Sada je: pon maj 05, 2025 7:26 am.

Prijava

Korisničko ime:   Šifra:   Automatsko prijavljivanje  

Vremenska zona: UTC + 01:00

Započni novu temu Odgovori  [ 1211 post(ov)a ]  Stranica Prethodna  1 ... 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12 ... 61  Sljedeća
Autor/ica Poruka
 Naslov:
PostPostano: čet jun 12, 2008 3:26 pm 
Član foruma

galaksija je napisao/la:
Faaip de Oiad je napisao/la:
Par zgodnih citata od Gurđijeva. Treba imati na umu da je ovo uglavnom izgovarano na francuskom kojeg G. nije znao predobro, zatim prevođeno na engleski i zatim sam ja prebacio u hrvatski. Malo daleko al drukčije ne može.

Mislim da u dio osnovne kulture kod objavljivanja citata spada i navođenje linkova izvora orginalnih tekstova, tako da oni koje zanima odeđena tema mogu sami da prevedu orginalni tekst a takođe sagledaju i cijeli kontekst u kome je nešto rečeno.

Pozdrav
HAHAHAHAHAHAH!!!!

Moram priznat da to još nisam našao niti u jednom bontonu, a čitao sam ih nekoliko.

Mislim da ako se hoće znati odakle citat da se može i lijepo pristojno pitati, a ne ovako....

Tsk, tsk, tsk.

Izgleda da moram početi prakticirati vanjsko uvažavanje jer previše ljudi diram u nezgodna mjesta. :cry:

P.S. Samo ovako nastavite i sve što će vam na forumu ostati jest vojska mini-galaskija.

Vrh

Naslov:
PostPostano: čet jun 12, 2008 7:24 pm 
Član foruma

Galaksija je u pravu, ali ne potpuno.
Navođenje izvora citata je primereno za naučna ili 'ozbiljna' dela i radove, ali ovo je forum koji ne spada u tako nešto, ovde se neformalno dopisujemo.
Druga stvar je kada se piše na posebnoj web strani, onda bi bilo potrebno navođenje izvora.

Vrh

Naslov:
PostPostano: čet jun 12, 2008 8:37 pm 
Član foruma

Evo još malo citata. Budući da bestijalno ustrajem u svom pomanjkanju osnovne kulture, podatka odakle su I DALJE NEMA!!! :shock:

:lol:

Al ozbiljno, osjetite ovaj autoritet. Ja ne znam kako se itko uopće može protivit Gurđijevu.

-------- ******** --------

D: Da li je iskrenost spojiva sa spontanošću?

G: Mogu ići zajedno, ali je poželjno da ne idu zajedno. Spontanost nije kontrolirana. Ne trebaš biti iskren s drugima, nego sa sobom. Ne smiješ nikome vjerovati, ni sestri ni bratu. Moraš biti iskren sa sobom. Ako si iskren s drugim, stavljaš sve karte na stol. On će ti sjesti na glavu. Ova iskrenost je bolest. Možda nemaš ništa iznutra, ali drugi zamišlja da imaš nešto. Neka zamišlja.

* * *

Ne smiješ nikad vjerovati. Moraš sve kritizirati, ne prihvaćati ništa što ne možeš dokazati, kao da dva i dva čine četiri. Vjerovanje se ne računa, ne vrijedi ništa.

* * *

Za tebe je još prerano da radiš vježbu. Možeš mnogo primiti od njih ali nemaš dovoljno pripreme da ih radiš. Ti ćeš raditi samo jednu vježbu - 2 ili 3 puta u 24 sata: Svjesno se opusti. Dopusti svojoj misli, kao policajac, da potvrdi svugdje da tvoji mišići nisu stegnuti. Postoje tri vrste mišića: veliki, srednji, mali. Provest ćeš tjedan u opuštanju svake kategorije mišića. Kad si siguran da se možeš stvarno potpuno opustiti, tada ćeš mi se vratiti i opet pitati svoje pitanje.

* * *

Nije potrebno miješati seksualne radnje s osjećajem. Ponekad je abnormalno učiniti da se oni podudaraju. (…) Na isti način ako seksualnu funkciju smatra kao medicinski potrebnu, zašto bi čovjek volio lijek?

* * *

Prije nego što se može svjesno spavati treba imati drugačiji san. Postoje stupnjevi. Postoje četiti vrste sna; može se spavati šestinu, četvrtinu, napola ili potpuno. Ovisi o tome kakvo je bilo tvoje budno stanje. Ako sanjaš dok spavaš, spavaš samo napola. Tada ti treba sedam i pol sati sna. Ako ne sanjaš, četiri i pol sata su dovoljna. Ono što je važno je kvaliteta. Ti spavaš sedam i pol sati. Trebaju ti dva sata da se opustiš navečer, dva sata da se ujutro opet stegneš. To ti ostavlja tri i pol sata sna. Ne opuštaš se svjesno nego automatski, a za to treba vremena. Možeš se svjesno opuštati dok ne zaspeš dok u drugu ruku uspostavljaš potrebni odnos između svog tijela i svoje svijesti.

Ujutro kad se probudiš, uradi isto. Odmah napravi program, razmišljajući, sugerirajući sebi način na koji si odlučio provesti dan. Uradi isti rad o kojem si razmišljao. Tvoja aktivnost će se udvostručiti. Sastavi pravi program, ne fantaziju. Moraš stvoriti naviku. Ništa se ne događa odjednom. Promijeni kakvoću svog spavanja. Dobro se hladno protljaj prije spavanja. Kad ideš na spavanje, moli se za svoje bližnje koji su mrtvi. Ove stvari su dobra priprema za san. Inače, nastavit ćeš svoje snove i fantazije od večeri.

* * *

Ja sam proveo 15 godina učeći ne sanjati. Čovjek ne treba sanjati, treba činiti. Postoje dva stanja: spavanje i budno stanje. Kad čovjek spava, treba spavati. Otuširaj se hladnom vodom, snažno se istrljaj, stoj deset minuta s pruženim rukama i spavat ćeš. Ako čovjek dobro spava, on dobro gleda. Ako sanja, sve se radi napola. Asocijacije nikad ne prestaju sve do kraja. To je život. Ali može se prestati obraćati pažnju na asocijacije. Snovi ili asocijacije koje se nastavljaju su one koje su najčešće i stoga koje se ponovno javljaju. Također postoji Ključ Snova i Modeli Ljubavnih Pisama. Možeš odabrati.

