su je napisao/la:
Sneni je napisao/la:
...niko nije zainteresovan za ovakvu muziku tako da sve radimo sami... tražimo slobodne termine u neafirmisanim lokalima i kad skontamo to, odradimo žurku, u prosjeku svaka 2-3 mjeseca (i iskreno mislim da ne treba više od toga jer se trudimo da očuvamo kvalitet i underground identitet ove muzike). Imamo malu Psy zajednicu, čuvamo je od mainstreama i dobro se zabavljamo, a zanimljivo je da su partiji dosta dobro posjećeni i od strane ljudi koji ne slušaju ovo.
Ne cini li ti se da si u ovom delu teksta dao sam odgovor na problem koji ne pritiska samo vas, vec citavu trance zajednicu na "nasim" prostorima?
Bunite se protiv nerazumevanja, vlasnici klubova izbegavaju da izdaju lokal "nekim tamo padavicarima u transu" (ovim recima je jedan vlasnik cuvenog novosadskog kluba objasnio svoje odbijanje a potom ga izdao narodnjacima sto su se penjali na stolove i prekrili razbijenom casama citav lokal), bunite se protiv pretresa i neizazvanih batina od strane policije, mladji narastaji takodje gube duh trancea i posmatraju takve zurke kao priliku za drogiranje na "sigurnoj gajbi" uz odlicnu atmosferu i muziku koja nosi...Deca iz dobrih porodica sa kvalitetnim kucnim vaspitanjam povezuju ovu vrstu muzike sa narkomanijom ili psihicki labilnim osobama i izbegavaju kontakt, roditelji to podrzavaju, verujuci da ako deca slusaju narodnjake , heawy ili "lake note" nece doci u kontakt sa narkoticima, bolje da idu u teretanu (tamo droge nema)
Pazi, ja sam rekao da nema zainteresovanih za takvu muziku, nema klubova i sl., zato što si me ti pitala u nešto smislu "postoje li neki klubovi ili menadžeri ili slično koji su za to zainteresovani?" Znači pitanje-odgovor

. A uopšte se nisam žalio na nerazumijevanje. Davno sam prestao da žalim zbog nerazumijevanja "okoline", kako nerazumijevanja muzike tako i svega ostalog, jer da sam nastavio da se žalim prošao bi mi cijeli život u tome

, znači ne treba se žaliti, treba dejstvovati. E sad, konkretno što se muzike tiče, ipak smo mi napravili prilično veliku stvar u gradu u kojem se jedva znalo za Psy/Goa Trance i gdje je ta muzika čak bila i prezrena na neki način (zbog razloga koje sad ne mogu da objašnjavam, ali piše na sajtu, onaj text "inner sunrise history"). Tako da ja, generalno, uopšte nisam nezadovoljan postignutim

. Naravno, još mnogo toga se može uraditi i biće urađeno, ali ništa nije dobro ako je na silu - znači idemo lagano, malim koracima, ali konstantno naprijed.
Citat:
Sta je uzrok tome? Elitizam, eto sta.
Gledas televiziju, pogledaj koliko trancea i psyja ima u reklamama, dzinglovima, uvodnim spicama emisija...cak i vesti. Treba raditi na promeni stava, nije to vasa muzika, to je muzika 21 veka, muzika ovog vremena. Komercijalizacija, strasno

