Sada je: ned maj 04, 2025 11:30 am.

Prijava

Korisničko ime:   Šifra:   Automatsko prijavljivanje  

Vremenska zona: UTC + 01:00

Započni novu temu Odgovori  [ 537 post(ov)a ]  Stranica Prethodna  1 ... 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16 ... 27  Sljedeća
Autor/ica Poruka
 Naslov:
PostPostano: pet mar 02, 2007 2:37 pm 
Član foruma

Citat:
Mozes li sprijeciti da mene ili nekog drugog sutra ne pregazi neki ludjak u FICU!?

MOGU.
To što mogu, da li to znači i da moram?

Vrh

Naslov:
PostPostano: pet mar 02, 2007 7:20 pm 
Član foruma

Citat:
S druge strane..
ako ne znamo, onda je opravdano pravit se da ne vidimo.
ako već imamo sposbnost vidjeti, onda valjda imamo i odgovornot djelovati. ako ne bismo imali sposobnost djelovanja, tada vjerojatno ne bi imali ni sposobnost viđenja.
tako nekako ispada, logički..jelda?

Da

Citat:
MOGU.
To što mogu, da li to znači i da moram?

To je ono sto nas sve muci,j....a slobodna volja koju smo ocito izabrali isprobati.
#-o #-o #-o

Vrh

Naslov:
PostPostano: pet mar 02, 2007 11:32 pm 
Administrator

Da, da...

Teško je biti "minikreator", zar ne? #-o

Polako prelazimo na "advanced" lekcije... hehe... neka, neka...

:mrgreen: :wink:

Vrh

Naslov:
PostPostano: ned mar 04, 2007 10:39 pm 
Član foruma

ako zaista VIDIŠ onda ne možeš ne vidjeti da i to što nazivaš "zlim" ima jednako važan smisao postojanja kao ono što nazivaš "dobrim". "dobro" i "loše" nisu apsolutni pojmovi, već "tvoje" (općenito, ne mislim pritom nužno na tebe osobno) vlastite tvorevine i način na koji gledaš na život, svijet, druge ljude... – sve je samo jedan od načina na koje možeš shvaćati i prihvaćati "stvari". nemoj zaboraviti da su tvoje misli "odgovorne" za tvoj način percipiranja stvarnosti.

Arwen,
boriti se PROTIV "zla" je besmisleno i nikad neće uroditi nikakvim plodom, samo eventualnim odgađanjem, a tada će "udariti još silnije".
reiki je LJUBAV, SVJETLOST I SKLAD. ako već smatraš da osjećaš poziv da se boriš, onda se bori PRIHVAĆANJEM tako što ćeš prihvatiti i prigrliti, a zatim (ot)pustiti. to je jedini efikasan način da se "izboriš" ZA ono što nazivaš dobrim. to je "put reikija", a njime ili ideš ili ne ideš. ne vidim nikakav problem u tvom izboru da budeš svjesna da u svijetu postoje ljudi koje nazivaš "zlima", ali princip je: ono čemu pridaješ PAŽNJU i na što trošiš svoje vrijeme, teži tome da se uveća - pa ti izaberi: hoće li to biti "zlo" ili "dobro" - bilo u mislima, riječima, osjećajima, djelima...

Ti sama kažeš
Citat:
Reiki je savršen i dovoljan samo po sebi da bi se psotiglo potpuno iscjeljenje duše i tijela, uz uvjet da ga se primjenjuje dosljedno i da se do kraja usvoje svi njegovi principi i do kraja se po njima živi.

Međutim, ovo:
Citat:
većina nas, reikista, nije u mogućnosti dosljedno se posvetiti reikiju, [...] tada dolazimo do potrebe da svoja znanja i praksu kombiniramo s drugim tehnikama da bi do kraja riješili sve svoje probleme.

neću uopće komentirati.

Ne znam koje reiki tehnike koristiš, niti kojoj "školi" reikija pripadaš, ali reiki je JEDNOSTAVAN prije svega. A sve ono što je danas u njemu komplicirano, unijeli su u tehniku ljudi koji možda jednostavno ne razumiju da nešto može biti jednostavno i onda u njega počnu unositi svakojake druge "tehnike" koje nemaju veze s izvornim Usuievim reikijem.

