Citat:
Pre par godina sam se bio sreo sa knjigom "Cetvrti Put" od Uspenskog. Pre toga sam imao priliku da se upoznam sa raznim ucenjima itd kao sto i sami znata keko sve to ide, ali cim sam poceo da citam "Cetvrti Put" primetio sam koliko su ideje tamo iznete istinite. Nijedan sistem sa kojim sam se pre toga a i posle toga sreo nije toliko temeljan i sveobuhvatan kao "Cetvrti Put". Sve ima svoje mesto, svoje znacenje i sve je skroz prakticno na ovaj ili onaj nacin. Svi ostali sistemi krenu sa nekim tehnikama uputstvima "uradi ovo uradi ono" ali ovde se jedino paznja skrece na one stvari koje skripe i ne funkcionisu kako treba. U "Cetvrtom Putu" Gurdjijev za razliku od ostalijh kaze da nismo u stanju da bilo sta cinimo pa zasto bi nam onda savetovao da cinimo neke tehnike
Mislim da je Uspenski mnogo bolje prikazao Četvrti put u knjizi U Potrazi za Čudesnim:
http://www.galaksija.com/literatura/Usp ... desnim.pdf (2.1mb)
Ukoliko čovjek pošteno priđe problematici svog ezoteričkog razvoja i procjeni svog trenutnog stanja, riješi se svih svojih dotadašnjih predubjeđenja, uz pomoć introspekcije i opservacije on će biti u stanju sam da verifikuje istinitost mnogih podataka iznesenih u tom učenju. Dakle, ovdje se ne radi o nekom učenju u kojeg se treba VJEROVATI a koje se istovremeno ne može verifikovati, kako je to stvar sa većinom drugih učenja i sa religijama.
Naravno, ovdje govorim o istinskoj verifikaciji a ne o “laganju samog sebe”. Na primjer, neko će poduzeti određene tehnike iz nekog učenja, nakon čega će osjetiti “unutrašnju vatru” (ili osjećaj intezivne toplote bez istovremenog povišenja temperature tijela), što će mu poslužiti kao neki “dokaz napretka” odnosno, kao verifikacija validnosti učenja kojem se posvetio, dok će istovremeno ignorisati činjenicu da kroz ista stanja prolazi svaka žena u poodmakloj trudnoći (i bez bavljenja ezoterikom), odnosno, da se tu radi o posljedicama fluktuacije određenih hormona (kemikalija). U Četvrtom putu, odnosno, istočnoj gnostici se ovakve “verifikacije” nazivaju - “laganjem samog sebe”. Tu se polazi od toga da je čovjek mašina, koja u sebi sadrži i određene kemikalije (uključujući i hormone) i da on kao takav nije nigdje prispjeo. Nadalje, tu se daju i određene smjernice u smislu kako čovjek može da prevaziđe to stanje.
Još davno sam pomenuo i jedan slučaj “verifikacije” hrišćanstva koji se dogodio jednom mom kolegi s posla. Prisustvovao je jednoj nedjeljnoj misi i nakon što se misa završila vijernici su primjetili da su se krunice (brojanice) koje su imali u rukama i koje su bile normalno od srebra, pretvorile u zlatne. Tako su se i oni pretvorili iz katolika u “turbo-katolike”. Naravno, tu se jedino moglo raditi o božjoj intervenciji, ni o čemu drugom. Bez obzira na određene psiho-somatske poremećaje koji su nastupili kod njega nakon te mise, moj kolega je “zacementirao” svoja uvjerenja spreman da ih brani po svaku cijenu. Svako dovođenje u pitanje njegove interpretacije tog događaja automatski je svrstavao pod “bogohuljenje”. Naravno, njemu ne bi palo na pamet da malo prouči izvještaje onih koji su otimani od strane naših susjeda sa gornjeg sprata (toga nekim “slučajem” nema u “svetim knjigama”), gdje bi naišao na podatak da su oteti viđali na njihovim brodovima i u njihovim bazama velike količine kojekakvih religijskih parafernalija i simbola, uz pomoć kojih nas manipulišu vijekovima.
[U prethodnoj poruci Napadi i odbrana, ovaj slučaj se može svrstati pod onu kategoriju “Ovjeravanje (ili učvršćivanje) mentalnih programa.”]
Dakle, postoje - verifikacija i “verifikacija”.
