Pozdrav Igore Stamenkovicu!
igor stamenkovic je napisao/la:
Ispričavam se kreatoru na upučenim kritikama,nemoj se ljutiti već prihvati mogučnost koja ti se nudi,iskoristi je i proširi svoje vidike.Ja sam na raspolaganju 24 sata na dan.
Mislim da nema potrebe bilo ko da se ljuti na upucenim kritikama, tim pre sto licno u tvom postu ne vidim neke znacajnije kritike, odnosno neka sustinska razmimoilazenja izmedju tvog stava/iskustva od onog koji je prezentovan na ovom sajtu/forumu. Osim par stvari u kojima je sustinska razlika zaista prisutna.
Drugo, licno mislim da svaki "savet" koji je izrecen u imperativu kao sto je ova tvoja recenica "prihvati mogucnost koja ti se nudi...", u stvari i nije dobronameran savet i vise govori o osobi koja ga je izrekla i o njenom, cini se, poluskrivenom 'arogantnom' stavu nekoga ko druge ljude posmatra sa pozicije "autoriteta", neko ko u sustini ne dovodi u pitanje istinitost svojih stavova i "presudjuje" o tudjim. Nazalost, moram da primetim da je takvo ponasanje i stav prema drugim ljudima cesta pojava kod pripadnika bilo kakvih zatvorenih grupa, bilo da su te grupe tajne ili javne.
Na isti nacin bih i ja tebi mogao da dam savet: "Prihvati mogucnost koja ti se nudi na ovom sajtu/forumu, iskoristi je i prosiri vidike". Medjutim ja licno to nikada ne bih tako rekao zato sto mislim da svako sam za sebe treba da ustanovi/sazna/zakljuci sta ga interesuje i sta ce njemu doneti nekakav "napredak" u razvoju svesnosti, i nikada ne bih pretendovao na to da je moje misljenje istinitije od tudjeg. Ono je za mene "istinitije" sto ne mora da znaci da je i objektivno tako, i mislim da toga treba biti svestan.
Upravo u tom smislu je i prezentiran materijal na ovom sajtu/forumu, samo kao informacija, nista vise od toga, i koliko shvatam to je bio jedini cilj "kreatora" ovog sajta. Naravno na forumu postoje i diskusije, medjutim, one su neobavezne i ne podrazumevaju nikakvu "grupu". A po mom subjektivnom dozivljaju, upravo je to ono sto ti najvise "kritikujes". Odsustvo grupe, ucitelja i uopsteno gledano "zatvorenog sistema".
Iskreno govoreci, meni licno ceo tvoj post ostavlja utisak nekoga ko ima potrebu da "odbrani" svoje dozivljaje, iskustva i zakljucke. Otprilike da opravda sam sebi "ispravnost" odredjenog "spiritualnog" puta kada se susretne sa slicnim informacijama interpretiranim na drugi nacin i povezanim sa drugim informacijama. Isto tako, tvoj post donekle ostavlja utisak da si ti vise fasciniran samom cinjenicom da si clan neke "grupe" i da imas "ucitelja" nego sto je to neki "boljitak" koji to clanstvo donosi. Naravno, sve je to moj subjektivan dozivljaj, te su velike sanse da nema veze sa objektivnom realnoscu.
Sa druge strane, meni licno je malo "cudan" nacin na koji si ti spomeuo tvoju grupu, kao i to da ti "moras da vuces nekog da bi isao napred". Mene to podseca na nacin na koji clanovi "jehovinih svedoka" dolaze na vrata ljudima i pricaju svasta, "pomazuci" ljudima da shvate, a da ih pri tome apsolutno niko nije pitao za bilo kakvu pomoc ni u cemu. Ali opet, moguce je da gresim.
Citat:
...čime želim reći da na ovaj ili onaj naćin članovi moje obitelji teže samoostvarenju,spoznaji i razvoju na svim poljima koje život obuhvača.Svi smo astrlolozi i rabimo taroth u svrhu samospoznaje
Koja je u stvari svrha ove tvoje izjave? Da bismo mozda imali uvida u to KO si ti u stvari? Da li mislis da odrastanje u takvoj porodici daje vise legitimiteta tvojim stavovima koje si ovde izneo?
