Sada je: sub jul 12, 2025 10:54 pm.

Prijava

Korisničko ime:   Šifra:   Automatsko prijavljivanje  

Vremenska zona: UTC + 01:00

Započni novu temu Odgovori  [ 704 post(ov)a ]  Stranica Prethodna  1 ... 13, 14, 15, 16, 17, 18, 19 ... 36  Sljedeća
Autor/ica Poruka
 Naslov:
PostPostano: uto aug 23, 2005 2:20 pm 
Član foruma

dornom je napisao/la:
Baphomet je napisao/la:
Ma tako je sa svim religijima. A kršćani zaboravljaju tko ih je naučio brojati :D

Zaboravljaš da je i ateizam religija - http://www.worldnetdaily.com/news/artic ... E_ID=45874 :wink:

Ne bih rekao. Možeš reći "religijsko opredjeljenje" ali nikako religija. Prije svjetonazor. Ali sve su to samo riječi...
Inače da, uglavnom se slažem sa prvim postom.

Vrh

Naslov:
PostPostano: uto aug 23, 2005 3:25 pm 
Član foruma

:) Pozdrav Sony i dobrodosao
Slazem se u potpunosti sa tvojim razmisljanjem. Mislim da sam duzna reci da:nikad nisam imala namjeru nikog ubjedjivati niusta.Samo sam htijela da svojim postovima dam svoje misljenje. Posto sam SAMA odabrala put Islama, niko me na to nije natjerao, povlacila sam pitanja vezana za Islam i danasnju situaciju u svijetu. To je danas neodvojivo za haman pa svakog insana, jer htio ti ili ne, danas 95% vijesti na TV, se odnosi na terorizam iza kojega stoji Islam. I ja kao zrela osoba koja koristi razum, ne mogu i necu dozvoliti da mi se servira nesto za sta SIGURNO znam da nije tako. Posto smatram clanove ovog foruma za ljude koji razmisljaju svojom glavom, onda sam htijela da povlacenjem paralela izmedju zbivanja(ne samo vidljivih) cujem sta vi mislite o tome. Na zalost to je otislo na stranu na koju nisam ocekivala. Debatisanje o onom sto se nepoznaje, a ima se vec zakljuceno misljenje-stav-o tome.
Vidite, ja nisam dosad reagovala na postove o Kasiopejcima, grejsima, demijurgama... jer jos nemam odredjeno znanje o tom. Neporicem apriori nista, samo zelim da provjerim i saznam nesto vise da bih mogla imati svoje misljenje o tome. Sve teme koje se tu obradjuju, poznate su mi i prije dolaska na ovu stranicu,ali kako rekoh nemam jos nikakvo dovoljno znanje da bih imala i odredjenu sliku o tome. Mada dosta toga mogu da povezem sa iskustvima koje imam izucavajuci Islam.
Niti Islam nisam prihvatila nakon citanja jedne stranice o tome, niti apsolutno ista prihvatam zdravo za gotovo. Pa iako su moji odgovori obojeni "vjerom" to je sasvim razumljivo jer ja danas sve sto saznam provjeravam bas tamo. Ja znam kako to za vas izgleda primitivno i nerazmisljanje svojim klikerima u glavi, ali nezaboravite da nisam uvijek bila ovakva i da me je do ovog gdje sam sad upravo i dovelo razmisljanje nakon znanja koje sam trazila i odgovora koje sam dobila nakon skoro 20 god. proucavanja.O vanzemaljcima sam citala kad se malo o tome govorilo. Moj amidza(stric) fizicar, bavio se time. O teorijama zavjere licno sam slusala od nekadasnjih i samih ucesnika iste.Dosta toga imam na hard disku u mojoj memoriji(glavi) ali jos nisam nasla odredjeno misljenje o tome. Znaci, uzimam informcije sa razlicitih izvora i onda to pustim da se iskristalira, ali ne forsiram odgovore prije no sto im je vakat.
Pa sad vi sami zakljucite ima li u mojim postovima ista za vas, ako nema, preskoci i nastavi dalje. Nikom nenaturam nista, ali kako rekoh ako vidim da se pricaju neistine o onom sto POUZDANO ZNAM da nije tacno, onda cu reagovati. Jer ja nedonosim sud o onom sto ne znam, pa tako necu dozvoliti da mi neko tvrdi da je nesto ovako ili onako, a sam se nikad nije potrudio da to i sazna.
Na kraju se pokazalo da svaka rasprava na temu religija nevodi nicemu. Zato sto je i pocinju oni koji o tome pojma nemaju. Jer sama cinjenica da raspravljas o necemu o cemu nemas odredjeno znanje, govori o insanu da je neznalica.
Oprostite mi na duzini, na mom misljenju, jer se vecina neslaze, ali nije stvar u tome da se slozimo, nego da naucimo nesto vise jedni od drugih.
Cuvajmo sebe-od sebe.

