Sada je: pon maj 05, 2025 6:53 pm.

Prijava

Korisničko ime:   Šifra:   Automatsko prijavljivanje  

Vremenska zona: UTC + 01:00

Započni novu temu Odgovori  [ 491 post(ov)a ]  Stranica Prethodna  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7 ... 25  Sljedeća
Autor/ica Poruka
 Naslov:
PostPostano: čet aug 30, 2007 10:40 am 
Član foruma

fingolfin je napisao/la:
Medjutim tvoja ideja nekog pridavanja znacaja, da se tako izrazim, OPS naboju nije za potcjenjivanje. Ako je pravilno formulisemo mogli bi je iskoristiti za znacajan napredak u znanju i sveukupnoj svjesnosti, a na taj nacin da je sto objektivnije i pravilnije formulisemo i vremenom izgradimo sto objektivniji stav prema njemu.

Pa tome i služe sve te "negativne, crne i zle" stvari i pojave.
Sve ustvari služi našem napretku!
I nije nam pri tom kroz život toliko potrebna borba koliko predanje i povjerenje!

(Znam da je to malo teže za shvatit, ali ja se ne obraćam vašem umu, već vašem SRCU!)

:love3:

Vrh

Naslov:
PostPostano: čet aug 30, 2007 10:44 am 
Član foruma

fingolfin je napisao/la:

A taj stav se mozda sastoji u tome da OPS naboj i sve ono sto ga predstavlja i definise shvatimo ne samo kao potreban balans izvornom OPD-u vec i kao nesto sto utice na sviju nas u pravcu naseg budjenja i porasta svijesti, odnosno kao jedna svojevrsna sila ili "sok" koja podstice ljudska bica na razvoj i sveukupnu evoluciju.

Više manje mi je to željeni koncept koji sam htjela reći. Ali ja sam ipak išla od stajališta da OPS ne može prosperirati na pozitvnoj energiji i od činjenice da bi to "voljenje" bilo ništa drugo nego razumijevanje na visokom nivou, jer bi sve suprotno od razumijevanje i prihvaćanja ("voljenja" u neku ruku) bilo: mržnja, strah, blokada, odbojnost, ili onaj stav: puj puj ne to to tako-a to je ono što je opasno.
Ono što želim reći je da se spram OPS polariteta možda ne smijemo odnostiti isključivo i sa aprori odbojnošću i mržnjom, već uvijek sagledavajući sve u jednoj cjelini i u jenodnom neophodnm prirpdnom krugu. Taj stav dovodi do prihvaćanja i odmaka od patnje radi toga što se npr.dešava u svijetu, prirodi i drugima oko nas. Taj stav bi još mogla opisati sa: rauzmiješ, teško je, žalosno je, ali te patnja i panika ne zarobljava, imaš sposobnost dobiti ideju za napredak svih, jer nema panike za druge ni za sebe.
Ne znam, možda mi je koncept kriv, ili se krivo izražavam, ali mislim da velika odbojnost spram nečega ne vodi u dobro, a niti u razumijevanje, to je valjda ono što pokušavam reći.

Vrh

Naslov:
PostPostano: čet aug 30, 2007 10:55 am 
Član foruma

aamon je napisao/la:
fingolfin je napisao/la:
Medjutim tvoja ideja nekog pridavanja znacaja, da se tako izrazim, OPS naboju nije za potcjenjivanje. Ako je pravilno formulisemo mogli bi je iskoristiti za znacajan napredak u znanju i sveukupnoj svjesnosti, a na taj nacin da je sto objektivnije i pravilnije formulisemo i vremenom izgradimo sto objektivniji stav prema njemu.

Pa tome i služe sve te "negativne, crne i zle" stvari i pojave.
Sve ustvari služi našem napretku!
I nije nam pri tom kroz život toliko potrebna borba koliko predanje i povjerenje!

(Znam da je to malo teže za shvatit, ali ja se ne obraćam vašem umu, već vašem SRCU!)

:love3:

točno, slažem se. razumijevanje na razini srca je ono na što ciljam.
a i ta objektivnost o kojoj govori fingolfin je neophodna za pravi put.

Vrh

Naslov:
PostPostano: čet aug 30, 2007 11:28 am 
Član foruma

Citat:
Ono što želim reći je da se spram OPS polariteta možda ne smijemo odnostiti isključivo i sa aprori odbojnošću i mržnjom, već uvijek sagledavajući sve u jednoj cjelini i u jenodnom neophodnm prirpdnom krugu.

