Sada je: čet maj 08, 2025 7:13 pm.

Prijava

Korisničko ime:   Šifra:   Automatsko prijavljivanje  

Vremenska zona: UTC + 01:00

Započni novu temu Odgovori  [ 273 post(ov)a ]  Stranica Prethodna  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8 ... 14  Sljedeća

Da li (ne) jedete meso?
Jedem meso 57%  57%  [ 69 ]
Vegetarijanac sam 43%  43%  [ 52 ]
Ukupno glasova : 121
Autor/ica Poruka
 Naslov: Re: Vegetarijanac / Mesožder
PostPostano: sub jun 20, 2009 6:58 pm 
Član foruma

Onaj gore post sam dao malo žureći, nisam pročitao sve nego neodgovorno uleteo... šta ću kad sam taki :oops:
Evo još jedno pisanije...
Danmagorez je napisao/la:
Dobro ako hocemo o svesti ja licno mislim da je sve na svoj nacin svesno i zivo. Mi nismo nista posebno drugaciji samo smo jedna vrsta zivota i svesti. Zivotinje ne stoje ni na kojoj lestvici gore ili dole svi smo na istoj a svako ima svoju dimeziju i svoju posebnu svest.

Eto, i ja tako mislim...

bad.ass je napisao/la:
...rekao sam u prethodnom postu da swaki cowjek koji je na duhownom putu, mora u nekim trenucima swog puta uwidjeti da to sto radi u wezi ziwotinja jednostawno nije u redu.

Ne bi se trebali opterećivati "duhovnim putem" i sličnim stvarima... filozofskiu gledano... ništa nije manja šteta ubiti biljku od životinje... tako da nemesojedi nisu nimalo bolji od mesojeda... zapravo niko nije ni od koga bolji... svi su isti... Čovekovo poimanje patnje je samo to - pojmanje... i ko zna da li ima ikakve veze sa realnošću... i da li ćemo mi ikada, ovakvi kakvi jesmo, osuđeni na okvire sopstvene percepcije koja kao filtar na kameri propušta samo jedan uzak snop informacija do naše svesti, koja ih zatim rekonstruiše i uobličava po svojoj prirodi, i još više izobličava, da ikada spoznamo pravu suštinu stvari, pravu realnost... Možda, kad umremo, i transformišemo se u neki drugi "D" i stopimo se sa JEDNOTOM svega, ali suštinsko je to možda :)
Kada je reč o duhovnosti... Devondel je primetio: "Dobar učitelj nije onaj koj od vas traži da mu slepo verujete, već onaj koji traži da mu ne verujete, i da sami dolazite do svojih zaključaka..."... ali ko će znati da li je to što je on primetio i ispravno :)

...a šta se tiče svjesti to je pitanje terminologije i šta se pod tim podrazumjeva,
životinje imaju svijest i emocije. za emocije je lako, to je osjećaj gladi, sitosti, potomstva....
a svijest je isto lako dokazati. sjetite se pčela ili mravi. kad udaljivmo kraljicu mrava 100 metara ostali mravi su je još uvijek svjesni, a i ona njih. čak i komuniciraju.
ono šta životinje nemaju, to je duhovnost.

Evo ima još onih koji razmišljaju kao ja... (opet naglašavam da ne tvrdim da je takvo razmišljanje i ispravno-jer zaista nemam na osnovu čega)... Ali opet kada je reč o konvencijama, standardima i terminologiji... ima jedna mala ispravka ovde: Prema konvenciji imamo osećanja i osećaje... nisu isto... osećaji se registruju preko čula... osećam boli me noga... gladan sam... toplo mi je... a osećanja su... milo mi je... tušan sam, radostan sam.... ali iako sam pomenuo ovu ispravku... ja ne verujem u nju... jer previše je smešno i pojednostavljujuće to ovako raščlanjivati... neke stvari su neodvojive... zapravo sve su takve...

bad.ass je napisao/la:
Sve sto jeste, ispravno je tako kako jeste, jer da nije, ne bi ni bilo.
:)
One definicije svesti sa vikipedije su takođe samo konvencija, stvar dogovora, stvar ljudskog pojmanja... ali ni slučajno ne i stvar sušte istine... Pa čak iako i njih posmatramo videćemo da ne dokazuju da je to samo i isključivo karakteristika ljudi... možda je imaju i biljke i životinje... :)
Sviđa mi se tvoj potpis... Zapravo, to je rečenica do kaoje se stiže na putu prosvetljenja... No malo je neobično... jer verujem da ni drugi nisu očekivali kao ni ja... da je tako jednostavno dostići prosvetljenje :)

...Ja imam Psa (Zenku, ne kazem kucku jer taj izraz je izgubio svoje prvobitno znacenje)...