Vrh

Naslov:
PostPostano: uto aug 23, 2005 3:28 pm 
Početnik

Pozdrav svima,

slazem se da se ponekad pretjera u raspravama, pogotove jer je na nasim prostorima lako potpaliti vatru na osnovu nacionalnih razlika i vjerskih opredjeljenja ( pod vjerskim opredjeljenjem ne mislim samo na religije ).
Odavno posjecujem galaksija.com i mislim da je zaista super i da ima mnogo korisnih stvari i informacija. Svako od nas trazi istinu i sa raznih strana nam se nude razne, te svako tvrdi da je ona njegova prava. Ne vidim da se ovdje forum razlikuje od ostalih po tome. Svi mi iznosimo neka misljenja i cinjenice kao alternativu vec izneseom od strane nekog drugog ili kao dodatno potkrijepljivanje tih istih tvrdnji (cinjenica). Ali razlika izmedju ovog foruma i ostalih foruma je u tome sto se na ostalim forumima neizbjezno povezuju vjerska uvjerenja sa nacijama i nasom, nazalost, rata prepunom historijom, i na kraju sve zavrsi na MI i VI, vi ste nama... mi smo vama... Srbin...Musliman...Hrvat... Turcin..Bosnjak ...Hercegovac.. Albanac...Makedonac itd.
Mislim da ako neko iznese svoje misljenje na jedan civilizovan nacin, on nikom ne namece nista.. Bilo to da li vjeruje u to da smo mi (ljudi) stvoreni od Boga ili od nekih daleko naprednijih civilizacija modifikovanjem i kombiniranjem razlicitih DNA.
Vjerujem u stanja svijesti i manipulisanje ljudima i da danas nista nije kako bi trebalo biti, da postoje trovanja ljudi, programiranja na razne nacine ( bilo putem talasa, frekvencija, TV-a,.. da ne nabrajam dalje )vjerujem da nekolicina vlada vecinom i u postojanje tajnih grupa koji su usluzbi nekom ko nam ne zeli dobro.
Ali ni po cemu moje vjersko uvjerenje ne naturam niti zelim da namecem, samo dajem razlicit stav, koji ne mora odmah da znaci da zelim da kvarim kvalitetan forum niti da stvaram neke neprijateljske odnose, kao i svi na forumu iznosim svoje misljenje ( ne kazem da je iko rekao da to radim, znam da je samo u pitanju zabrinutost da ne predje u to).
Ne mrzim nikog, osudjujem ratove i sve vrste sukoba medju ljudima, ni po cemu se ne razlikujem po tom od ostalih na forumu. Ovaj forum i posjecujem zbog toga sto vidim da ovdje ljudi razmisljaju i koriste mozak, i sto se sve ne svodi na svadje i vrijedjanja, nego na intelektualne debate, ili jednostavno razmjena misljenja, bilo istomisljenika, bilo onih koji to nisu.
Oprostite sto sam malo oduzio, ali samo sam htio da napisem da popularno misljenje da svi koji slijede neku od vjerskih religija automatski spadaju u tor onih koji slijepo slijede nekog, bez obzira ako ih taj nagovara na mrznju i na zlo. I sad sto vjerujem u postojanje Boga i sto sam odabrao da prihvatim Islamsko ucenje to je stvar licnog odabira, bas kao sto je svaki od vas oodabrao da vjeruje u ono sto vjeruje.
Mislim da SONY-ev apel stoji ( da je u redu ) u smislu da ne treba da se prelazi u neke rasprave na vjerskoj i nacionalnoj osnovi ali u smislu vrijedjanja i nacina kako se to radi na ostalim forumima. Ali ne vidim zasto bi meni ili bilo kome, ko je odabrao vjersko tumacenje, treba da bude zabranjeno iznosenje misljenja. Jer slazemo se svi oko vecine stvari, ali ne bi bilo fer da to sto se razlikujem po religijskom opredjeljenju bude razlog zabrene iznosenja mog misljenja ukoliko je u skladu sa nekim civilizovanim i ljudskim normama prezentovanja. Ne koljem se ni sa kim na forumu, ne vrijedjam nikog, pa zasto mi zabraniti iznosenje misljenja, kad svi ostali to mogu, trebao bih i ja moci bez obzira na moja licna idejna opredjeljenja.

