Sada je: sub maj 03, 2025 2:07 pm.

Prijava

Korisničko ime:   Šifra:   Automatsko prijavljivanje  

Vremenska zona: UTC + 01:00

Započni novu temu Odgovori  [ 24 post(ov)a ]  Stranica 1, 2  Sljedeća
Autor/ica Poruka
 Naslov: Maricka bitka - ili zasto propada jedna nacija
PostPostano: pon jul 14, 2008 7:17 am 
Član foruma

http://www.tabloid.co.yu/clanak.php?br=158&clanak=6

Marička bitka

Šta se to dešava sa nama, Srbima? Zašto smo najtragičniji evropski narod? Zašto se to dešava baš nama? Gde je greška? Ko je kriv? Ima li nam spasa? Ko nas može spasiti? Sve su ovo pitanja na koja niko ne daje odgovore. Običan, mali Srbin je potpuno izbezumljen. Zna da nešto ne valja, ali ne zna šta. Nažalost, oni koji bi morali da daju odgovore, ništa ne znaju. Ako, pak, nešto i znaju, korumpirani su i proračunato ćute. U najgorem dobu po Srbiju i Srbe nemamo elitu. Umesto elitizma, mediji forsiraju primitivizam novobogataša.

Piše: Branko Dragaš

Provincijalni vlastelini, koji su opljačkali državu i narod po zakonu, a time se čak javno hvale, ne mogu da se oslobode svoje palanačke sujete. Gramzivo gutaju sve pred sobom, verujući da će tako ispuniti sopstvenu prazninu. Mediokriteti upravljaju nacijom. Ludaci na vlasti leče svoje komplekse. Kriminalci na vlasti brane oteti kapital. Malograđani uništavaju demokratske institucije. Skorojevići rastaču nacionalne veličine, foliranti vode državu u propast. Demokratski parlamentarizam se pretvara u manipulativni totalitarizam političke oligarhije. Neoliberalizam se završava tajkunizacijom društva. Gde je istorijska greška? Kada smo pogrešili? Kada je počela naša nesreća? Moramo uzroke našeg današnjeg stradanja potražiti u daljoj prošlosti. Pogledajmo neke istorijske paralele. Možda, ipak, na vreme nešto valjano i naučimo. Nešto što nam može danas pomoći da pronađemo put izbavljenja.

