Sada je: pon maj 12, 2025 5:07 pm.

Prijava

Korisničko ime:   Šifra:   Automatsko prijavljivanje  

Vremenska zona: UTC + 01:00

Započni novu temu Tema je zaključana [ne možeš postati/uređivati postove/odgovarati].  [ 4520 post(ov)a ]  Stranica Prethodna  1 ... 11, 12, 13, 14, 15, 16, 17 ... 226  Sljedeća
Autor/ica Poruka
 Naslov:
PostPostano: uto apr 24, 2007 2:45 pm 
Član foruma

Kao slag na tortu ovoj vasoj prici ide cinjenica da postoje veoma ozbiljni dokazi da je Kastaneda svo sto je pisao ili zasnovao na tudjim antropoloskim istrazivanjima, ili izmislio. Time ne osporavam njegov literarni talenat, po meni on nije ispod recimo Borhesa ili Markesa, a daleko iznad Pavica, ali eto
spada u fantaziju. Time ne kazem da se ne moze puno toga korisnog, cak i upotrebljivog, izvuci iz onoga sto je pisao. Kazem samo da to, po meni, ne bi trebalo tretirati kao cinjenicnu istinu.

Vrh

Naslov:
PostPostano: uto apr 24, 2007 3:32 pm 
Član foruma

Ha ha ha ha ha....
Vracamo se na pocetak...
Nama nije toliko bitno da intelektualno shvatimo Kastanedino pisanje.Ono je samo putokaz za nase prakticno delovanje gde se onda u sve to uveravamo.Sa sigurnoscu mogu reci u onoj meri u kojoj sam iskusio,da se ovde radi o autenticnom ucenju.
Ono sto nisam iskusio nadam se da ce i toga biti...
Striktno intelektualno sagledavanje Kastanedinog ucenja teren je letaca koji onda ubacuju sumnje i strahove ljudima jer naravno da im ono ne odgovara. Ucenje poziva ljude u slobodu a onda se kod njih javlja strah od gubitka hrane.Sloboda zapravo predstavlja prestanak gozbe letaca i samim tim rast naseg energetskog nivoa.
Zamislite 10 ljutih neprijatelja koji su vas opkolili i spremaju se da vas ubiju.Vi onda elegantno ucinite sebe nevidljivim i oni vam ne mogu nista.Tako i ako im ukinete unutrasnji dijalog i izvrsite odstranjivanje njihovog uticaja za letace postajete nevidljivi.Kada osetite da vam bruji u glavi od velikog broja misli,ucinite napor da vidite koja je sledeca misao.Bicete iznenadjeni jer je nece ni biti.Postali ste svestni i tada nema misli.Svesnost ljudi,svesnost!
Letaci su fenomenalni majstori razuma i intelektualnih zavrzlama,zato i bezimo u unutrasnju tisinu da utihnemo sve njihove gluposti koje dozivljavamo kao stvarne...

Vrh

Naslov:
PostPostano: uto apr 24, 2007 3:36 pm 
Član foruma

Karlos Kastaneda je obuzdana ludost doticnog naguala,a njegove kjige primer kako se preraspodelom energije obicno zapisivanje dogadjaja pretvara u delo moci,gde covek postaje provodnik namere.Da bi neko potvrdio istinitost onoga sto je zapisano,morao bi i sam da poseti polozaje sa kojih je to moguce.

