Sada je: sub jul 05, 2025 2:13 pm.

Prijava

Korisničko ime:   Šifra:   Automatsko prijavljivanje  

Vremenska zona: UTC + 01:00

Započni novu temu Odgovori  [ 97 post(ov)a ]  Stranica Prethodna  1, 2, 3, 4, 5  Sljedeća
Autor/ica Poruka
 Naslov:
PostPostano: uto mar 20, 2007 9:01 pm 
Član foruma

O Vampirizmu uopce

Vampir je arhetip koji predstavlja parazitsku upotrebu energije ili zivotne snage drugih za vlastito egzistiranje

Muravieff u svojim komentarima o "filmu" nasih zivota govori o takvim entitetima kao o "mrtvima koji za sebe misle da su zivi" .
Radi se o marionetama Hiperdimenzionalnih OPS Gospodara Entropije.
Svojim odnosima sa ljudskim zrtvama ove marionete sluze za prikupljanje i akumuliranje energije koja se prenosi gospodarima i na taj nacin se odrzava matrix.

U modernom jeziku o kradji energije se cesto govori kao o Psihickom vampirizmu tj. osobama koje egzistiraju crpeci energiju, emocije i zivotnu snagu od drugih ljudskih bica.

U mitosu i folkloru najveci neprijatelj vampira je sunce. Mozda metafora za znanje koje poput svjetlosti raskrinkava vampirske odnose i daje nam mogucnost da ih eleiminiramo iz svog zivota.

http://knightofthestorms.blogspot.com/

Vrh

Naslov:
PostPostano: sri mar 21, 2007 4:04 am 
Član foruma

Odlicna tema Viteze, ovaj stari i mocni arhetip zasluzuje posebnu temu, veoma je rasprostranjen, bas zato ga treba rasvetliti sa svih strana. "Galaksija" je na jednoj drugoj temi uporedio gubljenje energije i svesnosti sa kockarnicom, podsetilo me je na film "Kazino" koji moze posluziti kao vezba za otkrivanje ovog vida ponasanja i raspoznavanja njegovih aspekata.

Glavni zenski lik (Sharon Stone) je sjajni vampir koji privlaci zrtve svojom harizmom, samopouzdanjem i velikom fizickom lepotom. Svi uzivaju u njenoj blizini i paznji jer "ona zna sa ljudima", citavih desetak minuta filma je posveceno njenom ulasku u kazino, nacinu na koji nekoga casti osmehom ili paznjom, cuvare parkinga i vratare pozdravlja rukovanjem dok u ruci drzi savijenu novcanicu, oba su podmicivanje da udje u kazino, ona je "leptir Las Vegasa" u njenom srcu je sef i registar- kasa.

Glavni muski lik (Robert de Niro) je bez obzira na sumnjiv posao kojim se bavi i poziciju moci na kojoj se nalazi kao glavni menadzer kazina, zapravo pozitivan lik, bar u njihovom konkretnom odnosu, privucen njenom harizmom i snagom nudi joj vise nego so je ikad mogla sanjati- brak novac i ugled. Ocigledno da su mu dobro poznata" pravila igre" , obezbedjuje se unapred, prvo mora da mu rodi dete i na taj nacin dokaze lojalnost. Vencanje se dogadja nakon rodjenja deteta a on joj predaje kljuceve sefa sa sumom koja je namenjena za podmicivanje vlasti ako dodje u nepriliku sa zakonom, istovremeno joj poklanja nakit ogromne vrednosti dovoljan da nju i dete dozivotno zbrine.

Na taj nacin pokusava da deaktivira arhetip vampira, predajuci joj ulogu sopstvenog spasioca i cini od nje osobu od apsolutnog poverenja.
Mozda bi ovo i uspelo da ona nema sopstvenog, starijeg vampira koji se pojavljuje u liku bivseg momka, jadnog ,vecito u finansijskim problemima, neugledne spoljasnjosti, njegove lazi su naivne, moc manipulacije ljudima daleko ispod njezinih- ipak ona kao hipnotisana slusa njegove reci, dovodi u pitanje do tada skladni brak odnoseci bivsem velike sume novca koje uzima sa zajednickog racuna.
Njezino ponasanje ostaje neobjasnjeno u filmu, ostavljeno je da sami razmislimo o njemu, ona rusi sve za sta se borila, sve sto ima; a ima vise nego sto je ikad sanjala ;bogatstvo, ugled i porodicu, iz jednog razloga- da sluzi svom "gospodaru". Njihova veza vise nema elemente seksualnog, nije joj potrebna ni njegova podrska, vreme kada je kao jos devojcica pobegla od oca zlostavljaca je daleko iza nje.
Psiholoski odnosi i karakteri su filigranski uredjeni; citav film je studija raznih aspekata ljudskog ponasanja svako od njih ima objasnjenu motivaciju, osim ovog odnosa, verujem da je ovakvo iracionalno ponasanje namerno ostavljeno gledaocu za razmisljanje.