Kučka , kurva, šupak, svinja, monstrum... ma šta god... sve su to samo reči... i hajde reda radi ja poštujem pravila koja postoje u kući koju posećujem (kao i ovaj forum) i ne govorim ih... ali to su samo obične reči, niti lepe niti ružne... i zato... zašto bi ih mi u svojoj, opet svesti jel, bojili u crno ili belo...
Zamislite koliko je jedan pas prosvetljeniji od nas, bili mi ružni ili lepi, bili mi debeli iloi premršavi, bili mi smrdljivi ili mirisali na ruže... on će nas prihvatiti i voleti... Kao i dete, malo dete kome još nije isprljana svest (uh ta svest, ne mogu da je izbegnem :) )... Tako da, prihvatimo jedni druge... ili neka vegeterijanci pobiju mesojede da bi dokazali da su uzvišeniji (šala, ali nisam mogao da odolim)...

daco je napisao/la:
A u vezi biljaka ništa,samo životinja?Biljke nitko ne spominje,one su čini mi se u najgorem položaju,svi ih jedu misleći da su biljke doslovno mrtve (a ipak postoje),mi se raspravljamo oko ubijanja životinja,a nitko negleda na njih,postoje samo zbog nas ovdje,slučajno su tu i vesele se kad ih jedemo,gazimo,kidamo,kosimo,kuhamo itd.

Nepije mi vodu to da nemaju svijest,zar nešto što nema svijest uopće nebi postojalo,znači bilo bi nepostojeće,a tko ima svijest postoji?

Pa vidi, kad čovek izgubi svest, za njega više ništa ne postoji... u njegovoj realnosti... svet je nestao :) :) :D

daco je napisao/la:
Ajd jedno malo pitanjce svima vama koji ste prešli na prehranu bez mesa.Jel se vi ponosite što ste prešli na taj način ishrane i koji vam je cilj,samo zdravlje?
:D Pa ono šta nego se neću ponositi. Zašto bih onda tvrdio da da je moj način života bolji od tvog :) Šalim se... ali vidim suštinu... I baš je internet dobra stvar... i sve ovo što se dešava na nekoj temi je dobro, i doprinosi učenju... svi se mi ovako mnogo lepše i lakše razvijamo nego generacije koje nisu uživale u blagodetima novih I tehnologija...
Mogao bih reći i da ako pređem na prehranu bez mesa... da... uradio bih to i radi zdravlja i radi samilosti prema životinjama, ali na štetu biljkama :D

A sad kucam, kucam... i pomislih... a što je ovde tema svest... ko je ima a ko nema... rekli smo da biljke smemo ubijati jer nemaju svest... a da životinje imaju pa zato osećaju i pate... ili tako nekako... a kad malo pročitam od početka ovu stranicu... vidim...pa mi samo pričamo prazne priče... ni jedna ne pije vodu :) I baš shvatajući to... shvatamo... Bože... koliko sam zbunjen... E sad, da li da ostanem svestan svoje nesvesti i budem zbunjen, ili da izaberem da u nešto poverujem kao apsolutno i iskoristim ga kao referentnu tačku, kao polaznu osnovu svojih predstava... i tako se uljuljkam u prividni osećaj sigurnosti i izbegnem zbunjenost... #-o :mrgreen:

Hm... zabavno je...
Biću srećan ako me ne pošaljete u p. m. :)
Ja jako volim da vodim ovakve razgovore... ali mislim da se suštine vidi iz svega ovoga... A to je... toliko pisanja... uzalud...pardon... nije uzalud... shvatio sam da nemam činjenice i da su predpostavke sve sa čim ovde mogu da baratam... a čemu to... :) kad sve je JEDNO... niko nije u pravu i svi su u pravu... UH al sam zbunjen...
odo malo da prilegnem :D
Al stvarno mi se sviđa ova rečenica: "Sve sto jeste, ispravno je tako kako jeste, jer da nije, ne bi ni bilo."... reci mi odakle je... ili je tvoja lično?