Vrh

Naslov:
PostPostano: uto apr 24, 2007 4:37 pm 
Član foruma

charmer_forever je napisao/la:
Ha ha ha ha ha....
Vracamo se na pocetak...
Nama nije toliko bitno da intelektualno shvatimo Kastanedino pisanje.Ono je samo putokaz za nase prakticno delovanje gde se onda u sve to uveravamo.Sa sigurnoscu mogu reci u onoj meri u kojoj sam iskusio,da se ovde radi o autenticnom ucenju.
Ono sto nisam iskusio nadam se da ce i toga biti...
Striktno intelektualno sagledavanje Kastanedinog ucenja teren je letaca koji onda ubacuju sumnje i strahove ljudima jer naravno da im ono ne odgovara. Ucenje poziva ljude u slobodu a onda se kod njih javlja strah od gubitka hrane.Sloboda zapravo predstavlja prestanak gozbe letaca i samim tim rast naseg energetskog nivoa.
Zamislite 10 ljutih neprijatelja koji su vas opkolili i spremaju se da vas ubiju.Vi onda elegantno ucinite sebe nevidljivim i oni vam ne mogu nista.Tako i ako im ukinete unutrasnji dijalog i izvrsite odstranjivanje njihovog uticaja za letace postajete nevidljivi.Kada osetite da vam bruji u glavi od velikog broja misli,ucinite napor da vidite koja je sledeca misao.Bicete iznenadjeni jer je nece ni biti.Postali ste svestni i tada nema misli.Svesnost ljudi,svesnost!
Letaci su fenomenalni majstori razuma i intelektualnih zavrzlama,zato i bezimo u unutrasnju tisinu da utihnemo sve njihove gluposti koje dozivljavamo kao stvarne...

Gore dole, gore dole, opet ispred skole. Svako iskustvo je individualno i samo u tom kontekstu, bilo istinito ili lazno, ima znacaja. Ono sto mene u ovom slucaju interesuje jeste koji je tvoj nacin verifikacije tog iskustva koje pominjes?

Vrh

Naslov:
PostPostano: uto apr 24, 2007 5:01 pm 
Član foruma

Tensegrity,rekapitulacija-koji su osnova svega.

Vrh

Naslov:
PostPostano: uto apr 24, 2007 5:15 pm 
Član foruma

Lee Marvin je napisao/la:
Tensegrity,rekapitulacija-koji su osnova svega.

Ponovo ponavljam pitanje. Kako funkcionise mehanizam verifikacije svega toga? Subjektivni iskaz nije verifikacija. To zapravo i jeste kljucni problem modernih duhovnih sistema i tacka na kojoj padaju skor osve moderne new age skole. Ne kazem da je tako sa Kastanedinim ucenjem, samo pitam ne bih li se informisao.

Vrh

Naslov:
PostPostano: uto apr 24, 2007 5:30 pm 
Član foruma

Pitanje je u tome sta ti je sudbina.Ne treba ti nikakav mehanizam.Treba ti srce.

Vrh

Naslov:
PostPostano: uto apr 24, 2007 5:37 pm 
Član foruma

Pitanje je u tome sta ti je sudbina.Ne treba ti nikakav mehanizam.Treba ti srce.

Znas kako, hajde da se manemo fraza i jeftine mistifikacije. Da, tacno je da postoje putevi Srca. Ali i ti putevi imaju veoma objektivne pokazatelje da se nesto dogodilo kako treba da se dogod. Ili da se nije dogodilo. Kad se stvari rade pod odredjenim uslovima onda se postignu i odredjeni rezultati. Cak ni put Srca ne podrazumeva proizvoljnost. I opet ta kljucna rec verifikacija!

Vrh

Naslov:
PostPostano: uto apr 24, 2007 5:41 pm 
Član foruma

Prevedi tu rec na nas jezik,uopste je ne razumem.Iskreno.

Vrh

Naslov:
PostPostano: uto apr 24, 2007 6:39 pm 
Član foruma

dark matter je napisao/la:
Castanedino ucenje se moze verificirat samo na osobnoj razini. Osnovne tehnike su tensegrity i rekapitulacija. Rezultat koristenja istih je povecanje energije, unutrasnje tisine i mogucnost za kontrolirano sanjanje.