Bivsi momak se zapravo pojavljuje u ulozi zenskog vampira, ona se u njihovom odnosu ponasa kao zastitnik i pokusava da ga "nahrani", vecito gladan vraca se po jos, njen suprug pokusava da raskine ovaj patoloski odnos i cini gresku; mafijasi ga prebijaju na njene oci.
Ona je njegov zastitnik, onaj ko ga ugrozava je neprijatelj, zato odbacuje brak bezi sa svojim eksploatatorom, trazi otkup za kcerku koju je odvela, prisiljena da se vrati opija se, drogira, ocajava i pada u depresiju-manipulacija ne uspeva, muz ostaje postojan. Bes i razbijeni namestaj nisu dovoljni, ona zavodi mafijasa koji bi zapravo trebao da bude njegova zastita i fizicka moc i pokusava da ga ucenom natera da ubije prijatelja .

Nesvesna je da je njena harizma nestala jer je zaboravila da se hrani, sluzeci i hraneci drugog, njena manipulacija je gruba i providna ,zato je mafijas odbija i istera.
Vec histericna, svesna nemoci koristi poslednji adut, dva policajca je po sluzbenoj duznosti prate jer je muz "zlostavljac" ne pusta u kucu da uzme osnovne stvari. Ona zapravo krade kljuc od sefa i odnosi mu sve sto je njihova zajednicka imovina, pokusaj da je zaustavi ne uspeva, ona provodi poslednjih nekoliko meseci po narkomanskim cumezima, iskoristavaju je drugi, sa svega par dolara u dzepu umire od namerno podmetnute doze nerazredjenog heroina.

Vrh

Naslov:
PostPostano: sri mar 21, 2007 4:10 am 
Član foruma

Ovi likovi u filmu su prilicno drasticni slucajevi arhetipa vampirizma, zato pokusaj deaktivacije ostaje neuspesan, ovakav kraj glavnog zenskog lika je simbolicki "odsecanje glave vampira" , jednom kad se u potpunosti prekinu odnosi iz kojih je crpila snagu; ispada iz arhetipa vampira i postaje zrtva; sada se nalazi na dnu hranidbenog lanca i svi su jaci od nje.
De Niro ostaje nezarazen vampirizmom, bar u ovom smislu u njihovoj vezi on se ponasa kao uravnotezena i pozitivna licnost, to je varka on je stariji i veci vampir od nje ona je vampirizmom zarazena kao devojcica i duboko se povezala sa ovim arhetipom; za razliku od nje ovaj je takav rodjen, manipulisanje ljudima i podatcima su njegova osobina od rodjenja.
On nema moralnih normi, nema savesti, za njega je sve proracunati rizik postoji ono sto je korisno i logicno i ono sto je rizicno.Zato on iz ove veze izlazi naizgled neostecen.

Zanimljivo je posmatrati film u ovom svetlu, narocito preobrazbe iz "zenskog" slabog koji trazi pomoc u sjajnog harizmaticnog pa u nasilnika koji zahteva i emocionalno ucenjuje kao i zamena uloga vampir-sluga-zrtva kod jedne iste osobe.

Citav sistem je vampirski: mafija koristi kazino i preko njega ostvaruje moc, De Niro i mafijas ( Vini) koji mu je dodeljen kao fizicka pratnja koriste moc mafije i povremeno jedan drugoga, svi zajedno ekspoloatisu "ovce" koje okusavaju srecu u kazinu, na kladionicama i istovremeno vode racuna da budu srecni dok im ne isprazne dzepove. Dileri droge, makroi ispod su njih i placaju "zastitu" mafiji, lokalna i visa vlast su na visoj stepenici i njihovo se tolerisanje ovakve situacije kupuje svim dostupnim sredstvima. Teritorija se" stiti" od lopova koji pokusavaju da kradu gostima i prevaranta koji pokusavaju da "prevare sistem".

