hehe, ras , drago mi je da si se smijao, pa jos pola sahata.Smijeh je dobar za zdravlje.Bar tih pola sahata si naizgled dobio nekoliko minuta vise radi smijeha koji kazu produzava zivot. Elem, ko se cemu smije nije za raspravljanje.
Vidis pantelija, za nas muslimane postoje svete stvari.Kad mi to tako prihvatimo nemoze nam to nikad i NIKO odkodirati. Dobro si to konstatovao u jednom svom postu.
Pitanje:da li danas uopste postoje svete stvari i kako se odnosimo prema njima? Sad svako od nas moze misliti sta hoce.
Za muslimane je Mekka sveto mjesto. Ima hiljadu i jedan razlog zasto je to tako. Kao prvo, to je prva Bozija kuca koju je izgradio Ibrahim a.s./Abraham (nije je cak Muhammed ni sagradio/podigao, a nama je eto sveta) koja je izgradjena da bi se vjernici u njoj sklanjali i razgovarali sa Allahom.Namaz(molitva) je razgovor sa Bogom. Najvisi stupanj meditiranja.Danas su to i psiholozi dokazali.
Sto se tice toaleta, od samog ulaska u nj postoji propis kako da ulazis kao i molitva kojom trazis od Stvoritelja da te zastiti od necistoce i dzina jer se oni i iskupljaju na mjestima gdje je necisto.
Pa ako nam je Muhammed a.s. tako oporucio, a on nam je najbolji ucitelj, zasto bi ja sad polemisala kakvog tog smisla ima. Ima itekako vjeruj mi.
Znala sam ja polemisati do iznemoglosti, ali sto vise ucis, saznajes, sve manje polemises. Vjeruj!
Onaj koji malo ili skoro nista nezna, pred ucenjacima ce se truditi da prica o svemu i svacemu da bi se pokazao kako eto i on je na njihovom nivou. Onaj koji sazna malo vise, tacno ce znati koliko zna onaj drugi i najvjerovatnije sutat ce. Ako zna manje od drugoga, sutace iz razloga da nauci sta vise. A ako pak zna vise od drugoga sutace opet jer nije ni potrebno da se dokazuje.
Ironija koja izbija iz svakog tvog slova pantelija je uistinu za zaljenje.
Za sve one kojima je eto to povod (paziti gdje okreces svoj zadnji dio dok si tamo gdje je svako najradije sam) da se samo nasmiju ili pak proglase ludim, neka se zamisle malo dublje. Postovanje, da li ga posjedujem i da li ga iskazujem. Pa ako se respekta budes drzao tamo gdje te niko nevidi, drzaces se sigurno i tamo gdje su sve uci uprte u te!
Posto je Mekka sveto mjesto prema kojem se okrece svaki musliman kad hoce obaviti molitvu,tj.svoje lice, sasvim je logicno da ces iz postovanja gledati da na istu stranu ne okrenes i zadnjicu.
Jednom sam prisustvovala krstenju sina od jedne prijateljice u crkvi. Svi prisutni su dobili neku malu knjizicu u kojoj su bili napisani dijelovi iz Biblije vezani za tu priliku,tj. krscenje djeteta. Nakon sto smo ustali da se okupimo oko svete? vodice, vecina prisutnih odlozila je te knjizice na stolice. Kad je ceremonija polijevanja djeteta bila zavrsena vratili smo se stolicama. Vjeruj mi jedina ja sam uzela knjizicu sa stolice prije sjedanja u ruke, ostali su jednostavno sjeli na nju.Sveto i respekt!
Za nas muslimane Kur`àn je sveta knjiga. I svako onaj koji je iole upucen zna da se ta Knjiga ne uzima ako nisi cist.Sto znaci biti cist? Zena koja ima menstruaciju nije cista u smislu te cistoce koja se trazi. Muskarac koji je ejakulirao, nije cist. Covjek ako nije cist, nemoze ni molitvu da obavlja. Znaci, to je za mene sveto pravilo i ja ga respektujem. Isto tako za mene je sveto pravilo,jer nam je tako Allah Uzviseni ostavio u amanet, da se privatno vlasnistvo moga komsije, ili siroceta smatra svetim. Znaci, ne diraj! Jasnije malo o pojmu respekta prema necemu!
Probacu jos samo da dam jedan mali primjer. Ja respektujem tebe pantelija iz razloga sto te je Stvoritelj stvorio kao i mene. A mogu recimo i iz drugih razloga. Pa kao jedan od tih razloga mogao bi biti da si eto naki ucenjak koji zasluzuje respekt. U prvom slucaju ako te respektujem, respektovacu te i u svakom drugom. Ako te pak nerespektujem kao u prvom slucaju, onda cu naci hiljadu i jedan razlog da te ne respektujem. Jer ako nekom i jesi priznati naucnik, nemora znaciti da to jesi i za mane. Komprende?
Eh, sta mi je ovo trebalo