Citat:
Pojedine izreke treba da su vrhovi: a oni, kojima se govore, veliki tjelom i duhom.
Ovo je kao ono "Tko uši ima, neka čuje".
Citat:
Tko se penje na najviše planine, taj se smije svim žalobnim igrama i ozbiljnim žalostima.
Ovo je meni jako dobar dio. Nemogu objasniti nažalost...
Citat:
Vjerovao bih samo u jednog boga, u onog koji bi znao plesati.
Dobra!

Evo još jedan slican citat iz Zaratustre:
I neka nam bude izgubljen dan gdje se ni jednom nije plesalo!
I lažom zovem svaku istinu uz koju nije bilo bar nešto smijeha!Citat:
Sad sam lagan, sad letim, sad sebe vidim pod sobom, sada u meni pleše bog.
Vidjeti "sebe pod sobom".
Cini mi se da je ideja
nadcovjeka upravo to -
stvaranje uvjek iznad samog sebe, konstantno samog-sebe-propitkivanje "
može li više od ovog?".
Nadčovjek mi se ovdje čini kao nedostižni ideal, nešto čemu tezimo ali nikad ne postajemo to.
"U meni pleše bog" ---> Nietzsche kaže da "bog" i sl. ideje covjeka ogranicuju, jer covjek se ne pokušava uzdici zbog njih. "Bog" kao nesto savrseno i neograniceno je izgovor za covjekovu ogranicenost i glupost. Također, Nietzsche kaze da je bog mrtav, ali da pod time misli na religijsko shvacanje boga jasno je iz toga što kaže "Ubila ga je samilost prema ljudima" i "mi smo ga ubili (ljudi)". Dakle, izjava "bog je mrtav" sigurno nema veze sa cistim ateizmom. Rekao bih, na nijednu se Nietzsche-ovu tvrdnju neda zaljepiti etiketa sa nekim "izmom", pogotovo ne na samog Nietzsche-a. Mudraca se nemoze generalizirati.
Evo još jedan dobar citat:
Sedam pečata, peti dio:
Ako sam sklon moru i svemu što je poput mora, a najskloniji onda kada mi bijesno protuviriječi:
Ako je u meni onaj užitak u traženju koji upravlja svoja jedra prema neotkrivenom, ako je u mojem užitku užitak moreplovca:
Ako sam ikada veselo klicao: "nestade kopna - sad su mi pali zadnji okovi - oko mene vri bezgraničnost, daleko ispred mene blista se prostor i vrijeme. Smjelo! Naprijed! Srce staro!" -
O, kako ne bih strastveno vapio za vječnošću i za svadbenim prstenom prstenova - prstenom vračanja?
Još ne nađoh nikad ženu od koje sam želio imati djecu, osim ove žene koju ljubim: jer tebe ljubim, vječnosti!
Jer tebe ljubim, vječnosti!