Jos jednom, oprostite na duzini i pozdrav svima

Vrh

Naslov:
PostPostano: uto aug 23, 2005 4:12 pm 
Član foruma

ea, postujem tvoje misljenje ali molim te ako neke stvari povezujes sa islamom, onda to radi samo onda kad si 100% sigurna da islam to jest. Sto se tice smrtne kazne, tacno se zna na sta se odnosi, ali ne za tako neke male stvari koje se eto tebi rade, a zabranjene i bit ces kaznjena smrcu. Za zenu u islamu vezana je smrtna kazna, samu u jednom slucaju: Kad zena koja je udata izvrsi preljubu sa drugim muskarcem, koji je isto tako ozenjen. Znaci oboje imaju familije, nisu vise slobodni da rade nesto a da se tice samo njih. Steta koja bi bila ishod ovog cina, moze imati velike posljedice za one koji nisu ucesnici ali su ukljuceni koliko i njih dvoje.I u ovom slucaju, kad treba da se izvrsi kazna, izvrsava se SAMO u slucaju kad za to postoje 4 SVJEDOKA. Znaci, nije dovoljno da te muz, ili neko drugi optuzi za preljubu, pa da budes kamenovana. E sad, razmisli koliko je Allah zastitio zenu. Znaci sve i u slucaju da zena to uradi, ako nepostoje 4 svjedoka, ne moze se izvrsiti kazna za to.Znaci, ako se i desi, a moze se desiti jednom da niko nezna, ali svakim iducim putem riskiras da "se nadju ta 4 svjedoka, i onda nekrivi nikog do sebe. Prvi put se mozda i izbjegne kazna(jer ko to jos vodi sa sobom 4 insana kad zeli uraditi tako nesto?!) Ali to ne znaci radi to, pa dok te neuhvate na djelu. Znaci, AKO se desi da to i uradis, pa nebude svjedoka, zar to nije znak od Allaha da te je sacuvao od sramote pred svijetom, ali drugi put ako se uradi isto, onda vec svjesno biras da uradis grijeh pa onda i ocekuj kaznu saglasno tome.
Allah je htio da zastiti familiju pa samim tim i drustvo. Ovo sve se odnosi na to, da covjek kao covjek je stvoren tako da grijesi. Ali, kad skonta velicinu svoje greske, da je neponavlja. Znamo cemu vodi nevjerstvo supruznika. Razdoru familije i drustva.
Svako se nekako pronalazi u svemu ovome, pa onda pocne ono njegovo: ja ovo, ja ono... zaboravimo na tren na ovo svoje JA!
Gledajmo na zabranu kao nesto sveto. Jer ako se zabrane nepridrzavam ja, onda cu posluziti za primjer nekome drugom da to isto uradi. I onda tako postaje da nakon izvjesnog vremena nemoral postaje moral. Kradja vise nebiva kradja, nego umijece u snalazenju...

Sjecam se prve Homo parade u Amsterdamu. Bilo ih je malo. Nakon nekoliko godina, hiljade i hiljade ucesnika.
Ljudi koji su ozenjeni, imaju odraslu djecu i sad odjednom moze javno da iskaze a da ga niko nesmatra "nakazom" ono sto krije. Pa su se poceli cuditi kad su vecina tih javnih licnosti odjednom poceli pricati kako su Gej.
Elem, da se opet neko nebi zakacio za neku moju rijec iz ovog posta, samo da rezimiram. Bog daje pravo covjeku da pogrijesi. Ali, isto tako kaze: ako radis nesto sto nevalja, radi u svoja cetiri zida(sto neznaci da sad svi mozemo da radimo svasta, a eto prav imo se sveti) ne daji povoda drugima da rade to isto. Danas je vrlo cool ako mozes na javnom mjestu da vodis ljubav(sto bih ja nazvala praznjenje, u ovakvom slucaju, )recimo u parku. Pa jos na sceni ako si neki takozvani umjetnik. Voditi ljubav u parku, pod zastitom policije, jerbo bi neko iz mase mogao da reaguje nekontrolirano, pa da prekine taj sveti cin, je nagori nivo na koji sebe covjek moze dovesti. Cak ni zivotinje to ne rade. Ako vide da ih neko gleda, prekinut ce.
Helem, da nepricam vise o glupostima, jer su to danas sasvim "normalne" stvari, da ih malo ko svrstava u nemoral i nesto ispod cak i zivotinjskog nivoa.Usput, postoje li zivotinje koje sa istim polom upraznjavaju sex? fakat me sad zaintregiralo. :wink:

Nego, uistinu boli me cinjenica gdje se sve i svasta radi i malo ko vise vodi racuna o "obrazu" i respektu. :oops:

Gasite meeeee :wink:

Vrh

Naslov:
PostPostano: uto aug 23, 2005 5:01 pm 
Član foruma

kapljica je napisao/la:
Usput, postoje li zivotinje koje sa istim polom upraznjavaju sex?