* * *

Vidim činjenicu. Ako se dogodi da primijetim nešto više, zabilježim je. Ako dva puta, napomenem je. Ako tri puta, to je za mene činjenica. Tada proučavam ozbiljno i posebno. Prvi put bi mogla biti slučajnost; percipiram je, ali to je jednom, ne kažem ništa. Vidim drugi put. Pa obratim pažnju, tražim razlog, a ako se dogodi treći put onda je posebno proučim.

* * *

P: Kako čovjek može steći odvojenost?

O: Treba imati ideal. Stvori ideal za sebe. To će te sačuvati od automatskih vezanosti. Misli o ovome svjesno i automatski to će rasti i formirati težište.

Ti nemaš ni ideal niti ozbiljan cilj. Ti si mehanizam. Moraš biti u dodiru s nečim, ali nemaš dodira ni s čim. Tako sve što te dotakne - ti si rob. Moraš se naviknuti da se pripremiš za rad. Jedno određeno vrijeme dana mora biti posvećeno radu. Prihvatiš ideju da određeno vrijeme mora biti posvećeno radu. I ako ti je dan zadatak, ili ako si ga sam sebi dao, uradit ćeš ga tijekom vremena koje si već utvrdio za to. Načinit će se mjesto. Čovjek razumije ČINJENJEM. Vidjet ćeš koji će ti ovo rezultat donijeti. Ti kažeš da radiš. To je malo bolje od golicanja. U pravom radu, znoj teče s obrve, teče čak i s peta.

* * *

Dvije stvari se moraju uzeti u obzir, unutrašnjost i spoljašnjost.

*

Tvoj je unutarnji cilj ne poistovjećivati se.

*

Razmotri svoje prošle radnje. Što o njima možeš nepristrano reći? To će ti poslužiti kao trag za tvoj rad i prepoznat ćeš da si uvijek bio poistovjećen. Potrebno nam je da budemo iznutra nepristrani. Trenutno to je nemoguće. Mi svaku stvar, živu ili neživu, gledamo pristrano. Tu leži naša slabost.

*

Iznutra, radiš posao dat ovdje. Izvana, ništa ne promijeniš, trebao bi biti kao i prije. Prije si tako radio; sad radiš isto. Igraj ulogu bez da itko primijeti da se nešto u tebi događa. Ne mijenjaj ništa. Ostani kakav si bio prije, ali igraj ulogu. Tada ćeš razumjeti što znači igrati ulogu. Radit ćeš istu stvar koju si radio prije šest mjeseci. Mijenjaš se samo iznutra. (…) ako se on danas sjeti da si se promijenio, mislit će da si idiot; vjerovat će da imaš novu fiksnu ideju. Ostavit ćeš mu dojam veselosti, tuge ili idiotizma, ili da si se zaljubio, ili da si izgubio na kartama. Ljudi ne smiju primijetiti da si se promijenio.

Vrh

Naslov: zabluda
PostPostano: sri jul 30, 2008 9:59 am 
Početnik

dd

Zadnja izmjena: igor stamenkovic; sri dec 10, 2008 11:17 am; ukupno mijenjano 1 put/a.

Vrh

Naslov:
PostPostano: sri jul 30, 2008 1:00 pm 
Član foruma

Mislim da ste lijep naslov dali svom topiku a i onom sto ste napisali, i o tudjim fatamorganama a bogami i o vasoj vlastitoj:D
Svatko manje vise misli da je njegov put ispravan jer je uvijek uhvacen u uticaj trenutnih energija koje mu stvaraju trenutnu realnost i dalje od toga ne vidi , pa je razumljivo da u tom svijetu koji ste izgradili i gradili godinama vi sada mislite da vidite nesto sto netko drugi ne.
I sto vam govori da cio taj vas svijet nije jedna velika zabluda, ucitelji koje ste sreli, seminari, rituali na tim seminarima, stvari koje ste vidjeli...itd...sto vam stvarno govori ?...mozda vam se samo svidja da tako mislite, leprsate u takvim energijama.
To pitam i samu sebe svaki dan , da ne pomislite da ja pa nesto znam :D ....danas moze biti nesto velika istina, vec sutra jos se vidi drugacije lice ali se to lice moze vidjeti ako se ne drzimo nizasto na ovom svijetu kao veliku istinu.
Sve najbolje.

Vrh

Naslov:
PostPostano: sri jul 30, 2008 2:37 pm 
Član foruma

Svatko od nas ima svoj određeni put koji je samo naš. Netko može biti pekar i ne proučavati metafiziku i ništo slično a razviti svoj potencijal i približiti se istini prije nego neki redovnik, filozof, pisac i sl.

Koliko sam primjetila, ovdje na forumu većina ne "vjeruje" u kasiopejce, denzitete, vanzemaljce već samo prihvaća to kao jednu od mogućnosti. I onda se razvija diskusija.

Osobno sam nesklona bio kakvim učiteljima, guruima i sl. jer onda postajemo previše podložni i ranjivi na razne utjecaje.

Svi mi živimo u jednoj velikoj zabludi, ne samo autor/i ovog foruma i zato se i skupljamo na ovakvim mjestima jer smo barem svjesni da smo nesvjesni.

Vrh

Naslov:
PostPostano: sri jul 30, 2008 4:50 pm 
Član foruma

Da, tako bi to nekako vjerojatno i bilo, svatko kroči svojim putem, pa ako mu se na istom nađu i razno-razni učitelji za koje se hvata kao za posljednju slamku spasa i od silnog oduševljenja i sreće, jer misli da je našao istinu, krene da čitav svijet "postavlja na pravi put" .

Da li se u njima prepoznao ili izgubio? Da li je to učenikov put ili samo slijedi učiteljov?