Srdačan pozdrav

Vrh

PostPostano: sub jun 20, 2009 7:16 pm 
Član foruma

Damen pisao A u vesi patnje zivotinja koje umiru jer ih hocemo pojesti, trebate imati na umu da u prirodi postoji jedan veliki deo zivotinja predatora cija je ishrana isto tako meso drugih zivotinja. Jedina razlika je sto prirodni predatori nemaju masovnu proizvodnju to jest zivotinja koju su pojeli je jednostavno zivela svoj zivot i vrsila sopstvenu svrhu u prirodi. Takav je ciklus.
Zapravo i nas bi nesto pojelo ako je to stvoreno da lovi. Sama priroda je tako napravljena nisam je ja izmislio... Idi te se zaliti onome ko je takav sistem funkcionisanja stvorio.

gledao pre neki dan organizovan napad orki na majku i mladunce sivog kita
zapravo zeleli su da odvoje majku kako bi obilno rucali mladunce sivog kita
iako je bilo zapanjujuce gledati tu razradjenu taktiku (kao da su komunicirali medjusobno)
cak su napravili u jenom momentu gde jedna cuva snagu a druga napada) bio je to jeziv prizor
...

Vrh

PostPostano: sub jun 20, 2009 8:43 pm 
Član foruma

baki je napisao/la:
Zamislite koliko je jedan pas prosvetljeniji od nas, bili mi ružni ili lepi, bili mi debeli iloi premršavi, bili mi smrdljivi ili mirisali na ruže... on će nas prihvatiti i voleti... Kao i dete, malo dete kome još nije isprljana svest (uh ta svest, ne mogu da je izbegnem :) )...

to je (opet) druga tema jer je kod nas ljudi problem kada nam se na putu umjesao ego. zajebana je to stwar... :thumbup:

baki je napisao/la:
Al stvarno mi se sviđa ova rečenica: "Sve sto jeste, ispravno je tako kako jeste, jer da nije, ne bi ni bilo."... reci mi odakle je... ili je tvoja lično?

uh, al si se napisao. tesko je bilo procitati owo swe... :glasses7:
sto se tice one recenice, nije to moje. to je korisnik pod imenom cezar napisao u nekoliko nawrata (kaze da ju je cuo/procitao na nekom seminaru) i jako mi se swidila jer je (po meni) srz jednostawnosti i swega sto jeste (bar u owom nasem denzitetu)... :hello2:

Vrh

PostPostano: ned jun 21, 2009 5:37 pm 
Član foruma

A ... joj Baki onaj text me je Dotukao od smeha. Nisi nista napisao nabrzaka a i da jesi bolje tako :D
Hocu i ja...
Ah selo priroda.... jebes to sto nemas skim piti kafu... zabole me

Zadnja izmjena: Danmagorez; ned jun 21, 2009 7:03 pm; ukupno mijenjano 1 put/a.

Vrh

PostPostano: ned jun 21, 2009 5:58 pm 
isključen/a

Citat:
"Sve sto jeste, ispravno je tako kako jeste, jer da nije, ne bi ni bilo."

Ja ovo pronasao u knjigama "Put ka uspjehu", u koje sam kupio kao clan drustva GEM Collection. Neki mudar covek je to napisao, ali ne secam se koji.

Ja sam o ovim stvarima pokusao u nekoj drugoj temi, pa sam odustao jer je krenulo u raspravu, a ne zelim trositi energiju.

Mozda se to moze ovako pogledati. Ako mi se jede meso, onda ne vidim zasto bih ga prestao jesti. To je odbacivanje, to se potiskuje u sebe i onda ne valja. Kao kad svestenici odbacuju seks, jer imaju "dojavu" da je to lose, a u stvari ga nikada ne odbace. Meni se i nejedenje mesa cini kao dojava da to nije dobro. Ali moze biti i da ja nisam svestan onoga trebam biti, pa zato jedem meso. Ali jedno je biti svestan, a drugo je kad negde procitas nesto i pocnes toga da se "pridrzavas". Razmisljao sam i da li imamo neki "znak" da ne jedemo meso, ali ja ne mogu reci da sam ga pronasao. Ako neko stvarno ZNA razlog(ima razumevanje toga), ja sam spreman saslusati.

Ja se jos uvek drzim onog; "Sve sto jeste, ispravno je tako kako jeste, jer da nije, ne bi ni bilo." Pa kako bude.