Nadalje:
Citat:
svi smo povezani. znaš naravno ono leptiru koji mahne krilima itd..

i upravo stoga je bitno da shvatiš prirodu toga što pišeš ovdje. ako si izabrala biti ratnik svjetlosti onda to ne znači da se ti boriš za neku tamo svjetlost, protiv neke tamo tame. biti ratnik svjetlosti znači svijetliti i zračiti svjetlošću. da li svjetiljka ponekad razmišlja o borbi protiv mraka u sobi a ponekad o osvjetljavanju sobe, irelevantno je (jer je uravnoteženo); da li je njena jedina misao kako da pobijedi, da se izbori protiv mraka, pokazatelj je straha i nesklada; svjetiljka samom svojom pririrodom i suštinom osvjetljavanja – širi svjetlost u sobi, i to je dovoljno. reiki je ta svjetiljka u tebi. pusti leptira u sebi da maše krilima ljubavi, svjetlosti i sklada i budući smo svi povezani – to će osjetiti i oni tebi bliski i oni koji su s tobom samo u površnom kontaktu. namjeravaš li nositi "mač" reikija ili mač straha (od toga šta bi neki tamo "zli" ljudi mogli učiniti nekim "dobrim" ljudima)?

Citat:
e..tamo do kud dopire rezonancija, tamo je netko tko je meni važniji od mene same

da li ovo znači da se tvoji napisi o zlu odnose na tvoje viđenje opasnosti za nekoga tebi bliskog? (naravno, ne moraš mi odgovoriti), jer to vrlo često mijenja percepciju osobe. a s druge strane, generaliziranje je opasna stvar i samo te udaljava dalje od tvoje sposobnosti da riješiš konkretan problem, u najboljem slučaju samo to. u malo "težem slučaju" generaliziranje znači nametanje samo svog vlastitog uvjerenja i viđenja "prirode stvari" nekom drugom, a to nije ništa drugo nego tvoje viđenje. neki imaju slično (i tada sve prolazi bez sukoba), a na suprotna mišljenja ljudi su se skloni bacati drvljem i kamenjem. istina bilo kojeg pojedinca je samo to: istina tog pojedinca i njegovo gledište. ono nema nikakvu stvarnost tamo vani u svijetu, samo u glavi (i u konačnici životu) tog pojedinca kroz način na koji on gleda na taj svijet utječući tako i na živote najbližih i onih s kojima dođe u kontakt.

još nešto – mi nemamo ODGOVORNOST djelovati, već DJELUJEMO na vlastitu odgovornost, što znači da "žanjemo što smo posijali". mi imamo ili nemamo MOGUĆNOST djelovati (slobodna volja), a ako IZABEREMO djelovati/ili nedjelovati tada to činimo! ODGOVORNO: spremni prihvatiti posljedice izbora, bez grča u bilo kojem smjeru polarnosti.

shinkin haramitsu daikomyo

Vrh

Naslov:
PostPostano: pon mar 05, 2007 10:12 am 
Član foruma

san sei..to što govorišsve stoji, ali u jednom drugom okviru, ne o ovom o kojem ja pišem.
ovo je nešto drugo.
imam dojam da se još nisi srela s time, i drago mi je za tebe što nisi.

Borba protiv ovakovog zla može, ako se ne izvede do kraja, prouzročiti preseljenje problema. Uostalom, i svaka intervencija može izazvati preseljenje problema umjesto rješavanja. Kad se problem preseli s fizičke na astralnu ili još višu razinu, onda je još mnogo opasniji. upravo zbog toga su ta znanja tajna, da se u njih ljudi ne bi upuštali površno i izazivali još veće probleme sa svojim "najboljim namjerama". postoje znanja i tehnike koje nisu dostupne javno, i koje mogu raspršiti i transformirati.
Ignoriranje nas neće dovesti do "pobjede". Također ni površnost nas neće nikamo dovesti. Možemo gurati glavu u pijesak koliko nam drago, nitko nam to ne brani. ali..ne zaboraviti da pri tome guza nije u pijesku, nego vani...