Uz dužno poštovanje prema autoru, svaka druga rečenica je o učiteljima i njihovoj "ispravnosti". A cijeli tekst jedan veliki poziv, kao neko vabljenje, priključite se, krivo mislite, mi znamo bolje, mi smo ispravniji... što podsjeća na dobro poznatu retoriku ispirača mozgova.

Ali što sad, ako je autor izabrao taj put, možda tako mora biti, da bi na kraju spoznao što mu je za spoznati.

Zadnja izmjena: g.may; čet dec 18, 2008 8:39 pm; ukupno mijenjano 1 put/a.

Vrh

Naslov: Re: zabluda
PostPostano: sri jul 30, 2008 5:53 pm 
Član foruma

Pozdrav Igore Stamenkovicu!

igor stamenkovic je napisao/la:
Ispričavam se kreatoru na upučenim kritikama,nemoj se ljutiti već prihvati mogučnost koja ti se nudi,iskoristi je i proširi svoje vidike.Ja sam na raspolaganju 24 sata na dan.

Mislim da nema potrebe bilo ko da se ljuti na upucenim kritikama, tim pre sto licno u tvom postu ne vidim neke znacajnije kritike, odnosno neka sustinska razmimoilazenja izmedju tvog stava/iskustva od onog koji je prezentovan na ovom sajtu/forumu. Osim par stvari u kojima je sustinska razlika zaista prisutna.

Drugo, licno mislim da svaki "savet" koji je izrecen u imperativu kao sto je ova tvoja recenica "prihvati mogucnost koja ti se nudi...", u stvari i nije dobronameran savet i vise govori o osobi koja ga je izrekla i o njenom, cini se, poluskrivenom 'arogantnom' stavu nekoga ko druge ljude posmatra sa pozicije "autoriteta", neko ko u sustini ne dovodi u pitanje istinitost svojih stavova i "presudjuje" o tudjim. Nazalost, moram da primetim da je takvo ponasanje i stav prema drugim ljudima cesta pojava kod pripadnika bilo kakvih zatvorenih grupa, bilo da su te grupe tajne ili javne.

Na isti nacin bih i ja tebi mogao da dam savet: "Prihvati mogucnost koja ti se nudi na ovom sajtu/forumu, iskoristi je i prosiri vidike". Medjutim ja licno to nikada ne bih tako rekao zato sto mislim da svako sam za sebe treba da ustanovi/sazna/zakljuci sta ga interesuje i sta ce njemu doneti nekakav "napredak" u razvoju svesnosti, i nikada ne bih pretendovao na to da je moje misljenje istinitije od tudjeg. Ono je za mene "istinitije" sto ne mora da znaci da je i objektivno tako, i mislim da toga treba biti svestan.

Upravo u tom smislu je i prezentiran materijal na ovom sajtu/forumu, samo kao informacija, nista vise od toga, i koliko shvatam to je bio jedini cilj "kreatora" ovog sajta. Naravno na forumu postoje i diskusije, medjutim, one su neobavezne i ne podrazumevaju nikakvu "grupu". A po mom subjektivnom dozivljaju, upravo je to ono sto ti najvise "kritikujes". Odsustvo grupe, ucitelja i uopsteno gledano "zatvorenog sistema".

Iskreno govoreci, meni licno ceo tvoj post ostavlja utisak nekoga ko ima potrebu da "odbrani" svoje dozivljaje, iskustva i zakljucke. Otprilike da opravda sam sebi "ispravnost" odredjenog "spiritualnog" puta kada se susretne sa slicnim informacijama interpretiranim na drugi nacin i povezanim sa drugim informacijama. Isto tako, tvoj post donekle ostavlja utisak da si ti vise fasciniran samom cinjenicom da si clan neke "grupe" i da imas "ucitelja" nego sto je to neki "boljitak" koji to clanstvo donosi. Naravno, sve je to moj subjektivan dozivljaj, te su velike sanse da nema veze sa objektivnom realnoscu.

Sa druge strane, meni licno je malo "cudan" nacin na koji si ti spomeuo tvoju grupu, kao i to da ti "moras da vuces nekog da bi isao napred". Mene to podseca na nacin na koji clanovi "jehovinih svedoka" dolaze na vrata ljudima i pricaju svasta, "pomazuci" ljudima da shvate, a da ih pri tome apsolutno niko nije pitao za bilo kakvu pomoc ni u cemu. Ali opet, moguce je da gresim.

Citat:
...čime želim reći da na ovaj ili onaj naćin članovi moje obitelji teže samoostvarenju,spoznaji i razvoju na svim poljima koje život obuhvača.Svi smo astrlolozi i rabimo taroth u svrhu samospoznaje

Koja je u stvari svrha ove tvoje izjave? Da bismo mozda imali uvida u to KO si ti u stvari? Da li mislis da odrastanje u takvoj porodici daje vise legitimiteta tvojim stavovima koje si ovde izneo?

Citat:
Učitelj je James Tomarelli iz Santa Fea.On je dugo vremena bio učenik Bennetta,a znamo da je Bennett bio najznamenitiji učenik od Gurdjieffa.Ili možda to neznamo?Ah,pa da vi ste najvjerovatnije mišljenja da je Ouspensky taj koji čak stoji rame uz rame Gurdjieffu

Ne znam, Igore Stamenkovicu, cemu ovolika potreba za cinizmom i nipodastavanjem tudjeg misljenja? Cak da si i u pravu, sto nikako ne mozes dokazati, ti bi trebalo da budes svestan da se ti u ovoj recenici bukvalno podsmevas tudjem neznanju i ne upucenosti. A jasno je da to nije dobro, i tu bih iskazao veliku sumnju prema tvojim iskustvima telesnih i psihickih senzacija koji si povrsno opisao, iz prostog razloga sto neko ko je malo svesniji nikada nece napisati ovakve "cinicne" reci prema tudjem ne znanju. To je posmatrano iz tvog ugla, u kome si ti sigurno u pravu. Dok na primer iz mog, ti ne samo da mozda nisi u pravu vec i imas taj arogantni nacin ponasanja prema drugim ljudima. U stvari ispada da ti sve te vezbe, tehnike i iskustva koje si doziveo, nisu nesto pomogle da postanes "svesniji" i shvatis smisao pojma "tudja slobodna volja".