Dakle, podsetimo se kako se odvijala nadaleko čuvena Marička bitka. Bitka koja je trebala da odluči sudbinu hrišćanstva. Mislim da je važno da je, baš u ovom trenutku, izvučemo iz zaborava. Vrlo je poučna. Naravno, za one koji hoće da mudro uče na lošim primerima drugih. Međutim, ni nejaki mladi car Stefan Uroš, nakon iznenadne smrti njegovog oca cara Dušana Silnog, nije hteo da uči. Iskreno rečeno, mladi carević nije bio sposoban da sačuva carstvo, nego je otpočela bespoštedna borba za nasledstvo između njega, njegovog starijeg brata Siniše i carice majke Jelene. Hroničari navode da Uroš nije imao ni dara ni snage da dostojno i vojnički odgovori na sve veće turske pretnje južnim delovima carstva, pa se Vukašin Mrnjavčević 1366. odmetnuo od svog suverena i proglasio kraljem. Podržao ga je brat Uglješa i Vukašin ga je, u znak zahvalnosti, proglasio despotom. Nakon neuspelog pokušaja da objedine podeljenu i posvađanu srpsku vlastelu, braća su odlučila da prikupe vojsku i iz dva pravca krenu u pohod na Turke, tako da se dve vojske sastanu u černomerskim lugovima na reci Marici, odakle je do turske prestonice Drenopolja bilo samo oko četrdeset kilometara. Vukašin je krenuo iz Skoplja, a Uglješa iz Sera. Za divno čudo obe vojske su na zakazani dan 25. septembar 1371. stigle na dogovoreno mesto. Brzina ovoga pohoda je potpuno iznenadila Turke, jer te jeseni sultan Murat nije bio u Drenopolju, nego u anatolskom primorju gde je bio zauzet opsadom Brige. U njegovom odsustvu prestonicom je upravljao njegov najbolji vojskovođa Lala-Šahin, pod čijom komandom su bile prilično male vojne snage. Ali lukavi vojskovođa nije hteo da diže paniku, nego je poslao glasnika sultanu da ga izvesti o nevolji, a uhode je poslao u srpsku vojsku da mu obezbede prave informacije. Prema prvim saznanjima, srpska vojska je brojila preko 65.000 fantastično pripremljenih, iskusnih ratnika. Mnogi istoričari tvrde da je u tom trenutku to bila najbolja vojna formacija u Evropi, spremna da pobedi najmoćnije armije imperija, dok su Turci imali svega 15.000 vojnika za odbranu prestonice. Ako napad usledi tokom noći ili rano ujutru, Turci nisu imali nikakve šanse da se odupru. Ali promućurni Lala-Šahin nije hteo da izvrši povlačenje iz prestonice, dok ne utvrdi koje su namere Srba. Iskusni vojskovođa je dobro poznavao srpski mentalitet i predvideo je šta će se dogoditi. A dogodilo se ono što nikako nije smelo da se dogodi. Kada su se susrele Vukašinova i Uglješina vojska na Marici, svi oni su bili toliko oduševljeni što su uspeli da stignu tačno na zakazano mesto i vreme u tolikom broju da je to uzeto kao povod za bučnu proslavu i veselje. Razlog više su imali u saznanju da su njihove vojne snage bile nekoliko puta veće od snaga turskih branitelja. Čvrsto ubeđeni da će lako i bez velike muke savladati sledećeg dana mnogo slabijeg neprijatelja, srpska vojska je otpočela unapred slavlje. Prešavši preko postojećeg mosta na levu stranu Marice, srpske snage su se ulogorile i onda otpočele gozbu, piće i odmor. Poneseni brojnošću i obodreni dotadašnjim uspesima, srpski ratnici i njihove vođe su se bahato raspojasali i postali su nehajni, samouvereni i razulareni. Ismejavali su i ponižavali svoje neprijatelje, duboko verujući da će ih ujutru razbiti. Toliko su bili neoprezni da nisu stavili nikakvu stražu oko logora, da su konje sakupili u ergelu na jednom mestu da se nahrane i napoje, a ratnici su pri gozbi i na počinku otpasali oružja i poskidali oklope. Kada je blaga jesenja veče utonula u noć, smeh, pesma i zdravice oko logorskih vatri su polako jenjavali i odmah iza ponoći je umorna vojska konačno zaspala. Obavešten od uhoda kako se ponaša srpska vojska, prepredeni vojskovođa Lala-Šahin je shvatio da smesta mora da izvrši prepad i da nanese veliki poraz usnuloj vojsci.
Panika i rasulo nespremne vojske bilo je njegovo ubojito oružje koje mu je donelo sigurnu pobedu nad mnogobrojnijim neprijateljem. I sreća je pratila Turke, jer se nešto iza ponoći spustila takva snažna oluja sa obilnom kišom,vetrom i grmljavinom da je to dovelo do još većeg nereda u logoru. Ne čekajući da prestane oluja, Turci su pred zoru silovitim konjičkim prepadom upali u logor, praveći takvu pometnju i paniku, da nije došlo do nikakvog organizovanog srpskog otpora. Za nepun sat vremena turska konjica je zapalila logor, posekla veliki broj mamurnih ratnika i ostatak naterala u begstvo. Na nesreću, mnogi koji su se dali u begstvo utopili su se u reci Marici jer nisu znali da plivaju. Svi istorijski izvori se slažu da su Vukašin i Uglješa stradali u ovom masakru. Narodno predanje kaže da je to bila Božija kazna Mrnjavčevićima zbog njihovog odmetništva od zakonitog i svetog nemanjićkog trona. Ali ,bez obzira na narodna tumačenja, Marička bitka je tragičan primer srpske ingenioznosti i gluposti spojene na jednom mestu.