Citat:
Učitelj je James Tomarelli iz Santa Fea.On je dugo vremena bio učenik Bennetta,a znamo da je Bennett bio najznamenitiji učenik od Gurdjieffa.Ili možda to neznamo?Ah,pa da vi ste najvjerovatnije mišljenja da je Ouspensky taj koji čak stoji rame uz rame Gurdjieffu
Ne znam, Igore Stamenkovicu, cemu ovolika potreba za cinizmom i nipodastavanjem tudjeg misljenja? Cak da si i u pravu, sto nikako ne mozes dokazati, ti bi trebalo da budes svestan da se ti u ovoj recenici bukvalno podsmevas tudjem neznanju i ne upucenosti. A jasno je da to nije dobro, i tu bih iskazao veliku sumnju prema tvojim iskustvima telesnih i psihickih senzacija koji si povrsno opisao, iz prostog razloga sto neko ko je malo svesniji nikada nece napisati ovakve "cinicne" reci prema tudjem ne znanju. To je posmatrano iz tvog ugla, u kome si ti sigurno u pravu. Dok na primer iz mog, ti ne samo da mozda nisi u pravu vec i imas taj arogantni nacin ponasanja prema drugim ljudima. U stvari ispada da ti sve te vezbe, tehnike i iskustva koje si doziveo, nisu nesto pomogle da postanes "svesniji" i shvatis smisao pojma "tudja slobodna volja".
Citat:
G.kaže da je najopasniji oblik laganja pričanje o stvarima o kojima neznamo ništa.Cijela ova stranica je ispunjena upravo takvom vrsti laži i to je razlog zašto sve ovo pišem.Nije mi cilj kritizirati zbog same kritike već bih uistinu htio pomoći da znate što je to četvrti put jer u praksi je on sasvim drugaćiji nego kada se čita knjiga u potrazi za čudesnim koja sa aspekta nas učenika četvrtog puta i nije bog zna što.Ta je knjiga samo subjektivno viđenje Ouspenskog.Da se razumijemo,knjiga je odlična i sve u njoj stoji no ona vas neće odvesti tamo kamo želite(u budnost)već u intelektualni san.
Kako bih rekao, ti si ovde napisao svasta i nista. Prvo, kazes da je cela ova stranica ispunjena lazima, i stalno spominjes kako ti samo kritikujes, a u stvari nisi iskritikovao nista, osim sto si rekao da je cela stranica ispunjena lazima. Ne znam da li uvidjas, ali mislim da tvoja kritika u stvari nije kritika neko povrsno "pljuvanje", jer niti si rekao sta je lazno, posto je nemoguce da je sve lazno, a sa druge strane nisi ni spomenuo sta je to 'istinito', odnosno nisi dao ni jedan svoj argument, osim onog kako tebe "uce" ljudi koji su navodno imali licna iskustva sa Gurdjijevom i slicne stvari koje ne znace bas nista bez sustine koju ti nisi spomenuo ni jednom recju.
Citat:
Kada sam otkrio ovu stranicu bio sam sretan što sam pronašao skupinu ljudi koja je spremna raditi na sebi hodajući četvrtim putem no ubrzo mi je oduševljenje splasnulo kada sam shvatio kakve pizdarije neko piše u ime istog.Kakve li samo arogancije i smjelosti u tekstu koji se nameće Gurdjieffu!
Nadam se da uvidjas da bih ja na primer za ovaj tvoj "tekst" isto mogao reci: "Kakve li samo arogancije i smelosti u ovom postu". Ili na primer: "I ta osoba ima neke veze sa Gurdjijevom i 4. putem? Smesno".
Citat:
Ljudi moji,nije stvar u tome.Nemojte biti naivne budale.Ezoterijsko znanje je skriveno od nas po svojoj naravi.Nitko ga nije sakrio.Mi ga ne vidimo zbog naslaga slabosti,zbog potpuno krivog rada centara,identifikacije,neg.emocija i misli kojima je prekriven naš um.Tana je skrivena od nas zbog našeg nerazumijevanja istine i nedoraslosti svijesti koju posjedujemo.U tome je kvaka.
