Sta kazu ezoterijski spisi o tome sta se dogadja tokom sna:
Tokom spavanja nase fizicko i etersko telo padaju u san, dok se astralno, mentalno telo i ostali visi delovi odvajaju i odlaze na visi sprat, odnosno u astralni svet, svet boja i svetlosti, svet emocija takodje, a zatim u devahan, mentalni svet, svet tonova. Vracamo se iz tog sveta bez secanja na njega.
Rad na sebi na svesnom nivou donosi promene u snovima, oni postaju jasniji, zivljih boja, sa vise detalja. To je jedan od mogucih „simptoma“ duhovnog razvoja. Ne mora da znaci nista sam po sebi, niti njegov izostanak znaci nesto sam po sebi.
Takodje, lucidni snovi se mogu uvezbati upravo tehnikama koje je primenila smagda. Jer jedan od puteva posvecenika je budjenje u snu u trenutku kada se udje u astral, da bi se dosegle vise ravni postojanja i to se moze uvezbati.
Medjutim, meni se cini da je ovde izuzetno vazno napraviti sustinsku razliku izmedju dve stvari. Ovo je, naravno, moje misljenje, ima veze sa mojim izborom, pa se ogradjujem unapred. Postoji promena u sanjanju kao posledica rada na sebi na svesnom nivou. Neka se ne iznenade oni koji ne teze ovome ukoliko se odjednom nadju u astralu hehe. Cak bi sa priblizavanjem vala ove pojave mogle postati i cesce.
Potpuno druga stvar su tehnike koje imaju za cilj postizanje astralne projekcije i lucidnih snova po sebi. Nasli smo se na visem spratu sa ovom nasom, kako kaze om, kontajniranom svescu i...?
Moram ipak da naglasim da ove tehnike zahtevaju itekako mukotrpan rad.
Meni licno to nije interesantno. Interesantno mi je kako da dekontaminiram svoju svest, kako da postignem vecu svesnost i jasniju percepciju, i uglavnom biram puteve koji vode ovome i koji mogu da me harmonizuju. Snovima pristupam na isti nacin.
Ali evo sta kaze Stajner o astralu:
„... snovi više nisu haotični, nisu više reprodukcija dnevnih dogadjaja u često zbrkanim simbolima. U snovima se pred čovekom otvara jedan novi svet. Okružuje ga svet pun boja koje struje, pun blještavih bica od svetlosti, astralni svet. To nije novostvoreni svet, on je samo nov za čoveka koji dotle nije mogao da napusti niže stanje svesti, stanje svakodnevne svesti. Ovaj svet je uvek tu, on okružuje čoveka. To je stvaran svet, podjednako stvaran kao i svet koji nas okružuje i koji doživljavamo kao stvarnost. Inicijant uči da svesno živi u njemu, sa podjednako jasnom svešću, ne još jasnijom nego što je to njegova dnevna svest. On upoznaje sopstveno astralno telo i uči da u njemu svesno živi. Ono što doživljava u tom novom svetu, koji se otvara pred njime, je življenje i kretanje u svetu od boje i svetlosti. Posvećenik počinje da se budi u svom uobičajenom snu; to je kao da se oseća uzdignut iz ustalasanog mora tekućeg svetla i boja. Te titrajuće boje, to svetlucavo svetlo su živa bića. ... Čovek može postići opažanje drugog, astralnog sveta samo ako prodje kroz takozvanu „Veliku tišinu“. On mora da postane tih, sasvim tih u sebi. Veliki mir mora prethoditi budjenju u astralnom svetu ... Boje astralnog sveta bivaju sve prozirnije, svetlo sve jasnije, istovremeno sve više prožeto duhom. Čovek ima osećaj da ne samo da živi u toj boji i tom svetlu, već da je i sam boja i svetlo. On se oseća astralno u astralnom svetu, kao da titra u velikoj, dubokoj tišini.“
Sledi opis devahana: odjekivanje tonova.
Poznavaoci Stajnerovog dela znaju da ovome prethodi ogroman rad na sebi na svesnom nivou.
Tzv. lucidni snovi su, po mom misljenju, veoma cesto u stvari nehoticne astralne projekcija, cesto u trenutku dok jos nismo dostigli rem-faze sna. Cesto pre nego sto je nase astralno telo dospelo u astral. Astralna projekcija se moze dogoditi i u sred budnog stanja. Jednostavno se nadjete van tela.
Astralni svet je zavodljiv. U tome se sastoji glavni problem sa njim. Ljudi koji ga dosegnu vezbom ili dospeju u njega „slucajno“ veoma cesto izgube kontakt sa realnoscu, verujuci da su samim tim dosegli neku visu svest. Nisu, samo su se sa svojom i dalje kontaminiranom svescu nasli u drugom planu realnosti. Om je to na svom topicu sjajno objasnio.
Postoji jos jedna stvar i poklapa se sa osecajem umora koje je pomenuo AL: tokom spavanja se odvija i delovanje naseg samoregulisuceg centra, neko to zove jastvo, neko vise ja, neko... Izuzetno mnogo stvari se harmonizuje i obradi u snovima. Deo ovoga se moze prizvati svesti preko pracenja poruka koje nam salje nasa podsvest. Tehnike koje za cilj imaju postizanje astralne projekcije i izazivanje lucidnih snova cesto remete ovu izuzetno vaznu funkciju nasih snova. Ne uvek, kazem, ovo se moze dogoditi i spontano kao simptom duhovnog razvoja, ali je veoma cesto tako. Pogotovo kada ove tehnike ne prati adekvatan rad na dekontaminaciji svesti.
|