Sada je: ned maj 04, 2025 8:09 pm.

Prijava

Korisničko ime:   Šifra:   Automatsko prijavljivanje  

Vremenska zona: UTC + 01:00

Započni novu temu Odgovori  [ 260 post(ov)a ]  Stranica Prethodna  1 ... 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13  Sljedeća
Autor/ica Poruka
 Naslov:
PostPostano: ned jun 17, 2007 1:20 am 
Član foruma

idem i ja jednu

Ako nisi budan ne mora značiti da spavaš #-o

Vrh

Naslov:
PostPostano: pon jun 18, 2007 9:34 pm 
Član foruma

Tko rano rani zapravo je jako zakasnio

Vrh

Naslov:
PostPostano: uto jun 26, 2007 1:22 am 
Član foruma

Tko zna i zna da zna pametan je slijedite ga.
Tko zna i ne zna da zna, spava probudite ga.
Tko ne zna i ne zna da ne zna, glup je izbjegavajte ga.
Tko ne zna i zna da ne zna , mudar je poštujte ga.

(davno sam pročitao ove mudre rječi na jednom plakatu , i to u zubarskoj ordinaciji :shock: , pa se ne sjećam 100 % kako ide .Ali ostali su mi u glavi sve ovo vrijeme :P )

Vrh

Naslov:
PostPostano: pon aug 13, 2007 5:27 pm 
Član foruma

If there is a universal mind, must it be sane?

* * *
Da razbijem gornju morbidnost...

Većina ljudi nalik je vodi u kotliću. Trude se dostići vrelište, ali kada se ono dogodi, ne sjete se da kotlić treba maknuti s vatre... Zato voda prekipi, pa ugasi upravo ono što ju je uopće natjeralo da zakipi.
Ako se vodu postojano održava da kipi, s tim da se vatra ne ugasi, voda se pretvori u paru, a ta iščezne u zraku. Para se međutim može vratiti k tebi. Ona se može pretvoriti u kišu... No, možemo li biti sigurni da je voda koja se vraća u obliku kiše, upravo ona koja potječe iz kotlića? Put vode jednak je životnoj stazi.

* * *

Vi vjerujete da živite u svijetu, dok zapravo svijet živi u vama.

Vrh

Naslov:
PostPostano: pet aug 24, 2007 8:00 pm 
Član foruma

sen-sei je napisao/la:
If there is a universal mind, must it be sane?

:thumbup: dobri stari Charli Fort

\
Nada poslednja umire - dabogda crkla

Vrh

Naslov:
PostPostano: pet nov 09, 2007 9:18 pm 
Član foruma

pas koji laje nije dovoljno kuhan, stara Kineska mudrost

Vrh

Naslov:
PostPostano: sub maj 31, 2008 3:15 pm 
Član foruma

"I honor the place in you where Spirit lives.
I honor the place in you which is
of Love, of Truth, of Light, of Peace;
when you are in that place in you,
and I am in that place in me,
then we are Truly One."
:love3: :love5: :love5: :love3:

Vrh

Naslov:
PostPostano: sub maj 31, 2008 4:33 pm 
Član foruma

Razmisljoh o The All-u... ubiti svaka kreacija je "kanaliziranje" iz 7D-a (The All-a). Jer sve to treba postojati negdje, ništa nije izvan Njega. Onda procitah jedan Einsteinov genijalan quote:

Što god vam padne na pamet, odnekud je palo! :wink: :mrgreen:

:love3:

Vrh

Naslov:
PostPostano: ned jun 01, 2008 9:50 pm 
Član foruma

Ako vam je cilj citirati "mudrosti" cijeli život, nikada nećete postati "mudri". Mudrost se ne uči i memorizira, memorija je ionako potrošna... Mudrost se stječe. Ja bi bio daleko sretniji kad bih pročitao nešto mudro od nekog od vas. Pokušajte "izmudrovati" nešto, vidjet ćete da kada se udubite u to nešto riječi i misli dolaze same od sebe !!

Možda sam u krivu, ali možda i nisam. Ako je ovo drugo istina, možete li si dozvoliti ignoriranje ? Ja mislim da ne. Dakako, to je samo moje mišljenje.

Vrh

Naslov: Mudraci
PostPostano: pon jun 02, 2008 12:47 am 
Član foruma

Apollo je napisao/la:
Ako vam je cilj citirati "mudrosti" cijeli život, nikada nećete postati "mudri". Mudrost se ne uči i memorizira, memorija je ionako potrošna... Mudrost se stječe. Ja bi bio daleko sretniji kad bih pročitao nešto mudro od nekog od vas. Pokušajte "izmudrovati" nešto, vidjet ćete da kada se udubite u to nešto riječi i misli dolaze same od sebe !!