Postujem, ali to ipak, ovako kako t ikazes, nije verifikacija. To je subjektivni dozivljaj. naravno to ne umanjuje vrednost tog i takvog dozivljaja. Ali istovremeno je nesto sto onemogucuje diskusiju i jedno spoljno vrednovanje price. BTW, meni lici da je Kastaneda lepo reciklirao droge dok je to bilo popularno krajem sezdesetih. Posle Mansonove brljotine batalio je pricu o tome, te kao pravi pop mag prikagodjavao se trendu i na kraju smislio nesto sto lici na tai chi i chi kung. Dakle eto moja osobna razina poimanja =D>

Vrh

Naslov:
PostPostano: uto apr 24, 2007 7:16 pm 
Član foruma

Ne postoji mogucnost da ista potvrdis ako i sam ne probas.Ako si citao Kastanedine knjige,mogao si da primetis da je i on postavljao slicna,i gotovo ista pitanja Don Huanu.Sta to govori?

Vrh

Naslov:
PostPostano: uto apr 24, 2007 7:44 pm 
Član foruma

Citat:
Posle Mansonove brljotine batalio je pricu o tome, te kao pravi pop mag prikagodjavao se trendu i na kraju smislio nesto sto lici na tai chi i chi kung.

Pretpostavljam da je Kastaneda,magicne pokrete prilagodio savremenom covjeku koji cini mi se ima nesvijesnu odbojnost prema tradicionalnom.

Par puta sam prisustvovala izvodjenju mocnih asteckih plesova koji imaju spiritualno znacenje i svaki put dozivjela neobicne senzacije dok je posmatrac pored mene (gringo)to prokomentarisao kao poskakivanje divljaka.
...sta reci,stvar percepcije,duha...

http://www.youtube.com/watch?v=pwX139Mwsg8

Vrh

Naslov:
PostPostano: uto apr 24, 2007 8:04 pm 
Član foruma

To nije subjektivni osjecaj samo moj, nego i svih ostalih ljudi koji su se imalo ozbiljnije bavili tensegrity-jem i rekapitulacijom.

Ali i dalje ostaje subjektivan osecaj, jednog ili malog miliona ljudi. Nebitno u ovom slucaju.

Beskrajne diskusije i njihova "spoljnja" vrednovanja su namijenjena ostalim (letackim) ucenjima. Btw, impresioniran sam dostignucem na tvom putu, kakav i koji god da je, kad su sve ono si "naucio" umjesto tebe morali verificirat - oni drugi. I da, posto o Castenedi neznas ama bas nista, potrazi neki drugi topic.

Naravno, sve ostalo je lose, ili letacko kako ti kazes. Meni se cini da je moderna misao humanistrickih nauka odavno zakljucila da je pitanje legitimiteta kljucno pitanje postmodernog i postindustrijskog drustva. Pitanje legitimiteta je uvek pitanje verifikacije tog legitimiteta. Men ije jak ozao ako to ovde nije primeceno, ali ja se ne svadjam. ja razgovaram, pitam i uvazavam tudje misljenje. To je osnov kultivisane komunikacije i jako mi je drago sto se komunikacija na ovom forumu odvija na taj nacin,
sto ce se i nastaviti na cemu sam zahvalan i moderatorskom timu, ali i posetiocima ovog foruma.

Zadnja izmjena: gwydion; uto apr 24, 2007 8:35 pm; ukupno mijenjano 1 put/a.

Vrh

Naslov:
PostPostano: uto apr 24, 2007 8:19 pm 
Član foruma

Ne postoji mogucnost da ista potvrdis ako i sam ne probas.Ako si citao Kastanedine knjige,mogao si da primetis da je i on postavljao slicna,i gotovo ista pitanja Don Huanu.Sta to govori?