Postoje, i čudi me da to ne znaš ;).

Sve ovo što ti pričaš je stvar odgoja i nekog ćudoređa u društvu.

Vrh

Naslov:
PostPostano: uto aug 23, 2005 5:37 pm 
Član foruma

Citat:
kapljica je napisao/la:
ea, postujem tvoje misljenje ali molim te ako neke stvari povezujes sa islamom, onda to radi samo onda kad si 100% sigurna da islam to jest. Sto se tice smrtne kazne, tacno se zna na sta se odnosi, ali ne za tako neke male stvari koje se eto tebi rade, a zabranjene i bit ces kaznjena smrcu. Za zenu u islamu vezana je smrtna kazna, samu u jednom slucaju: Kad zena koja je udata izvrsi preljubu sa drugim muskarcem, koji je isto tako ozenjen.

Kapljice poštujem Tvoju vjeru i Tebe kao osobu, ali isto tako poštujem i sve druge vjere i sustave (pa i judaizam i kršćanstvo i sve ostalo) sve dok se ne pokušaju Uvući u moj život i kontrolirati ga. zato iznad svega pošujem samo osobu-pojedinca i više vrijedi on nego bilo koji bog ili rel-vjerski sustav.. Eto po ovome što si napisala ja bih doista bila kažnjena sa smrtnom kaznom, ali mislim da neke stvari koje san radila u životu imaju moju osobnu dimenziju, i to je moje vlastioto učenje kroz život i nikakav religisko-moralni sustav izvana nema pravo u to se miješati..a kamoli me kažnjavati... ono što se meni događa to je moja osobna razina i učim kroz nju...na ovaj ili onaj način..
Jednostavno se rdai o potpuno različitim svjetonazorima , drugačijoj percepciji stvarnosti, ja sam protivnik smrtne kazne i to poprilično žestoki.. :)

Vrh

Naslov:
PostPostano: uto aug 23, 2005 7:46 pm 
Član foruma

Religija, kaznjavanje i duhovnost u istoj prici su totalno promasene.

Prva stvar po vaznosti (trebala bi) je prociscenje covjeka i time njegov duhovni rast.

Neka mi netko da ovdje vlast i ima da iskorijenim svako zlo za 3 tjedna.
Ima da idem okolo i pucam i koljem i odsijecam ko' nista.
Pljunes na cestu..nema, odmah metak u glavu!

Pa da vidimo kako ce odmah netko pricat da je to najbolja vjera jer vidi kako ljudi su mirni i disciplinirani.

Dakle nije poanta nekon nesto zabraniti pa da on to ne cini jer ga je trta nego je bit da ta osoba nadvlada dvojnost, strast, potrebu za losim (ili bar onim sta sa naseg stanovista izgleda tako).

Nadalje obicaji religijski kod svih vjera pa tako i Islama...
Halali mi kapljice ali ja sam ko insan taki i nemam sabura za namaz haman tri put dnevno da slusam hadis. Nije neki sevap al eto.
Al na stranu to...dal je to uopce potrebno ako je to covjeku samo automatski pokret, a ako je pritom na nekom totalno drugom mjestu.

Slazes se da je taj Allah d.z.s svugdje. Pa nije li onda i u tebi pa da se klanjas nekom prema van.

Ta eksternizacija prave moci na nesto izvan sebe automatski slabi covjeka da postane dio stada. Uspjesna tehnika kroz stoljeca.

I moram rec da Bog sigurno nema neku formu u smislu zene moraju nositi veo i sl. Ili klanjaj se bas ovdje i u ovom smjeru.
Sumnjam da Bogu puno znaci ritual i nasi geografski smjerovi.

Evo halali mi ako ne znas engleski ali ova dva stiha otprilike docaravaju sta zelim rec.

The [Tao] that can be told of is not an Unvarying [Tao];
The names that can be named are not unvarying names.
It was from the Nameless that Heaven and Earth sprang;
The named is but the mother that rears the ten thousand creatures,
each after its kind.