Sistem se urusava kada direktor kazina odbije jaceg vampira od sebe, lokalnog mocnika, medjutim biva zamenjen efikasnijim sistemom, lik koji tumaci de Niro opstaje jedini nakon hapsenja mafijei rusenja kazina zahvaljujuci svojoj urodjenoj sposobnosti-proceni rizika i mogucnosti na osnovu velikog broja podataka, poznavanju ljudske psihologije i manipulacije. On je masina za pravljenje novca, za razliku od "pretvorenog" vampira, "cistorodjeni" zna da mora biti lojalan jacem od sebe, zato se uklapa iznova u sistem.

Vrh

Naslov:
PostPostano: sri mar 21, 2007 11:22 am 
Član foruma

Ja sam u stvari htio da se svim mi zapitamo koliko smo ponekad i sami vampiri,

koliko je u nama jak program samo-vaznosti, narcisizma, i koliko smo nesvjesni dinamike odnosa u kojima ucestvujemo

Vrh

Naslov:
PostPostano: sri mar 21, 2007 2:41 pm 
Član foruma

Svakako, arhetipovi su mocni i nesvesno upadamo u tipove ponasanja koje oni uslovljavaju, prihvatajuci ih dobijamo i "moci" koje oni donose. Intenzitet moci koju dobijamo od pojedinog arhetipa zavisi od toga koliko smo povezani sa njim, treba imati punu svest da ta moc ne pripada nama vec arhetipu samom a mi je na neki nacin sprovodimo kroz sebe u materijalni svet, omogucujuci tako arhetipu opstanak i trajanje u vremenu.
Moguce je istovremeno biti pod uticajem veceg broja arhetipa i istovremeno imati moci ili sposobnosti koje im pripadaju. Osoba moze biti pod uticajem vamprizma i imati osobine harizmaticnosti i manipulacije sa ljudima koju on donosi; pod uticajem nagualizma, recimo i imati sposobnosti lecenja rukama, sposobnosti komunikacije (medijum ) sa onostranim, telepatske sposobnosti, tumacenja znakova i proricanja, ostvarivanja Namere i td. , istovremeno sa veoma pozitivnim arhetipom "svete majke" i jos nekoliko arhetipa SVE odjednom., u tom slucaju se apekti naseg ponasanja mesaju, povremeno neki od njih preovlada, zato sam predlozila gledanje filma u ovom svetlu, ahetip je ovde prilicno uzeo maha i moze da posluzi kao dobra vezba za prepoznavanje u sebi samom, kao i dragima koji nas okruzuju.
Odlicno je nastaviti sa ovom temom ; razvrstati "vampire" po muskim i zanskim kategorijama, kao i ostalim i prodiskutovati nacine deaktivacije kod sebe i okoline.
Nema razloga za sram, sramota je biti svestan a nista ne preduzimati i nastaviti nezdrave veze sa onima koje "volimo".Umesto toga treba ozdraviti nase odnose. To je istovremeno i razlog mog interesovanja za ovu temu, vec duze vreme radim na zdravijim odnosima u sopstvenoj porodici.

Vrh

Naslov:
PostPostano: čet mar 22, 2007 4:09 pm 
Početnik

Vitez od Nevera je napisao/la:
Ja sam u stvari htio da se svim mi zapitamo koliko smo ponekad i sami vampiri,

koliko je u nama jak program samo-vaznosti, narcisizma, i koliko smo nesvjesni dinamike odnosa u kojima ucestvujemo

Meni je trebalo skoro desetljeće da se otarasim takvog programa, gdje sam bila i "žrtva" i "vampir". Dan-danas "uhvatim" kod sebe poneki obrazac žrtva-vampir. Takve situacije riješavam sa sobom po principu "red, rad i disciplina". Zaprepašćujuće je koliko takvi obraci prožimaju sve međuljudske odnose.

Vrh

Naslov:
PostPostano: čet mar 22, 2007 10:56 pm 
Član foruma

4 je napisao/la:
Zaprepašćujuće je koliko takvi obraci prožimaju sve međuljudske odnose.

Da, onog momenta kad postanes svjestan ove dinamike stvari se pocinju polako mjenjati.

Ali kao sto si rekla, rad i to mukotrpan

Vrh

Naslov:
PostPostano: ned mar 25, 2007 6:13 pm 
Član foruma

Viteze, mozda smo se malo istrcale dok nisu izneseni svi tipovi vampirizma i varijante vampirskih odnosa i nema se o cemu raspravljati ali tema je zaista "vruca". Ocekujemo skoro nastavak teksta.