Pa, da si malkice vise citao tekstove, postove i materijal na ovom sajtu/forumu, sto ocigledno nisi, verovatno bi uvideo da sve zajedno govori upravo o ovakvoj sustini. Dakle, u ovoj stvari, ti se izgleda slazes sa onime sto mi pricamo ovde, samo izgleda to nisi shvatio iz nekog razloga pa "kritikujes".
U stvari, moram reci da ti nisi prvi koji je dosao ovde da nam otkriva 'toplu vodu' ili rupu na saksiji, sto i nije neki problem. Ali je iritantno kada je neko arogantan i ubedjen u nepogresivost svojih i totalnu neistinitost tudjih stavova. Cesto mi se cini da sa takvom osobom ne postoji diskusija neko prepiranje, sto predstavlja nepotrebno trosenje energije i odvlacenje paznje na jalovu stranu.
Citat:
Nitko ništa ne skriva od vas.Vidite grupa IF u kojoj sam ja član smatra da zna dobar dio tajne a radi na otkrivanju istine i ako bi netko od vas pristupio grupi,vjerujte mi da se od vas ništa nebi skrivalo,no tajna bi za vas ostala tajna sve dok sami nebi ste pronašli ključ odnosno rješenje.
Dakle, ko zeli da sazna ultimativnu tajnu ili bar njen deo, najbolje ce biti da pristupi grupi IF?!
Citat:
Kada ste na seminaru morate odnosno trebate u potpunosti biti u radu i bilo kakvo skretanje sa teme seminara nije poželjno stoga što se za vrijeme seminara u grupi stvori određena energija vrlo fine kvalitete i kada bi učesnici počeli za vrijeme pauze komunicirati sa ljudima izvan grupe upropastili bi nešto što je cijela grupa stvarala a što je i jedan od ciljeva naših okupljanja.
Sad, nisam najbolje shvatio, sta je jedan od ciljeva vasih okupljanja? Stvaranje te "fine" energije? I Sta dalje?
Citat:
Primjećujem da kreator ove stranice je dobro proučio knjigu U potrazi za čudesnim i vjerovatno četvrti put te kako viješto ostavlja dojam da razumije o čemu prića i da zna što to budnost jest,no u stvari širi zabludu ipotencijalne učenike udaljuje od biti odnosno srži te materije.
Evo je ovde, opet, "kritika" koja je u stvari "pljuvanje" jer nema nikakvog drugog objasnjenja ni za ni protiv. Licno smatram da svako ima pravo na svoje misljenje, ali kada se nesto "kritikuje", razumno bi bilo da se objasni sta se to kritikuje i da se ponudi svoje vidjenje iste stvari. Ovako je to samo pljuvanje i nista vise. Jos kada se tome doda "autoritativan" stav koji podrazumeva ubedjenost u totalnu "ispravnost" licnih stvava, namere takve osobe postaju vrlo upitne i "sumnjive".
Citat:
Institut koji je Gurdjieff stvorio u Parisu zvao se Institut za harmoničan razvoj čovjeka zato što se govori o radu na svim centrima simultano,paralelno i podjednako,a ne zato što je nešto harmonično,divno i krasno.Naprotiv,na seminarima nećete vidjeti razdragana i nasmijana lica učesnika,lijepo obučene i zgodne žene koje plahutaju uokolo i muškarce koje jurcaju oko njih obasipajući ih čardacima u zraku sazdanim od velikih rijeći,te gledaju nebili negdje nešto umočili.
Da, i? Kako bih rekao, mozda ne bi bilo lose da ti ovaj sajt i forum ipak procitas malo vise i malo pazljivije. Uvideces da se prica o slicnoj sustini, samo posmatranoj iz puno uglova kroz vise materijala, ne samo Gurdjijeva. Skreno bih paznju da ovo nije new age sajt/forum i da sustina o kojoj mi ovde pricamo ne ukljucuje u sebe stav "divno, krasno, razdragano" i slicno, tako da ne vidim poentu ove tvoje recenice. Mada, moguce je da ja ne vidim dovoljno, ili mozda ti vidis ono sto zelis da vidis.