Slazem se, kao sto i sama kazes, najbitnije je razumijevanje svega toga, a ne bespotrebno trosenje bilo kakvih emocijama u tim procesima, pravilno razumijevanje nas vodi na jedan visi nivo percepcije i svijesti... :)

Vrh

Naslov:
PostPostano: čet aug 30, 2007 11:45 am 
Član foruma

no pitanje:
rekao si da je moguće da se OPS hrani i ljubavlju i pozitivom..kako?
nisam došla daleko sa transkriptima,idem polagano da bolje shvatim i da provjerim neke stvari, ali to nisam shvatila iz iščitanog.

Vrh

Naslov:
PostPostano: čet aug 30, 2007 12:07 pm 
Član foruma

sara sa livade je napisao/la:
no pitanje:
rekao si da je moguće da se OPS hrani i ljubavlju i pozitivom..kako?
nisam došla daleko sa transkriptima,idem polagano da bolje shvatim i da provjerim neke stvari, ali to nisam shvatila iz iščitanog.

Pa mislim da je sustina problema u, kako sam vec rekao, zamjeni teza ili nekih pojmova.
Prava ljubav koja se manifestuje u cistoj svijesti, svjetlosti, znanju i razumijevanju i koja vibrira na jednim mnogo visim frekvencijama od OPS naboja nikako ne moze uzrokovati njegovo hranjenje, ali moze nesto za sta se "misli" da je ljubav a ona to u stvari nije. Nase iluzije, lazi, neiskrenosti, nasa nesavrsenost kao ljudskih bica, hrani i odrzava OPS a ne visoka frekvencija ciste ljubavi i svijesti.

Vrh

Naslov:
PostPostano: pet aug 31, 2007 8:20 am 
Član foruma

fingolfin je napisao/la:
Prava ljubav koja se manifestuje u cistoj svijesti, svjetlosti, znanju i razumijevanju i koja vibrira na jednim mnogo visim frekvencijama od OPS naboja nikako ne moze uzrokovati njegovo hranjenje, ali moze nesto za sta se "misli" da je ljubav a ona to u stvari nije. Nase iluzije, lazi, neiskrenosti, nasa nesavrsenost kao ljudskih bica, hrani i odrzava OPS a ne visoka frekvencija ciste ljubavi i svijesti.

BRAVO CARE!

=D> =D> =D>

Vrh

Naslov:
PostPostano: čet sep 06, 2007 9:18 pm 
Moderator

Sta kazu Kasiopejci:
O: OPD omogućuje perfektan balans tih dvaju realiteta; OPS je dijametralno suprotan zatvaranju velikog ciklusa u perfektnom balansu.
P: Dakle, neophodno je imati smjer OPS iz razloga da uopće postoji OPD?
O: Da.

Citat:
ali zasto se trudite ici protiv sebe, jel shvacate da smo u ovom trenu ops i mi ne mozemo nista poduzeti u svezim s tim, osim skupljati znanje citajuci, uceci i razmisljajuci o tome sto smo procitali, sto smo naucili,sto smo dozivjeli i to nas cini opd kandidatima, svjesnost. i ta svjesnost kosta sad(sva ismijavanja, odmahivanja rukom, okretanja glavom kad nekom pokusas pomoci), ali isplatit ce se uskoro... i onda se necete morati truditi biti opd, jer cete biti opd!

I ja mislim da je prihvatanje sebe i cinjenice da mi jesmo ops-bica jedna od kljucnih stvari. Dok ne prihvatimo sebe u potpunosti, sa svim onim osobinama koje je nas um oznacio kao lose, nikada necemo moci ni da prihvatimo druge ljude, niti da se istinski odupremo porivu da ih menjamo.
Pokusavajuci da se tih osobina jednostavno odreknemo, ne mozemo ih se osloboditi, jedino sto mozemo je da ih potisnemo. One time nisu nestale, samo smo ih sklonili u stranu da ih vise ne gledamo :mrgreen: . I dalje smo to mi, samo sebi samima nevidljivi/tamni.
„Sve se pokazuje izneto na svetlost i sve izneto na svetlost i samo postaje svetlost.“

OPD je balans oba realiteta, OPS smatra da zna sta je „dobro“ i to po svaku cenu zeli da nametne.
Tako bi i zelja/namera/plan/pokusaj da se bude OPD bila u stvari prilicno OPS-zelja/itd. Modus ekskluzivnosti i separacije.
Ali posto smo mi OPS-bica, to je sasvim u redu :mrgreen:

Da, nekako mi se cini da je taj stav veoma ok: prelazim one lekcije koje su u skladu sa trenutnim razvojem moje svesti, „citajuci, uceci, razmisljajuci o svemu“, dozivljavajuci, izvlaceci supstrat iz tog iskustva, prihvatajuci lekcije koje zivot polozi pred mene ... pa ... dokle se stigne. :wink:

Vrh

Naslov:
PostPostano: pon sep 10, 2007 9:28 pm 
Početnik

da, sigurno je tako, nema sumnje, ipak su to Kasiopejci rekli (ovo je sarkazam za slucaj da neko ne kapira)

alo ljudi, pa nisu vam to aksiome. nemojte se hvatati za sve sto vam se servira.