Vrh

Naslov:
PostPostano: pon mar 05, 2007 10:16 am 
Član foruma

BTW..podsjećam te da etika i načela reikija nalažu da ne izgovaraš mantru na ovakav način.

Vrh

Naslov:
PostPostano: uto mar 06, 2007 7:25 pm 
Član foruma

sen-sei je napisao/la:
ne vidim nikakav problem u tvom izboru da budeš svjesna da u svijetu postoje ljudi koje nazivaš "zlima", ali princip je: ono čemu pridaješ PAŽNJU i na što trošiš svoje vrijeme, teži tome da se uveća

Ne bih se slozio sa ovim. Mislim da ovakav pristup tipa "hajde da se pravimo da ne vidimo, mozda ce otici", u stvari predstavlja samo jos jedno uvijanje u daljnju iluziju i korak dalje od percipiranja "objektivnije" realnosti. Ako mi ignorisemo i ne razmisljamo o postojanju bilo kakvog "zla", to nece doprineti da ono vremenom nestane, nego suprotno, moci ce "neprimeceno" da se siri, a nasa percepcija realnosti ce jos manje odgovarati nekoj "objektivnijoj" stvarnosti, dok cemo mi biti manje svesni sveta oko sebe i nacina na koji on funkcionise, pa samim tim i biti vise podlozni manipulacijama "zlih". A dok ne znamo kako postojeci svet funkcionise i sta je u vezi sa cim, mi ne mozemo na pravi nacin doprineti da on postane bolji. U tom smislu, mislim da je i ono "ljubav prema svemu" takodje uvijanje u daljnju iluziju i nepotrebno energetsko trosenje. Razumevanje i neosudjivanje svega - da, ali ljubav u emotivno-energetskom smislu prema svemu - ne.

Na primer, kao kada bi morali svakodnevno da se susrecemo sa nekim za koga znamo da je uradio nesto sto je po nasim merilima neprihvatljivo, recimo na poslu, po meni, najbolji nacin je da razumemo i shvatimo zasto je neko takav i kako stvari funkcionisu, ali ne da mu pruzamo neku "ljubav", nego da budemo na oprezu, dok bi ignorisanjem tog saznanja u vezi te osobe mozda u buducnosti sebi naneli stetu.
Mislim da taj princip vazi i na opstijem nivou. Ono sto ignorises i cega nisi svestan moze ti naneti veliku stetu.

Citat:
– sve je samo jedan od načina na koje možeš shvaćati i prihvaćati "stvari". nemoj zaboraviti da su tvoje misli "odgovorne" za tvoj način percipiranja stvarnosti.

Upravo tako, nase misli su "odgovorne" za nasu PERCEPCIJU realnosti, dok "objektivna" stvarnost moze biti nesto sasvim drugo, a na nama je da li cemo neke delove "stvarnosti" ignorisati ili cemo ih ukljucivati u 'siru sliku', i na taj nacin bivati sve vise "svesniji" objektivne stvarnosti i naseg mesta u njoj.

Pozdrav

Vrh

Naslov:
PostPostano: uto mar 06, 2007 7:50 pm 
Član foruma

Vidim pominju se "narcisi". Evo ja imam neki narcisoidni poremecaj (ili tako nesto) tako bar rece psihijatar pre 6-7 godina . . . . cisto da znate s kim imate posla :wink:

Vrh

Naslov:
PostPostano: uto mar 06, 2007 8:36 pm 
Član foruma

Mislim da svo troje govorite o istoj stvari,ali ne nalazim rijec koja bi to objedinila

Aragorn
Citat:
Ako mi ignorisemo i ne razmisljamo o postojanju bilo kakvog "zla", to nece doprineti da ono vremenom nestane, nego suprotno, moci ce "neprimeceno" da se siri, a nasa percepcija realnosti ce jos manje odgovarati nekoj "objektivnijoj" stvarnosti, dok cemo mi biti manje svesni sveta oko sebe i nacina na koji on funkcionise, pa samim tim i biti vise podlozni manipulacijama "zlih". A dok ne znamo kako postojeci svet funkcionise i sta je u vezi sa cim, mi ne mozemo na pravi nacin doprineti da on postane bolji. U tom smislu, mislim da je i ono "ljubav prema svemu" takodje uvijanje u daljnju iluziju i nepotrebno energetsko trosenje. Razumevanje i neosudjivanje svega - da, ali ljubav u emotivno-energetskom smislu prema svemu - ne.