Vrh

PostPostano: ned jun 21, 2009 8:21 pm 
Član foruma

nitko ne gowori o "nasilnom" odbaciwanju, jer se tim nacinom postize suprotan efekat i ako netko woli meso i ne moze bez njega, neka ga jede. iskreno, meni nitko nije trebao dojawiti, objawiti, prezentirati da mi kaze da nije u redu konzumirati meso i da je kao takwo lose. i ja sam neko wrijeme odoljewao tome i uziwao u teletini i ostalim "delikatesama", tjesuci se kako ne radim nista lose (!), ali od kada sam u owim wodama, nesto mi je goworilo da to jednostawno nije u redu. narawno, informacije koje sam procitao u wezi takwe prehrane su mi samo dali dodatnu energiju ka ostawljanju mesa i prelazak na wegetarijanstwo. dakle, nema prisiljawanja, osim osjecaja koji osjetis unutar sebe. ako ce netko poslije na janjetinu, ha, sta mu ja mogu.

drzim se swoje filozofije ne jedenja mesa jer (se) tako osjecam. ustwari zato sto je isprawno tako kako jeste. jer da nije, ne bi (me) ni bilo. :thumbup:

OP je u nekom od swojih postowa dawno rekao/napisao sljedece i slazem se s tim:

Hraniti se svijetloscu je hranjenje direktno.
Jesti biljke je prehrana iz druge ruke.
Jesti meso je prehrana iz trece ruke.

Citat:
Meni se i nejedenje mesa cini kao dojava da to nije dobro. Ali moze biti i da ja nisam svestan onoga trebam biti, pa zato jedem meso. Ali jedno je biti svestan, a drugo je kad negde procitas nesto i pocnes toga da se "pridrzavas".

wegetarijanstwo nije nowa stwar i staro je koliko i cowjecanstwo (ne mislim na spiljske ljude :angel4:), no zasto ti jedes meso? da li se "pridrzawas" necega? :glasses7:

LP :love3:

Vrh

PostPostano: pon jun 22, 2009 3:32 pm 
isključen/a

Jednostavno ne vidim, niti osetim potrebu da ga ostavim. Jedini razlog. Meni je potpuno razumljivo da neko oseca da ne zeli, ali ja ne zelim to povezivati sa nikakvim moralizmom. Samo sa svojim osecajem. To razumem.

Citat:

So what? :mrgreen:

Iz koje ruke dobijamo misli?

Vrh

PostPostano: pon jun 22, 2009 4:00 pm 
Član foruma

bad.ass je napisao/la:
...uh, al si se napisao. tesko je bilo procitati owo swe... :glasses7:
sto se tice one recenice, nije to moje. to je korisnik pod imenom cezar napisao u nekoliko nawrata (kaze da ju je cuo/procitao na nekom seminaru) i jako mi se swidila jer je (po meni) srz jednostawnosti i swega sto jeste (bar u owom nasem denzitetu)... :hello2:

Čast mi je što sam pročitan, zaista... s vremena na vreme... osetim nostalgiju za sagovornicima... i onda se ovako raspričam (raspišem)... i tak kasnije postanem svestan koliko sam pričao :D ... a moji mali egoić ni ne očekuje da bude pročitan jer ne veruje da je bilo šta pametno rakao :oops: ...
Moram da vam kažem da je pravo zadovoljstvo razgovarati sa vama... ovde se radi o veoma pametnim ljudima iako ja nisam kompententan da dajem takve sudove... a ni od onih koji sebe smatraju pametnjakovićem i dele komplimente svojim istomišljenicima... ne... jednostavno samo vidim neko lepo razumevanje među nama ovde... čak i kada ima malo nesuglasica... i jako mi je drago zbog toga...
Jer, moram priznati... ponekad se umorim na drugim forumima od ... ja sam u pravu... ne ja sam... nisi ti ja sam... A ovde toga, uglavnom nema... i to je, možda... neki dokaz duhovnosti...

bad.ass je napisao/la:
...drzim se swoje filozofije ne jedenja mesa jer (se) tako osjecam. ustwari zato sto je isprawno tako kako jeste. jer da nije, ne bi (me) ni bilo.

OP je u nekom od swojih postowa dawno rekao/napisao sljedece i slazem se s tim:

Hraniti se svijetloscu je hranjenje direktno.
Jesti biljke je prehrana iz druge ruke.