The Valley Spirit never dies
It is named the Mysterious Female.
And the doorway of the Mysterious Female
Is the base from which Heaven and Earth sprang.
It is there within us all the while;
Draw upon it as you will, it never runs dry.

Ono cemu dajes ime i formu nije vjecno.
A duh mora biti vjecan.
Preporucam ti Tao Te King ako nisi procitala da procitas i da pokusas nac negdje allaha d.z.s.

Inace smatram da je tovje zapazanje da svaki put kad zelis napraviti nesto za sebe (namaz npr.) da se uvijek stvore okolnosti kada je to najlakse ne napraviti.
Ima to raznih imena sjeti se samo alegorije sa demonima u Bibliji. Dok istjeras jednog dode natrag zajedno sa prijateljima natrag...
Doduse ima ljudi koji to i drukcije zovu al ja mogu zivjet i sa tim da se zovu djini.

Vrh

Naslov:
PostPostano: uto aug 23, 2005 10:58 pm 
Administrator

Citat:
Cak ni zivotinje to ne rade. Ako vide da ih neko gleda, prekinut ce.
Helem, da nepricam vise o glupostima, jer su to danas sasvim "normalne" stvari, da ih malo ko svrstava u nemoral i nesto ispod cak i zivotinjskog nivoa.Usput, postoje li zivotinje koje sa istim polom upraznjavaju sex? fakat me sad zaintregiralo.

Rade, rade... evo baš mačke dolje u parku i ljudi prolaze kraj njih... bole ih one stvari što ljudi prolaze i gledaju.

A prijateljica ima u dvorištu 2 psa - pedera, haha, kako se mi znamo nasmijati kad se ganjaju... tako da toga ima i u životinjskom svijetu, ali vjerojatno u manjim mjerama.

:wink:

Vrh

Naslov:
PostPostano: sri aug 24, 2005 10:20 am 
Član foruma

Uistinu ne znam za istopolne zivotinje koje "to rade", kako navede Jack :P . O ovima po parkovima tj.nasim kucnim ljubimcima, nebih polemisala, jer ih vise i neubrajam u istinsko "zivotinjsko carstvo". Zivotinja koju sebi insan uzme u kucu radi razonode,ne zivotinji nego sebi, ona i nemoze vise biti ono sto jest, jer je odvojena od svoga svijeta. Polahko pocinju poprimati osobine "vlasnika"; umiljavaju se kad zele paznju, sline kad im se hrana pokaze(ops, ne lijepite se molim vas za ovaj izraz :wink: )...pa i vode ljubav na javnim mjestima, pa cak i sa istopolcima. (kastrirana zivotinjica, da li zna uopste za kim da zudi, isto vazi za ljude, nekada su to bili cuvari harema!)

Usporedbe radi: ako nas Lizzardi uzmu sebi kao svoje takoreci miljenike, hrane nas hranom za koju oni misle da je dobra za nas, odvoje nas od nase prirode, nasih familija, ponekad nas prosetaju,...da li cemo i koliko dugo jos egzistirati kao bice koje smo bili prije te otimacine. Ja bar netrebam dugo razmisljati da bih dobila odgovor.

Znaci, pitanje se odnosilo na zivotinje koje to istinski jesu!

Hehe, halal koji se sa dna paklenog ognja uz blagi osmijeh i njeznost duha upucuje jednoj maloj, malesnoj kapljici, nemoze da nebude primljen. :wink: Halalim ti o.p.o cijelim svojim bicem i ako zatreba koji sevap da bi se podigao malo vise iznad dna :wink: dat cu ti draga srca.
Kazu Meleci pisu sve sto radimo. Oni ne znaju za salu. Pa tako sala biva zapisana kao zbilja, znaci da ovo sto napisah OSTAJE zapisano, tako da stojim iz toga. Nedaj mi Boze druge pameti, pa da se predomislim.

Elem, sto se tice gore navedenog organski(mogu li te zvati orgi :wink: ono od milja, nesto mi simpa) da ne citiram, rezimiracu u glavi, pa halali ti meni ako ostanes uskracen za koji odgovor, u velikoj vecini se slazem sa tobom. Tacno je da je Allah Uzviseni svugdje. I On apsolutno nema formu niti ime tipa kako mi to mozemo zamisliti. Ali zato ima Svoje kreacije u kojima mozemo vidjeti (spoznati ?)Njegovu velicinu.
Da je Allah u meni, ne mislim. Ali sigurno jedan dio svoje Bozanstvenosti je podario i nama, u nama. To su one fine i iskrene osobine koje posjeduje svaki covjek.