Arven
Citat:
Borba protiv ovakovog zla može, ako se ne izvede do kraja, prouzročiti preseljenje problema.

sen-sei

Citat:
ako već smatraš da osjećaš poziv da se boriš, onda se bori PRIHVAĆANJEM tako što ćeš prihvatiti i prigrliti, a zatim (ot)pustiti.

Mozda bi ta rijec bila RASVJETLJAVANJE (znanje,uvid,spoznaja) samog problema,zla i tek onda pronalazenje pravog ljeka protiv njega.Ona (gle to je moje misljenje :oops: )kaze da ako i jesmo ratnici svjetlosti nema koristi od toga ako izbjegavamo uperiti svjetlost u mrak.Tek kad vidimo zlo(svidja mi se ovo prigrliti) tu dolazi nasa slobodna volja sto cemo uciniti.opet mislim da nemozemo pogrjesiti,ali bilo bi dobro smoci cim vise hrabrosti i drzati tu svjetiljku uperenu u (hahaha) zlo,mrak,:mrgreen:

Vrh

Naslov:
PostPostano: sri mar 07, 2007 12:28 am 
Administrator

Gdje ima svjetla - nema mraka.

I obratno.

Vrh

Naslov:
PostPostano: sri mar 07, 2007 1:17 am 
Moderator

„Ja sam deo one sile, sto uvek lose zeli i uvek dobro stvara.“, kaze Mefisto.
I verujem da cemo se svi sloziti da zlo, kao jedan od osnovnih polariteta, ima svoju ulogu u poretku Univerzuma. Ima vaznu ulogu i u nasoj evoluciji, stvarajuci onaj neophodan pritisak, koji omogucava kristalizaciju individualne duse.

Na nivou Apsoluta osnovni polariteti se ponistavaju, na nivou Apsoluta nema razlike izmedju dobra i zla, sve je jedno.
I napredujuci, razvijajuci se, mi zaista i u sebi i oko sebe balansiramo i uskladjujemo mnoge krajnosti, integrisemo mnoge delove koji strce, brisemo razliku izmedju mnogih suprotnosti u sebi.
Ali smo i dalje na ovom zemaljskom, materijalnom nivou i emanaciju zla vidimo svuda oko sebe, od sitnih svakodnevnih drama do svetskih dogadjaja. Ono je prosto tu i cini mi se da na ovom nasem nivou stav da je sve dobro jednostavno znaci odbijanje da se vide izvesni delovi „objektivne stvarnosti“ i nas samih samim tim hehe. Ako cemo posteno, na nivou Apsoluta ne postoji ni Dobro, to su sudovi naseg uma. Tako, ne mozemo reci da je sve dobro, zar ne.

Sta je to zlo? Da li je to ispoljavanje nasih sopstvenih disbalansa, da li je to izazov, pritisak koji treba da nam omoguci razvoj i diplomiranje u ovoj skolici? Da li predstavlja delove kolektivne svesti koje nekako moramo nauciti da integrisemo i ucinimo funkcionalnim, umutimo u ovu kasu u kojoj se svi zajedno nalazimo? Sta god da je, cini mi se da - sto rece denis - jednostavno treba uperiti svetlost u mrak, videti ga, shvatiti ga. Jer inace postaje deo velike ledene sante, naseg podsvesnog, koja nas lako moze potopiti.