Naravno, u ezoterici je sve manje više “neopipljivo”, tako da čvrsti dokazi ne postoje. S tim u vezi, sva odgovornost za “kalibraciju” svoje percepcije leži na čovjeku samom. Za razliku od mnogih drugih učenja, Četvrti put, odnosno, “istočna gnostika”/doktrina/tradicija, zasnovan je na spoznavanju objektivne realnosti i čovjekove stvarne uloge u njoj. Tu smo mi predstavljeni kao “mašine” koje djeluju u skladu s tim kako “neko” pritišće dugmad na njima, odnosno, kako su programirane a u takvom stanju možemo jedino da služimo kao “hrana za mjesec” (4D OPS). (Moram napomenuti da ovdje mnogi tragaoci prave grešku i IDENTIFIKUJUĆI se sa mašinama.) Ukratko rečeno, da bi čovjek počeo da se vadi iz govana, prvo treba da spozna neke osnovne aspekte realnosti u kojoj se nalazi.
Citat:
I dan danas stojim pri tome da je "Cetvrti Put" zaista nesto specijalno tj ideje iznete tamo. Medjutim ima jedan problem, vremenom sam radeci sa tim idejama poceo da vidim neke stvari postalo mi je ocigledno da spavam i da svi oko mene spavaju, da nemam svoje ja, da se identifikujem itd i isto tako mi je postalo jasno da sam ne mogu nista da ucinim sto je jedan od principa iz Cetvrtog Puta.
To je ono što svako može da vidi ako imalo pošteno gleda. Veoma je bitno da se to pravilno shvati, jer se samo na taj način može stvoriti POTENCIJAL između onoga što čovjek trenutno stvarno jeste i onoga što on može da postane. Bez tog POTENCIJALA između ‘minusa’ i ‘plusa’ ne može doći do - kretanja/napretka. On je PREDUSLOV da bi se uspostavio tok ‘odozdo’ prema ‘gore’.
Kad ono što danas podrazumijevamo pod “normalnim čovjekom” naleti na koncept Četvrtog puta ili pomenutu knjigu, ukoliko je i pročita do kraja, u međuvremenu će bar par puta poželjeti da je podere ili baci u kantu za smeće. To je razumljivo jer naša ličnost ne želi da se odrekne svog (lažnog) statusa kojeg je do tada stekla dok podaci koji su izneseni u toj knjizi ruše većinu temelja na kojima je ona zasnovana.
Tako nije nikakvo čudo što su učenja koja predstavljaju čovjeka kao gotovu i funkcionalnu cjelinu koja samo treba napravi “fine tuning”, odnosno, da kojekvim ‘tehnikama’/ritualima/molitvama ili ‘vizualizacijama’ ostvaruje svoje želje i ciljeve (stvara ljepšu realnost) veoma popularna. Vanjski covjek cak nije u stanju ni odrediti optimalan cilj, niti da ima neku ‘namjeru’ cije ostvarenje bi išlo u prilog njegovom ezoteričkom razvoju (ukoliko ta njegova namjera nije sam – ezoterički razvoj.)
Citat:
I tako posle nekog vremena mislim da sam od svih tih ideja poceo da imam samo problem, zeleo sam na sve da zaboravim zeleo sam da nikad nisam procitao nijednu ideju iznetu u tom ucenju, moze nekom da bude lepo da cita i da uziva u tome kao u lepim i egzoticnim teorijama ali kad vidi da to nisu teorije i da nista konkretnije od toga nije na ovom svetu
Problem je u tome što kad čovjek proguta “crvenu tabletu” ne može više tako lako da se vrati nazad. Tada ni “plava tableta” ne pomaže jer on već počinje da vidi jedan bitan dio objektivne realnosti kojeg više nije u stanju da ignoriše.
Glavni koncepti na kojima je zasnovan Četvrti put nisu u rezonanciji sa našim “wishfull thinking-om”. Zato on i nije omiljen. Tu je predstavljeno mnogo stvari koje čovjek ne želi da čuje. Nema čarobnih riječi koje oratoru obezbjedjuju neki dobitak ili napredak. Samo jedan mukotrpan rad na samom sebi. S tim u vezi nije čudo što se kod čovjeka u vezi s tim javlja i određena doza odbojnosti.
Međutim, onaj ko razumije suštinu Četvrtog puta, biće u stanju i lakše prepoznati tzv. “cointelpro-duhovne projekte i učenja,” odnosno, - zamke.