Vrh

Naslov:
PostPostano: pon mar 26, 2007 11:37 am 
Član foruma

pa nema nastavka su,

klasifcirati sve tipove vampira je prakticno nemoguce jer postoje tisuce suptilnih varijanti

naime najvaznije je da smo svjesni principa na kojem ova dinamika funkcionira i da smo u svakom momentu svjesni na koji nacin se i sami hranimo tudjom energijom

Vrh

Naslov:
PostPostano: uto mar 27, 2007 7:54 pm 
Početnik

Svrha teme bi bila da se mi sami upitamo i da osvijestimo ne samo koliko smo žrtve vampirizma drugih, nego koliko smo to sami.
To je nešto teži korak. Obično će svi pričati o tome kako si pomoći i kako se osloboditi energetskih vampira. Jasno je da smo svi mi to, barem ponekad. Moramo biti, po logici stvari. Odlično je to razjašnjeno kad je rečeno da se ne radi o dvije osobe, nazovimo ih predatorom i žrtvom, već o hranidbenom lancu u kojem svakom pripada i jedna i druga uloga - po prirodi stvari je tako.
Svaki put kad se emocije uzburkaju, sigurno se nešto dešava.
Međutim, koliko god nas spol činio različitim, neke su stvari ipak iste.
Sjetim se dvije osobe koje se međusobno ne poznaju. Muškarac i žena.
I muška i ženska osoba su pričale o višku emocija, svatko na svoj način, i time se pravdale jer ih je njihov "buran" život dovodio do svakakvih situacija i problema. Taj "višak emocija" su, opet, svatko na svoj način, pokušavale osloboditi. Seksom, profesionalnim izazovima, ekscesnim ponašanjem...
Možete li naslutiti o čemu se radi?
Bilo je gotovo nemoguće u njima vidjeti ono što se, zapravo, događalo, a to je - manjak emocija. Sasvim suprotno od onog što su iskazivali i kazivali.
Klasični vampiri. Dojam se mogao gotovo dokazati osobama koje su vezali uz sebe. :roll:

Imaju i ženstveni i muževni nešto zajedničko. :mrgreen:
Bilo bi vrlo dobro raskrinkati te obrasce, svatko djelićem, lakše ćemo se prepoznati u situacijama kojih nismo niti svjesni, brže i lakše ćemo osvješćivati i kretati u nove. Situacije. 8)

Naravno, priča o drugima ima smisla samo ako na kraju upitamo sebe ono teško pitanje i suočimo se s vlastitom slikom koju nije uvijek lako gledati.

Vrh

Naslov:
PostPostano: uto mar 27, 2007 8:01 pm 
Početnik

Udaljavanje (ako je ikako moguće, fizički) pomaže u još jednom smislu. Ako nismo direktno uključeni u neki komplicirani odnos koji se ne može samo tako prekinuti i ako sami ne prolazimo emocionalnu oluju vezanu uz taj odnos, nakon nekog vremena ćemo moći jasno osjetiti koliko su i predatori i žrtve zapravo lutke na koncu nekog jačeg entiteta.
Ovo bih naglasila samo zbog toga što smo skloni osuđivati druge (iako ni sami nismo puno bolji) :mrgreen: i to je samo još jedna zamka u koju upadamo. Ustvari, time upadamo direktno u hranidbeni lanac o kojem se gore govorilo.

Vrh

Naslov:
PostPostano: uto mar 27, 2007 9:20 pm 
Član foruma

Vitez od Nevera je napisao/la:
pa nema nastavka su,

klasifcirati sve tipove vampira je prakticno nemoguce jer postoje tisuce suptilnih varijanti

naime najvaznije je da smo svjesni principa na kojem ova dinamika funkcionira i da smo u svakom momentu svjesni na koji nacin se i sami hranimo tudjom energijom

Preuzimam skraceni prevod bar jos jednog poglavlja iste knjige, valjda ce se naci dobrovoljac za jos neki deo, bar onaj najvazniji- deaktivacija.
Vitez od Nevera
Citat:
U mitosu i folkloru najveci neprijatelj vampira je sunce. Mozda metafora za znanje koje poput svjetlosti raskrinkava vampirske odnose i daje nam mogucnost da ih eleiminiramo iz svog zivota.

Sunce je srce drveta zivota, svuda oko sebe seje svetlost ,toplinu, energiju, zivot, sunce leci, ne Viiteze, nije u pitanju znanje, samo bezrezervna ljubav moze osvetliti suncem nase iskrene ljubavi onoga koga pokusavamo otrgnuti i izleciti od ovog arhetipa. Da bi to bilo moguce unutrasnje sunce mora sijati u nama, mora se odgovoriti cistom ljubavlju, izbrati mudro pogodan trenutak, napasti istinskom ljubavlju ,odmaknuti se i pogledati sta se dogadja. Nekad ovo uspe a nekad izazove kontra efekat u tom slucaju ili je izabran pogresan trenutak ako smo pocetkom razgovora povredili Ego osobe i nehotice aktivirali vampira ili se osobi zaista ne moze pomoci. Uverila sam se da postoje takvi, osobe koje su se ponasale egoisticno citavog zivota, uzimali od drugih ono sto su mogli sami stvoriti uz malo rada i truda; moljakali za ljubav i paznju ili je otimali, agresivnim ponasanjem ili ucenama, ne mogu se vratiti na drugi vid ponasanja-nikad ga nisu ni imali.