To i Slavinski kaže u "Psihiočkom treningu joge"... i meni je logično... mislim da je sasvim ispravno rečeno...
I što se tiče osećaja... mislim da ih treba pratiti... mislim da sve razgovara s nama... i da samo treba slušati

Citat:
A ... joj Baki onaj text me je Dotukao od smeha. Nisi nista napisao nabrzaka a i da jesi bolje tako
Hocu i ja...
Ah selo priroda.... jebes to sto nemas skim piti kafu... zabole me

Pa to mi je i cilj... šta je život bez smeha... ja sam toliko neozbiljan da se ponekad ljudi oko mene ljute što sam uvek, ili često otkačen i veseo i što stalno pokušavam da nasmejem sve oko sebe :D :D :D ... mislim na moje stare (kažu da mi nikad pamet neće doći...da sam nezreo jer u svemu vidim zabavu... #-o )
Dođite na selo, pa ćemo zajedno da pijemo kaficu :D :blob: :occasion5:

Bad.ass ni ja ne volim meso... muka mi je često čak i kad mi zamiriše... i uvek mi se motaju slike te životinje dok je bila živa, a onda mi padne napamet kako je sad leš... i ja treba da je jedem... fuuuj..
Nego ne živm samostalno... pa nemam slobodu da ishranu organizujem po svom osećaju... Inače... verujem... ne bih ni spremljenu hranu jeo... za zimu bih sušio voće koje ne može da stoj sirovo..., nešto bih u hladnjak... npr jagode, šljive... a za zimu umesto mesa... žitarice... A možda se i zaposlim negde... pa putujem na posao svaki dan selo-grad... onda bi bilo lakše... jer bih mogao da kupujem razno voće i povrće - sveže i zimi...
Hmmm.... ipak nije toliko loše onima koji su u gradu...a :mrgreen:
A ima i još jedna prednost u prehrani sirovom hranom... ne gubiš vreme da je kuvaš, spremaš... samo opereš i gotovo... E sad pasulja se neću rešiti... mmmmm njami... Al malo barenja neće da škodi... :D

Pozdrav divni ljudi :thumbup:

PS
Je li neko skinuo onu knjigu što sam ostavio link... baš bih voleo da čujem i mišljenja drugih u vezi nje...

Vrh

PostPostano: pon jun 22, 2009 9:12 pm 
Član foruma

daco je napisao/la:
Čovjek sve izvrće,zašto vi vegetarijanci imate predrasude na ljude koji ubijaju životinje (mi smo OPS),najbolje bi bilo uopće nejesti ni piti vodu onda bar nitko nebi imao problema,svi se borite za prava životinja,a nitko od vas negleda prava ljudi,

Ja nemam nikakve predsrasude prema mesojedima kao sto sam govorio o tome i u drugim topicsima, to sto psi imaju svoje hotele je bolestina od posesivnih ljudi koji nemaju nista od svog zivota. Ak ti ne poznas aktiviste za prava zivotinja (ako uopce poznas aktiviste) koji se bore i za ljudska prava to ne znaci da ni ne postoje.

daco je napisao/la:
A u vezi biljaka ništa,samo životinja?Biljke nitko ne spominje,one su čini mi se u najgorem položaju,svi ih jedu misleći da su biljke doslovno mrtve (a ipak postoje),mi se raspravljamo oko ubijanja životinja,a nitko negleda na njih,postoje samo zbog nas ovdje,slučajno su tu i vesele se kad ih jedemo,gazimo,kidamo,kosimo,kuhamo itd.

Ako vec tako gledas na stvari, onda mozemo reci da je to biranje manje nuznog zla. ja radim zlo jedeci biljke a ti radis duplo zlo jer hranis zivotinje s em vise biljaka nego sto bi ih ja pojeo em zatim ubijes zivotinju i pojedes ju. Ja cu onda radije birati ovo manje. Uostalom, netko tko se nema namjeru odreci mesa nego je tu samo da sebe opravdava ovo ne vodi nigdje jer se covjek moze opravdavati i ubjedjivati sebe u nesto do beskraja.

daco je napisao/la:
Što se tiče prehrane bez mesa,naravno da je dobra,ljudi se mogu raspravljati do smrti šta je bolje,tko živi duže,tko je zdraviji,ali to je sve FIZIKALNOST,

Ako je to sve fizikalnost izvan duhovnog svjeta ne znaci da trebamo klat zivotinje, unistavati porirodu , unistavati svoje tjelo s uzasnom hranom i nezdravim zivotom. Dapace, upravo oni koji spoznaju pravu stvarnost ˝materijalnog˝ svijeta i prakticiraju zdrav i moralan nacin zivota.
daco je napisao/la:
Ajd jedno malo pitanjce svima vama koji ste prešli na prehranu bez mesa.Jel se vi ponosite što ste prešli na taj način ishrane i koji vam je cilj,samo zdravlje?

Ekologija, etika, ljubav prema životinjama, suosjecanje prema slabijima, jednakost s njima, politika, odbacivanje normi, sistema, industrije i konzumerizma te zdravlje.