Vrh

Naslov:
PostPostano: pon jul 14, 2008 10:37 am 
Član foruma

Ne kukaj, bi možda htio biti palestinac?

Vrh

Naslov:
PostPostano: pon jul 14, 2008 4:20 pm 
Član foruma

Rase a jesu li vojnici bili Srbi ili možda plaćenici?
Ova priča gore ispričana je opterećena zamišljanjima i legendama. Treba se zravog i bistrog uma posvetiti razlogu poraza na Marici. Ne kažem da vojska nije bila najedena i napijena i da su Turci iznenada napali i porazili ih ali uzroci poraza su druge prirode. Prvo iznenađenje zatim uslovi vođenja bitke zatim motivacija i sve drugo. Bolje to prepustiti nepristrasnim istoričarima nego novinarima koji i ne poznaju problematiku.

Vrh

Naslov:
PostPostano: pon jul 14, 2008 10:19 pm 
Administrator

Srbi, Hrvati, Turci... i sve druge "ljudske podjele" su samo velike iluzije i služe za manipulaciju čovječanstva.

Crni, bijeli, žuti... isto... sve manipulacija... oni s velikim pimpekom, oni s malim... isto manipulacija... oni sa "pedigreom" i oni bez... isto - ISTA MANIPULACIJA! #-o

Podjala na narode je jedna odlična KONTEJNIRANA svijest u koju se ukalupljuje određena skupina ljudi i u njima se utisne "pripadajuća" svijest i koju onda ponekad netko iskoristi tako da uvjeri tu grupu ljudi da neka druga slična ( iako drugog imena ) grupa ljudi ima nešto protiv ove... i onda se izazovu ratovi i sve pizdarije... pa za nekog je to "borba za oslobođenje", za drugog izvrsan poligon za ispitivanje nakog novog oružja, za trećeg je to veliki "biznis" jer prodaje oružje na obe strane... za četvrtog je to "užas života" jer ratuje ili mu pogibaju bližnji... a za NEKOG je to VEEEEEEEEEEEEELIKAAAAAAAAAAAAA GOZBAAAAAAAAAAAA! :twisted: :twisted: :twisted: ( Lizzard menu u nekom njihovom skupljem hotelu... )

Znanje štiti.

:mrgreen: :wink:

Vrh

Naslov: igra
PostPostano: uto jul 15, 2008 1:49 pm 
Član foruma

ras napisa:
Citat:
Šta se to dešava sa nama, Srbima? Zašto smo najtragičniji evropski narod? Zašto se to dešava baš nama? Gde je greška? Ko je kriv? Ima li nam spasa? Ko nas može spasiti? Sve su ovo pitanja na koja niko ne daje odgovore. Običan, mali Srbin je potpuno izbezumljen. Zna da nešto ne valja, ali ne zna šta. Nažalost, oni koji bi morali da daju odgovore, ništa ne znaju. Ako, pak, nešto i znaju, korumpirani su i proračunato ćute. U najgorem dobu po Srbiju i Srbe nemamo elitu. Umesto elitizma, mediji forsiraju primitivizam novobogataša.

Umjesto Srbima tu može pisati bilo što - Hrvatima, Španjolcima, Francuzima, Kenijcima, Kinezima!!!
Osjećaj malog, izmanipuliranog čovjeka diljem svijeta jednak je!!! Zašto bi bol jednog Srbina bez 'značajne' domovine bila drugačija od recimo Tanzanijke koja prostituira svoje 13-godišnje dijete da bi preživjela u materijalnom svijetu??? Ili španjolskog ribolovca koji ne može više normalno živjeti od svog posla jer mu sve pokradu Talijani i Francuzi??? Ili prosječnog Hrvata s PTSP koji je prošao taj rat 90-tih, a sad neko bezočno pljuje po bilo kakvim zaslugama istih u stvaranju države (koja opet služi likovima s viših nivoa koji voditeljima iste manipuliraju u svrhu svojih ciljeva)!!!
Nema 'veličine naroda' - samo su 'mali ljudi' iza svega ...

p.s. Često znam na BKTV gledati haško suđenje Šešelju...Kakav god bio nenormalan u nacionalističkim istupima, ali uživam gledati na KOJI SE NAČIN NOSI sa sustavom, igrankama cjelosvjetskim...I kako uživa u toj igri mačke i miša, i sasvim argumentirano ravnopravno sudjeluje u IGRI!!
...jedino ako i TO nije dogovorena IGRA između obju strana...za zabavu puka...željnih kruha i igara....