Ne bih se slozila da smo svi predatori i zrtve na smenu, dokle god postoji razmena, paznja uzvracena paznjom, ljubav ljubavlju ako obe osobe imaju stav tvoja radost je moja sreca odnos je zdrav.

Vrh

Naslov:
PostPostano: uto mar 27, 2007 11:06 pm 
Član foruma

Izgleda da to deluje i preko neta. Su je za mene rekla na drugom topiku "...ova me je pojela...".
Ispada da sam ja vampir #-o .
Jedino sto jos nisam uspela identifikovati svoje vampirsko ponasanje.

Vrh

Naslov:
PostPostano: uto mar 27, 2007 11:21 pm 
Administrator

Citat:
Izgleda da to deluje i preko neta.

ITEKAKO djeluje!!! Budimo ovog svjesni! Djeluje na SVIM područjima života!

Upravo sam iskusio prije par trenutaka vampirizam preko neta ( privatne poruke, email... itd ), ali nisam odgovorio na provokacije predatorskim umom, već sam "osvjetlio" stvar... hehe... baš me zanima jel vole svjetlo ( želje za najboljim u životu, bez neke ljutnje, konkretna pomoć ljudima... itd. )

Obično ostanu bez teksta poslije toga. Ne razumiju ljubav=svjetlost=znanje...

Mogu vam reći - dosadašnja iskustva takve "obrane" su pokazala ovakav odgovor - najučinkovitijim! Ne vraća se negativa, već se ona preusmjeri iz negativne u pozitivnu energiju i vrati... hehe!

Juupiiiii - djeluje!

:mrgreen: :wink:

Vrh

Naslov:
PostPostano: sri mar 28, 2007 3:36 am 
Član foruma

Citat:
Izgleda da to deluje i preko neta. Su je za mene rekla na drugom topiku "...ova me je pojela...".
Ispada da sam ja vampir d'oh! .
Jedino sto jos nisam uspela identifikovati svoje vampirsko ponasanje.

Javno se izvinjavam sto sam upotrebila trece lice jednine, ruzno je.
Bilo mi je veoma vazno da oduzim svoj dug, iznesem sto razumljivijim recima, dobre tehnike i jednostavno objasnjenje problema, da stoji ako nekom zatreba u muci a nema nikakvo prethodno znanje. Istovremeno, to je moj raskid sa nagualizmom, koliko je jednostavan izlazak iz nekog arhetipa mozes videti i na ovoj temi, zahteva prilicno volje i napor, uprkos tome bila sam veoma strpljiva, tako se moj brzi raskid prilicno otegao a sansa da ce neko izvuci korisnu informaciju iz posta u formi odgovora na onako postavljena pitanja je znacajno umanjena, verovatno ce ih prevideti. Tako sam reagovala tek nakon sto je treca osoba pocela da ekonomise sa mojim vremenom, izvinjavam se jos jednom ali samo zbog reci "ova".

Ne treba da se izvinjava zbog toga, to nisi mogla znati (ako nisi procitala sve moje postove na toj temi) ;zbog one namerne provokacije na temi "hranjenje suncem" bi zaista trebala a onda jedna drugoj da posaljemo smajlice

:love12:

Vrh

Naslov:
PostPostano: čet mar 29, 2007 2:09 am 
Član foruma

Pre nego se bacim na prevodjene "Unholy hungers" dacu jos jedan licni doprinos temi.
Svi znaju izreku: iza svakog uspesnog muskarca stoji -jaka zena.
Prva asocijacija koja pada na pamet je eksploatacija uspesnog muskarca od strane zene, to uopste ne mora biti tacno.