a zasto je to strasno? Ne mora da bude na racun kvaliteta, kvalitet se moze prodati jer ima vrednost, dakle, ima i cenu. Najlakse je kriviti druge sto vas ne razumeju i neopravdano optuzuju (mada nije sve neopravdano) , treba zasukati rukave i upoznati ljude sa sustinom, preduzeti neku fizicku akciju da bi do razumevanja uopste doslo. Disko kultura je takodje imala svoje problebe sa starijim generacijama, reseni su filmom "Brilijantin" zamisli na sta bi film licio da je smiman uz disko-rasvetu? Snimci sa vasih zurki izgledaju kao iz zamka grofa Drakule, kamera nista ne moze da uhvati u mraku ni uz strobove. Treba upaliti svetlo, jedino jutarnji snimci sa open air izgledaju dobro. Mozda izaci na lokalnu televiziju, napraviti emisiju o novim pravcima muzike a nakon toga open air dogadjanje sa veoma jakim obezbedjenjem i prisustvom policije na ulazu. Treba ljudima objasniti da ce tako biti u cilju ZASTITE samih trencera koji su mirna i miroljubiva masa individualaca od agresivnih grupa ili mladica koji nisu u stanju da razumeju da ako devojka plese sama to znaci da joj i ne treba drustvo.
Postoji jedan bitan momenat u čitavoj priči koji se možda dotiče mene subjektivno više nego "scene" koju imamo... Ali prije svega, želio bih da kažem da se itekako planiraju mnoge od stvari koje si gore nabrojala, znači radi se na promociji, afirmaciji itd. ali dobro pazimo na to da to ne liči na neko nametanje, nego da stavimo izbor pred ljude, a da im prije svega prezentujemo muziku i poruku koju ona nosi - mislim da se tako gradi "zdrava" scena. Mnogo je ljepše raditi žurku sa publikom od nekoliko desetina ljudi koji znaju zašto su tu, nego sa nekoliko stotina onih koji su došli radi sirove zabave, droge, muvanja žena itd. Ko skonta, skontaće... elitizam je tu više posljedica nego uzrok...
Evo navešću ti primjer jedne druge Psy organizacije iz BL, tačnije momka koji je moj dobar prijatelj i koji se lavovski bori za scenu. E sad, jako je ambiciozan i u jednom trenutku ga je ponio entuzijazam, došao je on i do televizije i do velikih planova... i na kraju udario glavom u zid. Ja sam sve to posmatrao znajući rezultat unaprijed, jer jednostavno ovdje još uvijek ne postoje uslovi za ostvarenje preambicioznih planova vezanih za muziku koja je po svojoj suštini underground (bar bi trebala biti), ali ga nisam htio zaustavljati jer bi to praktično bilo nemoguće.. a sad zna iz svog iskustva. Znači, nastavljamo naprijed, ali malim koracima.
E sad dolazi momenat kojeg sam pomenuo, a to je stanje na globalnoj Psy sceni. Komercijalizacija: pogledaj slike sa svjetskih festivala - sve to izgleda divno i krasno: hiljade nasmijanih ljudi, šarenilo, dekoracije... Neću uopšte da kritikujem to što se iza svega toga obrće ogromna lova - jednostavno, u ljudskoj prirodi je da prepoznaje komercijalni potencijal u stvarima i da, kad ga prepozna, izvuče i zadnji cent iz toga. To je kapitalizam, a on je svoje kandže odavno zabio u Psy kulturu. Pravi problem leži u strašnoj cijeni koja je za to plaćena, a platila ju je sama muzika... a ovdje se o muzici radi, zar ne??? Činjenica je da se muzika mijenja, oni koji prate trendove nazivaju te promjene "evolucijom" dok oni koji su spoznali pravu vrijednost Psya u toj "evoluciji" vide samo jedno: podilaženje masama. Pa nazovite me puristom ili nečim još gorim, ali ja mislim da su u pravu ovi drugi. Jer činjenica je da globalna Psy scena, u najboljem slučaju, stagnira. Na zapadu već bilježi pad, raste možda samo u "zemljama u razvoju" gdje još uvijek predstavlja nešto novo i egzotično. Nova muzika je sve samo nije inventivna: scenom vlada Full on, koji je isti već godinama i za koji se već ustalio izraz copy-paste, a odnosi se na dancefloor formulu koja prolazi kod mase. U zadnje vrijeme skreće ka fuziji sa Pop, Disco i Funky elementima ("podilaženje masama"). Progressive Psy već ooodavno mnogo više liči na House nego na Psy. S druge strane pravac poznat kao Dark Psy je praktična manifestacija raspada i disperzije čitave izvorne ideje. Hiperprodukcija ova tri pravca, naročito prvog, čini da se čitava scena praktično jede iznutra...
Ovo što sam gore naveo nikako nije isključivo moje mišljenje: to je mišljenje mnogih ljudi koji su u PsyTranceu nekada vidjeli mnogo više od tek puke zabave, a sada su svjesni da se nikako ne mogu naći u onome u šta se sve to pretvorilo. Ni ja ne mogu, a i zašto bih? Neću da se, u cilju "bivanja u trendu" i "držanja koraka s vremenom", prilagođavam nečemu što mi se ne sviđa ni najmanje.
Naravno, ne pada mi na pamet da vršim lamentacije nad gorkom sudbinom. Činjenica je da dobre muzike još uvijek ima u sasvim dovoljnim količinama: ima dobrog melodičnog Psya, Foresta, Suomija, pa čak i Darka i Full Ona, a što je najbitnije "True Goa" nikako nije nestala, čak doživljava svoje novo proljeće zahvaljujući nekomercijalnim labelima i net labelima (a ne vraća se u retro stil, nego sasvim jasno evoluira, malim ali primjetnim koracima). Postoji čitav net-univerzum nepoznatih artista, nevjerovatno dobrih projekata koji svoju vrhunsku muziku često nude for free