Citat:
G.kaže da je najopasniji oblik laganja pričanje o stvarima o kojima neznamo ništa.Cijela ova stranica je ispunjena upravo takvom vrsti laži i to je razlog zašto sve ovo pišem.Nije mi cilj kritizirati zbog same kritike već bih uistinu htio pomoći da znate što je to četvrti put jer u praksi je on sasvim drugaćiji nego kada se čita knjiga u potrazi za čudesnim koja sa aspekta nas učenika četvrtog puta i nije bog zna što.Ta je knjiga samo subjektivno viđenje Ouspenskog.Da se razumijemo,knjiga je odlična i sve u njoj stoji no ona vas neće odvesti tamo kamo želite(u budnost)već u intelektualni san.

Kako bih rekao, ti si ovde napisao svasta i nista. Prvo, kazes da je cela ova stranica ispunjena lazima, i stalno spominjes kako ti samo kritikujes, a u stvari nisi iskritikovao nista, osim sto si rekao da je cela stranica ispunjena lazima. Ne znam da li uvidjas, ali mislim da tvoja kritika u stvari nije kritika neko povrsno "pljuvanje", jer niti si rekao sta je lazno, posto je nemoguce da je sve lazno, a sa druge strane nisi ni spomenuo sta je to 'istinito', odnosno nisi dao ni jedan svoj argument, osim onog kako tebe "uce" ljudi koji su navodno imali licna iskustva sa Gurdjijevom i slicne stvari koje ne znace bas nista bez sustine koju ti nisi spomenuo ni jednom recju.

Citat:
Kada sam otkrio ovu stranicu bio sam sretan što sam pronašao skupinu ljudi koja je spremna raditi na sebi hodajući četvrtim putem no ubrzo mi je oduševljenje splasnulo kada sam shvatio kakve pizdarije neko piše u ime istog.Kakve li samo arogancije i smjelosti u tekstu koji se nameće Gurdjieffu!

Nadam se da uvidjas da bih ja na primer za ovaj tvoj "tekst" isto mogao reci: "Kakve li samo arogancije i smelosti u ovom postu". Ili na primer: "I ta osoba ima neke veze sa Gurdjijevom i 4. putem? Smesno".

Citat:
Ljudi moji,nije stvar u tome.Nemojte biti naivne budale.Ezoterijsko znanje je skriveno od nas po svojoj naravi.Nitko ga nije sakrio.Mi ga ne vidimo zbog naslaga slabosti,zbog potpuno krivog rada centara,identifikacije,neg.emocija i misli kojima je prekriven naš um.Tana je skrivena od nas zbog našeg nerazumijevanja istine i nedoraslosti svijesti koju posjedujemo.U tome je kvaka.

Pa, da si malkice vise citao tekstove, postove i materijal na ovom sajtu/forumu, sto ocigledno nisi, verovatno bi uvideo da sve zajedno govori upravo o ovakvoj sustini. Dakle, u ovoj stvari, ti se izgleda slazes sa onime sto mi pricamo ovde, samo izgleda to nisi shvatio iz nekog razloga pa "kritikujes".

U stvari, moram reci da ti nisi prvi koji je dosao ovde da nam otkriva 'toplu vodu' ili rupu na saksiji, sto i nije neki problem. Ali je iritantno kada je neko arogantan i ubedjen u nepogresivost svojih i totalnu neistinitost tudjih stavova. Cesto mi se cini da sa takvom osobom ne postoji diskusija neko prepiranje, sto predstavlja nepotrebno trosenje energije i odvlacenje paznje na jalovu stranu.

Citat:
Nitko ništa ne skriva od vas.Vidite grupa IF u kojoj sam ja član smatra da zna dobar dio tajne a radi na otkrivanju istine i ako bi netko od vas pristupio grupi,vjerujte mi da se od vas ništa nebi skrivalo,no tajna bi za vas ostala tajna sve dok sami nebi ste pronašli ključ odnosno rješenje.

Dakle, ko zeli da sazna ultimativnu tajnu ili bar njen deo, najbolje ce biti da pristupi grupi IF?!

Citat:
Kada ste na seminaru morate odnosno trebate u potpunosti biti u radu i bilo kakvo skretanje sa teme seminara nije poželjno stoga što se za vrijeme seminara u grupi stvori određena energija vrlo fine kvalitete i kada bi učesnici počeli za vrijeme pauze komunicirati sa ljudima izvan grupe upropastili bi nešto što je cijela grupa stvarala a što je i jedan od ciljeva naših okupljanja.

Sad, nisam najbolje shvatio, sta je jedan od ciljeva vasih okupljanja? Stvaranje te "fine" energije? I Sta dalje?

Citat:
Primjećujem da kreator ove stranice je dobro proučio knjigu U potrazi za čudesnim i vjerovatno četvrti put te kako viješto ostavlja dojam da razumije o čemu prića i da zna što to budnost jest,no u stvari širi zabludu ipotencijalne učenike udaljuje od biti odnosno srži te materije.

Evo je ovde, opet, "kritika" koja je u stvari "pljuvanje" jer nema nikakvog drugog objasnjenja ni za ni protiv. Licno smatram da svako ima pravo na svoje misljenje, ali kada se nesto "kritikuje", razumno bi bilo da se objasni sta se to kritikuje i da se ponudi svoje vidjenje iste stvari. Ovako je to samo pljuvanje i nista vise. Jos kada se tome doda "autoritativan" stav koji podrazumeva ubedjenost u totalnu "ispravnost" licnih stvava, namere takve osobe postaju vrlo upitne i "sumnjive".

Citat:
Institut koji je Gurdjieff stvorio u Parisu zvao se Institut za harmoničan razvoj čovjeka zato što se govori o radu na svim centrima simultano,paralelno i podjednako,a ne zato što je nešto harmonično,divno i krasno.Naprotiv,na seminarima nećete vidjeti razdragana i nasmijana lica učesnika,lijepo obučene i zgodne žene koje plahutaju uokolo i muškarce koje jurcaju oko njih obasipajući ih čardacima u zraku sazdanim od velikih rijeći,te gledaju nebili negdje nešto umočili.

