pozdrav svima!
za labud_ns
Citat:
To 1mA meni dodje npr. za tek 1,5h.
Trenutno sam struju ogranicio na 0,75 mA.
Pocetna mi je 0,15mA i treba mi isto npr. 1,5h da struja dodje na tih 0,75 mA i onda ona stoji tu dok se proces ne zavrsi.
Da li u tom slucaju racunam srednju struju ( pocetna + krajnja / 2 )
Hajde malo to pojasni !!!! d'oh!
Ja opet o omovom zakonu ali tajna i jeste u njemu.
Citat:
sto znaci u pocetku napon na elektrodama bi trebao biti:
U = 0.001A x 20000 R U = 20V
a na kraju procesa imacemo sledecu situaciju
U = 0.001A x 2000 R U = 2V
Iz ovog se jasno vidi da na pocetku procesa ti je potrebno 20V da bi savladao unutrasnji otpor elektrolita i dobio jacinu struje od 1mA. Ukoliko radis sa 12V to ti nece zadovoljiti te ce pocetna struja biti
I = U / R
I = 12 / 20000 =0.0006 A = 0.6 mA
(da napomenem i to da sam ove brojke uzeo kao primer jer u vasem konkretnom slucaju bice drugacije)
Tvoja pocetna struja je mala zato sto je prevelika optornos elektrolita u samom pocetku procesa. Problem mozes da resis na vise nacina i to:
-priblizivanjem elektroda
-povecavanjem napona ili
-povecavanjem temperature elektrolita
Mozes i da kombinujes sva tri resenja kako bi dobio da ti reakcija krene punom jacinom.
Sve ovo ti i nije neophodno jer ono sto je najvazniji uslov u celoj stvari je da na elektrode ne dodje prevelika stuja je zadovoljen jedino je proracun malo komplikovaniji.
Za slucaj da neces nista da menjas u svom setup-u koncetraciju ces proracunati tako sto ces prvo proracunati kolicinu otopljenog srebra za vreme dok struja raste do maksimalne vrednosti i to po obrascu (pocetna struja + maximalna /2) puta sve ostalo i dobijes mg Ag u rastvoru a zatim to saberes sa drugom fazom otopljenog Ag u mg pomnozis sa kolicinom vode u litrima i to je to

Ukoliko se ne budes snasao sa ovim mogu ti uraditi kalkulator u excelu konkretno za tvoj slucaj
za sovac
Nemam ja nista protiv nicijeg pa ni tvog misljena ali mislim da nisi bio dobronameran kada si izneo tvrdnju:
Citat:
U ovome slučaju, počni sa konstantom stričeka Faradija koja baš i nije 96500.
Samim time - rezulat svega što si citirao pada u vodu.
Jeste nije 96500 vec 96485.3383 sto pravi gresku na sa 9.9949 ppm u odnosu 9.9933 ppm sto je i isod bilo kakve merljive granice (bar sam ja tako izracunao a ne mora da je tacno) pa cak vecina u svojim proracunim uzima je kao vrednost 10^-5. Samim tim ne smatam da je postavka netacna ili ako vec jeste napiste i podelite sa svima nama.
Nema nikakvih problema da se i ne slozimo po odedjenom pitanju ali ako vec znas gde gresim voleo bih da me posavetujes i ukazes na greske koje sam napravio konkretno a ne uopsteno te tako dodjemo do zajednickog ispravnog resenja. To bi koristilo kako meni tako i tebi kao i svima na ovom forumu.
PS.
Jos jednom se izvinjavam svima a narocito sovc-u i smatram da ne moraju svi da dele moje stavove i moje misljenje. Jos moram da kazem i to da stavove koje imam sada ne znaci da u prisustvu boljih necu ih zameniti boljim. Covek se uci dok je ziv!
Pozdrav !