Vrh

Naslov:
PostPostano: pon sep 08, 2008 12:42 pm 
Član foruma

dragi covjeku kani se povjesti, bitaka, zajebancija i sranja i svega sto ima veze sa religijom i nacijom, ko sto đeki kaze sve je to manipulacija i iluzija...

kako ljudi mogu bit glupi kad kazu da su 2 zida potpuno isti a tamo podudarnost recimo ni 70% aa ljudi, srbi, kinezi, hrvati, rusi, ameri se razlikuju u 0.001 - 0.01 posto gena i kazes da ste razliciti, naprotiv tolko drukciji da su nespojivi...
GLUPOST

radi na sebi, vjezbaj se i unaprjedjuj, mjenjaj okolinu na bolje a nemoj se priklanjat i sluzit sistemu koji propagira naciju il vjeru samom tim i mrznju prema ostalima...

Vrh

Naslov:
PostPostano: sub sep 20, 2008 10:21 pm 
Početnik

Mi Srbi propadamo, zbog toga sto dozvoljavamo da nas vode i da nam budu idoli kriminalci, sljam i polu svet koji prodaju pricu javnosti o nekom patriotizmu a o patritozmu nemaju 2 blage, pod zavesama rata i patriotizma zaradjuju pare.

Zato sto ljudi nisu informisani o srpskoj istoriji, zato sto beze sa casova istorije i srpskog jezika i smatraju te stvari nevaznim, prihvataju ono nametnuto i sto im najvise odgovara.

Srbija, i Srbi su divna nacija t.j zemlja, ali tuzno je to u kojim iluzijama zivimo ponekad.

Vrh

Naslov:
PostPostano: sub sep 20, 2008 10:23 pm 
Početnik

Jack987 je napisao/la:
Srbi, Hrvati, Turci... i sve druge "ljudske podjele" su samo velike iluzije i služe za manipulaciju čovječanstva.

Covek je bice sklodno manipulaciji dok god postoji u formi coveka.
Tako da i tobom manipulise nesto, manipulise tvoja podsvest onako kako si je izgradio.

Covek je socijalno bice samim tim ljudi zavise jedni od drugih.

Podseticu vas sve na jednu staru izreku "panj se na panj oslanja a covek na coveka"

Ali to je izgleda odavno zaboravljeno.

Vrh

Naslov:
PostPostano: sri sep 24, 2008 9:36 pm 
Član foruma

.......

Zadnja izmjena: Faaip de Oiad; pet nov 07, 2008 2:39 am; ukupno mijenjano 1 put/a.

Vrh

Naslov:
PostPostano: pet sep 26, 2008 1:50 pm 
Član foruma

Jack987 je napisao/la:

Crni, bijeli, žuti... isto... sve manipulacija... oni s velikim pimpekom, oni s malim... isto manipulacija... oni sa "pedigreom" i oni bez... isto - ISTA MANIPULACIJA! #-o

Podjala na narode je jedna odlična KONTEJNIRANA svijest u koju se ukalupljuje određena skupina ljudi i u njima se utisne "pripadajuća" svijest i koju onda ponekad netko iskoristi tako da uvjeri tu grupu ljudi da neka druga slična ( iako drugog imena ) grupa ljudi ima nešto protiv ove... i onda se izazovu ratovi i sve pizdarije... pa za nekog je to "borba za oslobođenje", za drugog izvrsan poligon za ispitivanje nakog novog oružja, za trećeg je to veliki "biznis" jer prodaje oružje na obe strane... za četvrtog je to "užas života" jer ratuje ili mu pogibaju bližnji... a za NEKOG je to VEEEEEEEEEEEEELIKAAAAAAAAAAAAA GOZBAAAAAAAAAAAA! :twisted: :twisted: :twisted: ( Lizzard menu u nekom njihovom skupljem hotelu... )

Znanje štiti.