Hvala na interesovanju. Kastanedu sam citao jos od kad ga je BIGY izdavao, te jos od vremena onih prvih sabranih dela. Ali znas, ja vise knjige necu da citam, niti me interesuje da nesto prepricavam. Probelm sa Kastanedinim knjigama je u tome sto Don Huan, tako kako je predstavljen u tim knjigama, nije postojao. Sticajem okolnosti sam sem citanja knjiga upoznat i sa intervjuom koji je Kastanerda dao na radiju, snimak postoji, tokom kojeg je rekao da je celu pricu izmislio i buduci da su se ljudi primili bilo mu je onda bezveze da to javno i kaze. Njegova bivsa zena je to isto tvrdila. Kao i neki drugi ljudi iz Kalifornije koji su bili blizu te price. Neki pravi samani koje sam imao priliku da sretnem su se smejali kad sam ih pitao za Kastanedu. Sa druge strane Majkl Harner, a imao sa mpriliku 1989. da ga pitam o tome, nije bio tako iskljuciv. Nije ni potvrdio ni negirao Kastanedu, vec je pricao nesto o univerzalnosti ispoljavanja paradigme.

E sad, posle svega ovoga dolazimo do zavrnute cake. Covek sa duhovnim iskustvom je u stanju da prepozna, sasvim sepcifinim nacinom, iskustvo druge osobe. Takodje, niko nije jedino bice u Kosmosu. Nije potrebna sam overifikacija, vec i odredjeni poticaj od strane nekog drugog - inkarniranog ili neinkarniranog nebitno. Ne zaboravimo da je i Isus, kao otelovljeni Bog, morao ici kod Jovana na krstenje?

Vrh

Naslov:
PostPostano: uto apr 24, 2007 8:32 pm 
Član foruma

Diamond je napisao/la:
Citat:
Posle Mansonove brljotine batalio je pricu o tome, te kao pravi pop mag prikagodjavao se trendu i na kraju smislio nesto sto lici na tai chi i chi kung.

Pretpostavljam da je Kastaneda,magicne pokrete prilagodio savremenom covjeku koji cini mi se ima nesvijesnu odbojnost prema tradicionalnom.

Par puta sam prisustvovala izvodjenju mocnih asteckih plesova koji imaju spiritualno znacenje i svaki put dozivjela neobicne senzacije dok je posmatrac pored mene (gringo)to prokomentarisao kao poskakivanje divljaka.
...sta reci,stvar percepcije,duha...

http://www.youtube.com/watch?v=pwX139Mwsg8

Postujem kako rekoh. Ali isto tako, kako rekoh, subjektivni utisak nije nesto sto ima bilo kakvo znacenje za bilo drugoga. Covek je na Svetskom parlamentu religija u Cikagu ustao i poceo da prica. Deo prisutnih ovcica su krenuli da ga u momentu tretiraju kao nekakvog novog mesiju. Onda su uleteli bolnicari koji su ga trazili po celom Cikagu jer je bio zbrisao sa psihijatrije. Subjektivni utisci nekih od prisutnih su u tom momentu skroz obesmisljeni. Do sada sam video razne ljude. Video sam one koji su trvrdili da su im poverene "velike tajne" i da su tu doziveli x i y bitna iskustva. onda se shvatilo da iom je par klinaca uvalilo pricu iz video igre i napravilo ih budalama. Zapravo, njihov "subjektivni osecaj" ih je napravio budalama, na sta se nadovezalo zesce fantaziranje. No, otisli smo prilicno off topic od Kastaneda sa kojim kao temom sve ovo navedeno nije povezano tako da se izvinjavam.

Vrh

Naslov:
PostPostano: uto apr 24, 2007 11:36 pm 
Član foruma

gwydion je napisao/la:
Kao slag na tortu ovoj vasoj prici ide cinjenica da postoje veoma ozbiljni dokazi da je Kastaneda svo sto je pisao ili zasnovao na tudjim antropoloskim istrazivanjima, ili izmislio. Time ne osporavam njegov literarni talenat, po meni on nije ispod recimo Borhesa ili Markesa, a daleko iznad Pavica, ali eto
spada u fantaziju. Time ne kazem da se ne moze puno toga korisnog, cak i upotrebljivog, izvuci iz onoga sto je pisao. Kazem samo da to, po meni, ne bi trebalo tretirati kao cinjenicnu istinu.

