sen-sei je napisao/la:
ako si praviš lik ili obličje bilo čega na nebu, zemlji, vodama ili pod zemljom gubiš svoj identitet i imamo "usnulog" čovjeka kakav danas hoda zemljom i ratuje s iluzijama i lijeta ko muva bez glave prostranstvom ili ravnom linijom koju nazivamo život
Mislim da je ovde problem sto covek ne moze da izgubi svoj identitet jer ga od samog starta nema, te i pocinje kao "usnuo". To bi znacilo da nekoga bez "identiteta", ko je na "pocetku" ceka ovakva zapoved koja ga u startu ogranjicava na samo jedan ugao posmatranja govoreci mu u imperativu da je iskljucivo i samo to ispravno. Veliko je pitanje da li covek moze pod ovakvim pritiskom uopste da izgradi svoj "identitet" a da ne postane samo jedan "uniformni automat".
Citat:
ako "uzimaš uzalud ime ..." kršiš opet prvu... ovo je zakukuljeno ali svodi se na davanje vrijednosti svojim vlastitim ili inim "likovima i obličjima", bilo fizičkih, bilo misaono-emocionalnih... jer te sve ostalo odvuklo od prve i sjetivši se da postoji neki tamo Bog tvoj - spominješ ga uludo i sad već suludo
Slazem se, samo sto bih ovaj deo "davanje vrednosti" zamenio sa "davanje paznje", Tako da ispada da stvar i jeste u tome da mi ljudi ne smemo da posvecujemo paznju nama samima i nasem "unutrasnjem" bicu iliti "likovima i oblicjima, misaono-emocionalnih".Izgleda da ljudi nikako ne bi trebali da analiziraju sami sebe i razmisle koji delovi dolaze iz "tame" a koji iz "svetla", metaforicki receno, nego se zahteva od njih da pomoc traze(veruju) od nekog izdvojenog svemocnog entiteta bez koga ce propasti. Izgleda kao da je stvar smisljena kako ljudi ne bi shvatili da delic Boga cuci i u njima, kao i u svemu oko nas, nego nam je paznja usmerena na predstvau Boga kao dalekog izdvojeno entiteta.
Citat:
što se tiče četvrte, Bog se odmorio od svih poslova 7. dana i to kažu da je dan subotnji... stoga se odmori i ti od sveg tvog posla (uključujući i "aktivnosti slobodnog vremena") i jednostavno budi zahvalan za svoj život i zadovoljan što dišeš, kao što je Bog bio zadovoljan sedmoga dana svime što je stvorio i u zahvalnosti i zadovoljstvu slavi (svetkuj) Onoga koji je sve stvorio tako što ćeš se taj dan samo sjećati Njega - izgleda da je ova zapovijed za one zaboravne, jer ako to nisu u stanju činiti svakoga daha, eto, nek bar se sjete to činiti subotom.
Lepo zvuci, i cini mi se u skaldu sa "crkvenom normom".
Citat:
Zar se mora sve svesti samo na fizičko? Prouči sam posljedice na "višim" razinama tvog postojanja - ups! ako uopće uspiješ doći do njih kroz "bludno" ponašnanje. Nemoj se zavaravati...
Slazem se. Mislim da je ne moguce doci do "visih" nivoa postojanja a da pre toga nismo "raskrstili" sa ovdasnjim. Odnosno potrebno je da ne budemo vezani za nesto ovde. A vezani smo kada mislimo da nam je to potrebno. Dok na primer frustracija nastaje kada nemamo to sto osecamo kao potrebu. Iako bi neko to opisao kao uzdrzavanje, to je opet vezivanje jer "potreba" i dalje postoji. Mozda je "zlatna sredina" ili bolje receno "ravnodusnost" najbolja.
Citat:
Zaključak: postoji samo JEDNA Božja zapovijed, a ona glasi:
Ja sam Gospodin, Bog tvoj!
Tvoj Bog je Ja Jesam koji/da/jer Jesam. Sve ostalo su "slike", imidži, projekcije, identifikacije, MASKE i ako im pridaš i trunčicu pažnje - IZGUBLJEN si i spavaš i ne živiš život, već sanjaš film života.
Pa ako bi to bila ta "samo jedna" Bozija zapoved, onda je sasvim jasno da ovaj "Bog" ne daje ni pet para na nasu slobodnu volju, upravo suprotno, izgleda da mu je prilicno znacajno da nam ogranici slobodnu volju.
Citat:
i mama manipulira djetetom kad mu zabrani ili zapovijedi da ne gura prste u šteker. (?)
Da, samo sto se tu radi o vaspitanju mladog bica koje jedva zna da govori, a zapovedi se odnose na relaciju apstraktni entitet - odrasli ljudi. Sa druge strane, vrlo cesto se desava da roditelji takodje krse slobodnu volju svog deteta, i sto je dete starije to je krsenje njegove volje drasticnije. A roditelji cesto ne znaju gde je granica. To sto takve stvari rade roditelji svakako ne opravdava i Boga da radi to isto, i ne znaci da je to "dobro".