Vidiš, za mene je mudrost sve što se tiće objektivne istine/stvarnosti. Uopce nema veze dali je to nesto "moja ideja" ili ideja nekog mudraca/filosofa s kojim se slažem, ionako nepostoji vlasništvo nad idejama. Mudrost se ne uci i memorizira, s tim se u potpunosti slazem. Filosofija znaci ljubav prema mudrošću, a to je za mene prije umjetnost nego znanost. Covjek nema nikakvu korist od ucenja napamet Nietzscheovih quoteova ako ih nerazumije u potpunosti, onako kako je to Nietzsche mislio. Ako osjeca isto sto i Nietzsche, znat ce to i bez da pamti bez razumjevanja neke quteove. To je ubiti ono što sam pricao gore; "tko ima uši - čuti će."

Apollo je napisao/la:
Možda sam u krivu, ali možda i nisam. Ako je ovo drugo istina, možete li si dozvoliti ignoriranje ? Ja mislim da ne. Dakako, to je samo moje mišljenje.

Nitko nije u krivu ni u pravu u ovakvim stvarima. :wink:

//

Eto u svakom slucaju, našao sam puno zanimljivih istina u Nietzsche-ovom ucenju, a i obozavam poetican, uzvišen ton kojim pise :mrgreen:
Inace, Marko Ristić je stalno citirao Nietzsche-a, zna markec kaj valja :mrgreen:

Evo jedan dobar quote:

" Od svega napisanog volim samo ono što je napisano vlastitom krvlju. Piši krvlju i iskusit češ da je krv duh.
Nije lako razumjeti tuđu krv: mrzim bezposlene čitaoce
"

Pozdrav :occasion5:

Vrh

Naslov: Re: Mudraci
PostPostano: pon jun 02, 2008 1:19 am 
Član foruma

Nietzsche je napisao/la:

" Od svega napisanog volim samo ono što je napisano vlastitom krvlju. Piši krvlju i iskusit češ da je krv duh.
Nije lako razumjeti tuđu krv: mrzim bezposlene čitaoce
"

Pozdrav :occasion5:

sejm hi'ar,dej ar D vorst kajnd :twisted:

\

Vrh

Naslov: Re: Mudraci
PostPostano: pon jun 02, 2008 1:27 am 
Član foruma

Nietzsche//ovaj nash, sa foruma je napisao/la:
Filosofija znaci ljubav prema mudrošću, a to je za mene prije umjetnost nego znanost.

:thumbup: :occasion5:
umeti ljubiti je svakako umetnost
po-zdrav

Vrh

Naslov:
PostPostano: pon jun 02, 2008 10:11 am 
Član foruma

Za mene je dobro učiti i naučiti nešto iz tuđih mudrosti, iskustava i sl., ali time zanemarujući vlastitu mudrost i vlastita iskustva jednostavno mi ne pada na pamet. To je ono na što te pokušavam upozoriti.

Zadnja izmjena: Apollo; pon jun 02, 2008 10:12 am; ukupno mijenjano 1 put/a.

Vrh

Naslov:
PostPostano: pon jun 02, 2008 8:51 pm 
Član foruma

nat je napisao/la:
Nietzsche//ovaj nash, sa foruma je napisao/la:
Filosofija znaci ljubav prema mudrošću, a to je za mene prije umjetnost nego znanost.

:thumbup: :occasion5:
umeti ljubiti je svakako umetnost
po-zdrav

Pozdrav :occasion5: :hello2:

Apollo je napisao/la:
Za mene je dobro učiti i naučiti nešto iz tuđih mudrosti, iskustava i sl., ali time zanemarujući vlastitu mudrost i vlastita iskustva jednostavno mi ne pada na pamet. To je ono na što te pokušavam upozoriti.

Aha..ma kul...
Ali nebi zvao mudrost "tuđom" i "vlastitom" nikako, jer ako se uistinu tiće objektivne istine onda je samo JEDNA.
Onaj koji je moze vidjeti u rijecima nekog mudraca, moze je spoznati sam i bez njega. Sve je to ista Istina/mudrost, bez ikakvih posvojnih pridjeva ispred nje...
Vidiš, upravo se i o tome radi... da su moja "vlastita iskustva" potpuno u skladu sa (u ovom slucaju) Nietzsche-ovim... ne zanemarujem ih, i drago mi je da se slazu s njegovim... jer istinska mudrost je samo jedna...

pozdrav :wink:

Vrh

Naslov: Tako govoraše mudri Zaratustra...
PostPostano: uto jun 03, 2008 10:17 pm 
Član foruma

