raymond je napisao/la:
grizli je napisao/la:
sad ti meni obasni sto je to gravirka : pa gravitks ne urezuje rupe ili: pretpostavljam da je to ruca a ne CNC koja kosta brdo love ?!
Kakva je razlike izmedju gravirke i tokarskog? za sto sluzi koja i 5000 je PUNO LOVE
Zar niej bolje posuditi od nekog tko ima i sl jebote 5 soma eura hmmm
za 5 soma valjda dobis CNC gravirku?
a kaj se to nebi moglo jeftinije
na neku busilicu se stavi 0,5 mm nekakva rezna ploca i samo pomices svaka tri mm
ionak je pleksiglas ili polikarbonat mekan i nije ga tesko rezat
Gravirka = CNC koordinatna glodalica. Ja je tako zovem.
Nije rucna. Standardnim HPGL (ploterskim) fajlovima upravljas sa numerickom kontrolom. Cak sam mislio i sam jednu napraviti - osmislio sam cijelu konstrukciju - klizece postoje sa IBM-ovim vodilicama od printera i sendvic kuglicnim lezajevima...
Ovo sam spomenuo jer ionako kanim posao prosiriti sa graviranjem pa je to onako "usput"... za buduce, kad budemo radili slozenije stvari... ono sa cijevima vec nije tako jednostavno napraviti bez gravirke.
Da, moglo bi jeftinije u ovom slucaju. Ova konstrukcija se moze tako napraviti. Najbolje je uzeti cirkular, na njega staviti reznu plocu pa sve to odispod nekakve plohe montirati. Jer moras povuci liniju, a za to moras izradak gurati posto je rezna ploca okrugla - da dobijes trazenu dubinu reza. Cirkular bi se morao moci podesavati na visinu - to sa cirkularima obicno nije problem. Pila viri kroz prorez na plohi x milimetara i reze... a sa istim mozes lijepo i pravilno rezati i stranice za kutiju.
Sve to treba upotpuniti sa zgodnim i solidnim vodilicama koje mozes podesavati i uz njih gurati izradak. Mislim da se takve mogu kupiti i u Pevecu za malo para...
Tokarski stroj sluzi za rotacionu obradu.... s njim se mogu raditi npr. vijci i navoji, rezati, busiti, tokariti bregaste i cilindre za auto, ...
a koji bi mikrokontroler koristio za cnc.. treba to s racunaom povezat
pa radit drivere za stepper motore i sl . pasve to programirat itd...
PROBLEM je GDJE naci PLOCU od SAMO 0,5mm zezanja ?!!!
a cime se tvoja firma bavi: ti se inzinjer elektrotehike ili ?
p.s stupio sa mu kontakt s bob-om na overunity forumu
neznam ZASTO koristi srebrnu coated zicu s teflonskom izolacijom
sta nije bolja LITZ zica za visu frekvenciju posto struja ide povrsinom zice na visoj frekvenciji