Uistinu ne znam za istopolne zivotinje koje "to rade", kako navede Jack

. O ovima po parkovima tj.nasim kucnim ljubimcima, nebih polemisala, jer ih vise i neubrajam u istinsko "zivotinjsko carstvo". Zivotinja koju sebi insan uzme u kucu radi razonode,ne zivotinji nego sebi, ona i nemoze vise biti ono sto jest, jer je odvojena od svoga svijeta. Polahko pocinju poprimati osobine "vlasnika"; umiljavaju se kad zele paznju, sline kad im se hrana pokaze(ops, ne lijepite se molim vas za ovaj izraz

)...pa i vode ljubav na javnim mjestima, pa cak i sa istopolcima. (kastrirana zivotinjica, da li zna uopste za kim da zudi, isto vazi za ljude, nekada su to bili cuvari harema!)
Usporedbe radi: ako nas Lizzardi uzmu sebi kao svoje takoreci miljenike, hrane nas hranom za koju oni misle da je dobra za nas, odvoje nas od nase prirode, nasih familija, ponekad nas prosetaju,...da li cemo i koliko dugo jos egzistirati kao bice koje smo bili prije te otimacine. Ja bar netrebam dugo razmisljati da bih dobila odgovor.
Znaci, pitanje se odnosilo na zivotinje koje to istinski jesu!
Hehe, halal koji se sa dna paklenog ognja uz blagi osmijeh i njeznost duha upucuje jednoj maloj, malesnoj kapljici, nemoze da nebude primljen.

Halalim ti o.p.o cijelim svojim bicem i ako zatreba koji sevap da bi se podigao malo vise iznad dna

dat cu ti draga srca.
Kazu Meleci pisu sve sto radimo. Oni ne znaju za salu. Pa tako sala biva zapisana kao zbilja, znaci da ovo sto napisah OSTAJE zapisano, tako da stojim iz toga. Nedaj mi Boze druge pameti, pa da se predomislim.
Elem, sto se tice gore navedenog organski(mogu li te zvati orgi

ono od milja, nesto mi simpa) da ne citiram, rezimiracu u glavi, pa halali ti meni ako ostanes uskracen za koji odgovor, u velikoj vecini se slazem sa tobom. Tacno je da je Allah Uzviseni svugdje. I On apsolutno nema formu niti ime tipa kako mi to mozemo zamisliti. Ali zato ima Svoje kreacije u kojima mozemo vidjeti (spoznati ?)Njegovu velicinu.
Da je Allah u meni, ne mislim. Ali sigurno jedan dio svoje Bozanstvenosti je podario i nama, u nama. To su one fine i iskrene osobine koje posjeduje svaki covjek.
Vidis, za Dzihad su vecina ljudi culi. Interpretacija je da je to sveti rat na Allahovom putu. To je mali dzihad, a veliki i po svom znacaju i vaznosti bitniji od malog je onaj protiv svog nefsa(duse). Ona borba kojom cistis sebe. To je najbitniji aspekt u ljudskom zivotu i ako tu pobijedis, onda si na vratima raja. Medjutim, to i jeste najteza bitka u zivotu covjeka.
I mnogi ucenjaci se slazu da su jedino poslanici bili ti koji su uspijeli u tome. Ali, treba se truditi.
Tako isto za namaz.
Ima jedna predaja koja kaze: da je Poslanik a.s. upitao svoje ashabe ( prva generacija vjernika, oni koji su bili sa Poslanikom) ima li iko od vas da moze dok obavlja namaz, uistinu ostati na namazu, sto znaci: odvojiti se od ovog svijeta i vratiti se kad ga zavrsis? Javio se Ali r.a. ali je rekao ja mislim da mogu bar dva rekijata(npr.sabah ima dva rekijata, ostali namazi imaju vise).Poslanik je rekao: dat cu ti sto zelis,ako je u mom posjedu, ako to uspijes. On je trazio dzubu/mantiju koju je Poslanik imao. Nakon prvog rekijata Ali se prisjeti da Poslanik ima dvije mantije, pa se zapita: koju li ce mi dati?Poslanik je to osjetio, nije trebao pitat.
E sad, ako ti iz ovoga mozes izvuci pouku, onda ti ja netrebam nista vise pojasnjavati.
Iako moj namaz moze da izgleda automatizovano(u slucaju kad izgovaras ajete/ferze, jer ih mi izgovaramo na arapskom, a ne znas znacenje) onda moze da predje u cistu formu. Ali ako poznajes znacenje, onda i razmisljas o rijecima koje izgovaras. A Uzviseni i trazi od insana da razmislja o onom sta izgovara. Zato, ja necu da prestanem da obavljam namaz iz razloga sto ga ponekad i ucinim automatski, jer Poslanik nam kaze, da se od namaza prima onoliko koliko si "bio u namazu", znaci treba se truditi i usavrsavati kako sebe, tako i svoj namaz.
Savrsenstvo ne postoji kod covjeka, ali trudom se moze postici veci stepen.
Sto se tice nosnje, ne samo kod zena, bitan je aspekt,jer time neces dovesti u neugodnost sebe, pa ni druge. Zamisli; izadjes sa djevojkom a ona 90% vremena sa tobom provede navlaceci i previse kratku suknjicu da bi prekrila ono sto je trebala prekriti prije no sto je izasla. Nebili to u jednom momentu postalo iritantno, jer njena paznja vise nece biti 100% uz tebe,vas, vec u pokusajima da prekrije bar noge, jer ne moze rahat da sjedi.