Prepisoh cjeli govor, meni jedan od boljih :blob: ... enđoj :mrgreen:

O ČITANJU I PISANJU

Od svega napisanog volim samo ono što je napisano vlastitom krvlju. Piši krvlju i iskusit ćeš da je krv duh.
Nije lako razumjeti tuđu krv: mrzim besposlene čitaoce.
Tko pozna čitaoca, taj neće ništa više za nj učiniti. Još jedno stoljeće čitalaca - i sam će duh smrdjeti.
To, da svatko smije naučiti čitati, upropastit će ne samo pisanje, već i mišljenje.
Jednom je duh bio bog, zatim je postao čovjekom, a sad će biti još i ološem.
Tko piše krvlju i u jezgrovitim izrekama, taj neće da ga čitaju, već da ga uče napamet.
U planinama je najbliži put onaj koji do vrhunca k vrhuncu: ali zato su potrebne duge noge. Pojedine izreke treba da su vrhovi: a oni, kojima se govore, veliki tjelom i duhom.
Zrak rijedak i čist, bliska opasnost i duh pun prpošne zluradosti: to se uvjek dobro slaže.
Oko sebe hoću demone, jer sam odvažan. Odvažnost, koja rastjeruje demone, stvara sama sebi demone - odvažnost se želi smijati.
Ne osjećam više s vama: ovaj oblak što ga vidim pod sobom, ta crnina i težina, što im se smijem - upravo to su olujni oblaci za vas.
Vi gledate prema gore, kad težite za uzvišenošću. A ja gledam dolje, jer sam uzvišen.
Tko se od vas može ujedino smijati i biti uzvišen?
Tko se penje na najviše planine, taj se smije svim žalobnim igrama i ozbiljnim žalostima.
Odvažne, bezbrižne, podrugljive, silovite - takve nas želi mudrost: ona je žena i ljubi uvjek samo ratnika.
Vi mi kažete: " Teško je snositi život!" A čemu vam onda prije podne vaš ponos, a navečer vaše podavanje?
Život je teško snositi: ali nemojte biti tako nježni! Svi smo mi zajedno ljupki magarci i mazge za nošenje tereta.
Što bismo mi mogli imati zajedničko s pupoljkom ruže koji dršće jer mu je kap rose pala na list?
Doista je tako: ljubimo život, ali ne zato što smo se navikli na život, već na ljubav.
U ljubavi je uvjek ponešto ludila. Ali uvjek ima i ponešto uma u ludilu.
A i meni se čini, meni što dobro stojim sa životom, da leptiri i mjehuri od sapunice i ono štoje poput njih među ljudima, znaju najbolje što je sreća.
Vidjeti kako lepršaju te lagane, budalaste, kitnjaste pokretljive dušice - to navodi Zaratustru na suze i pjesmu.
Vjerovao bih samo u jednog boga, u onog koji bi znao plesati.
A kad sam ugledao svog đavola, našao sam ga ozbiljnog, razložitog, dubokog, svečanog, bio je to duh težine - zbog njega sve stvari padaju.
Ne ubija se gnjevom već smijehom. Naprijed, dopusti da ubijemo duh težine!
Naučio sam hodati: otada mogu trčati. Naučio sam letjeti: otada neželim da me tek gurnu, kako bih se pomakao s mjesta.
Sad sam lagan, sad letim, sad sebe vidim pod sobom, sada u meni pleše bog.
- Tako je govorio Zaratustra

Friedrich Nietzsche, "Tako je govorio Zaratustra".

Vrh

Naslov: Re: Tako govoraše mudri Zaratustra...
PostPostano: pet jun 06, 2008 12:18 am 
Član foruma

Citat:

Pojedine izreke treba da su vrhovi: a oni, kojima se govore, veliki tjelom i duhom.

Ovo je kao ono "Tko uši ima, neka čuje".

Citat:
Tko se penje na najviše planine, taj se smije svim žalobnim igrama i ozbiljnim žalostima.

Ovo je meni jako dobar dio. Nemogu objasniti nažalost... #-o

Citat:
Vjerovao bih samo u jednog boga, u onog koji bi znao plesati.

Dobra! :blob: :mrgreen:
Evo još jedan slican citat iz Zaratustre:

I neka nam bude izgubljen dan gdje se ni jednom nije plesalo!
I lažom zovem svaku istinu uz koju nije bilo bar nešto smijeha!

Citat:
Sad sam lagan, sad letim, sad sebe vidim pod sobom, sada u meni pleše bog.