Citat:
Lijepo je kreator ove stranice na više mjesta rekao da treba sve potkrijepiti dokazima.James meni uvijek kaže,ne vjeruj mi nego traži dokaze no ukljući sve svoje centre u potragu za dokazima jer samo um će te odvesti u zabludu.Lijepo je to kreator primjetio,a to je poželjno najviše stoga što smo mi ljudi jako sugestibilna bića i lako vjerujemo glupostima te potom se prepuštamo fantaziji koja je jedan od naših najvećih neprijatelja.Lijepo je to primjetio kreator ove stranice no odmah potom prića o kasiopejcima i denzitetima a ja sam nekako siguran da on osobno nema uvid u te stvari nego mu se ta prića kao i meni sviđa.Volio bih znati odakle mu spoznaja o tome i kako je provjerio istinitost svih tih podataka.Jednom prilikom na seminaru u jednom dvorcu na brežuljku pored Riminija u sjevernom djelu centralne Italije James me pred cijelom grupom u diskusiji nakon doručka upitao da kažem svima svoja iskustva stećena za vruijeme six points meditacije koju je Gurdjieff kreirao,a koju nećete nigdje u knjigama naći.Ja sam otpočeo svoju priću sa senzacijama koje sam po tijelu osjetio,pričao sam o mislimakoje su mi se nametale,o pžnji koja je katkad bila zadovoljavajuća a katkad nije.U jednom sam momentu,kada je u meditaciji red na disanje kroz grlenu čakru rekao kako sam pritom vizualizirao svijetlo plavu svijetlost nebili bojom koja vibrira frekvencijom poput te čakre pojačao stvar.James me tada upitao odakle znam da je ta boja,boja te čakre na šta sam odgovorio da sam to pročitao u knjigama koje su pisali veliki majstori i uopče u svetim knjigama.On se nasmijao i rekao:Možda ta boja i odgovara toj čakri no nemoj to raditi jer ti to neznaš,ti si samo čitao tome.Puno mi je toga time rekao i ja sada kažem kreatoru ove stranice da ne piše o stvarima koje ne zna jer će stranica izgubiti na kvaliteti.
Ocigledno je da ti imas veliko neslaganje sa tim sto se zajedno sa Gurdjijevom pominju i Kasiopejci i razni drugi materijali. Kada vec postavljas pitanje o "spoznaji" u vezi toga, licno imam 'zanimljiva' iskustva upravo sa plavom bojom koju ti spominjes, o kojoj si ti samo citao, kako kazes. Imao sam sasvim spontana ne zeljena iskustva, a da pre toga nikada nisam procitao nista u vezi boja cakri ili slicnih stvari. I zamisli sta? Imao sam izvanredne senzacije citajuci upravo kasiopejski materijal. O tome mozes citati ovde, pod pretpostavkom da te zaista to i interesuje:
http://www.galaksija.info/forum/viewtop ... 56&start=0Ne znam sta ti mislis, da li bi trebalo da ignorisem te dozivljaje i rekao bih "spoznaju" i da ne razmisljam i ne pricam o kasiopejskom materijalu? Za mene licno je to bilo kao "spoznaja" iznesenih informacija "celim telom". Da li mislis da mi to daje odredjeni "legitimitet" da mogu da pricam i pisem o tome ili mislis da je to samo moja "fantazija" te da treba da se okrenem nekoj tehnici kako bih proizveo slican dozivljaj ili mozda peckanje u telu? Licno ne pridajem neki poseban znacaj tim mojim senzacijama. Mislim da je puno toga sto je rekao Gurdjije prisutno i u kasiopejskom materijalu, mozda u drugoj formi ali sustina je ista. Medjutim meni se cini da je tvoja percepcija previse skoncentrisana na jednu stranu, nesto slicno kao i kod velikih pobornika Kastanedinog ucenja, koji cesto jednostavno nisu u stanju da uvide, prepoznaju i povezu "istosti" u razlicitim materijalima, neko se drze iskljucivo kastanede "kao pijan plota".
Citat:
oš ću samo o jednoj stvari pisati pa će to za ovaj put biti dosta.Naime primjećujem kako si se ti kreatoru ove hvale vrijedne stranice odvažio kritizirati razne psihićke vježbe u kojoj se rabe svjetlosni plaštevi,rituale i meditacije.To što činiš je dobro ako uzmemo u obzir da su ljudi skloni fantaziji iočekuju od rituala spektakularne rezultate,no ljudi ionako krivo shvačaju sve pa tako i rituale odnosno vježbe i meditacije.