˝Ne vjeruj zato što tako kažu stari rukopisi,ne vjeruj zato što je općeprihvačeno,ne vjeruj zato što te tjeraju da vjeruješ,već prosudi istinu i ako uvidiš da će svima činiti dobro,vjeruj u nju, živi u skladu s njom i pomozi i drugima da čine isto.˝
-Buda

Vrh

PostPostano: pon jun 22, 2009 9:52 pm 
Član foruma

chiril stipsa je napisao/la:
Ako je to sve fizikalnost izvan duhovnog svjeta ne znaci da trebamo klat zivotinje, unistavati porirodu , unistavati svoje tjelo s uzasnom hranom i nezdravim zivotom. Dapace, upravo oni koji spoznaju pravu stvarnost ˝materijalnog˝ svijeta i prakticiraju zdrav i moralan nacin zivota.

ima jedna: nemojte jest sta vas je volja jer hrana danas utjece na razinu svijesti sutra, odnosno hranom unosimo energiju koja moze biti pozitiwna ili negatiwna... 8)

:love3:

Vrh

PostPostano: pon jun 22, 2009 10:37 pm 
Član foruma

bad.ass je napisao/la:

ima jedna: nemojte jest sta vas je volja jer hrana danas utjece na razinu svijesti sutra, odnosno hranom unosimo energiju koja moze biti pozitiwna ili negatiwna... 8)

:love3:

Fora izjava.

A sad u drugu krajnost, najbrutalnija izjava koju sam u zadnje vrijeme procitao je od Osho-a, kojeg vidim ovdje ljudi jako cijene.

Question: Are you a vegetarian?

Answer (Osho): Everybody here is a vegetarian. To be non-vegetarian is inhuman. The non-vegetarian is exactly equal to a cannibal, there is no difference, except that cannibals eat better meat than the non-vegetarians.

Gram prakse vrijedi više od tone teorije.

"Budi promjena koju želiš vidjeti." Mahatma Gandhi

Vrh

PostPostano: pon jun 22, 2009 11:34 pm 
Moderator

Ako je to sve fizikalnost izvan duhovnog svjeta ne znaci da trebamo klat zivotinje, unistavati porirodu , unistavati svoje tjelo s uzasnom hranom i nezdravim zivotom...

Ne postoji fizikalnost izvan duhovnog svijeta, tj. nije moguće pojesti samo tijelo životinje (bez obzira koliko mi to željeli) bez njenih ostalih aspekata.

Vrh

PostPostano: uto jun 23, 2009 2:42 pm 
Moderator

Citat:
Ne postoji fizikalnost izvan duhovnog svijeta, tj. nije moguće pojesti samo tijelo životinje (bez obzira koliko mi to željeli) bez njenih ostalih aspekata.

Možeš li malo opširnije objasniti Vjetre. Ne znam što su drugi aspekti?

Vrh

PostPostano: uto jun 23, 2009 3:17 pm 
Moderator

Pa tu prvenstveno mislim na emocionalni/emotivni aspekt ili eterično tijelo životinje, koje se pri konzumiranju iste (kao i fizičko tijelo) ugrađuje u naše,
što samo po sebi ( u ovom našem OPS svijetu i realitetu) i nebi izazivalo poteškoće da je ta životinja uzgojena s puno ljubavi i suosjećanja u vlastitom dvorištu, no u današnje vrijeme puno je češći slučaj uzgoja životinja za ljudsku ishranu u totalno "nehumanim" uvjetima koji su, kao i sve ostalo, podređeni isključivo profitu,tj. takva životinja hranjena je nekvalitetnom i neadekvatnom "hranom" u skučenim i frustrirajućim prostorima punima stresa.

Sve to što takva životinja utka u strukturu svog bića (u svim njegovim aspektima) ljudi, koji su se odredili ili odlučili na konzumiranje životinja, na kraju unesu u strukturu svog bića.

Vrh

PostPostano: uto jun 23, 2009 3:38 pm 
Moderator

Hvala na odgovoru Vjetre. Jasnije mi je sad. Gledao sam u jednom dokumentarcu , dal' na TV-u ili youtubeu, kako bušmani (nisu oni al nek budu) love neku antilopu. Na kraju su je ubili iscrpljivanjem, tj. umrla je od dehidracije, jer su tri bušmana trčala za njom ceo dan. A onda je jedan od njih, koji je ostao da trči, simbolično zabo koplje u nju i ona je umrla, ne od koplja naravno previše je plitka rana, nego od iscrpljenosti. A onda se molio da mu duša antilope oprosti što ju je ubio, mazio je i posipao zemlju po njoj, pjevao neku pjesmu, hladio koljena njenom pljuvačkom iz usta.