Vrh

Naslov:
PostPostano: pon sep 10, 2007 10:40 pm 
Administrator

Citat:
alo ljudi, pa nisu vam to aksiome. nemojte se hvatati za sve sto vam se servira.

Pa naravno. Razmišljamo o tome već godinama i slažemo "sliku" pomoću svih tih detaljčića...

... a ti? Dođeš i malo provociraš, a?

Dakle, hajde ti reci onda - kako možemo promatrati vrste entiteta ( bića ) s obzirom na cirkuliranje energije međusobno?

Haha, nemoj samo dat neka druga imena ovim istim stvarima... to nije neka "novost"!!!

Dakle, što bi ti rekao o tome? Kakva su energetska međudjelovanja između razno-polariziranih entiteta?

:mrgreen: :wink:

Vrh

Naslov:
PostPostano: pon sep 17, 2007 2:39 pm 
Član foruma

Pantelija je napisao/la:
Pošto kažeš 'precesto ti se dogadja da siris dezinformacije tipa "rekla-kazala"' onda si dužna da mi navedeš te česte slučajeve jer ja ne znam nijednu dezinformaciju. Bar ih nisam svestan.

E dragi Pantelija, opet se zalijećeš!
Tvoji izvori, a pogotovo na temu s koje planete ili galaksije su došli koji vanzemaljci, su samo jedan segment istine (ili zablude).
Kako bi rekao mali Mujice: "Mor’ bit’ bidne a mor’ bit’ i nebidne."

Što se tvojeg nametanja svoje istine tiče da te malo podsjetim da si svojevremeno bio otvorio temu 'Alternativna povijest - puna laži' koju si kasnije preimanovao u 'Alternativna povijest - puna grešaka':

http://www.galaksija.info/forum/viewtop ... a+povijest

Dosta ih je bilo koji su ti tada dobronamjerno htjeli skrenuti pažnju da namećeš svoje predrasude kao znanje i činjenice:

Organski portal je napisao/la:
Pantelija.

Odakle poticu tvoje informacije?
Cinis mi se jako siguran u njih pa pitam.

Galaksija je napisao/la:
Pantelija,

mislim da je dobro što si otvorio ovu temu, međutim, mislim da si ti to učinio više iz razloga što u pomenutoj knjizi ima dosta stvari koje se ne slažu sa tvojim ličnim predubjeđenjima...

Jack je napisao/la:
Pantelija je napisao/la:
Nisam celu knjigu pročitao već sam kritikovao samo one delove koje sam odmah primetio..

Pa ovo je lijep primjer shvaćanja i percepcije onog što ŽELIMO vidjeti. Treba proučiti SVE, pa onda preispitati informacije i onda tek MOŽDA zaključivati neke stvari...

Ovo sam napisala nerado i samo zato jer si to izričito tražio, i bilo bi mi žao ako sam te povrijedila jer mislim da tvoja OPD strana daleko nadmašuje tvoju OPS komponentu.

Vrh

Naslov:
PostPostano: pon sep 17, 2007 4:42 pm 
Član foruma

Ipak nisi dokazala da su moje informacije netačne. Niti da su tvoje tačne.
Što se tiče 'Alternativne povijesti' tu sam skrenuo pažnju pre svega na iformacije o Sivima, gde se oni prikazuju kao dobrice koji pomažu sebi i nama, delimično i kao nezgodni otimači, ali sve u svemu slika je konfuzna i necelovita. Cela knjiga je jedna velika i korisna svaštara koju treba pročitati ali je i puna dezinformacija. Zato sam i promenio naziiv posta jer sam video da je reč 'laž' preteška.
Ako su mi neki diskutanti prigovorili to ne znači da su oni u pravu, pa da me ti sada na osnovu njihovog mišljenja apriori opominješ da ne nastavljam sa širenjem dezinformacija.
I moram te razočarati sa svojim OPD-OPS opredeljenjem. Ta klasifikacija mi je strana i smatram je lukavim podmetanjem mentaliteta roba kada se veliča OPD oredeljenje, prema drugima, a ne prema sebi, OPS. Po mom iskustvu ishod svega je u čoveku i čovek treba da bude potpuno OPS usmeren. Kada postane potpuno svoj i nezavisan od svega, tada nestaje banalna egoička sebičnost kao OPS, i postaje savršena individualnost kao oličenje Duha koji sve omogućava, individualnost koja je potpuno nesebićna. Ona to može postati samo NAKON tog podviga i postizanja potpuno objektivne svesti, NIKAKO PRE toga kao neka veštačka Nju Ejdž ideologija 'budi OPD to je sada kul'. Nikada se ne može postati OPD na svestan način kroz odluku, nego tek kada kristališemo sebe. To tada dolazi spontanoo kao rezultat.