Na primjer, u Rusiji je trenutno u punom zamahu jedan prilično sofisticiran “cointelpro-duhovni projekat” pod imenom Anastazija, zasnovan na materijalu kojeg je prezentirao Vladimir Megre u seriji knjiga Ringing Cedars of Russia (Zvonki Cedar Ruski). Taj materijal je tako dizajniran da kod čitaoca izazove jak emotivni naboj a u sebi sadrži i masu duhovnih informacija koje su prilično vješto isprepletene sa dezinformacijama. U stanju povišenih emocija, dez-informacije se pakuju s njima u jednu cjelinu. To čovjek lako pamti i skladišti a kasnije podrazumjeva pod svojim znanjem.
Tako nije nikakvo čudo zasto autor u 6-toj knjizi proglašava Gurđijeva “Hitlerovim duhovnim savjetnikom”!? Njemu (njima?) je poznato to da sa stanovišta Četvrtog puta, dobar dio onoga što je iznjeo predstavlja najobičnije smeće, te da mora diskreditirati Četvrti put diskreditiranjem Gurđijeva kao njegovog glavnog predstavnika. Međutim, ovakve laži se mogu lako utvrditi a istinska duhovnost i laži ne mogu da idu zajedno. Slična je stvar i sa mnogim drugim duhovnim učenjima.
Citat:
a paralelno shvata da sam nigde ne moze da stigne e to je vec zeznuta situacija
Sada se javlja ono individualni pristup vs grupni pristup, o čemu sam već pisao ovdje:
http://galaksija.blogspot.com/2007/07/e ... grupe.html Moramo imati na umu da Četvrti put nije “cjelovit”, odnosno, da se tu radi o samo o fragmentima jednog gnostičkog učenja, dok su neki pojedinci pokušavali krpiti rupe u njemu onako kako su oni mislili da treba. S tim u vezi, verzija koju je predstavljao Gurdjijev je nešto ‘tvrđa’ i podrazumjeva grupni rad, dok je Moravjev proširio stvar akomodirajući individualni pristup ezoteričkom razvoju. Tradicija/Doktrina ili Istočna gnostika je samo šira verzija jednog te istog učenja. Sličnosti se jasno mogu vidjeti upoređujući Četvrti put, kako ga je predstavio Uspenski sa materijalom kojeg je Moravjev prezentirao u knjigama Gnosis I, II i III:
http://www.galaksija.com/literatura/B_M ... osis_I.pdf (6.5mb)
http://www.galaksija.com/literatura/B_M ... sis_II.pdf (37mb)
http://www.galaksija.com/literatura/B_M ... is_III.pdf (27mb)
Naravno, moramo uzeti u obzir i činjenicu da ni Moravjev nije imao cijelu sliku, kao i to da neke stvari nije baš najoptimalnije tumačio, međutim, prilično je lako razabrati šta je izvorno a šta njegovo.
Citat:
E sad sto ovo sve pisem, pa interesuje me dali je jos neko od vas imao slicna iskustva i kako ste na kraju izasli na kraj sa time. Galaksija vidim da ti dosta pises o tim idejama siguran sam da ti imas dosta o tome da kazes.
Svi koji idu Četvrtim putem imaju prilično slična iskustva.
Citat:
Jos nesto. Primetili ste kako kad smo bili mladji, cast izuzecima , primteili ste kako smo tada bili otvoreniji manje skloni uniformnom razmisljanju, jednom recju slobodoumniji i stvari za koju smo sebi bili zarekli da nikad sebi necemo dopustiti da nam se dese je da postanemo kao ostali "odrasli" ukalupljeni u set pravila i sablona, izlizanih fraza itd. Ali evo nisam vise toliko mlad mada i sve ono protiv cega sam se borio to sam i postao zeleo to ili ne Imali ste mozda taj utisak kao da je neko ko ste nekad bili umro. Tu je ocigledno na snazi zakon broja 7 i koliko se secam A uticaji. Zakon broja sedam je kriv sto krenemo verujemo u nesto zelimo ali nigde ne stignemo a uticaji A imaju veze sa time jer oni uticu da nas najvise privlace stvari koje radi vecina itd.