A kako pristupiti zlu, e to je pitanje vredno stotinu inkarnacija. Ono protiv cega se borimo, zaista time ojacavamo, ukoliko stvaramo negativne slike, koje kontaminiraju nasu stvarnost. Ne znam konacan odgovor na ovo pitanje. Iz licnog iskustva: rezultate sam apsolutno postigla kada sam delovala za. Istovremeno, rezultate sam postigla i kada sam pristala da se jasno odredim (zivot me je jednostavno doveo do mesta, gde je to opredeljivanje bilo neizbezno) i kada sam prosto pristala da delujem, da bih neutralisala ono sto je bilo destruktivno. I znam da su ti primeri bila velika lekcija za mene i znam da je bilo dobro (tada u to nisam bila sigurna), jer sam videla efekte tog delovanja i u stvarnosti i na sebi. Apsolutno. Pozitivne, konstruktivne efekte, koji su omogucili napredak. Medjutim, ima i suprotnih primera, kada je borba protiv necega prouzrokovala prilican disbalans, pa cak i bolest. I jos jedno „ali“: za sebe mogu reci da mi je faza „sve je dobro“, kroz koju sam prosla, donela iluzuju, gubitak energije i zastoj.
Nema jednostavnog i jednostranog odgovora, to je sigurno. Mozda te lekcije nekako prelazimo u nivoima, vracamo se na njih na jednom visem nivou, ako smo ih presli, kao u nekoj spirali, mozda upravo ta klackalica izmedju nekih krajnosti, koje na ovom nivou ne mozemo u potpunosti shvatiti, predstavlja put da pomirimo polaritete u samima sebe i uspostavimo balans.

I da, valjda svako uci svoje lekcije.
Ima jedna lepa anegdota, kada su ucenici pitali svog duhovnog ucitelja zasto radi neke stvari koje njima brani. A on je stavio ruku u vatru, dugo je tamo drzao, izvukao je bez ijedne opekotine i rekao: „kada budete mogli da radite ono sto ja mogu, tada cete moci da radite ono sto ja mogu.“ 8) I to je to. Mozda je na putu duhovnog razvoja jednostavno od kljucne vaznosti jasno prepoznati nivo na kome se nalazimo, ne izbegavati sopstvene lekcije i ne traziti od drugih da odradjuju nase lekcije ili izbegavaju svoje.
Resavanje osnovnih polariteta jeste velika lekcija ogromne vecine nas. A resavanje mozemo zapoceti tek kada ih osvetlimo. Kao lampa ili reflektor, mozda je to samo pitanje licnog stila. :wink:

Citat:
Gdje ima svjetla - nema mraka.

I obratno.

Bravo, Jack. :!: Sto ja to nisam tako lepo i koncizno rekla :? hm. Al’ kada sam vec napisala ovoliki post, moram i da ga postam. 8)

Vrh

Naslov:
PostPostano: pet mar 09, 2007 10:45 pm 
Član foruma

Citat:
Ono protiv cega se borimo, zaista time ojacavamo, ukoliko stvaramo negativne slike, koje kontaminiraju nasu stvarnost

Citat:
A on je stavio ruku u vatru, dugo je tamo drzao, izvukao je bez ijedne opekotine i rekao: „kada budete mogli da radite ono sto ja mogu, tada cete moci da radite ono sto ja mogu.“ I to je to. Mozda je na putu duhovnog razvoja jednostavno od kljucne vaznosti jasno prepoznati nivo na kome se nalazimo

Hvala ti na ovome.
Prvo ćemo izmjeriti vrijeme koje izdržimo s rukom u vatri, pa dalje..vidjet ćemo..kud koji

Srdačni, od srca, pozdrav :)

Vrh

Naslov:
PostPostano: sub mar 10, 2007 8:33 pm 
Početnik

Nova sam na forumu - dosad nisam imala vremena (verovatno u glavi) za ovakva istrazivanja... fascinira me to sto jos ima na svetu ljudi koji misle slicno meni, a da ja toga apsolutno nisam bila svesna! A ja do sada izmisljala toplu vodu!... O borbi protiv zla znam cini mi se dosta, o isijavanju i sirenju svetlosti takodje, ali sem vrlo pazljivo sa sebi najblizima dosada o tome raspravljala, kazem vrlo, vrlo pazljivo plaseci se da me neko ne proglasi poludelom od svih ovih problema... licno mi je olaksanje vedeti napisano mnogo toga o cemu sam samo sama sa sobom mogla raspravljati, a to je prilicno skucen auditorium za raspravu.
Obzirom na moju neupucenost, evo pitanja: sta je reiki i gde mogu vise procitati o tome?
Puno pozdrava svima :P