Jedno vrijeme ove godine nisam jeo meso, nije mi se jelo, a poslije mi tijelo (valjda) tražilo pa sam jeo. Nemam stav o tome. No hoću se informisati.

'93 je bila teška kriza u Srbiji. Moj otac je išao u krivolov,živjeli smo na salašu (izbjegli u Vojvodinu iz BiH) a iza šuma. Kad je jednom htio uloviti srndaća cijelo vrijeme mu se postavljala srna na put, kao da se nudi ili štiti srndaća. A otac je htio srndaća uloviti. Nije uspio no ostala mi je ta priča.I utisak da se srna više nudila. Nismo imali dovoljno hrane te zime i tri divlje svinje su nas prehranile. Poslije nije išao u krivolov krenulo je na bolje.... Htjedoh ovim reći da smo povezani sa prirodom mnogo više nego što mislimo...

Ima mi smisla to sa načinom uzgoja ako se bira meso kao hrana...
Citat:
...životinja uzgojena s puno ljubavi i suosjećanja u vlastitom dvorištu...

kontam da isti princim valja koristiti i kod ubijanja životinje...

Proizilazi da i jaja,mlijeko i mlječne prerađevine nose isti stres ili dio akomuliranog. Da li toga ima i u biljkama? Kontam sljedeće... Nije isto gajiti pradajz kao monokulturu u plasteniku ili na parceli ( zbog zarade) i paradajz zajedno sa ostalim biljkama iza kuće gdje ih ti s ljubavlju paziš, pjevaš im i pričaš...taj pristup.
A i kad se jede bilo što shvatam da je dobro biti u trenutku tad, sa jednom zahvalnošću i razumjevanjem jesti hranu, no ne ide uvijek kod mene, još sam automatičan.

Vrh

PostPostano: uto jun 23, 2009 4:03 pm 
Moderator

Java je napisao/la:
Nije isto gajiti pradajz kao monokulturu u plasteniku ili na parceli ( zbog zarade) i paradajz zajedno sa ostalim biljkama iza kuće gdje ih ti s ljubavlju paziš, pjevaš im i pričaš...taj pristup.

Energija namjere i naših misli se "kristalizira" u svemu živom/svjesnom što nas okružuje.

slikovit primjer

Jedan od meni najdražih životnih motivatora je i "Oprezno sa željama/mislima! Sve se ispunjavaju."

Vrh

PostPostano: uto jun 23, 2009 4:30 pm 
Moderator

hehehe, svidja mi se ovakvo interaktivno učenje/podučavanje. Ljubav i zahvalnost sam napisao i zalijepio na staklenu flaši za česmovaču, ima več dva-tri mjeseca. Ali do skoro mi je izmicalo da u grudima, da tako kažem, osjetim baš tu ljubav i zahvalnost ka Vodi. Ne samo da napišem nego da se ophodim ka Vodi.Mislim, osjećam = Emitujem...
Ovih dana mi se vrzma po glavi fizika...harmonske oscilacije talasa i teorija skupova iz matematike, a vezano je za forum, interakciju među nama i za život uopšte, te interakciju sa okolinom...

Hvala Vjetre... :love3:
:love5:

Eh, da,zaboravih na izvor, film na temu vode se nalazi u našoj biblioteci u folderu Voda...oba su odlična...
http://www.4shared.com/account/home.jsp

Vrh

PostPostano: sri jun 24, 2009 4:14 pm 
Član foruma

Java je napisao/la:

'93 je bila teška kriza u Srbiji. Moj otac je išao u krivolov,živjeli smo na salašu (izbjegli u Vojvodinu iz BiH) a iza šuma. Kad je jednom htio uloviti srndaća cijelo vrijeme mu se postavljala srna na put, kao da se nudi ili štiti srndaća. A otac je htio srndaća uloviti. Nije uspio no ostala mi je ta priča.I utisak da se srna više nudila. Nismo imali dovoljno hrane te zime i tri divlje svinje su nas prehranile. Poslije nije išao u krivolov krenulo je na bolje.... Htjedoh ovim reći da smo povezani sa prirodom mnogo više nego što mislimo...

mozes li mi reci da smo povezani s prirodom vise nego sto mislimo i nakon sto pogledas / pogledate ove linkove=?

http://www.youtube.com/watch?v=_tBY6_GdJLI
http://www.youtube.com/watch?v=Qn-Alr4e ... re=related
http://www.youtube.com/watch?v=wqks5Ltz ... re=related