Biti svjestan toga već puno znači. Kad su A uticaji u pitanju, oni mogu dejstvovati i tako da djeluju na čovjekove niže centre u smislu aktiviranja frekvencija straha ili manipulicije njegove slobodne volje. Kad je čovjeku izmanipulisana slobodna volja, onda se počinje odigravati dinamika predstavljena u ovom tekstu:
http://www.galaksija.com/metafizika/eko ... ergije.htm
Kao primjer disperzije A-uticaja, možemo navesti i slučaj gdje cointelpro-aktivisti prvo plaše ljude kojekavim katastrofama u budućnosti, a onda im nude određene koncepte za spašavanje ili spasitelja samog, (u poslednje vrijeme i u vidu “dobrih vanzemaljaca”), od kojih nijedan ne predstavlja – stvarno spasenje. Slobodnu volju ljudima manipulišu tako što im prezentiraju pitanja tipa: da li smo zaslužili da nam dobri vanzemaljci pomognu ili ne? Naravno, tu se radi o klasičnoj manipulaciji svijesti gdje se čovjeku nude dvije opcije, dok se treća i najbitnija ne stavlja na sto.
Kad se u zapadnim zemljama uvodio porez na robe i usluge, patokratija je preko medija postavila pitanje, - da li uključiti i hranu u taj porez ili ne?! Tako je ljude bacila u dilemu i dala im priliku da odluče: da li će hrana biti oporezovana ili ne, ali im nije dala opciju da odluče: da li im je uopšte potreban taj porez ili ne. Na kraju su ljudi “pobijedili”, hrana nije oporezovana ali je oporezovano sve ostalo, pa čak i voda.
Danas imamo priliku vidjeti sličan tip prodaje “spasitelja”. Dakle, pokušaj stvaranja dileme kod ljudi preko traženja odgovora na pitanje: “da li smo ZASLUŽILI da se on pojavi ili nismo?!”, a ne - da li nam je on uopšte POTREBAN!?
Ovaj vid manipulacije svijesti je na žalost prilično efikasan čak i kad su u pitanju oni koji su krenuli prema Putu. Oni se nalaze u fazi kad su u stanju da vide više problema, nego mogućih rješenja.
Dakle, paleta tzv. A-uticaja je veoma široka a oni istovremeno ne moraju da imaju veze samo sa materijalnim stvarima.
Kao što Natalija reče u filmu Podzemlje: “Jao Marko, što ti lepo lažeš”, može se reći da nas tzv. “entropične sile” (OPS) često zavode i uz pomoć “lepih laži”. One su jedan od čestih pojavnih oblika A-uticaja. Gode uhu, milina ih je slušati ali nemaju nikakve veze sa objektivnom realnošću. Svaka “lepa laž” (A-uticaj) koju smo prihvatili kao istinu može skupo da nas košta. Na primjer, slobodno se može reći da je jedan veći dio ‘new-age’ pokreta zasnovan na “lepim lažima”.
Nadalje, nas se počinje filovati A-uticajima još dok se nalazimo u materici. Nakon rođenja, prve dvije godine kod djeteta dominiraju delta talasi
(0.5-4 Hz) u mozgu a onda theta (4-8Hz) do šeste godine. To je tzv. “download mode”, gdje se svi vanjski uticaji urezuju u naš ‘hard drive’ (podsvijest) bez mogućnosti ikakve kontrole (odbrane) s naše strane. Kasnije nam oni regulišu percepciju, odnosno, način razmišljanja i ponašanja. Ukoliko imamo na umu činjenicu da podsvijest reguliše 95% procesa koji se odvijaju u nama, dok budna svijest predstavlja samo 5% (a istovremeno ima utisak da drži stvari pod kontrolom, dok je realnost potpuno obratna), onda bi trebalo biti jasno koliko smo ‘kontaminirani’ i koliko je teško osloboditi se smeća kojeg nosimo u sebi. Pogotovo ukoliko imamo na umu da većina ‘informacija’ koje su nam ‘upload-ovane’ imaju ‘kvalitet’ A-uticaja. Stvar pogoršava to što mi na svoju podsvijest ne možemo ‘apelovati’ da se ona sama oslobodi smeća. To je teoretski moguće učiniti samo uz pomoć jednog aktivnog rada na samom sebi od strane onih 5% “budne svijesti”.
**
Na kraju, smatram da istočna gnostika/doktrina/tradicija koja u sebi sadrži i Četvrti put, predstavlja prilično čvrst temelj kad se o ezoteričkom razvoju čovjeka radi.
Moramo imati na umu da prije nekoliko decenija nije bilo mogućnosti za klasični “networking,” te je stoga rad u grupi možda bio najpraktičniji. Tek pojavom interneta došlo je do mogućnosti da se obezbijedi veći protok informacija (i dezinformacija), kao i mogućnosti za podjelu iskustava između kolinearnih individua, pa tako i preuzme cijela stvar u svoje ruke. A naravno, i - odgovornost koja ide zajedno s tim.
Pozdrav