. E sad, pogledaj činjenicu da su oni koji i dalje prave dobru muziku uglavnom totalni underground, a oni poznati, koji pune festivale i zarađuju brda love, prave muziku koja je uglavnom komerc smeće. Sad ti zaključi koji je faktor presudan za srozavanje kvaliteta muzike. A ja ću opet da napomenem: Music is all about, zbog muzike je sva ta kultura i sva ideja...
Pričam sve ovo jer posmatrajući sebe nalazim da sam u nezavidnoj situaciji - promovišem Psy kulturu, koja je globalno prilično posustala, u gradu koji jedva da zna šta je to... Ostaje mi samo da se okrenem onom dobrom i izvornom što je ostalo u svemu tome, a to je ono malo dobrog Psy/Goa trancea koji se danas producira. Pa neka mi govore da sam "retro", da "ne idem u korak s vremenom", da "to više niko ne sluša" itd. Ja sam apsolutni pobornik ovog stava: kad neka ideja nekog pokreta počne da stagnira i opada, kad počne da gubi smisao i da se rasplinjava, potrebno je utvrditi kad je ona bila na vrhuncu, i zašto je tad bila na vrhuncu, a zatim nastaviti njegovati upravo te vrijednosti... Sad, hoće li se isplatiti plivanje protiv glavne struje, sve dok Psy ne doživi neke bolje dane; ili je to jurišanje na vjetrenjače?... U svakom slučaju dok god nalazim ono što tražim u ovoj muzici, nastaviću da je volim... a upravo to što volim, to ću da prezentujem publici kao DJ i promoter - još da kažem da u Banjaluci ima oko 5 ljudi koji slušaju Full On (i slovima: pet); broj onih koji slušaju Goa i 'True' Psychedelic je ipak mnooogo veći, xexexexe

. Eto još jedan veliki razlog for staying underground
A u svakom slučaju nastavljamo dalje: malim koracima ali naprijed... revolucija će uspjeti samo ako traje vječno... vječna revolucija, hehe, zar to nije definicija evolucije
Citat:
Meni licno vise pase francuski zvuk, kad sam lepo raspolozena, kroz kucu ori flauta iz "heappy breathing" ili "around the world in a tea daze", kad moram da se istutnjim pustim "violine trance" od inf. mushrooma ili "are we going insane" ; cini li me to clanom pubertetske psy-zajednice?

E ako voliš violine i sl. u Psyu, moraš da čuješ projekat Aavepyora. Recimo da se radi o mješavini finskog twisted zvuka sa izvornim naslijeđem a sa dobrom primjesom Goa-a i Electra. Evo i link, sve je for free:
http://aavepyora.net/musa.html
Npr. ovaj posljednji album Godess Guerilla je vrh vrhova. Eto jest da nisu Francuzi ali kidaju. Nakon ovoga Infected Mushroom više ne postoji
Evo postovaću i ja nekih linkova