Da, i? Kako bih rekao, mozda ne bi bilo lose da ti ovaj sajt i forum ipak procitas malo vise i malo pazljivije. Uvideces da se prica o slicnoj sustini, samo posmatranoj iz puno uglova kroz vise materijala, ne samo Gurdjijeva. Skreno bih paznju da ovo nije new age sajt/forum i da sustina o kojoj mi ovde pricamo ne ukljucuje u sebe stav "divno, krasno, razdragano" i slicno, tako da ne vidim poentu ove tvoje recenice. Mada, moguce je da ja ne vidim dovoljno, ili mozda ti vidis ono sto zelis da vidis.

Citat:
Lijepo je kreator ove stranice na više mjesta rekao da treba sve potkrijepiti dokazima.James meni uvijek kaže,ne vjeruj mi nego traži dokaze no ukljući sve svoje centre u potragu za dokazima jer samo um će te odvesti u zabludu.Lijepo je to kreator primjetio,a to je poželjno najviše stoga što smo mi ljudi jako sugestibilna bića i lako vjerujemo glupostima te potom se prepuštamo fantaziji koja je jedan od naših najvećih neprijatelja.Lijepo je to primjetio kreator ove stranice no odmah potom prića o kasiopejcima i denzitetima a ja sam nekako siguran da on osobno nema uvid u te stvari nego mu se ta prića kao i meni sviđa.Volio bih znati odakle mu spoznaja o tome i kako je provjerio istinitost svih tih podataka.Jednom prilikom na seminaru u jednom dvorcu na brežuljku pored Riminija u sjevernom djelu centralne Italije James me pred cijelom grupom u diskusiji nakon doručka upitao da kažem svima svoja iskustva stećena za vruijeme six points meditacije koju je Gurdjieff kreirao,a koju nećete nigdje u knjigama naći.Ja sam otpočeo svoju priću sa senzacijama koje sam po tijelu osjetio,pričao sam o mislimakoje su mi se nametale,o pžnji koja je katkad bila zadovoljavajuća a katkad nije.U jednom sam momentu,kada je u meditaciji red na disanje kroz grlenu čakru rekao kako sam pritom vizualizirao svijetlo plavu svijetlost nebili bojom koja vibrira frekvencijom poput te čakre pojačao stvar.James me tada upitao odakle znam da je ta boja,boja te čakre na šta sam odgovorio da sam to pročitao u knjigama koje su pisali veliki majstori i uopče u svetim knjigama.On se nasmijao i rekao:Možda ta boja i odgovara toj čakri no nemoj to raditi jer ti to neznaš,ti si samo čitao tome.Puno mi je toga time rekao i ja sada kažem kreatoru ove stranice da ne piše o stvarima koje ne zna jer će stranica izgubiti na kvaliteti.

Ocigledno je da ti imas veliko neslaganje sa tim sto se zajedno sa Gurdjijevom pominju i Kasiopejci i razni drugi materijali. Kada vec postavljas pitanje o "spoznaji" u vezi toga, licno imam 'zanimljiva' iskustva upravo sa plavom bojom koju ti spominjes, o kojoj si ti samo citao, kako kazes. Imao sam sasvim spontana ne zeljena iskustva, a da pre toga nikada nisam procitao nista u vezi boja cakri ili slicnih stvari. I zamisli sta? Imao sam izvanredne senzacije citajuci upravo kasiopejski materijal. O tome mozes citati ovde, pod pretpostavkom da te zaista to i interesuje: http://www.galaksija.info/forum/viewtop ... 56&start=0
Ne znam sta ti mislis, da li bi trebalo da ignorisem te dozivljaje i rekao bih "spoznaju" i da ne razmisljam i ne pricam o kasiopejskom materijalu? Za mene licno je to bilo kao "spoznaja" iznesenih informacija "celim telom". Da li mislis da mi to daje odredjeni "legitimitet" da mogu da pricam i pisem o tome ili mislis da je to samo moja "fantazija" te da treba da se okrenem nekoj tehnici kako bih proizveo slican dozivljaj ili mozda peckanje u telu? Licno ne pridajem neki poseban znacaj tim mojim senzacijama. Mislim da je puno toga sto je rekao Gurdjije prisutno i u kasiopejskom materijalu, mozda u drugoj formi ali sustina je ista. Medjutim meni se cini da je tvoja percepcija previse skoncentrisana na jednu stranu, nesto slicno kao i kod velikih pobornika Kastanedinog ucenja, koji cesto jednostavno nisu u stanju da uvide, prepoznaju i povezu "istosti" u razlicitim materijalima, neko se drze iskljucivo kastanede "kao pijan plota".

Citat:
oš ću samo o jednoj stvari pisati pa će to za ovaj put biti dosta.Naime primjećujem kako si se ti kreatoru ove hvale vrijedne stranice odvažio kritizirati razne psihićke vježbe u kojoj se rabe svjetlosni plaštevi,rituale i meditacije.To što činiš je dobro ako uzmemo u obzir da su ljudi skloni fantaziji iočekuju od rituala spektakularne rezultate,no ljudi ionako krivo shvačaju sve pa tako i rituale odnosno vježbe i meditacije.

Pa ako si ti rekao da je dobro, onda stvarno mora biti dobro. Salim se naravno, da i ja malo budem cinican. Medjutim, u postu spominjes da si ti samo "covek br 2", sto je skromno, ali sve vreme nastupas sa pozicija nekog ko sebe dozivljava kao "autoritet" u odnosu na druge ljude ovde, a pri tome kao "radis na sebi" vec deset godina. Izgleda da rezultati nesto izostaju, ili ti imas pogresno misljenje o samom sebi.

Citat:
Ako uzmemo u obzir da nam je za kvalitetan rad na sebi osim ispravnih stavova i ponašanja,što se u raja yogi zove jama i nijama,borbe protiv negativnih emocija i misli,identifikacie,fantazije,laganja itd.potrbno imati i čvrstu i strogo usmjerenu pažnju,koncentrciju,podijeljenu pažnju...