Vidjeti "sebe pod sobom". :-s
Cini mi se da je ideja nadcovjeka upravo to - stvaranje uvjek iznad samog sebe, konstantno samog-sebe-propitkivanje "može li više od ovog?". Nadčovjek mi se ovdje čini kao nedostižni ideal, nešto čemu tezimo ali nikad ne postajemo to.
"U meni pleše bog" ---> Nietzsche kaže da "bog" i sl. ideje covjeka ogranicuju, jer covjek se ne pokušava uzdici zbog njih. "Bog" kao nesto savrseno i neograniceno je izgovor za covjekovu ogranicenost i glupost. Također, Nietzsche kaze da je bog mrtav, ali da pod time misli na religijsko shvacanje boga jasno je iz toga što kaže "Ubila ga je samilost prema ljudima" i "mi smo ga ubili (ljudi)". Dakle, izjava "bog je mrtav" sigurno nema veze sa cistim ateizmom. Rekao bih, na nijednu se Nietzsche-ovu tvrdnju neda zaljepiti etiketa sa nekim "izmom", pogotovo ne na samog Nietzsche-a. Mudraca se nemoze generalizirati. :mrgreen:

Evo još jedan dobar citat:

Sedam pečata, peti dio:

Ako sam sklon moru i svemu što je poput mora, a najskloniji onda kada mi bijesno protuviriječi:
Ako je u meni onaj užitak u traženju koji upravlja svoja jedra prema neotkrivenom, ako je u mojem užitku užitak moreplovca:
Ako sam ikada veselo klicao: "nestade kopna - sad su mi pali zadnji okovi - oko mene vri bezgraničnost, daleko ispred mene blista se prostor i vrijeme. Smjelo! Naprijed! Srce staro!" -
O, kako ne bih strastveno vapio za vječnošću i za svadbenim prstenom prstenova - prstenom vračanja?
Još ne nađoh nikad ženu od koje sam želio imati djecu, osim ove žene koju ljubim: jer tebe ljubim, vječnosti!
Jer tebe ljubim, vječnosti!

Vrh

Naslov:
PostPostano: sub jun 07, 2008 4:41 am 
Član foruma

"Ima knjiga koje se javljaju zaista kao božanska grmljavina: iz vedra neba. Tako se i meni jednoga dana objavio Nietzsche, oborivši me nerazmjerno jače od Schopenhauera (1917.)... U tekstovima Nietzschea (koga sam veoma skromno, upravo servilno smatrao svojim genijalnim učiteljem. I kome sam vjerovao sve, upravo sve, doslovno a prima vista, sto posto - sve) nijesam mogao da razumijem »Sve« u nijansama, čitajući često te poetske tekstove kao kroz koprenu."
(Miroslav Krleža, navod prema novinskom članku)

Vrh

Naslov:
PostPostano: ned jun 22, 2008 12:27 am 
Član foruma

Evo par izvadaka iz Zaratustre...

"Služili ste puku i njegovim predrasudama, svi vi čuveni mudraci - a ne istini! I upravo zato ukazivali su vam poštovanje.
...
Bez sreće slugu, lišena bogova i obožavanja, bez straha a strašna, velika i samotna: takva je volja istinoljubivog.
Istinoljubivi su oduvjek živjeli u pustiniji, kao slobodni duhovi, kao gospodari pustinje, a u gradovima stanuju oni koji su dobro uhranjeni, čuveni mudraci - tegleća marva."

"Ljubim onog koji ne znaju drugačije živjeti no u propadanju, jer to su oni koji prelaze.
Ljubim onog čija je duša duboka i ranjiva i koji može propasti i pri malom doživljaju: tako on ide rado preko mosta.
Ljubim onog koji živi da bi spoznavao i koji želi spoznati, da bi jednom živio nadčovjek. I tako on hoće svoje propadanje.
Ljubim onog čija se duša razdaje, koji neće da mu zahvaljuju i koji ne zahvaljuje nikom: jer on uvjek poklanja i ne želi sebe čuvati.
Ljubim onog koji je slobodna duha i slobodna srca: tako je njegova glava samo unutrašnjost njegova srca, a njegova ga srce tjera u propast."

Vrh

Naslov:
PostPostano: ned jun 22, 2008 11:33 pm 
Član foruma

Meni je ova stara kineska simpaticna :

Pametan zivi gdje mu je dobro,a budala gdje se rodio

:D

Vrh

Naslov:
PostPostano: pon jun 23, 2008 11:32 am 
Član foruma

odlična =D>

Vrh

Prikaži postove “stare”:  Redanje  
Započni novu temu Odgovori  [ 260 post(ov)a ]  Stranica Prethodna  1 ... 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13  Sljedeća

Vremenska zona: UTC + 01:00

Trenutno korisnika/ca: / i 0 gostiju.