Vrh

Naslov:
PostPostano: sub mar 10, 2007 9:58 pm 
Član foruma

Pozdrav Jane i dobrodosla na forum

reiki je forma iscjeljivanja koja utilizira svugjde prisutnu kosmicku iliti univerzalnu energiju, koju kinezi zovu chi, indijci prana i sl.

siguran sam da ce ti arwen to puno bolje objasniti buduci da je to njena ekspertiza

http://knightofthestorms.blogspot.com/

Vrh

Naslov:
PostPostano: sub mar 10, 2007 10:30 pm 
Član foruma

U prvom postu Arwen tocno opisuje sto je Reiki.(bilo bi super da procitas sve postove)
Brzo i jednostavno,to je tehnika kojom SVAKI covjek moze dohvatiti energiju koja nas okruzuje i prakticno je upotrijebiti.Da,za to netrebas biti nikakav vjernik(ako te slucajno to muci). :mrgreen:
Meni je osobno reiki cvrsta veza sa Bogom i pravom istinom(znanjem) :shock:
8)

Vrh

Naslov:
PostPostano: ned mar 11, 2007 11:48 am 
Početnik

Hvala na dobrodoslici! Denise, ne brine me pitanje vere, procitala sam u poslednjih par sati skoro sve sto ste pisali i jos ponesto od onoga sto ima na netu... dosada sam se osecala kao ostrvce u tami sa malom svetiljkom koja daleko ne doseze, ali tek sad imam problem: kako vi ljudi razlikujete zito od kukolja u celoj ovoj prici? Ima nekoliko vas za koje intenzivno osecam da znate o cemu govorite, ali ostatak onoga sto sam na netu videla me prosto uzasava... od neceg mocnog i dobrog su napravili tako nakaradnu sliku javascript:emoticon(':mrgreen:')
Mr. Green da sam prosto pozelenela od muke. Da se razumemo, ne sumnjam ja u svoje sposobnosti niti me ista vise moze pokolebati u mom razumevanju i pravcu razvoja sopstvene licnosti ( u kuci imam petoro dece od koje troje sopstvenih, i morala sam ih vise puta spasavati od onoga sto je neko od vas nazvao "istinskim zlom" imam siru i uzu porodicu, koju uglavnom svojim delovanjem uspevam odrzavati u relativno dobrom stanju, mada oni toga uglavnom nisu svesni, imamo porodicni posao koji je dosta opterecen - e tu polako gubim delotvornost jer ne znam tacno uzroke grbavosti puta kojim idemo... ponekad ne uspevam bas uhvatiti krivinu kako treba i trenutno ne dobijam bas razumljive instrukcije od onoga sto ja nazivam kolektivnim nesvesnim...) "problem" mi je sto u svojoj okolini nemam nikoga ko iole zna o cemu ja govorim, a decu mogu uciti samo onome sto sama vec znam i sto sam vise puta isprobala, a to mi se ponekad ne cini bas velikim...tako da prakticno nemam bas sagovornike. A onom sto sam videla na netu se nebih ni u ludilu obratila :!:
Pozdrav svima javascript:emoticon(':P')
Razz

Vrh

Naslov:
PostPostano: ned mar 11, 2007 1:15 pm 
Član foruma

Citat:
dosada sam se osecala kao ostrvce u tami sa malom svetiljkom koja daleko ne doseze, ali tek sad imam problem: kako vi ljudi razlikujete zito od kukolja u celoj ovoj prici?

:lol: haha

Odgovor je veoma jednostavan(moje misljenje)kad znas kako izgleda zito a kako kukolj,onda mozes i razlikovati.Zelim reci da nemozes promasiti jednostavno moras probati(vidjeti,osjetiti,pomirisati) a tek onda ces znati sto imas u rukama kukolj ili zito.
Sto se reki-a tice on nece rjesti tvoje probleme nego(ako ustrajes)pomoci da uvidis razloge tih dogadjanja,bolesti,itd...
Najbitije sto se meni dogadja je intuicija.(sta je to?) :lol:

Vrh

Naslov:
PostPostano: ned mar 11, 2007 6:32 pm 
Administrator

Citat:
Najbitije sto se meni dogadja je intuicija.(sta je to?)

http://www.galaksija.info/forum/viewtopic.php?t=486

Reiki pomaže kod učenja, a time i povećava svijest bića.