:mrgreen: :wink:

E jack jack....razmisljas tocno onako kako "oni" zele svi smo mi isti ,nema srba,nema hrvata,nema kineza svi mi u jedan kos jer smo svi isti svi mi u jednu politicku i ljudsku zajednicu, slobodna trgovina, kapital,globalizam, imigranti....eurposka unija,novi svjetski poredak 8)

Vrh

Naslov:
PostPostano: sub sep 27, 2008 12:41 am 
Član foruma

^^ upravu si, NWO tj. oni koji ga provode vode unitaristicku politiku (ne cudi kako su masoni bili iza prve jugoslavije), zele sjedinit sve narode, ALI...
Jack je istakao kako se takve (nacionalne) podjele mogu koristiti i kao manipulacije a to vjerujem svi znamo... na temelju podjela se stvaraju ratovi itd... ...

Vrh

Naslov:
PostPostano: sub sep 27, 2008 1:16 am 
Član foruma

Nietzsche nisu masoni stajali samo ispred prve juge,nego i druge,a sjetit ce te se da se po masonskim koluarima pricalo da je raspad juge bio veliki udarac za NWO koliko god vam to cudno zvucalo,udjite malo dublje u razmisljanje toga,pa cete shvatit da je tako...a sto se tice toga,znas sta sam ja mislio,bitno je da ja znam da sam Hrvat i da Srbin zna da je Srbin i tako ddalje....granice moraju postojati,ja postujem dignitet svake drzave i nediram nikoga,nit nek niko ne dira mene....

Vrh

Naslov:
PostPostano: ned sep 28, 2008 2:39 am 
Član foruma

Nacije ne postoje. To su umjetne tvorevine granica i jezika koje onda programiraju ljude da se ponašaju kao čopor.

Vrijednost čovjeka je proporcionalna mjeri u kojoj se oslobodio čoporskog razmišljanja.

Vrh

Naslov:
PostPostano: uto sep 30, 2008 8:13 pm 
Član foruma

Kako vani tako unutra. Kako gore tako dole. Zakon akcije i reakcije.

Ništa se slučajno ne događa. Isto to u drukčijem obliku se odvija u svim državama exs Ju.

poz

Vrh

Naslov:
PostPostano: sri okt 01, 2008 12:32 pm 
Član foruma

Eh,znam da sam ovo-ono...Pre neko vece sanjam da sam Splicanka-gledam plazu u Splitu(nikad bila) te se cudim zasto svi turisti idu na ostrva kad je i kod nas tako lepo!
Sutradan,na rucku u kafani,za stolom pored mog sedi Dalmatinac sa dvoje dece!Inace,emigrant sam,zov domaje sam odbacila zbog srca srca(cud je zeska...).
E,dakle,sta ako sam nekad bila Mare?Ili mali Muje :D Tj. da li leptir sanja da je covek ili covek sanja da je leptir?

P.s. Mozda su me otimali Dalmatinci?(nije srece)

Vrh

Naslov:
PostPostano: sub okt 04, 2008 11:22 pm 
Član foruma

Meni je najzanimljivije, kako taj gospodin opisuje sve to, kao da je bio tamo.
Pa onda izvještava za b92.
I ko su ti, što su ti, Srbi, da prostiš?
A takodje otkud se pojaviše ti Nemanjći, te kako ih i zašto to Papa priznade i kakve se tu sve igre igraše,kako se brakovi sklapaše i ko bi ta Jelena,i kakvu ulogu u tom imadjoše Mleci, ebiga o tom čak ni Ajk ništa ne reče...
Nacionalizam je ideologija!Isto kao i komunizam, fašizam, cionizam...I šta još o tom reć?