Pa ako si ti rekao da je dobro, onda stvarno mora biti dobro. Salim se naravno, da i ja malo budem cinican. Medjutim, u postu spominjes da si ti samo "covek br 2", sto je skromno, ali sve vreme nastupas sa pozicija nekog ko sebe dozivljava kao "autoritet" u odnosu na druge ljude ovde, a pri tome kao "radis na sebi" vec deset godina. Izgleda da rezultati nesto izostaju, ili ti imas pogresno misljenje o samom sebi.
Citat:
Ako uzmemo u obzir da nam je za kvalitetan rad na sebi osim ispravnih stavova i ponašanja,što se u raja yogi zove jama i nijama,borbe protiv negativnih emocija i misli,identifikacie,fantazije,laganja itd.potrbno imati i čvrstu i strogo usmjerenu pažnju,koncentrciju,podijeljenu pažnju...
Pa, kako bih rekao, u celom ovom tvom postu, licno vidim upravo to sto si i opisao: Ponasanje ti ocigledno nije na mestu, a cini se da ti i "borba" protiv negativnih emocija a narocito protiv identifikacije i fantazije nesto bas i ne idu od ruke. O koncentraciji i podeljeno paznji necu ni govoriti, posto to predpostavlja siru percepciju, a sira percepcija podrazumeva da ne sme biti iskljucivosti, koja je kod tebe prisutna. No, kako sam napisao ranije, moguce je da gresim.
Citat:
kreatoru niti jednom nisi spomenuo a to je možda najbitnija stavka u četvrtom putu,moč vizualizacije,osječanje senzacija po tijelu i u tijelu i to ne samo grube senzacije poput peckanja,svraba,topline,hladnoće i slično nego električne i biokemijske impulse od kojih je sazdano naše tijelo,a što se može osjetiti nakon dugotrjanog rada na sebi i korištenjem vježbi o kojima najvjerovatnije nemaš pojma,tada si uveliko u krivu.
Zar zaista mislis da su senzacije tipa topline, hladnoce, svraba, elektricne i druge impulse, koji su posledica nekakvih vezbi, nesto sto doprinosi porasti tvoje "svesnosti"?! Po celom tvom nastupu reklo bi se da to nema veze sa realnoscu, narocito kada uzmemo u obzir da se bavis "radom na sebi" vec deset godina.
Ja licno mislim da si ti u krivu, ali ipak, nikada se ne bih usudio da smatram da je moje misljnje totalna istina, a tvoje totalna ne istina, sto izgleda tebi nije problem.
Isto kao sto mislim da se ti "obracas na pogresnu adresu", jer ovo je naprosto sajt na kome se uglavnom plasiraju informacije a na svakome individualno je ostavljeno kako ce to sam iskoristiti.
Iako ne pripadam nikakvoj "ezoterijskoj grupi", za mene licno grupa koja je najdalje otisla, a na principima 4. puta jeste "quantum future group". I u poredjenju sa tom grupom, ova grupa "IF", bar prema onome sto se moze zakljuciti iz tvog posta, je jedna puka "sarena laza". Naravno, to je moje subjektivno misljenje, pa je moguce da nema veze sa realnoscu.
Citat:
Da, tako bi to nekako vjerojatno i bilo, svatko kroči svojim putem, pa ako mu se na istom nađu i razno-razni učitelji za koje se hvata kao za posljednju slamku spasa i od silnog oduševljenja i sreće, jer misli da je našao istinu, krene da čitav svijet "postavlja na pravi put" .
Da li se u njima prepoznao ili izgubio? Da li je to učenikov put ili samo slijedi učiteljov?
Uz dužno poštovanje prema autoru, svaka druga rečenica je o učiteljima i njihovoj "ispravnosti". A cijeli tekst jedan veliki poziv, kao neko vabljenje, priključite se, krivo mislite, mi znamo bolje, mi smo ispravniji... što podsjeća na dobro poznatu retoriku ispirača mozgova.
Upravo tako!
Pozdrav