Vidis, za Dzihad su vecina ljudi culi. Interpretacija je da je to sveti rat na Allahovom putu. To je mali dzihad, a veliki i po svom znacaju i vaznosti bitniji od malog je onaj protiv svog nefsa(duse). Ona borba kojom cistis sebe. To je najbitniji aspekt u ljudskom zivotu i ako tu pobijedis, onda si na vratima raja. Medjutim, to i jeste najteza bitka u zivotu covjeka.
I mnogi ucenjaci se slazu da su jedino poslanici bili ti koji su uspijeli u tome. Ali, treba se truditi.
Tako isto za namaz.
Ima jedna predaja koja kaze: da je Poslanik a.s. upitao svoje ashabe ( prva generacija vjernika, oni koji su bili sa Poslanikom) ima li iko od vas da moze dok obavlja namaz, uistinu ostati na namazu, sto znaci: odvojiti se od ovog svijeta i vratiti se kad ga zavrsis? Javio se Ali r.a. ali je rekao ja mislim da mogu bar dva rekijata(npr.sabah ima dva rekijata, ostali namazi imaju vise).Poslanik je rekao: dat cu ti sto zelis,ako je u mom posjedu, ako to uspijes. On je trazio dzubu/mantiju koju je Poslanik imao. Nakon prvog rekijata Ali se prisjeti da Poslanik ima dvije mantije, pa se zapita: koju li ce mi dati?Poslanik je to osjetio, nije trebao pitat.
E sad, ako ti iz ovoga mozes izvuci pouku, onda ti ja netrebam nista vise pojasnjavati.
Iako moj namaz moze da izgleda automatizovano(u slucaju kad izgovaras ajete/ferze, jer ih mi izgovaramo na arapskom, a ne znas znacenje) onda moze da predje u cistu formu. Ali ako poznajes znacenje, onda i razmisljas o rijecima koje izgovaras. A Uzviseni i trazi od insana da razmislja o onom sta izgovara. Zato, ja necu da prestanem da obavljam namaz iz razloga sto ga ponekad i ucinim automatski, jer Poslanik nam kaze, da se od namaza prima onoliko koliko si "bio u namazu", znaci treba se truditi i usavrsavati kako sebe, tako i svoj namaz.
Savrsenstvo ne postoji kod covjeka, ali trudom se moze postici veci stepen.

Sto se tice nosnje, ne samo kod zena, bitan je aspekt,jer time neces dovesti u neugodnost sebe, pa ni druge. Zamisli; izadjes sa djevojkom a ona 90% vremena sa tobom provede navlaceci i previse kratku suknjicu da bi prekrila ono sto je trebala prekriti prije no sto je izasla. Nebili to u jednom momentu postalo iritantno, jer njena paznja vise nece biti 100% uz tebe,vas, vec u pokusajima da prekrije bar noge, jer ne moze rahat da sjedi. :wink: A mozda bi to tebi bas odgovaralo :wink: , ona se vrpolji a tebi godra.
Elem, navescu samo jedan mali primjer iz svoje prakse. Pa ti sam donesi zakljucak.
Radila sam u ustanovi za adoloscente koji su bili tu smjesteni radi problema sa roditeljima, u familiji. Omladina koja u jednom odredjenom dobu svoga bivstvovanja neuklapa se haman pa nigdje. Nema pojma sta treba raditi sa sobom. Navodim primjer (vise puta se desilo sa razlicitim osobama i u razlicitim ustanovama) djecaka koji je polno zreo, ali jos nije "odrastao" da bi se mogao smatrati muskarcem.
Sa mnom je radila djevojka koja je bila u dvadesetim godinama,stazirala je tu,jako lijepa i jako izazovnog ponasanja i odijevanja. Sama mladost je inace lijepa, ali je ponekad znamo unakaziti.
Taj, kako ga nazvah djecak, 16-ogodisnjak, je nju jedan dan "napao", kako ona to nazva. On je tokom sesije, ja sam bila iza stakla u drugoj prostoriji radi posmatranja, jednostavno na nju nasrnuo. Djevojka pod sokom, djecak jos vise...

Nakon rasprave, kako,sta, zasto...momak je premjesten u drugu ustanovu a djevojka je dobila mjesec dana da "odboluje-izlijeci"pretrpljeni sok. Ja sam radila sa tim djecakom skoro 3 mjeseca. Nikad se prema meni nije ponasao drugacije sem respekta koji je pokazivao u smislu savjeta koje smo zajedno razmjenjivali za njegovo dobro.Inteligentno dijete i vrlo osjetljivo, mada je imao "macho" izgled. Za vanjski svijet.