A mozda bi to tebi bas odgovaralo

, ona se vrpolji a tebi godra.
Elem, navescu samo jedan mali primjer iz svoje prakse. Pa ti sam donesi zakljucak.
Radila sam u ustanovi za adoloscente koji su bili tu smjesteni radi problema sa roditeljima, u familiji. Omladina koja u jednom odredjenom dobu svoga bivstvovanja neuklapa se haman pa nigdje. Nema pojma sta treba raditi sa sobom. Navodim primjer (vise puta se desilo sa razlicitim osobama i u razlicitim ustanovama) djecaka koji je polno zreo, ali jos nije "odrastao" da bi se mogao smatrati muskarcem.
Sa mnom je radila djevojka koja je bila u dvadesetim godinama,stazirala je tu,jako lijepa i jako izazovnog ponasanja i odijevanja. Sama mladost je inace lijepa, ali je ponekad znamo unakaziti.
Taj, kako ga nazvah djecak, 16-ogodisnjak, je nju jedan dan "napao", kako ona to nazva. On je tokom sesije, ja sam bila iza stakla u drugoj prostoriji radi posmatranja, jednostavno na nju nasrnuo. Djevojka pod sokom, djecak jos vise...
Nakon rasprave, kako,sta, zasto...momak je premjesten u drugu ustanovu a djevojka je dobila mjesec dana da "odboluje-izlijeci"pretrpljeni sok. Ja sam radila sa tim djecakom skoro 3 mjeseca. Nikad se prema meni nije ponasao drugacije sem respekta koji je pokazivao u smislu savjeta koje smo zajedno razmjenjivali za njegovo dobro.Inteligentno dijete i vrlo osjetljivo, mada je imao "macho" izgled. Za vanjski svijet.
Ja sam ulozila zalbu na odluku da se premjesti. To je bio kao grom kako za kolege, tako i za one celnike.
Moj argument je bio da je momak tu radi pomoci njemu,a isto tako moja kolegica je tu dosla da mu pomogne.Trazila sam da se i on izjasni o situaciji, a ne tek tako da bude odstranjen. Koji argument cete dati njegovim roditeljima, pitala sam. Neprikladno ponasanje, rekose strucnjaci. Pa zar isto to dijete nije tu radi neprikladnog ponasanja?! Zar ga roditelji nisu doveli vama i u povjerenju da cete im i njemu pomoci da zajednicki pronadjete izlaz.
Na kraju, momka su saslusali. On je izjavio da u njoj nikad nije gledao terapeuta,mada je ona trebala biti to, svjestan je, ali da ga je jednostavno zaveo njen izgled i ponasanje da mu je glava bubnjala svaki put kad bi je vidio.
Ovo nije iznimka, slucajeva koliko hoces.
Moze li se muskarac koji je direktor neke firme pojaviti u kratkim tijesnim hlacicama, a da ga shvate ozbiljno?! Zasto bi zena koja obnasa istu funkciju imala bolji tretman?
E sad, zasto pokrivati kosu? Kosa je nas ukras. Ali samo moj koji sam ja dobila na dar. Nekada su pjesnici o zenskim vlasima pisali sa nadahnucem. Danas sta jos nadahnjuje jednog pjesnika na jednoj zeni?
Nista vise nije njeno, ona to sad javno svima pokazuje. I zasto bi to uopste imalo neku vrijednos. Dragulji se cuvaju u sefu, ne pokazuju se svima, zar ne, slozit ce te se svi. Tako isto zena je dragulj, koji netreba da "pase" sto bi rekli Bosanci, svatko. E sad, ko razumije, razumijet ce, ko ne, neka fura po svome
Hvala na lijepoj poruci, iako je na engleskom, shvatila sam.
Hvala i na preporuci, pokusacu naci.
Davno nekad citala sam isto, ali sam tad bila "duhom nemirna"
Bw, ako znas nesto od svijeta demona/dzina, napisi. Voljela bih procitati.