Citat:
i u tom smislu mi je neizmjerno stalo da čujem zašto mislite da su rituali sredstva manipulacije,
Citat:
imam razloga zbog kojih mislim da AMORC jeste OPS društvo (neću reći da su OPD/OPS termini terminologije jedno programa iz matrice)
a također imam razloga da vjerujem da nije OPS društvo, bolje rečeno da je itekako OPD društvo
Što se tiče OPS i OPD, samo ovoliko: ako je neka grupa OPD, nije u našem realitetu, barem ne duže vrijeme, jer je naš realitet OPS realitet. Ako netko iz te grupe jede biljke i/ili životinje - onda je OPS.
Nije OPD i OPS tvoja želja za pomoći ili iskoristiti, već smjer energija koje djeluju kod tih entiteta. Za detaljno razumijevanje tog koncepta, pliz, ima tema o tome tu u Metafizici.
Rituali mogu, ali i ne moraju biti sredstva manipulacije.
Ako promatramo BILO koji ritual - to je postupak koji je šablonski, koji ima točno određena pravila kako se izvodi, ili kad se izvodi, što točno treba sadržavati i slično. Dakle - ograničenja. Nema slobode. Štogod taj ritual bio - on točno definira protok energije i šablonizira stvar, ne ostavljajući niti jedne mogućnosti da se "nešto slučajno izmjeni". Recimo, pranje zubiju je jedan ritaul. Vjerojatno nitko neće početi četkati svoje čelo četkicom za zube prilikom pranja zubiju - i zato isključiti tu mogućnost. Naravno, banalan primjer, možda ima i neki bolji... ali recimo, kad pop u crkvi radi neki obred, zašto je to uvijek isto? Zašto na kraju obreda svi ne izađu van i ne plešu indijanski ples? Ha, zato što to taj obred ne uključuje. Ishod je uvijek poznat i predvidljiv.
Zato, ritual bilo koje vrste isključuje raznolikost, mogućnost neke promjene, stvaranje nekog drugog toka energije, druge mogućnosti - i time
ograničava. Ne manipulira ( može, ali ne mora ), već ograničava. Sprečava nekog sudionika da napravi po svome, da ispolji SVOJU slobodnu volju ( iako je nečija slobodna volja da slijedi ritual, pa ga čini ) i time promijeni tok, da da neku drugu mogućnost. Naravno, ako postoji mnogo mogućnosti, možda je neka bolja od ove, standardne, izabrane, tj. uobičajenog procesa kod tog rituala.
Naravno, neki rituali su i korisni, a neki nisu. Sve su to samo lekcije, naravno.
U biti, sad mi pada na pamet da bi ritual mogli usporediti sa bliskim pojmom - matrica. Šablonizirana, programirana procedura ( iako može sadržati jako mnogo kombinacija i načina ), ali princip je isti - šablonizirani i kontrolirani tok energije.
Citat:
Intuicija+Iskustvo = Spoznaja ili Gnoza
Zvuči ok.