Vrh

Naslov:
PostPostano: pon sep 17, 2007 6:31 pm 
Član foruma

SAmo da se složim u vezi ovih OP amo-tamo bljezgarija.

Jedini razlog zašto bi netko tko je OPS radio na tome da postane OPD jest očekivanje neke koristi. Dakle opet u suštini OPS.

Između tih dviju orijentacija postoji jaz nepremostiv našom svjesnom odlukom ovdje i sada.

Ono što zapanjuje jest lakoća s kojom se ovolika masa ljudi lijepi na nju. Na osnovu čega? Jer se pojavila u kanalizaciji-dvije. Lakovjernije od hard-core kršćana. :(

Vrh

Naslov:
PostPostano: pon sep 17, 2007 6:44 pm 
Član foruma

Pantelija je napisao/la:
Ipak nisi dokazala da su moje informacije netačne. Niti da su tvoje tačne.
Što se tiče 'Alternativne povijesti' tu sam skrenuo pažnju pre svega na iformacije o Sivima, gde se oni prikazuju kao dobrice koji pomažu sebi i nama, delimično i kao nezgodni otimači, ali sve u svemu slika je konfuzna i necelovita. Cela knjiga je jedna velika i korisna svaštara koju treba pročitati ali je i puna dezinformacija. Zato sam i promenio naziiv posta jer sam video da je reč 'laž' preteška.
Ako su mi neki diskutanti prigovorili to ne znači da su oni u pravu, pa da me ti sada na osnovu njihovog mišljenja apriori opominješ da ne nastavljam sa širenjem dezinformacija.
I moram te razočarati sa svojim OPD-OPS opredeljenjem. Ta klasifikacija mi je strana i smatram je lukavim podmetanjem mentaliteta roba kada se veliča OPD oredeljenje, prema drugima, a ne prema sebi, OPS. Po mom iskustvu ishod svega je u čoveku i čovek treba da bude potpuno OPS usmeren. Kada postane potpuno svoj i nezavisan od svega, tada nestaje banalna egoička sebičnost kao OPS, i postaje savršena individualnost kao oličenje Duha koji sve omogućava, individualnost koja je potpuno nesebićna. Ona to može postati samo NAKON tog podviga i postizanja potpuno objektivne svesti, NIKAKO PRE toga kao neka veštačka Nju Ejdž ideologija 'budi OPD to je sada kul'. Nikada se ne može postati OPD na svestan način kroz odluku, nego tek kada kristališemo sebe. To tada dolazi spontanoo kao rezultat.

=D> =D>
Predivno receno.. =D>

Vrh

Naslov:
PostPostano: pon sep 17, 2007 11:31 pm 
Član foruma

Dobro, i nije neki off topic već više mala replika na temu. Neće se srušiti sajt zbog toga :wink:

Suština mog osvrta na OPD-OPS je da se time samo postiže kontraefekat jer se direktno potencira ishod nečega do čega se tek treba doći radom i sasvim lično.
To je stara tehnika zaluđivanja ovaca. To se radi putem religija i sekti: neporedno se predstavlja krajnji ishod i božansko (rek'o Bog i proroci ovo i ono...) i time se samo namerno stvara kontraefekat, privid da je stvar već gotova: eto ga Bog, drž ga!
Tako je i direktno nametanje OPD ideala samo mamac da ovce pomisle da je već tu samo ako se svesno misli da jeste, imitira i zvanično predstavlja.
OPD bi trebalo da bude potpuno objektivna svest.
Do toga se dolazi tek kroz potpuno osvešćenje subjekta.
To je paradoks: potpuni subjekt postaje potpuno objektivan. Kroz kristalizaciju ega (sebe) dolazi se do Sopstva.

Vrh

Naslov:
PostPostano: uto sep 18, 2007 11:34 am 
Administrator

Koncept OPD-a nije "budi kul jer je to sad in", već smjer energije. Isto kao i plus i minus kod elektriciteta. Jedno bez drugog ne postoji, niti nemože.

