pixica je napisao/la:
MOZDA je organski portal pojam za nesto sto smo dok se ne pretvorimo u "covjeka" - mislim na duhovni razvoj. Znam sebe kakva sam bila prije god- dvije - cak ni savjest nisam imala... i onda odjednom doslovno neki dodir sa neba i druga si osoba u potpunosti, izmjenjene svjesti, izmjenjenih razmisljanja - napominjem nista u materijalnom svijetu se nije dogdilo - recimo nesto sto je uzrokovao neki dogadjaj ili stres... samo odjednom pocnes osjecati i to jako dubinsk...
Eto moj mali sazetak kako je sve relativno.
Odvajanje mi se cini slicno nacizmu...NHF

možda se duša useli kasnije, tijekom života kod nekih ljudi. Možda se nekome prosvijetli, ali, ako je netko organski portal, ako je psihopata, taj će jako teško to postići.
galaksija
u trrasnkriptama ima nekih stvari koje mi "ne leže", ne bih se slijepo držala svih navoda. osim toga, kad se tumači takvo nešto, nije svejedno kome se tumači, pa se zato stvari pojednostavljuju da bi svatko mogao shvatiti, jer je cilj previše važan da bi si mogli dozvoliti gubljenje vremena na detaljno studiranje.
Nekako mi nije jasno, ako smo genetski izmiješani, a gene dobijamo od oba roditelja i kako već idu te zakonitosti nasljeđivanja, meni se čini da svaka jedinka ima podjednake mogućnosti da postane organski portal bez duše i čovjek s dušom. To bih voljela razjasniti.
Priča o organskim portalima za mene je vrlo slična priči o narcisoidnom pormećaju ličnosti, sociopatama, psihopatama.
Nema idealnog čovjeka, svi u sebi nosimo i pihopatske, paranoidne, emptija, sebičnost, altruizam i sve ostale crte ličnosti, samo u različitim omjerima, i kod nekih je dominantna jedna kod dtugih druga crta. Po toj teoriji svatko ima mogućnost biti sve što hoće, ali ipak, neki se rađaju s nedostatkom sposobnosti za empatiju koji se ne može nadoknaditi niti naučiti.(nauka je to otkrila, izmjerila da nešto kemije fali u mozgu)
Empatija je sposobnost uživljavanja u tuđe emocije. Vuk koji napada ovcu ne doživljava emocije, nije mu jasno da se ovca boji i da je boli kad on nju zagrize, Zato nema mučenja u tom činu. Pošto ne zna za njezine osjećaje, ne uživa u samom činu što joj zadaje bol i strah. Kad ljudi koji osjećaju, suosjećaju, mogu bolesno uživati u takvim stvarima kao što je maltretiranje, mučenje, ali to nisu organski portali, nisu to ljudi bez duše. To su ljudi sa zlom dušom. Ovi drugi nemaju nikakve osjećaje i ne doživljavaju baš ništa, njima je svejedno za druge, na neki način im je svejedno i za sebe same, oni su mrtvi ladni..
Potoje brojne nijanse istog poremećaja kojeg se pripisuje nedostatku empatije, ili nedostatku duše. Takvi jednostavno nemaju dio, komad, ne mogu shvatiti i ne mogu se popraviti. zato piksica, ne vjerujem da si bila organski portal pa se poravila. možda nešto drugo, ali ovo ne. Jedina mogućnost da se takva osoba popravi je da počne glumiti više dobrote kad joj se to isplati radi imidža. Nauka za to zna već dosta dugo, i stvarno je šteta da u školama učimo sve a nikad ne doznamo kako funkcioniraju ljudi i njihovi odnosi.
Porijeklo problema možemo tumačiti teorijom o adamičnim i preadamičnim ljudima, ili drugačije, po Frudu, Jungu ili kome drugome, po meni, sve se svodi na isto. Neki su dobri a neki su zli. Pogreška dobrih je što vjeruju da su svi dobri, samo eto, ne znaju to pokazati, doživjeli su neku nesreću od koje su ogrubjeli, i sl. A narod lijepo kaže: vuk dlaku mijenja, ali ćud nikada. I još kaže: dobar i budala su braća. Mudar narod, šteta što nismo ozbiljnije shaćali izreke baka i djedova.
I sad, pitanje koje se često postavlja je: kako boto dobar a ne biti budala. I nna žalost, i druga stvar, koju često čujemo od mladih: ne isplati se biti dobar.
Barbara Brenan je opisala razne varijante odnosa među ljudima i naćine kako jedni crpe energiju od drugih, kako to izgleda na nivou spona čakri, kako na nivou aure. Dala je i neke načine kako se obraniti i kako pomoći drugima da prestanu krasti energiju (jer ne kradu samo organski portali, svi krademo) Vjerujem da se knjige lako nađu u bibliotekama. Meni taj njezin opis izgleda sasvim o.k. , a odgovara i onome što nauka ali i narod kaže.
Kaže se da "jedan novčić nikad ne zvoni sam u džepu". organski portali ili zli ljudi, sebični, gnjavatori, lopovi, škrtice, lažljivci, itd., su ti koje ćemo osuditi za njihovo ponašanje, za gnjavažu, nasilje, bešćutnost, ali, gdje su u toj priči žrtve? tko ih tjera da budu u blizini takvih ljudi. Ljudi imaju slobodnu volju, imaju mogućnost sticanja znanja, imaju dakle oružje da se obrane. Pa što ne učine nešto nego se daju musti. Objašnjenje može biti nešto što baca sunju na poštene namjere dobrih, na moralnost žrtvovanja, a to je ćonjenica da je pored lošeg jako lako ispasti dobrica. Da nema loših, kako bismo vidjeli dobre? Da nema lopova ne bi se znalo tko je pošten. Ne branim loše i zločeste, , nipošto, samo stvari nastojim sagledati sa svih strana. Odgovrnost je podjednaka za odnose u kojima jedan gnjavi a onaj drugi ne zna što bi sa sobom.