To te ja pitam buraz,to sam pitao još u prvom komentaru
"Sta se tice zasičenja otopine srebrom jel itko proračunava vodljivost otopine u odnosu na koncentraciju dobivenu iz... ",
poznajem elektrotehniku,
nisam kemičar pa iman tu pomalo rupa u znanju.
Citat:
Pazi, koloidne čestice srebra su nakupine atoma (kod srebra od cca. 100 atoma naviše), električki neutralnih atoma, ne iona srebra koji uvijek pojedinačno "plivaju" u otopini jer se ioni srebra međusobno odbijaju zbog istoimenog naboja
Mislin da si u krivu prvenstveno zbog definicije rjeci "koloid"
Citat:
...čestice dimenzija između 1 nanometra i 1 mikrometra (10-9 - 10-6 m). Dimenzije čestica, više od prirode čestica, karakteriziraju koloide.
drugo, fizika elektrolize nam govori o gibanju iona,
1 proton=-1 elektron imaju električni naboj vrjednosti
e=1.602x10-19C (Coulomb[ kulon])
količina naobija u jedinici vremena je struja(I=1A)
An isolated single charge can be called an "electric monopole". Equal positive and negative charges placed close to each other constitute an electric dipole. Two oppositely directed dipoles close to each other are called an electric quadrupole. You can continue this process to any number of poles, but dipoles and quadrupoles are mentioned here because they find significant application in physical phenomena.
(referenca
http://hyperphysics.phy-astr.gsu.edu/hb ... ur.html#c2)
Da pojasnin, u stvarnosti mala je vjerovatnost da će struja stvarnog protoka naboja,a time i mase(gravitacije),količine elektrona i jezgri na određenom volumenu(atom nekog elementa) [opet me odnilo]
odljepiti jedan atom srebra,odljepit će ih nekoliko,a u tih nekoliko samo par njih će imati elektron manjka,a ti elektroni nisu uvjek kod istog atoma, već se valentni elektroni izmjenjuju od atoma do atoma,omjer sile toćkastog naboja s daljenosti svih naboja u sistemu plus gravitacija održavaju skup atoma srebra na okupu,nadalje

,

,zbog nesrazmjera sistema naboja sistem ima određena naglašena zraćenja,koja su već karakteristićna za ione,bla usmjerena bla neusmerena blablabla.
ja uvik pričan za idealne uvjete jer imaju sami po sebi pun kurac detalja,
e kad tu dodamo da nista nikad nije idealno i da u ovom slućaju u destiliranoj vodi imamo ponesto stranih atoma,slobodnih elektrona, nekih drugih iona i ćega već ne,pa se oni vežu za one naše ione (Ag+), pa oni na takav način postanu neutralni,pa se u zujanju(gibanju) sudaraju sa drugim neutralnim, gravitacija ih zadrži pa postanu jaći itd..
pa ih vidiš na dnu posude.
Citat:
Za vrijeme miješanja vibratorom bi se trebali pojaviti stojni valovi na površini vode. Ja sam koristio plastičnu bocu sa tankim stijenkama (od Inine destilirane vode od 1 litre).
Ne koristim vibrator ni nješalicu,a ako se stojni valivi mjenjaju sa menjanjem napona na vibratoru i promjeni promjera posude onda govorimo o trešnji vibratorom ili masturbb
ma samo san navesel,hihi