Svi znamo kako funkcionira OPS, jer svi trenutno boravimo i egzistiramo u njemu. Gaženje jedni preko drugih. Tipična piramida ishrane i generalno - cirkuliranja energije. Oni pri vrhu ( kojih je malo ) drže pod kontrolom one dolje ( kojih je puno ).

Zanimljivo...

OPD bi više bilo kao neko umrežavanje ljudi, njihovo povezivanje, radi bržeg općeg napretka. Pet umreženih "pameti" daju više nego svih 5 pojedinačno. To bi mogli gledati kao neki lijevak, tanak pri dnu, a sve deblji prema gore... kao neka truba. Malo ljudi na početku, povezuje se zajedno, pa sve više i više ostvaruju rast.

Nije fora u tome što to netko gleda kao "ovčarstvo new age-a", već međustobno povezivanje i pomaganje. Ako ti meni daš informaciju, ja neku drugu tebi - znat ćemo obojica više nego svatko pojedinačno, zar ne?

Dakle, OPD i OPS je samo smjer energije. Ne daljina do boga.

:mrgreen: :wink:

Vrh

Naslov:
PostPostano: uto sep 18, 2007 12:47 pm 
Član foruma

......

Zadnja izmjena: Faaip de Oiad; čet nov 06, 2008 11:25 pm; ukupno mijenjano 1 put/a.

Vrh

Naslov:
PostPostano: uto sep 18, 2007 2:52 pm 
Član foruma

Jack987 je napisao/la:
Koncept OPD-a nije "budi kul jer je to sad in", već smjer energije. Dakle, OPD i OPS je samo smjer energije. Ne daljina do boga.

Onda još gore. Ako usmeriš svoju energiju drugima ti je gubiš.
Svu energiju treba usmeriti ka sebi, ali sa ispravnom pažnjom i objektivnim uvidom. Tome služi meditacija (vipasana), rad na sebi po Gurđijevu ili 'put ratnika' po Kastanedi. Tada to nije egocentričnost već nestanak ega i svih iluzija. Kada si objektivno i ispravno svestan sebe i potpuno svoj, onda to 'sebe' nestaje.

Vrh

Naslov:
PostPostano: uto sep 18, 2007 3:12 pm 
Član foruma

Faaip de Oiad

Citat:
Prvo bih napomenuo da riječi tipa "energija", "vibracija", "frekvencija" i sve ostale maglovite riječi mogu biti varljive kada se govori o psihičkim sadržajima.

Zasto ti je to maglovito i varljivo? Mozda i nije toliko koliko mislis cim si to bas lepo povezao sa drugim delom tvog posta:

Citat:
Drugo ti očito govoriš o obrascu ponašanja. Dakle promijenim način ponašanja i doživim skok u percepciji, denzitetima, bogatstvu i čemu sve ne? Ne znam zašto ali baš i ne vjerujem.

Da, radi se o obrascima ponasanja =D>
Ali ne promenis ponasanje pa dozivis skok u "percepciji" nego promenis percepciju i nacin razmisljanja pa onda obrazac ponasanja.
Sto se tice verovanja, i ne treba da verujes, trebalo bi da znas, a pazi kada ti taj OPD princip cak ostavlja mogucnost da ne moras ni da verujes, ni da znas, pa cak ni da imas sposobnosti da saznas, sve je veoma individualno.

Jel moze ovako:

OPD= slobodan protok energije, slobodno davanje (samo kada se trazi) i slobodno primanje, ne ogranicavanje i neusmeravanje.

OPS= tendencija da se energija zatvori, cuva i stice, ne davanje (cak i kada se trazi, osim kada je u licnom interesu) ma moze da se skrati na ogranicavanje i usmeravanje.

Mozda za bolje shvatanje ne bi bilo lose videti i sta kaze "Ra" pa malo povezati (sa kasiopejcima naravno) i sa svojim razmisljanjima (ko vec razmislja o tome)

http://galaksija.info/forum/viewtopic.php?t=1347
http://www.spiritofra.com/Ra-section%201.htm

Vrh

Naslov:
PostPostano: uto sep 18, 2007 5:40 pm 
Član foruma

........

Zadnja izmjena: Faaip de Oiad; čet nov 06, 2008 11:25 pm; ukupno mijenjano 1 put/a.

Vrh

Prikaži postove “stare”:  Redanje  
Započni novu temu Odgovori  [ 491 post(ov)a ]  Stranica Prethodna  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7 ... 25  Sljedeća

Vremenska zona: UTC + 01:00

Trenutno korisnika/ca: / i 2 gostiju.