Vrh

Naslov:
PostPostano: pon mar 12, 2007 11:30 am 
Član foruma

Draga Jane,
ovo što čitaš na netu, to je mješavina svega i svačega. Posebno se to odnosi na forume. Na forumima se javljauu ljudi koji tek počinju da se zanimaju za ovo područje, i na oviakvim mjestima nećeš pronaći baš mnogo stučnjaka, ljudi koji doista znaju o čemu govore, koji su izučili neku tehniku, koji su stručni. Nema ih mnogo, ili iha nema često... Bave se stvarnim poslom, a obično, ako se i pojave, brzo odustaju od rasprava jer imaju pametnijeg posla nego stalno vrtiti istu priču o početnim lekcijama i boriti se nečijom negativnom energijom. Među ljudima koji bi mogli ovdje raspravljati o reikiju ima onih koji objavljuju knjige i bave se vrlo ozbiljnim javnim radom, ali, ne javljaju se.
Ovakve rasprave, ako svaku shvaćaš ozbiljno, više bi te mogle zbuniti nego što pomoglo raščistiti pojmove. Stiče se dojam ogromne zbunjenosti i neslaganja čak i među praktikantima jedne te iste tehnike, međutim, to nije tako u praksi. Na radionicama reikija se nitko ne bi usudio sebe nazvati san-sei (učitelj) a da to nije i prenositi drugima površno znanje, ne bi se usudio svoj ego javno demostrirati, i u prisustvu majstora se ovoliko negativne energije ne bi moglo istresati na druge... U živo ne može muljati jer (iskusni) prktikanti reikija jasno osjećaju tuđe energije i jasno ih prepoznaju. Zato ti preporučujem kontakt u živo.

Što se tiče osobnog razvoja, moje je mišljenje da treba pratiti neku utabanu stazu, i da je šteta nanovo otkrivati toplu vodu. Po mom mišljenju ( a tako sam i ja krenula), trebala bi se odlučiti za neku tehniku duhovnog rasta (osim reikija postoje još mnoge druge) i početi je redom i sustavno proučvati, pa kad svladaš osnove, onda ti se otvara sve ostalo. Uglavnom, sve je to na neki način vrlo slično i podudara se. Ciljevi su isti, tehnike kako doći do cilja se pomalo razlikuju u onom prvom koraku. Za to ti je potrebno da se osloniš na učitelja koji će te voditi dok ne dostigneš ono što je potrebno za samostalni rad.
Ljudi kreću s raznih strana i uglavnom dolaze na isto mjesto. Neki krenu od kristala, neki od reikija, radiestezije, psihologije, pranahealing-a, joge, okutizma, ezoterike, masaže, religije..Cilj je spoznaja sebe, pronalaženje svoje istinske biti, otkirivanje svojih mogućnosti i svojih moći, i pozitivno korištenje tih spoznaja u svakodnevnom životu, i na kraju, korištenje tih spoznaja na dobrobit i pomaganje drugima. Da bi se to postiglo treba odraditi na sebi "posao" koji se sastoji u odstranjivanju iracionalnih strahova, postizanje samopouzdanja i prihvaćanja sebe i drugih, a to još zovemo "očistiti ego". Vrlo zamršen pojam i vrlo zamršen posao...i tu ti treba vodstvo, i ljudsko i duhovno.
Na tom putu ima mnogo zamki, mnoge dileme koje su zbunjujuće treba raščistiti, a često ne možeš sam odrediti što je žito a što kukolj. Za to ti treba pomoći netko tko je već to naučio razlikovati...

Vrh

Naslov:
PostPostano: pon mar 12, 2007 6:45 pm 
Član foruma

Citat:
Za to ti treba pomoći netko tko je već to naučio razlikovati...

Slazem se s Arwen,ali bitno je naglasiti rijec POMOCI

Citat:
Zato ti preporučujem kontakt u živo.
:thumbup:

Vrh

Prikaži postove “stare”:  Redanje  
Započni novu temu Odgovori  [ 537 post(ov)a ]  Stranica Prethodna  1 ... 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16 ... 27  Sljedeća

Vremenska zona: UTC + 01:00

Trenutno korisnika/ca: / i 0 gostiju.