Gwydion, mislim da si ovde jasno izneo svoje misljenje, sto naravno nije problem, ali podsetio bih te da je namena ovog topika da na njemu ljudi koji izucavaju Kastanedina ucenja razmenjuju svoja iskustva i literaturu kao i da mogu da se informisu svi oni koje to interesuje. U tom smislu ovaj jedan tvoj post je sasvim dovoljan.

Citat:
Meni se cini da je moderna misao humanistrickih nauka odavno zakljucila da je pitanje legitimiteta kljucno pitanje postmodernog i postindustrijskog drustva. Pitanje legitimiteta je uvek pitanje verifikacije tog legitimiteta.

Trazenje neke "objektivne" verifikacije kastanedinog ucenja, kao i vecine materijala na ovom forumu je apsurdno!
Podseticu te da je ovo "metafizicki" forum, nije cak ni "filozofski", te u tom smislu bilo kakve "humanisticke" nauke a najpre "legitimitet" posmatran kroz vizuru postmodernog i postindustrijskog drustva u startu odpadaju a njihov "legitimitet" pada pod veliki znak pitanja.

Molio bih sve da se drze iskljucivo teme topika.

Pozdrav

Vrh

Naslov:
PostPostano: sri apr 25, 2007 12:18 am 
Član foruma

Razmisljam da li ima smisla pisati o dokazima sta sam doziveo i kako jer ovo znanje je ponajmanje intelektualno a najvise prakticno.Intelektualne zavrzlame su zavrzlame letaca.Taman da se i sam Kastaneda pojavi pred ocima coveka koji je pod uticajem uma letaca njegov um letaca ubedice ga da je to neki trik ili neka glupost.Covek koji trazi dokaze dobice ih ali ce njegov um letaca da ih opovrgne i proglasi ih nistavnim.Ipak reci cu ih zbog ljudi koji su krenuli na put slobode.
1.Vidim energiju-Osecam jako strujanje po celom telu koje me prozima i iznutra i spolja.
2.Vidim letace narocito dobro kada legnem pa u mraku sobe skacu na sve strane pa i po meni.
3.Kada bi me letaci jeli osecao sem veliku neprijatnost u predelu glave,srce i pupka.
4.Kada si u stanju gde prestaje zaljenje sve jedno ti je ko ti sta misli ,sta se desava u tvojoj okolini itd.Snazno si usmeren ka jednoj stvari.
5.Kada si u snu svestan sebe prva prepreka na koju naidjes je snazan napad letaca.
6.Kako raste tvoj energetski nivo tvoje akcije su uspesnije na svim poljima.Uspeh u ljubavi,poslu i bilo cemu drugom.
7.Kada te letaci jedu usled tvoje brige,ljutine ili sumnje u srcu ili srcanoj cakri osetis snaznu neprijatnost.
8.Kada radis magijske pokrete osecas vrlo realno jos jedno energetsko telo koje je tvoje i koje ih radi.
9.Kada u drustvu svoje okoline zracis jaku energiju vibracije mnogima to smeta i bez ikakvog razloga izbegavaju sledeci susret s tobom zato sto ih um letaca na sve nacine u tome sprecava dok neki ljudi naprotiv jedva cekaju sledeci susret s tobom.Zasto?
10.Kretanje skupne tacke je suptilno ali izaziva velioke promene u svesti i percepciji.
11.Vidis energetsko telo bilo kog coveka realno isprva kao u crkvenim ikonama a kasnije i u celo njegovom omotacu
12.Neke zesce dokaze necu ni pominjati jer ce ti sprziti um letaca koji te i navodi na ovu suludu akciju trazenja dokaza i nepoverenja.
Ponavljam,nemam sta da branim ali sam imao potrebu da kazem kako intelektualna prica o Kastanedinom ucenju bez ikakvog osecaja energije je cista besmislica i da niko vise ne pada u tu zamku.
Prva i najosnovnija stvar je da osetis strujanje energije oko ruku a onda i oko celog tela.Ako toga nema ,radi magijske pokrete da do toga dodjes a ne da mlatis intelektualne nebuloze...
Bez svih tih uslova ja sam o lepom pricao slepom...