To sto se imalo izgovor tada loviti i ubijati zivotinje da bi se prezivjelo je ne vazece za danas jer danas nismo na rubu prezivljavanja vec imas milijardu alternativa. A jedenje mesa je podrzavanje ovakvog tretmana nad zivotninjama.
Kako ide prastara recenica: ´kad bi sve klaonice imale staklene zidove svi bi ljudi bili vegetarijanci´ .
(ljudi ne zele vidjeti, lakse je zazmiriti ili gurnuti glavu u pjesak)

˝Ne vjeruj zato što tako kažu stari rukopisi,ne vjeruj zato što je općeprihvačeno,ne vjeruj zato što te tjeraju da vjeruješ,već prosudi istinu i ako uvidiš da će svima činiti dobro,vjeruj u nju, živi u skladu s njom i pomozi i drugima da čine isto.˝
-Buda

Vrh

PostPostano: sri jun 24, 2009 5:14 pm 
Član foruma

http://www.youtube.com/watch?v=_tBY6_GdJLI

uspio sam samo nekoliko sekunda odgledati. nemam rijeci... :cry:

Vrh

PostPostano: ned jun 28, 2009 7:48 pm 
Moderator

Ćirile, gledao sam više fimova na temu brutalnosti prema životinjama. Prošle godine sam poslije gledanja dokumentarca o ubijanju delfina i kitova u Japanu poslao komentar japanskom premieru, link ka toj peticiji je bio u dokumentarcu. Bio sam šokiran i potresen. Poslije sam gledao još brutalniji film o klanicama, ma horor, ima link negdje na forumu ako ga nađem šaljem. Taj film je baš horor. No ti ljudi su nesvjesni što rade. Ne opravdavam ih. To je samo tako, oni su nesvjesni i više nego nestručni (kao i u ovim linkovima koje si stavio).
Ti linkovi što si poslao nije povezanost s prirodom o kojoj sam pisao. To je brutalnost. A ta brutalnost je jedan od efekata dehumanizacije usljed industriske revolucije i uticaja bolesne civlizacije, duboko bolesnog čovječanstva, po mom mišljenju. Ono što sam opisao ima veze sa čovjekom prirode. A taj čovjek shvata svoje mjesto na majci Zemlji i adekvatno se ponaša. Ta vremena su prošlost no u jednom dijelu mog života sam bio dio, odnosno bio u blizini prirode, u prirodi, te odatle fasciranost sa srnom koja se postavlja lovcu iz nekog razloga.
U pravu si, da, mi radimo izgovore (lažemo sebe) za raznorazne naše nesvjesne ili svjesne radnje. No kad je u pitanju glad čovjek ne bira, u skladu sa situacijom (tipa ta 93') ili npr. dio prošle '08 kad sam zbog moje finansiske krize bio gladan danima. Tu stupa najstariji zakon, prehrani se i preživi. Razumjem tvoj pogled no molio bih te da razumješ i ti moj. Ja sam svaštojed i pratim sebe u izboru hrane. Ukoliko u mom radu na sebi dođe do svijesti da trebam da otpadne od mene sadašnji način prehrane i da je prirodno da postanem vegetarijanac ili vegan, biti će tako. Nekad se ne može ''boriti'' na više ''frontaova''. Moj ''front'' sada nije hrana ili pušenje, moj ''front'' je svijet unutar mene. Kako više shvatam tako se mijenjaju i stari obrasci a ishrana je jedan od njih. Rekoh da je bilo perioda kad nisam jeo meso ovih posljednjih mjeseci, jednostavno, nije mi se jelo! Jednostavno. No poslije mi se jelo. Jednostavno. Ako moj napredak potraje, a hoće, pratiti će ga možda promjena u ishrani kao produkt shvatanja. Ne znam, postoji ta mogućnost. Ako do te promjene dođe shvatanjem, razumjevanjem, a ne borbom protiv nečeg, onda će da traje, te će postati dio mene, odnosno ono što jesam. Ovakvo je moje mišljenje. Zato se i informišem . Bilo kakva spoljnja nametanja ili pritisci me ne interesuju i neću uopšte da ih razmatram.
Pozdrav
:love5:

Vrh

Prikaži postove “stare”:  Redanje  
Započni novu temu Odgovori  [ 273 post(ov)a ]  Stranica Prethodna  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8 ... 14  Sljedeća

Vremenska zona: UTC + 01:00

Trenutno korisnika/ca: / i 2 gostiju.