Pa, kako bih rekao, u celom ovom tvom postu, licno vidim upravo to sto si i opisao: Ponasanje ti ocigledno nije na mestu, a cini se da ti i "borba" protiv negativnih emocija a narocito protiv identifikacije i fantazije nesto bas i ne idu od ruke. O koncentraciji i podeljeno paznji necu ni govoriti, posto to predpostavlja siru percepciju, a sira percepcija podrazumeva da ne sme biti iskljucivosti, koja je kod tebe prisutna. No, kako sam napisao ranije, moguce je da gresim.

Citat:
kreatoru niti jednom nisi spomenuo a to je možda najbitnija stavka u četvrtom putu,moč vizualizacije,osječanje senzacija po tijelu i u tijelu i to ne samo grube senzacije poput peckanja,svraba,topline,hladnoće i slično nego električne i biokemijske impulse od kojih je sazdano naše tijelo,a što se može osjetiti nakon dugotrjanog rada na sebi i korištenjem vježbi o kojima najvjerovatnije nemaš pojma,tada si uveliko u krivu.

Zar zaista mislis da su senzacije tipa topline, hladnoce, svraba, elektricne i druge impulse, koji su posledica nekakvih vezbi, nesto sto doprinosi porasti tvoje "svesnosti"?! Po celom tvom nastupu reklo bi se da to nema veze sa realnoscu, narocito kada uzmemo u obzir da se bavis "radom na sebi" vec deset godina.

Ja licno mislim da si ti u krivu, ali ipak, nikada se ne bih usudio da smatram da je moje misljnje totalna istina, a tvoje totalna ne istina, sto izgleda tebi nije problem.

Isto kao sto mislim da se ti "obracas na pogresnu adresu", jer ovo je naprosto sajt na kome se uglavnom plasiraju informacije a na svakome individualno je ostavljeno kako ce to sam iskoristiti.

Iako ne pripadam nikakvoj "ezoterijskoj grupi", za mene licno grupa koja je najdalje otisla, a na principima 4. puta jeste "quantum future group". I u poredjenju sa tom grupom, ova grupa "IF", bar prema onome sto se moze zakljuciti iz tvog posta, je jedna puka "sarena laza". Naravno, to je moje subjektivno misljenje, pa je moguce da nema veze sa realnoscu.

Citat:
Da, tako bi to nekako vjerojatno i bilo, svatko kroči svojim putem, pa ako mu se na istom nađu i razno-razni učitelji za koje se hvata kao za posljednju slamku spasa i od silnog oduševljenja i sreće, jer misli da je našao istinu, krene da čitav svijet "postavlja na pravi put" .

Da li se u njima prepoznao ili izgubio? Da li je to učenikov put ili samo slijedi učiteljov?

Uz dužno poštovanje prema autoru, svaka druga rečenica je o učiteljima i njihovoj "ispravnosti". A cijeli tekst jedan veliki poziv, kao neko vabljenje, priključite se, krivo mislite, mi znamo bolje, mi smo ispravniji... što podsjeća na dobro poznatu retoriku ispirača mozgova.

Upravo tako!

Pozdrav

Vrh

Naslov:
PostPostano: čet jul 31, 2008 10:12 am 
Administrator

Moram priznati da me je ovaj Igorov post prilično deprimirao što je bilo praćeno jednim blagim osjećajem tuge i impulsom da popijem čašicu rakije i pustim muziku (he, he, jedna od reakcija koje su tipične za moje niže centre).

Imajući na umu onu Gurđijevovu tvrdnju da bi 200 svjesnih ljudi moglo izmijeniti svijet kao i njegovu viziju koju je u sklopu predgovora njegove knjige Život je Stvaran Samo Kada Jesam, predočila Jeanne de Salzmann:

Citat:
Postepeno objavljujte ono za šta budete sigurni da je došlo vrijeme da bude objavljeno. (…) Ali, prije svega, bitno je pripremiti jezgro ljudi sposobnih da odgovore zadatku koji će se pojaviti. Sve dok ne bude odgovornog jezgra, djelovanje ovih zamisli neće preći izvjestan prag. Za to će biti potrebno vremena…mnogo vremena.

…čini se da su ako nikada prije, onda sigurno sada sazreli uslovi za stvaranje jednog takvog jezgra i neko bi možda pretpostavljao da bi se najviše takvih ljudi trebalo naći među onima koji se dublje ili studioznije bave učenjem, odnosno ezoteričkim razvojem, zasnovanim na principima 4-og puta!?

Međutim, uz pomoć ovakvih primjera često se potvrđuje činjenica da između našeg rezonovanja (koje je na žalost obično zasnovano na našem “wishfull thinking-u”) i objektivne realnosti, vlada jedan veoma veliki jaz. Tako, bez obzira na to što mi je ‘fenomen’ distorzije čovjekove percepcije u sklopu neke ezoteričke grupe još odavno poznat, (o tome sam već pisao ovdje: http://galaksija.blogspot.com/2007/07/e ... grupe.html ), kad vidjeh ovaj ‘produkt’ desetogodišnjeg truda i rada u jednoj od grupa utemeljenim na 4-om putu, nisam uspjeo izbjeći onaj osjećaj tuge i razočarenja.

Nemam namjeru da ulazim u neku dublju analizu tog posta, s obzirom da se manje-više slažem s komentarima koji su uslijedili, međutim, ono što mi je prvo zapalo za oko je jedno potpuno odsustvo tzv. “vanjske konsideracije (uvažavanja)” čije je prisustvo (u manjoj ili većoj mjeri) jedna od osnovnih karakteristika onih ljudi koji su napravili bar nekoliko istinskih koraka tzv. “četvrtim putom”. Da ne pominjemo one dodatne ‘začine’ u obliku duhovnog elitizma, ekskluzivnosti, arogancije itd...