Ukazujem ovim da spol nema znacaja u odredjivanju tipa vampirizma:

Nema nista strasnije od uspesnog muskarca sa polozajem u drustvu, pater familias-a kad pocne da manipulise drugima i ponasa se kao zenski vampir. On je nesretan, ocajava, pokazuje razlicite oblike autodestruktivnog ponasanja, ne moze da zivi bez (--ispuniti po potrebi--), u nasoj kulturi uobicajeno je opijanje do besvesti, govori o sebi kao o najgorem bedniku, iznosi najodvratnije detalje iz svoga zivota koje ne mozete da slusate jer izazivaju gadjenje prema njemu, istovremeno ga sazaljevate, nalazite se tako u sukobu sopstvenih emocija. Sramite se, jer se gadite tako dobrog coveka, zelite da odete ali ne mozete da ga napustite u takvom stanju, zbog te zelje osecate krivicu, osecate se kao dobra osoba jer imate sazaljenja za njega, laskaju vam njegove reci da ga samo vi razumete, zahvalnost sto zelite da mu pomognete, pocinjete da mrzite osobu koja ga je stavila u takvu situaciju, zamisljate da biste se sigurno lose osecali da tako nesto vama urade, doduse, nemate osecaj da bi vas to bas toliko pogodilo ali ovo je zaista dobra i ocigledno osecajna osoba, sve biste ucinili da je izvucete iz strasne situacije i vidite ponovo zadovoljnu kao ranije.
Nije neobicna situacija da se cak i nepoznati ljudi udruze kao tim podrske da pomognu "jadniku".
Ovako se uspesno moze resiti dosta problema :ako vas obore na godinu u skoli, ako vas preskoci unapredjene i dobije ga sposobniji i vredniji kolega, ako se nadjete ispod "crte" na upisu u zeljeni fakultet, ako zelite neku stvar koju vasi roditelji ne mogu da vam priuste (ili smatraju da treba da se zaposlite i zaradite je) , ako vas napusti "voljena"devojka ili supruga.... mogucnosti su brojne, ovo su drasticniji slucajevi, takve osobe shvataju da to funkcionise, pa pocinju blaze varijante ocajavanja da koriste kao sredstvo za dobijanje usluga koje bi mogli sami odrade ili plate uslugu (Jao, kako cu da okrecim? ili ... se preselim ili...). Nakon izvesnog vremena shvaticete mehanizam i odbicete ga.
Ocekuje vas njegov bes, izdali ste ga, on se toliko ponizio (ne pada to ni njemu lako) jer ste VI to hteli, VI ste ga naterali na takvo ponasanje sad ga je zbog tog sramota, pa ce vam se u skladu sa svojim ponizenjem i osvetiti . Uzivace osvetoljubivo u svakoj sitnoj ili krupnoj neprijatnosti koju vam priredi, slavodobitno ce to prepricavati drugima.
Cinjenicu da je bio jadan u momentu kad ste se aktivirali da mu pomognete i da niti jedno obecanje da ce vam se oduziti nije ispunio, zaboravice. Nakon izvesnog vremena kompletno drustvo ce ga napustiti kad shvate da su ovako iskoristavani. Bice nesretan. Oko njega ce se okupiti nova grupa...

Vratila bih se ponovo na nabrajanje stvari i problema koji se na ovaj nacin mogu resiti, na situaciju u kojoj je predmet njegovih zelja, zenska osoba koja ga je napustila ili ne prihvata njegovo udvaranje. Ona postaje za njega predmet koji mora dobiti; slika o osobi kao o predmetu prenosi se na citavu grupu, ona je bezdusnica, cinjenica da sada citava grupa ljudi krsi slobodnu volju jedne osobe, da bi je dala drugoj, nikome ne upada u oci, njeni razlozi se ignorisu. Tek po raspadu grupe i udaljvanju od ovakvog vampira grupa shvata sta je uradila,( njeni razlozi za udaljavanje su isti kao njihovi) o tome se ne prica, ozlojedjeno ce pricati kako su nezahvalniku ucinili to-i-to ali o ovome nece govoriti, ostace to njihova mracna tajna koja ce na kraju rezultirati njihovim medjusobnim udaljavanjem.

Autodestruktivno ponasanje ovde je sredstvo za postizanje cilja ali nije lazno,osobe duboko utonule u ovaj tip ponasanja, spremne su da idu do kraja, za sve ste VI krivi jer niste razmisljali o posledicama odbijanja:

Na vratima moje gimnazije osvanula je umrlica mladica iz starije generacije, polusapatom se hodnicima pronelo: Obesio se, profesor X Y dao mu trecu jedinicu.
Pod utiskom svega vratila sam se kuci, ukratko sam ocu izmedju standardne price "kako je bilo u skoli" iznela i ovo, pokazao je zanimanje i postavio par potpitanja, njegova reakcija je bila zapanjujuca:
"KAKO TO MISLIS - JADAN???
NEMAS TI POJMA!!!
Jadni su njegovi roditelji sto su za njim ostali! !!!
ZNAM JA TAKVE, od kolevke sve dobijaju cmizdrenjem ili moljakanjem, njegovi roditelji su mislili da mu cine uslugu svojom popustljivoscu, niko nije zasluzio da sahrani rodjeno dete, ali sto se mene tice, jedina zrtva tu je profesor X Y koji je posteno ocenio znanje svakog ucenika i zastitio svoj ugled i ugled profesije! Uostalom zastitio je i one koji su se spremili toliko da posteno zasluze dvojku. Prvi problem u zivotu na koji je naisao... kukavica...bednik... Sto deca mogu da ti..."Reci su se gubile u mrmljanju u bradu, zgrabivsi cigarete sa stola , otvarao je vrata terase, znala sam da ga treba ostaviti na miru.
Deset minuta kasnije, vratio se smiren, tek tada sam se usudila da ga upitam:"Dobro, kako mozes biti tako nemilosrdan? Zar ti nije zao?"
-"Naravno da mi je zao; i njega i njegovih roditelja, ali nista ja tu ne mogu jos vise bi mi bilo zao da si ti takva a da sam ja na njihovom mestu. Nece ni tebi biti u zivotu sve med i mleko ali ne smes biti takav slabic, moras se boriti, sutra ces imati svoju decu- cim primetis da se ponasa tako udri medju rogove!Ne daj, tvoja a ne njegova mora biti zadnja!

Nemilosrdno, da.
Ali BESPREKORNO, zahvaljujuci tome sto su mi u pravom momentu zazvonile reci"kukavica...slabic...takvi su se nekad sahranjivali van osvestanog groblja" sedim za ovom tastaturom i pisem ove redove. Mislila sam da ne mogu da izdrzim. Izdrzala sam, izdrzacu i vise ako treba. Bilo je kasnije i mnogo tezih situacija takvo "resenje" vise mi se nije pojavilo kao opcija, ovaj tip kod mene ne moze da se aktivira ali zivot moze da stvori tesku situaciju i na drugi nacin. Htala sam da pokazem kolika je snaga ovakve ljubavi.

Ovo je bio primer zenstvenog vampira u jednoj od najtezih formi "jadnik" protiv ovoga jedina je obrana udaljiti se ako je moguce, kod sopstvene dece deaktivira se ovako kako je pokazano u primeru dole. Ljubav je ovde oruzje.

Zadnja izmjena: su; čet mar 29, 2007 1:43 pm; ukupno mijenjano 1 put/a.

Vrh

Naslov:
PostPostano: čet mar 29, 2007 3:17 am 
Član foruma

su je napisao/la:
Ne treba da se izvinjava zbog toga, to nisi mogla znati (ako nisi procitala sve moje postove na toj temi) ;zbog one namerne provokacije na temi "hranjenje suncem" bi zaista trebala a onda jedna drugoj da posaljemo smajlice

Zaista mi nije bila namera da te isprovociram, zao mi je sto je tako ispalo. Izvinjavam se.
Evo i tebi cvetic.

Vrh

Naslov:
PostPostano: sri apr 11, 2007 10:06 am 
Član foruma

Citat:
Preuzimam skraceni prevod bar jos jednog poglavlja iste knjige, valjda ce se naci dobrovoljac za jos neki deo, bar onaj najvazniji- deaktivacija.

Bojim se da cu morati povuci ovo obecanje, osecam potrebu da se na jedno vreme povucem sa "tamnijih tema". Pozdrav svima.
:love9:

Vrh

Naslov:
PostPostano: pon apr 16, 2007 2:41 am 
Član foruma

zanimljive ste stvari napisali...

odličnu dinamiku takvog hranjenja emocijama je opisao Eric Bern sa svojom transakciskom analizom koja opisuje "igre" ljudi, neke su zbilja smjesne, neke nevjerojatne, za svaku je igru opisan i cilj te prožimanje igara u različitim aspektima, potražite knjigu "Koju igru igraš", zbilja genijalno prikazuje što sve ljudi rade da bi se zadovoljili.

deaktivacija takvih procesa dovodi do toga da druga osoba iz vas više ne vuće zadovoljstvo i ona će ili pokušat drastičnije ili prekinuti igru s vama,

važno je otkriti nesvjesne motive zbog kojih igramo neku igru.

npr. ako roditelji kostantno opominju i naglašavaju "katastrofalne" pogreške poput ispadanja daljinskog iz ruke, dijete može steknuti dojam " ja sam za sve kriv". kada odraste, dijete će se dovoditi kostantno u situaciju kada će provocirati ljude da se na njega obruše, a dijete će biti za sve krivo...

korisnije je krenuti in medias res i umjesto prokuživanja malih miljon igara i varijacija (iako je to jako korisno), prokužiti i steknuti zdrav odnos u sebi, tada nam igre neće trebati i samim time prekinut će se patološki oblici hranjenja emocijama.