Vrh

Naslov:
PostPostano: ned okt 05, 2008 1:16 pm 
Član foruma

dobro felix,onda se ti odrekni i drzavljanstva i svoje narodnosti i budi covjek bez adrese.... :wink:

Vrh

Naslov:
PostPostano: ned okt 05, 2008 2:10 pm 
Član foruma

sumatra je napisao/la:
P.s. Mozda su me otimali Dalmatinci?(nije srece)

ima i nas dalmatinaca ode. ne beri brigu :mrgreen:
evo saljem jedno letece stvorenje da te pokupi, onako usput... 8)

Vrh

Naslov:
PostPostano: ned okt 05, 2008 2:40 pm 
Član foruma

_Dario_ je napisao/la:
dobro felix,onda se ti odrekni i drzavljanstva i svoje narodnosti i budi covjek bez adrese.... :wink:

Kad ne bih morao uzimat neko drugo, i kad to ne bi tolko koštalo - vrlo rado, al ebiga za hljeb se zaradjivat mora, a bez pasoša (kakvog god) i adrese bi mi to malo grubo išlo.A narodnosti što se tiče - kad bi imo čega ...
Jezik, život proveden u nekom kraju, iskustvo... to nije meni narodnost - to sam meni ja i toga ... pa ponečeg upravo pokušavam da se i odreknem (odbacim), a ponečeg i da hoću ne mogu.
Ponečeg bogami i neću.

Nego ima jedan srpski pjesnik dobru pjesmu, ako je znaš

Nijedna čaša što se pije
nijedna trobojka što se vije
naša nije...
Pozdrav
F.

Vrh

Naslov:
PostPostano: ned okt 05, 2008 4:19 pm 
Član foruma

felix je napisao/la:
_Dario_ je napisao/la:

Kad ne bih morao uzimat neko drugo, i kad to ne bi tolko koštalo - vrlo rado, al ebiga za hljeb se zaradjivat mora, a bez pasoša (kakvog god) i adrese bi mi to malo grubo išlo.A narodnosti što se tiče - kad bi imo čega ...
Jezik, život proveden u nekom kraju, iskustvo... to nije meni narodnost - to sam meni ja i toga ... pa ponečeg upravo pokušavam da se i odreknem (odbacim), a ponečeg i da hoću ne mogu.
Ponečeg bogami i neću.

Nego ima jedan srpski pjesnik dobru pjesmu, ako je znaš

Nijedna čaša što se pije
nijedna trobojka što se vije
naša nije...
Pozdrav
F.

=D> =D> =D>
adresa bitna nije
jedino je bitno
da je srce :love5:
na pravom mestu :love3:
POzdrav
:love3: :love5: :love3:

P.S.
Faaip de Oiad je napisao/la:
Nacije ne postoje. To su umjetne tvorevine granica i jezika koje onda programiraju ljude da se ponašaju kao čopor.

Vrijednost čovjeka je proporcionalna mjeri u kojoj se oslobodio čoporskog razmišljanja.

Tako je.
nazalost,
chak i oni koji to dobro znaju,
ponekad se zaborave
uzareni praznom prichom
i odrade program jednim pritiskom dugmeta
ko kafe-mati

O onima kod kojih taj program radi besprekorno,ne bih da pricham 8)
Shta reci o ,mikrovalnoj,televizoru....kafematu(stisnesh dugme-eto kafe) ili o onom biku od gvozdja,samo ubacish dinar i jashiiiiiiiiiiiii :twisted:
njihovi postovi/programi govore sasvim dovoljno u kom su mod-u :twisted:

Zadnja izmjena: nat; ned okt 05, 2008 6:47 pm; ukupno mijenjano 1 put/a.

Vrh

Prikaži postove “stare”:  Redanje  
Započni novu temu Odgovori  [ 24 post(ov)a ]  Stranica 1, 2  Sljedeća

Vremenska zona: UTC + 01:00

Trenutno korisnika/ca: / i 2 gostiju.