Nadalje, nakon čitanja ovog posta automatski mi se javila asocijacija u vezi s nekim ekspertima na polju Kastanedinog učenja kojima je pošlo za rukom da to učenje pretvore u jedan ‘kontejner’ kojeg su dobro uskladili sa ‘svojim ličnim’ predrasudama i u kojem mogu da se brčkaju cijeli život, sigurni da u njemu dobro napreduju i da im je mehanizam funkcionisanja ovog univerzuma poznat do najsitnijih detalja.

Zajedno s tim ide i neki čudan nagon za osipanjem paljbe iz tih ‘kontejnera’ na vanjsku realnost; doduše, uz povremene izlive altruizma u smislu pružanja ruke zalutalim ovčicama za njihovo vraćanje na “pravi” put (nakon što ih se prvo dobro naruži, a ponekad malo i pomiluje) ili prodaje ‘franšize’ drugima za izgradnju sličnih kontejnera. Uostalom, ‘Om ‘je tu dinamiku već predstavio pod temom Kontajnirana Svijest, a ovakvi postovi mu dođu samo kao neka vrsta - verifikacije.

Pozdrav

Vrh

Naslov:
PostPostano: čet jul 31, 2008 10:51 am 
Član foruma

Da li slijedi nastavak ovog zapocetog posta? :wink: . Ja bih kratko samo da se malo nadovezem na par stvari koje treba u ovakvoj prici postaviti na pravo mjesto. Ne uzmite mi ovo za zlo (cista dobronamjernost)!!!Igor se javlja sa svojim stavovima i vec daje savjete za otvaranje ociju. Aragorn upada u pricu, slijedi nadmudrivanje dvaju misaonih svijetova i razvoj pucnja u prazno! A da vas dvojica malo promislite npr slijedece:

1. jeste li vi zapravo u kontradikciji komunikacije, mozda u nekim tockama blago pokriveni odgovarajucom razinom znanja (svijesti) pa se frontalno sudarate
2. jeste li vi oboje skroz samo jedan ratni plijen energetskog spektra OPS struktura, a mislite da ste stekli pozitivan impuls OPD i pravo da se razmecete prosipanjem mudrosti (jel to uopce dosegnuto kod oboje?)

Aragorn je u svakom slucaju racionalniji i ne napastvuje nikoga dokle li mu neko ne skrene paznju da nesto ne valja, da je eventulano stranica koju zastupate u krivome isl. Ali i racionalno u jednom manjem postotku slusa i pokusava razumijeti druge (pozitivno vrlo!). Moje licno misljenje je da ne treba nista suditi ma kako se to razlikovalo od nas i nasih svijetova, svje je ovo na kraju samo jedno stjecanje iskustva dokle li zivimo na ovoj planeti. Ali usudjujem se kazati da je ovo sto pisu tj ostavljaju eventulani dosljaci iz svemira jedna fina poznata KADIJA TE TUZI,KADIJA TI SUDI. S pozdravom svima

Vrh

Naslov:
PostPostano: čet jul 31, 2008 11:02 am 
Član foruma

Neki dan sam slučajno upao u diskusiju s jednim doktorom teologije,koji je na moju tvrdnju da se crkva tvrdnjom"prah si bio u prah ćeš se pretvoriti"koja je svakodnevna na pogrebima, svrstava na materijalističku stranu,ustao se i otišao od stola.

Dakle,ja sam iznio tvrdnju,ali branitelji vjere nisu u stanju normalno diskutirati,nego se osjete UVRIJEĐENIM I OSOBNO POGOĐENIM.

Zato se to naziva DOGMA i o tome se ne raspravlja nego se slijepo sluša.

A tamo gdje se ne raspravlja i ne dovodi u pitanje bilo koja tvrdnja kad tad zavlada MOČVARA i jave se "doktori" koji tumače i uče PRAVOVJERJE bilo kršćansko,bilo kung-fu,bilo automehaničarsko

Prepoznaju se tako što na prvu sasijeku bilo što ,što nije pravovjerje.

A da ipak pustite čovjeka da kaže svoje do kraja?

Valjda nas neće zaraziti.....

Vrh

Naslov:
PostPostano: čet jul 31, 2008 12:27 pm 
Član foruma

Citat:
2. jeste li vi oboje skroz samo jedan ratni plijen energetskog spektra OPS struktura, a mislite da ste stekli pozitivan impuls OPD i pravo da se razmecete prosipanjem mudrosti (jel to uopce dosegnuto kod oboje?)

Dobro pitanje!

Vrh

Naslov:
PostPostano: čet jul 31, 2008 4:00 pm 
Član foruma

Citat:
igor stamenkovic:
jer recimo upravo Ouspenskog je ta kvaliteta spriječila da bude ono što je mogao biti,dok nakraju je postao obično laprdalo poput današnjih psihologa koji su sposobni postaviti dijagnozu no nisu sposobni pomoći.

Dakle psiholozi su laprdala. Ja neću replicirati na temu duhovnosti jer ovdje na forumu ima boljih igrača od mene. Ali ću ti reći nešto vezano za laprdanje.

Jedna kratka analiza tvog posta ukazuje da imaš ozbiljnih problema sa interpunkcijom. A to mi dovoljno govori o nivou obrazovanja koji imaš.

Upotrijebio si puno riječi, a malo si rekao.

Imaš problema sa percepcijom. Brkaš put i cilj puta.
Cilj je istina, a do nje vodi puno putova. Ti si na jednom od njih. I sad želiš cijeli svijet uvjeriti da je tvoj put jedini ispravan. Dakle cilj je ostao u drugom planu.

Član si tajnog društva koje nije tajno. Atribut "tajno" vašem društvu daje neki osjećaj važnosti, ekskluzivnosti, nadmoći. Ali kad se nađeš u stvarnom svijetu taj osjećaj nestane. Jer nitko ne zna da si ti član tajnog društva. Život se odvija po pravilima nekih drugih, moćnijih tajnih društava.

Sam uvodni dio tvog posta govori o tebi puno. Npr. "Odrastao sam u čudnoj obitelji, čudnoj stoga što nije uobičajena malograđanska obitelj kakve susrećemo u svakodnevici,". I ovdje kroz atribut "čudnoj" pokušavaš sebi dodati neku posebnost, kao i u riječi "tajno". Ali to nije nikakva posebnost Igore, nego nesigurnost. Strah.