Vrh

Naslov:
PostPostano: pon apr 16, 2007 10:02 pm 
Moderator

Odlicno poredjenje sa Bernom, Vir. :!:
Ja takodje mislim da je bio veoma, veoma blizu. Otkrio je kod svojih pacijenata jedan duboko zatrpani deo, koji funkcionise na potpuno mehanicki nacin, gotovo kao neki program. Ili tacnije, cini da mi sami u tacno odredjenim situacijama funkcionisemo „isprogramirano“.
Odlicno je klasifikovao ove igre ili scenarije i potkrepio ih velikim brojem primera iz klinicke prakse. Napisano uz to veoma pristupacnim jezikom.

Odakle ovi „programi“? Igrice. Koliko god da nam rec odbojno zvuci, koliko god nam smeta da se ljudsko bice posmatra kao masina u koju je moguce instalirati neki program, upravo je to utisak koji ovi obrasci ponasanja ostavljaju.

O tome bi se dalo razgovarati, ali Bern objasnjava igre/scenarije (parafraziracu sopstvenim recima) kao daunlodovane programe iz najranijeg detinjstva, koje smo pokupili iz svoje okoline, pre svega od roditelja.
Razmena se odvija na podsvesnom nivou, a te poruke dete usvaja podjednako temeljno kao one koje su glasno izrecene. Jos i mnogo jace.

Primer za scenario (veoma pojednostavljeno i skraceno): roditelj koji podsvesno zeli da snazno veze dete za sebe, koji se plasi raskidanja energetskih veza iz kojih crpi velike kolicine energije. Citavim svojim stavom, najcesce preko ekstremne brige za dete, on ce prenositi snaznu (podsvesnu) poruku, odnosno naredbu: „Ti si nesposoban. Ne umes da brines sam o sebi. Nikada se nemoj odvojiti od mene.“

Citav proces se odvija na podsvesnoj razini i nevidljiv je i za roditelja i za dete. Ovo je podsvesni motiv koji roditelj veoma, veoma retko osvescava. Na svesnom nivou je uveren da je veoma posvecen.
Naredba funkcionise bukvalno kao program. Ovakav pojedinac ce uvek kada se nadje na domak nekog uspeha, uciniti nesto ili – sto je interesantno – ce mu se dogoditi nesto sto ce spreciti njegov uspeh. To je obrazac koji se ponavlja kroz citav zivot i u potpunoj je suprotnosti sa svesnim teznjama, zeljama, nastojanjima itd.

Istovremeno, da, ovi scenariji funkcionisu kao igre preko kojih se iz okoline crpi energija. Uloga zrtve bi veoma odgovarala ovom tipu. On ponavlja obrazac ponasanja koji mu je u detinjstvu omogucavao da dobije paznju i ljubav.

Samo jedan primer za ove scenarije.

Da, roditeljstvo dozivljavamo kao nesto sveto, u sta se ne dira, sto se ne dovodi u pitanje. Retko razmatramo istinske, skrivene motive, svoje sopstvene programe, crpljenje energije, odnosno energetsku ekonomiju, koja je retko gde toliko izrazena kao u ovim odnosima.
Tamnu stranu nase prirode u verovatno najosetljivijoj oblasti zivota.

Mislim da bi ovu knjigu trebalo da procita svaki roditelj. Napisana je jednostavno, sa ljubavlju, bez ikakvog osudjivanja, sa razumevanjem za nacin na koji smo stvoreni. I mi i nasi roditelji i nasa deca. 8)

Citat:
korisnije je krenuti in medias res i umjesto prokuživanja malih miljon igara i varijacija (iako je to jako korisno), prokužiti i steknuti zdrav odnos u sebi, tada nam igre neće trebati i samim time prekinut će se patološki oblici hranjenja emocijama.

Jednostavno sec.
Koju igru igras? Hvala lepo, ne igram. :wink:

Vrh

Prikaži postove “stare”:  Redanje  
Započni novu temu Odgovori  [ 97 post(ov)a ]  Stranica Prethodna  1, 2, 3, 4, 5  Sljedeća

Vremenska zona: UTC + 01:00

Trenutno korisnika/ca: / i 2 gostiju.