Bubastra je napisao/la:
ovo je vrlo zanimljivo.mozes li jos malo da pises ili da preporucis neke sajtove?
misliš...na ovo što bi radili energetičari ili na paralelu između onoga što govori "službena" psihologija i psihijatrija i teorija o ognskim portalima?
Nameće mi se naslov knjige od koja je u meni izazvala onaj neki "klik", a to je Scott-Peck: "Ljudi-laži". Psihijatar, Peck, opisuje tip ličnosti kojeg naziva čovjek-laž, a odgovarao bi opisu organskih portala. Ne raspravlja o prijeklu, ali opisuje karakteristike i navodi da ih je teško prepoznati i gotovo nemoguće liječiti.
Nisam to tražila po netu, kad sam se počela baviti ovim područjem, taj medij je tek bio u povojima, tako da su moji izvori u knjigama i udžbenicima.
Podjela na admični i preadamični ip, također podsjeća na ono što psihologija zna d postoje dva osnovna tipa: neurotičan i psihoptski tip. (Misli se na dominantnu crtu karaktera) Neurotični tip krivicu i odgovornost za svoje frustracije i nezadovoljene potrebe traži i nalazi u sebi a psihopatski krivicu prepoznaje u svima oko sebe, smo nikad u sebi. Melanie Klein, učenica C. Junga (a ovaj je Freudov), kritični momnet kada će se fiksirati osnovna crta karaktera pronalazi u dojenačkoj fazi. Psihopatski karakter će se fiksirati ako dojenče u dobi do tri mjeseca doživi snažne i učestale frustracije, neurotski ako se to dogodi kasnije. Kasnije teorije raspravljaju i o utjecaju prenatalnih trauma na karakter osobe, za vrijeme trdnoće.
Energetika? Izdvojila bih reiki i Barbaru Brennan. Također, nisam tražila na netu, nego knjige, radionice, praksa, iskustvo u radu s ljudima.
Nije uputno miješati se u nečiju srukturu, pokušavati popravljati ljude oko sebe, ali smo, da bi opstali u njihovoj blizini, primorani pronaći odgovarajući odgovor kad su u pitanju ljudi kao što su organski portali, sociopate, patološki lažljivci, patološki narcisi, psihopate, ili energetski vampiri. To, kako koegzistirati s njima, to je ono što mene zanima, i to, kako ublažiti štetu koju oni nanose drugim ljudima oko sebe. Kako raditi i živjeti s njima, ne dozvoljavajući iscrpljivanje i manipulaciju, izgleda u početku komplicirano i teško izvedivo, ali je u stvari vrlo jednostavno.
Odgovor na njihovo ponašanje, tj. pravodobna reakcija da se spriječi iscrpljivanje naše energije i da se doprinese općem rastu pozitivnoga je moguće i nije teško izvedivo.
Najjednostavnije bi bilo udaljiti se, ali, to je rijetko kad moguće. Često su to ljudi s kojima dijelimo posao ili živimo pod istim krovom.
Prema mojim iskustvima, ono što tvrdi Barbara Brennan i postupci i tehnike koje opisuje u svojim knjigama, su djelotvorene, efikasne, "rade". Efekti nekih tehnika i postupaka su vidljivi odmah, trenutačno, a nekih tek nakon više godina. U svakom slučaju, vrijede. Mislim ovdje na tehnike koje kosristimo u odnosima s ljudima, s različitim strukturama ličnosti iscrpljivača energije. Ima više tipova iscrpljivača energije, psihopatska struktura, oralna, shizoidna, mazohistička i kruta. Opisni krakteri su zapravo vidovi obrane, načini dobijanja energije "zaobilaznim2 putem jer nije izgrađen sustav dobijanja energije prirodnim i zdravim putem. Razlozi su u porođajnim traumama, u traumama pri inkarnaciji duše ili u traumama u ranom djetinjstvu,a mogu biti prenešene iz ranijih života. Opisan je način karakterističnih spona i drugih načina iscrpljivnja energije za svaki tip, i kako se izvući iz iz takvih negativnih energetskih interakcija (odnosa). Brenan ne spominje organske portale. Možda bi oni mogli odgovarati onome što B.B. opisuje kao krutu strukturu?
U radu s reikijem doživjela sam da se neke osobe koje bi spadale u kategoriju patološkog narcizma i uspješni psihopate s vremenom počnu razvijati i "popravljati" i bez direktog utjecaja na njih. Dovoljno je čak i samo prisustvo (aktivnog) reikista pod istim krovom da se potaknu pozitivne promjene.