šteta ubiti biljku od životinje... tako da nemesojedi nisu nimalo bolji od mesojeda... zapravo niko nije ni od koga bolji... svi su isti... Čovekovo poimanje patnje je samo to - pojmanje... i ko zna da li ima ikakve veze sa realnošću... i da li ćemo mi ikada, ovakvi kakvi jesmo, osuđeni na okvire sopstvene percepcije koja kao filtar na kameri propušta samo jedan uzak snop informacija do naše svesti, koja ih zatim rekonstruiše i uobličava po svojoj prirodi, i još više izobličava, da ikada spoznamo pravu suštinu stvari, pravu realnost... Možda, kad umremo, i transformišemo se u neki drugi "D" i stopimo se sa JEDNOTOM svega, ali suštinsko je to možda

Kada je reč o duhovnosti... Devondel je primetio: "Dobar učitelj nije onaj koj od vas traži da mu slepo verujete, već onaj koji traži da mu ne verujete, i da sami dolazite do svojih zaključaka..."... ali ko će znati da li je to što je on primetio i ispravno

...a šta se tiče svjesti to je pitanje terminologije i šta se pod tim podrazumjeva,
životinje imaju svijest i emocije. za emocije je lako, to je osjećaj gladi, sitosti, potomstva....
a svijest je isto lako dokazati. sjetite se pčela ili mravi. kad udaljivmo kraljicu mrava 100 metara ostali mravi su je još uvijek svjesni, a i ona njih. čak i komuniciraju.
ono šta životinje nemaju, to je duhovnost.
Evo ima još onih koji razmišljaju kao ja... (opet naglašavam da ne tvrdim da je takvo razmišljanje i ispravno-jer zaista nemam na osnovu čega)... Ali opet kada je reč o konvencijama, standardima i terminologiji... ima jedna mala ispravka ovde: Prema konvenciji imamo osećanja i osećaje... nisu isto... osećaji se registruju preko čula... osećam boli me noga... gladan sam... toplo mi je... a osećanja su... milo mi je... tušan sam, radostan sam.... ali iako sam pomenuo ovu ispravku... ja ne verujem u nju... jer previše je smešno i pojednostavljujuće to ovako raščlanjivati... neke stvari su neodvojive... zapravo sve su takve...
bad.ass je napisao/la:
Sve sto jeste, ispravno je tako kako jeste, jer da nije, ne bi ni bilo.
One definicije svesti sa vikipedije su takođe samo konvencija, stvar dogovora, stvar ljudskog pojmanja... ali ni slučajno ne i stvar sušte istine... Pa čak iako i njih posmatramo videćemo da ne dokazuju da je to samo i isključivo karakteristika ljudi... možda je imaju i biljke i životinje...

Sviđa mi se tvoj potpis... Zapravo, to je rečenica do kaoje se stiže na putu prosvetljenja... No malo je neobično... jer verujem da ni drugi nisu očekivali kao ni ja... da je tako jednostavno dostići prosvetljenje

...Ja imam Psa (Zenku, ne kazem kucku jer taj izraz je izgubio svoje prvobitno znacenje)...
Kučka , kurva, šupak, svinja, monstrum... ma šta god... sve su to samo reči... i hajde reda radi ja poštujem pravila koja postoje u kući koju posećujem (kao i ovaj forum) i ne govorim ih... ali to su samo obične reči, niti lepe niti ružne... i zato... zašto bi ih mi u svojoj, opet svesti jel, bojili u crno ili belo...
Zamislite koliko je jedan pas prosvetljeniji od nas, bili mi ružni ili lepi, bili mi debeli iloi premršavi, bili mi smrdljivi ili mirisali na ruže... on će nas prihvatiti i voleti... Kao i dete, malo dete kome još nije isprljana svest (uh ta svest, ne mogu da je izbegnem

)... Tako da, prihvatimo jedni druge... ili neka vegeterijanci pobiju mesojede da bi dokazali da su uzvišeniji (šala, ali nisam mogao da odolim)...
daco je napisao/la:
A u vezi biljaka ništa,samo životinja?Biljke nitko ne spominje,one su čini mi se u najgorem položaju,svi ih jedu misleći da su biljke doslovno mrtve (a ipak postoje),mi se raspravljamo oko ubijanja životinja,a nitko negleda na njih,postoje samo zbog nas ovdje,slučajno su tu i vesele se kad ih jedemo,gazimo,kidamo,kosimo,kuhamo itd.
Nepije mi vodu to da nemaju svijest,zar nešto što nema svijest uopće nebi postojalo,znači bilo bi nepostojeće,a tko ima svijest postoji?
Pa vidi, kad čovek izgubi svest, za njega više ništa ne postoji... u njegovoj realnosti... svet je nestao

daco je napisao/la:
Ajd jedno malo pitanjce svima vama koji ste prešli na prehranu bez mesa.Jel se vi ponosite što ste prešli na taj način ishrane i koji vam je cilj,samo zdravlje?

Pa ono šta nego se neću ponositi. Zašto bih onda tvrdio da da je moj način života bolji od tvog

Šalim se... ali vidim suštinu... I baš je internet dobra stvar... i sve ovo što se dešava na nekoj temi je dobro, i doprinosi učenju... svi se mi ovako mnogo lepše i lakše razvijamo nego generacije koje nisu uživale u blagodetima novih I tehnologija...
Mogao bih reći i da ako pređem na prehranu bez mesa... da... uradio bih to i radi zdravlja i radi samilosti prema životinjama, ali na štetu biljkama
A sad kucam, kucam... i pomislih... a što je ovde tema svest... ko je ima a ko nema... rekli smo da biljke smemo ubijati jer nemaju svest... a da životinje imaju pa zato osećaju i pate... ili tako nekako... a kad malo pročitam od početka ovu stranicu... vidim...pa mi samo pričamo prazne priče... ni jedna ne pije vodu

I baš shvatajući to... shvatamo... Bože... koliko sam zbunjen... E sad, da li da ostanem svestan svoje nesvesti i budem zbunjen, ili da izaberem da u nešto poverujem kao apsolutno i iskoristim ga kao referentnu tačku, kao polaznu osnovu svojih predstava... i tako se uljuljkam u prividni osećaj sigurnosti i izbegnem zbunjenost...
Hm... zabavno je...
Biću srećan ako me ne pošaljete u p. m.

Ja jako volim da vodim ovakve razgovore... ali mislim da se suštine vidi iz svega ovoga... A to je... toliko pisanja... uzalud...pardon... nije uzalud... shvatio sam da nemam činjenice i da su predpostavke sve sa čim ovde mogu da baratam... a čemu to...

kad sve je JEDNO... niko nije u pravu i svi su u pravu... UH al sam zbunjen...
odo malo da prilegnem

Al stvarno mi se sviđa ova rečenica: "Sve sto jeste, ispravno je tako kako jeste, jer da nije, ne bi ni bilo."... reci mi odakle je... ili je tvoja lično?
Srdačan pozdrav