Ja sam ulozila zalbu na odluku da se premjesti. To je bio kao grom kako za kolege, tako i za one celnike.
Moj argument je bio da je momak tu radi pomoci njemu,a isto tako moja kolegica je tu dosla da mu pomogne.Trazila sam da se i on izjasni o situaciji, a ne tek tako da bude odstranjen. Koji argument cete dati njegovim roditeljima, pitala sam. Neprikladno ponasanje, rekose strucnjaci. Pa zar isto to dijete nije tu radi neprikladnog ponasanja?! Zar ga roditelji nisu doveli vama i u povjerenju da cete im i njemu pomoci da zajednicki pronadjete izlaz.
Na kraju, momka su saslusali. On je izjavio da u njoj nikad nije gledao terapeuta,mada je ona trebala biti to, svjestan je, ali da ga je jednostavno zaveo njen izgled i ponasanje da mu je glava bubnjala svaki put kad bi je vidio.
Ovo nije iznimka, slucajeva koliko hoces.
Moze li se muskarac koji je direktor neke firme pojaviti u kratkim tijesnim hlacicama, a da ga shvate ozbiljno?! Zasto bi zena koja obnasa istu funkciju imala bolji tretman?

E sad, zasto pokrivati kosu? Kosa je nas ukras. Ali samo moj koji sam ja dobila na dar. Nekada su pjesnici o zenskim vlasima pisali sa nadahnucem. Danas sta jos nadahnjuje jednog pjesnika na jednoj zeni?
Nista vise nije njeno, ona to sad javno svima pokazuje. I zasto bi to uopste imalo neku vrijednos. Dragulji se cuvaju u sefu, ne pokazuju se svima, zar ne, slozit ce te se svi. Tako isto zena je dragulj, koji netreba da "pase" sto bi rekli Bosanci, svatko. E sad, ko razumije, razumijet ce, ko ne, neka fura po svome :wink:

Hvala na lijepoj poruci, iako je na engleskom, shvatila sam.
Hvala i na preporuci, pokusacu naci.
Davno nekad citala sam isto, ali sam tad bila "duhom nemirna" :wink:

Bw, ako znas nesto od svijeta demona/dzina, napisi. Voljela bih procitati. :)

Vrh

Naslov:
PostPostano: čet aug 25, 2005 7:48 pm 
Administrator

Ovaj forum je prvenstveno zamišljen za diskusiju “metafizičkih” stvari i druženje onih koji žele malo da dahnu dušom od kojekavih religijskih, nacionalnih i drugih mentalnih programa.

Na internetu postoji mnogo foruma na temu religije.
Izgleda da oni mnogim vijernicima nisu interesantni prvenstveno zato što se tu nalaze njihovi istomišljenici te se nemaju s kim prepucavati niti nekoga u nešto ubjeđivati, jer su svi oni već - ubijeđeni.
S druge strane, neki vijernici takođe imaju jak misionarski nagon te tako pokušavaju da promovišu svoj mentalni/vjerski program gdje god je to moguće.

Onima koji posvećuju više pažnje mentalnoj kontroli ljudi, tj. koji proučavaju tu problematiku, neke od poruka na ovom forumu, na tu temu, mogle su dobro doći u istraživanju i shvatanju tog fenomena. (Religija je jos uvijek mentalni program br. 1.)
S te tačke gledišta, mentalni sklop i rezonovanje jednog vijernika može biti veoma interesantan za analizu i proučavanje.

Čini se da se pojavila potreba da napravimo više zasebnih kategorija na forumu, međutim, mislim da nema potrebe da uvodimo i posebnu kategoriju za religiju, jer kako sam već rekao, na internetu postoji mnogo foruma koji su specijalizovani za tu tematiku, pa - ko voli nek izvoli.
Oni koji se na ovom forumu ne mogu suzdržati, moći će nastaviti svoje religijske diskusije najvjerovatnije pod kategorijom “Ostalo” ili “Razno,” gdje će vjerovatno biti prebačene sve poruke s tom tematikom.

Pozdrav!

Vrh

Naslov: :..
PostPostano: ned sep 18, 2005 7:50 pm 
Član foruma

Ma slazem se .......Religija širi mržnju .... Svi ti ljudi misle da su njihove religije najbolje i da su samo oni u pravu i da čine dobru stvar čak i kada ubijaju druge u ime njihovog boga .... :arrow:

Vrh

Naslov:
PostPostano: ned okt 02, 2005 10:02 pm 
Član foruma

Dal je onaj tip Tuzlak jos ovdje?