Citat:
dok god nitko ne RAZUMIJE zapovijedi, upravo Bog ispada manipulator, a svi drugi osloboditelji ljudske vrste, nositelji mira, progresa i znanja. ups! - sorry, destrukcije i "samoubojstva".
Dobro ako ti tako mislis.
Citat:
Čovjek se bliži tome da ispuni sve predispozicije ulaska u anale univerzuma kao jedina vrsta koja je uništila samu sebe.
Mislim da to nikako ne mozemo znati.
Citat:
Citat:
Dakle "bog" kažnjava "grijeh otaca" - "na djeci do trečeg i četvrtog koljena" ???
To zvuči grozno? A koliko je grozno zamaskirano kažnjavanje idejom reinkarnacije do stotina ili tisuća života - koliko li je tu tek generacija i koljena????
Pa sen sei, kada bi tvoja zelja za produktivnom diskusijom bila jaca od zelje da kontriras tudjem misljenju verovatno bi shvatila u cemu je razlika izmedju ova dva koncepta. U prvom je svemoguci entitet koji "kaznjava" i takoreci preti batinom da ce kazniti i tvoju decu koja nemaju nista sa tvojim "grehom", znaci nevina osoba ispasta - sto zaista zvuci grozno i psihopatoloski, nesto kao "krvna osveta". Dok u konceptu reinkarnacije svaki covek je sam odgovoran za svoje postupke i kada na sebe navuce "losu" karmu/kaznu onda je i sam sebi sprovodi. Dakle u ovom konceptu nema "Boga" koji mase batinom i ucenjuje sa buducnoscu tvojih potomaka.
Citat:
Potpuno je jednoumlje imati sud i jedini prisutni su sudac, optuženik i tužitelj!!!? E, kadija, kadija...
Budući da danas 7 MILIJARDI ljudi ubija "lik-a", logički je zaključiti da je i kroz povijest postojao ogroman broj onih koji su također htjeli ubiti njega i kovali zavjere protiv njega (što se da zaključiti iz samog popisa i onih koji su u njega uvršteni, a i mi smo ili bijasmo ili jesmo ili ćemo biti možda među njima). Stoga nije posve suludo i nelogično uzeti kao pretpostavku da su gornje brojke morebitno rezultat čina izvršenog u SAMOOBRANI. A jasno je na svakom sudu da samoobrana nije ubojstvo!
Kome se ne sviđa ovakav mogući tijek "suđenja" i preferira brojke:
Imajući u vidu "raspon" vremena ST-a od, kako smatraju "bibličari" , nekih 4 000 godina (hajde da ne raspravljamo o ovome, jer će stvar postati još olakotnija za "lika")
total estimated human loss of life caused by World War II was roughly 72 million people (izvor: wikipedia)
= 72 MILIONA ljudi u SAMO 6 godina UBILI SU DRUGI LJUDI u 2. svj. ratu
2 miliona ljudi u 4000 godina vs. 72 miliona ljudi u samo 6 godina
bez daljnjeg komentara!
Mislim da ovakva vrsta poredjenja zrtava predstavlja paramoralizam. Sta to znaci, ipak nije pobio 72 miliona nego samo 2? Pa je to kao bolje, ili sta? Mislim da je ubistvo i samo jednog coveka lose a kada su milioni u pitanju, tu sam broj ljudi postaje besmislen a neuporedivo je znacajniji PRINCIP koji stoji iza toga.
Citat:
Usput budi rečeno - 10 zapovijedi su namijenjene za "Božji narod" (primaju se i oni "po vlastitom izboru"). Svi ostali neka se izvole informirati o Noahidskim zakonima, jer kad čovjek ne vjeruje u Boga automatski potpada pod čisto materijalističke i 3d ograničene Noahidske zakone. Pa-pa 4D!
O tome se i radi. Sve je to namenjeno za "boziji narod" i samo oni mogu racunati na "4D", a ako slucajno ne postujes iskljucivo ono sto je "bog" zapovedio onda ti nema spasa. Mislim da je svakom racionalnom coveku jasno koliko je ovo izopaceno, i da tu nema ni malo "b" od Boga.
Citat:
10 Božjih zapovijedi jest dao Bog s velikim B. Ako se kome ne sviđa Bog s velikim B, slobodan je ne vjerovati u njega. Da, u ovome zaista imaš SLOBODNU VOLJU! I može svoju "sreću" okušati s Noahidskim zakonima i "ljudskom" (ne)pravdom i korumpiranim sustavom i beznađem pa-pa 4D.
Da, upravo se o tome radi, da nam ovaj Bog sa malim "b" NE ostavlja slobodnu volju jer nas sve vreme ucenjuje: ili On ili nista, ili On ili pakao. Ako se nekome ne svidja ovaj "Bog" onda NIJE slobodan ne verovati u njega, jer samim tim spada u ne-coveka, "gradjanina drugog reda", otpadnika, a ovaj bog nam je jasno stavio do znanja da je "grozan" prema takvima. Dakle, slobodna volja se krsi sve vreme.
Pozdrav