Sve je to moguće nadvladati kad shvatiš da ti sam daješ moć i snagu tim nesigurnostima i strahovima, vjerujući u njih. Kad spoznaš sebe postaješ slobodan. Kad budeš slobodan, onda ćeš moći pomagati drugima.

I na kraju ti želim reći da mi nije namjera omalovažavati tebe, ovu kratku analizu sam napravio na osnovu tvog posta. I ona je takva kakva je. A poruka iste je da ne možeš kritizirati drugog, dok ne očistiš sebe.

Vrh

Naslov:
PostPostano: pet aug 01, 2008 1:25 pm 
Član foruma

Pa nije covjeku niko zabranio da pise :lol: ...mislim ja ne vidim da jeste :D ....samo se pitamo jesmo li svi u zabludama a dozivljavamo ih kao istinu zato jer smo upali u energetsku mrezu takve istine/zablude.
To je uvijek otvoreno pitanje a i mogucnost.

Vrh

Naslov:
PostPostano: pet aug 01, 2008 4:05 pm 
Član foruma

Pozdrav.
Igorov ton i nastup jesu, možda takvi i takvi...
Ko zna zašto je to tako, možda je to namjerno da nekog isprovocira, što može biti takodje legitimno, ako se ima legitiman cilj, možda je to njegova glavna slabost , na kojoj on upravo tvrdo radi... možda je baš bio pod „napadom“.
U svakom slučaju , vidno je da je svaka diskusija na temu : Gurdjijev, gnostika i sl. Nekako zamrla. A šta se zapravo i može o tome na FORUMU mnogo pa pričati?
I odjednom oživi, ali vrlo kratko i vrlo malo.
Jasno da ne treba dozvoliti da se forum rasturi bombardiranjem glupostima, ali gluposti i fantazija koliko hoćeš, pa se niko ne uzbudjuje, no čim se pojavi stav koji ne pretpostavlja : Prvo – Kasiopejci, pa onda pomalo Gurdjijev, Uspenski i donekle Kastaneda , i to tim redom – uzbuna! Napadnuta sloboda ispravnog mišljenja!
Mislim, Igor, ako ne laže (a što bi?) je učenik Tomarellija.Koji je bio učenik Benetov.Koji je bio učenik Gurdjijevljev.Koji je negdje našao Učenje .
A ako nećemo samo „poštovati“ Gurdjijeva, mogli bi smo, za probu, i prihvatiti šta nam sve govori.O Školama, učenju, učiteljima i učenicima izmedju ostalog.Možda je on zaista imao dobrih razloga da tako govori.
Ovdje se ,dakle javio čovjek , koji učestvuje u radu što ima izvjesno porijeklo iz „ viših“ područja. Što je po G. Bio uslov uspješnog rada.
Da ga zamolimo da nam ponešto kaže?
Mene recimo baš zanima otkud takva ocjena Uspenskog?
Nije plesao!?
OK, mogu razumjeti da je to u konceptu „harmoničnog razvoja ličnosti“ dovoljno za neuspijeh.Te su U. i njegovi – neuspješni! A Benetovi – uspješni?!
Igor evo 10 godina radi . Po nastupu bih rekao da mu je Ličnost iha-ha!
Šta je Igore zapravo vaš Cilj tamo?
I zašto si se uopšte javljao?
Da nam kažeš da ima Škola, i da ti jesi u školi, a mi nismo?
I da pošto nismo nećemo ništa ni naučiti?
Nije meni nezamislivo da je to istina, ali možda i nije.
Koje ti razloge imaš da smatraš, ako smatraš, da je jedini put – škola , i to benetovska?
Pozdrav
F.

P.S. ako nećeš više da se javljaš, može na privat.

Vrh

Naslov:
PostPostano: ned aug 03, 2008 12:23 pm 
Početnik

dd

Zadnja izmjena: igor stamenkovic; sri dec 10, 2008 11:21 am; ukupno mijenjano 1 put/a.

Vrh

Naslov:
PostPostano: ned aug 03, 2008 3:18 pm 
Član foruma

igor stamenkovic je napisao/la:
Pozdrav Tebi i svim članovima foruma

pa pa :blob:

Vrh

Naslov:
PostPostano: ned aug 03, 2008 8:25 pm 
Član foruma

A da se malo nadovezem i da kazem nesto: "mozes li imati vlastiti stav i bez idolopoklonstva,bez tutora u daljini"?? =D> pozdrav i mir svima

Vrh

Naslov:
PostPostano: pon aug 04, 2008 9:39 am 
Član foruma

"A ako nećemo samo „poštovati“ Gurdjijeva, mogli bi smo, za probu, i prihvatiti šta nam sve govori.O Školama, učenju, učiteljima i učenicima izmedju ostalog.Možda je on zaista imao dobrih razloga da tako govori"

E moj Felixe,tako ti je to ovdje.
Napabirčilo se "znanja" i sad ga se brani iz svih oružja.

Ovdje se priča o uspjehu i neuspjehu Gurđijeva,Uspenskog,itd,itd....

Moje pitanje glasi:
Po čemu mjerite uspjeh ili neuspjeh?

Po:
a)broju učenika
b)broju napisanih knjiga
c)očiglednom neuspjehu promjene svijeta

ili možda po osobnoj transformaciji???

Ali kako to izmjeriti?
Kada mi neznamo što je to ??

Što bi ti rekla Sophia na to?

Vrh

Naslov:
PostPostano: pon aug 04, 2008 1:51 pm 
Početnik

dd

Zadnja izmjena: igor stamenkovic; sri dec 10, 2008 11:22 am; ukupno mijenjano 1 put/a.

Vrh

Prikaži postove “stare”:  Redanje  
Započni novu temu Odgovori  [ 1211 post(ov)a ]  Stranica Prethodna  1 ... 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12 ... 61  Sljedeća

Vremenska zona: UTC + 01:00

Trenutno korisnika/ca: / i 6 gostiju.