Poruka letacima koji preko nekih ljudi hoce da pokolebaju put slobode.
Mi smo krenuli ka cilju-ka slobodi a vi samo mozete da prihvatite...

Vrh

Naslov:
PostPostano: sri apr 25, 2007 6:24 am 
Član foruma

Razlog zbog koga se duh ispoljio kroz knjige je taj sto savremeni covek mora
,pre svega biti intelektualno 'zakacen'.Tu pocinje 'varanje duha',kako se i zove jedno apstraktno jezgro.Moglo bi se reci da ne postoji nikakvo Kastanedino,niti Don Huanovo ucenje,vec je to samo bio nacin da se nazove
nesto neizrecivo.Sva pomenuta umeca su prirodne sklonosti covekove svesti
razvijene kroz disciplinovanu upotrebu.Sve je to nesto sto smo iz poznatih razloga zaboravili,a sad nam se vraca.Svako ima mogucnost da prepozna svoju energetsku uoblicenost i pronadje druga bica koja ga dopunjuju.

Vrh

Naslov:
PostPostano: sri apr 25, 2007 2:43 pm 
Član foruma

Dakle sve sto sam rekao donekle proizilazi iz moje ciste vjere u vjerodostojnost Kastanedinih knjiga.
Kad sam usao na ovaj forum nisam ni znao da Torres postoji a kamoli da bi se tu exkluzivno mogao objaviti.Imao sam na umu nesto drugo,da podijelim s vama nesto sto prevazilazi ljudsku mastu a ipak je svima na dohvat ruke.
Posto se je Torres pojavio kao maltene advokat koji objavljuje Kastanedinu oporuku ja smatram da ovdje nemam sto traziti.Naprosto iz razloga jer on govori sto puta jasnije i izrazajnije nego sto bih ja ikad mogao.
Zato ja trazim da se moji postovi brisu! iz cistog strahopostovanja.
Ovdje se nema sta dodati ili oduzeti,samo prihvatiti ili odbaciti!

Ako neko misli da imam pretenzije na uredjivanje ovog topica to ne dolazi u obzir jer kako sam dosao tako mogu i otici.Galaxiju sam nekad citao (novine) i odusevio sam se kad sam nasao na internetu nesto slicno tome.
Znaci sve kad bih napisao hiljadu postova nebih mogao reci nista vise nego u prvom postu a i taj prvi post bi bio pre,previse dugacak.

Razmisljao sam o tome da kad bih zaista bio u poziciji da nesto kazem o tihom znanju cime bih to mogao izraziti.Zar rijecima,jednom rijecju,jednim slovom?Ne! Samo jednom jedinom tockom(.) koja bi bila minimum maximimuma (razuma) koji bi samo nagovjestio maximum minimuma (iracionalnog)!

Vrh

Naslov:
PostPostano: sri apr 25, 2007 8:39 pm 
Član foruma

Imam ja jedno pitanje, ako bi to znao da mi opise neko od vas koji je to iskusio i zna.Evo ovo mi je privuklo paznju:

Citat:
8.Kada radis magijske pokrete osecas vrlo realno jos jedno energetsko telo koje je tvoje i koje ih radi.

Pitanje je: kako se to oseca, jel se vidi ili kako? I ako moze i nekakav mozda opis?

Vrh

Prikaži postove “stare”:  Redanje  
Započni novu temu Tema je zaključana [ne možeš postati/uređivati postove/odgovarati].  [ 4520 post(ov)a ]  Stranica Prethodna  1 ... 11, 12, 13, 14, 15, 16, 17 ... 226  Sljedeća

Vremenska zona: UTC + 01:00

Trenutno korisnika/ca: / i 7 gostiju.