Ako je samo da ga obavijestim da je Manjackal dosao i donio svjetlo u Hrvatsku ovaj vikend.
Izrazio se sa zabrinutoscu oko goruceg problema sta se mnogi mladi ne vjencavaju u crkvi...

Da, da...dobro ste culi...ima ljudi koji se vjencavaju van krila Majke Crkve i njima se sprema posebno prokletstvo!

Ako je mozda bio da nam kaze jos koju sta je rekao gdin. Man-jackal.

Vrh

Naslov:
PostPostano: pon okt 03, 2005 9:51 am 
Član foruma

Mocan je van svake sumnje. Koliko ljudi vjeruje da je mocan bilo bi cudo da nije.
Ja sam slican efekt zamijetio kod jedne zagrebacke bioenergeticarke/iscjeljiteljice.
Bilo bi zanimljivo poslusati na mp3 ako netko ima njegovo "predavanje" ovo zadnje.
Bas me zanima nacin njegovog govora i okolni zvukovi za vrijeme predavanja.

Jedna 12 godisnjakinja je izjavila nakon njegovog predavanja (ovog najnovijeg) da se nakon toga osjeca uvijek dva-tri dana "van sebe" ili nesto slicno.
Zanimljivo je da znam pripadnike BBB-a koji slicne stvari pricaju i osjecaju nakon pobjede Dinama hehehehe.

To cak ima i ime a zove se kolektivna histerija.

Ali mene zanima dal je Tuzlak bio tamo.

Vrh

Naslov:
PostPostano: pon okt 03, 2005 3:31 pm 
Član foruma

Ja sam bio na predavanju jamesa prije par godina, i samo mogu reći da on radi kolektivnu hipnozu što nikako nije dobro, samo šta ljudi nikako da to svate, a naš james nikako da shvati da je igračka iluminata.

Vrh

Naslov:
PostPostano: uto jan 17, 2006 2:48 pm 
Početnik

Religije kao religije ne sire mrznju, vec pojedinci koriste religiju za ispunjavanje svojih prohtijeva i zelja bile one politicke, teritory, ili materijalne naravi.

Religije je jedna samo su gore navedeni pojedinci, hocu reci drzavnici napravili vise religija.

Vrh

Naslov:
PostPostano: uto jan 17, 2006 3:28 pm 
Početnik

Ovo su sve izgubljeni komentari. mislim da bi trebalo sve zaboraviti i poceti malo opustenije. Barem meni izgleda previse napeto i sa tenzijama naravno negativnim.
Bez uvrede za sve clanove.
Toliko stranica a nista ne naucih, malo nezgodno.

Vrh

Naslov:
PostPostano: uto jan 17, 2006 3:37 pm 
Administrator

Citat:

Nur, kreni iz početka...

polako, sve će sjesti na svoje mjesto. Nedaj se isprovocirati, samo polako i smireno.

Sve su samo - ionako lekcije!

:wink:

Vrh

Naslov:
PostPostano: čet jan 19, 2006 7:33 am 
Početnik

Jack, bio sam tamo vec tri puta nemogu vise.(mislim na pocetku)

a nisam tip koji se da isprovocirati u svakom slucaju hvala na savjetu.

Vrh

Naslov:
PostPostano: pet jan 20, 2006 10:43 pm 
Član foruma

Citat:

I slažem se i ne... stvar karmičke percepcije!

Vrh

Naslov:
PostPostano: uto mar 21, 2006 7:55 pm 
Član foruma

Mozda si u pravu s ovim o noinoj arci ali ja sam dao primjedbu na opcenito ponasanje prema krscanima na forumu. I jos ova opaska:
Kad bi se svi doslovno pridrzavali katolickih zakona na ovom svijetu bi vjerovatno vlado raj, ja u svim crkvenim zakonima nisam nigdje nasao da je Isus rekao nesto tipa "Odite u svet rat", "Smrt nevjernicima" ili nesta slicno, dok se to ocituje u islamu gdje se poziva na Djihad- sveti rat a o njem negovorite tako kriticki

Vrh

Prikaži postove “stare”:  Redanje  
Započni novu temu Odgovori  [ 704 post(ov)a ]  Stranica Prethodna  1 ... 13, 14, 15, 16, 17, 18, 19 ... 36  Sljedeća

Vremenska zona: UTC + 01:00

Trenutno korisnika/ca: / i 0 gostiju.