Hay, ima ovdje dosta stranica za čitat pa priznajem da nisam to sve ima volje prelistavat ali s vremenom oću.
Tema : vanzemaljci.
Prvo : Šta to znači vanzemaljac? Očito netko tko je van zemlje, odnosno netko tko nije porijeklom sa planete Zemlja,tj dolazi ovamo iz nekog drugog sistema, koji nije Sunčev sistem.
Sad se vratimo nekih 15 000 ili 30 000 godina unazad u povijest ove planete i vidimo neku iznenadnu pojavu inteligentnog života na ovoj planeti.
Ta pojava ima i svoje ime. Čovijek ili stručno homo sapiens (onaj koji zna)
Da bi netko bio čovjek, očito je da treba imati 3 osnovne stvari.
Treba imati fizičko tijelo, i to ne bilo kakvo već ovo ljudsko koje pripada ovom genetskom lancu i specifićno je za ovu planetu i uvjete ove planete. Ako bi umjesto ovoga tijela imao tijelo npr robota onda više ne bi bio čovijek ili ti pripadnik ljudske vrste već bi tada očito bio android ili tako nešto. Dakle za čovijeka ili homo sapiensa specifično je to da ima tijelo koje pripada ljudskom rodu sa planete Zemlja.
Zatim bi trebao imati um. Ovdje nije rijeć o ljudskom mozgu, koji je usput rečeno samo fizički organ pa kao takav pripada pod fizičko tijelo. Dakako rijeć je o specializiranom organu kojemu je tokom genetske evolucije organizma na ovoj planeti dana funkcija da upravlja ostalim organima, dakle da misli za njih i da ih vodi k fizičkom opsatanku. Stanice u mozgu bi mogle preko iskustava tisuća i tisuća ( i tisuća) jedinki koje su prenosile svoj DNK-a na iduču generaciju prenijeti nekakvo iskustvo ili automatsko znanje da se nešto može napraviti lakše,brže i bolje. Mlado od čimpanze, a koja je usput rečeno najbliži genetski rođak s tijelom homo sapiensa, treba nekoliko godina da bi od majke naučilo kako tuči orahe. Em šta im je tijelo nezgrapno, em šta im nešto fali. Ne, ne fali im um. Imaju ga. Fali im svijest. Čimpanza,ili bilo koja drugi životni oblik na ovoj planeti a koji nije čovijek ili homo sapiens, kad gleda stablo vidi sliku stabla,vidi sliku krošnje, vidi sliku lišća,osjeća toplinu zraka sunca na svojoj koži,udiše zrak i osjeća ga. I tu je njima plafon.
Dakle ono što čovijek ima a životinja nema je taj famozni treči element.
U osnovi to i jest osoba. Svijest o tome da se jest. I to je upravo samo to; svijest o tome da se jest. To nije isto kao kad recimo uzmemo neki predmet na promatranje i ustanovimo da taj predmet fizički zaista i postoji tj da on zaista jest. To nije isto kao kad se sjetimo nečega iz vlastite prošlosti i ustanovimo da jest se zbilo zaista. To je ono kad uzmemo neki predmet na promatranje i postanemo svijesni; da mi taj predmet zaista i promatramo. To je ono kad se sjetimo nečega iz vlastite prošlosti i postanemo svijesni; da smo mi zaista i bili tamo kao sastavni dio toga događaja i što je možda još važnije; da mi taj događaj upravo i promatramo.
Sad se malo vratimo na pitanje vanzemaljaca.
Ako su vanzemaljci oni koji nisu porijeklom sa planete Zemlje,tj dolazi ovamo iz nekog drugog sistema, koji nije Sunčev sistem;tko smo onda mi;ili preciznije, odakle mi dolazimo?
Ako ćemo gledat stvari u relaciji sa planetom Zemlja i Sunčevim sistemom, možemo slobodno reči da po toj definiciji; mi i jesmo vanzemaljci. Možda sad trenutno nismo, jer imamo ovo zemaljsko tijelo pa se smatramo Zemljanima i planet Zemlja smatramo svojim domom, ali to ipak ne mijenja činjenicu da mi nismo od početka ovdje. Niti ćemo vijećno biti na ovoj planeti; ne zato što mi to ne bi mogli već jednostavno zato šta su planeti potrošna roba. Planeti,mjeseci,satelit,sustavi,galaksije,općenito svemir, sve je to prolazno u odnosu na nas. Mi smo ti koji to sve promatramo i samo zato sve to i postoji.
I postoji i cilj, uostalom kakva bi to igra bila kad ne bi postojao i cilj;- da se zajedničkim naporima izvučemo iz ove zamke u koju smo upali.