Sada je: uto maj 13, 2025 6:33 am.

Prijava

Korisničko ime:   Šifra:   Automatsko prijavljivanje  

Vremenska zona: UTC + 01:00

Započni novu temu Odgovori  [ 1352 post(ov)a ]  Stranica Prethodna  1 ... 15, 16, 17, 18, 19, 20, 21 ... 68  Sljedeća
Autor/ica Poruka
 Naslov:
PostPostano: sub okt 28, 2006 8:01 am 
Član foruma

Arbitrium Liberum je napisao/la:
Ovo bi moglo i pod cudna desavanja.

Sanjam ja kako mogu da biram snove koje zelim da sanjam, i onda ih i sanjam i svo vreme znam da to ustvari sanjam, pa mogu i da ih prekinem kad hocu i da pocnem neki drugi. Nije lose al' nikako da se naspavam, sav sam slogiran (na stranu sto sami inace ovih dana bolestan) a i snovi su sve neki bezveze, nista narocito.

Al' stos je u tome sto se izmedju snova stvarno i budim, i potpuno svesno razmisljam o njima, pa onda aj ponovo, biraj novi, kao da zaranjam.Nista narocito, nit si tamo nit si ovamo, a jos ima za posledicu da nemogu nikako da se pravo naspavam.

Bogami ovo se i meni često dešava, baš tako kako si opisao. :shock:

Vrh

Naslov:
PostPostano: sub okt 28, 2006 8:07 am 
Moderator

Lucidni iliti budni snovi.

Vrh

Naslov:
PostPostano: sub okt 28, 2006 9:54 am 
Član foruma

Eto šta ti je život :mrgreen:
Dok ja vježbam vježbe disanja, radim tretmane, zapisujem snove, svaku noć prije spavanja samoj sebi govorim:" Ove noći u snu pogledat ćeš svoje dlanove i znat ćeš da si svjesna u snu", nekima dođe spontano. Kako?! Ja tjednima radim da bih dobila nekoliko sekundi svjesnog letenja, a neki bez problema rade što žele. Inače pročitala sam negdje da temperatura tijela ispod 36 i iznad 38 omogućuje da se takve stvari lakše događaju i pogodnija je za astralnu projekciju, kao i bolesti, stresovi i sl. stvari.

Vrh

Naslov:
PostPostano: sub okt 28, 2006 10:38 am 
Član foruma

Citat:
Eto šta ti je život
Dok ja vježbam vježbe disanja, radim tretmane, zapisujem snove, svaku noć prije spavanja samoj sebi govorim:" Ove noći u snu pogledat ćeš svoje dlanove i znat ćeš da si svjesna u snu", nekima dođe spontano. Kako?! Ja tjednima radim da bih dobila nekoliko sekundi svjesnog letenja, a neki bez problema rade što žele.

Možda da prestaneš da radiš sve te vježbe. :wink: :)

Vrh

Naslov:
PostPostano: sub okt 28, 2006 10:42 am 
Član foruma

fingolfin je napisao/la:

Možda da prestaneš da radiš sve te vježbe. :wink: :)

U 22 godine nikada nisam radila nikakve vježbe kojima bih postigla lucidan san, a kada sam krenula s vježbama, nakon nekoliko tjedana doživim prvi lucidan san. Znači, onako logično gledajući-budući da nisam prirodno nadarena, kao neki, bolje da nastavim s vježbama :mrgreen:

Vrh

Naslov:
PostPostano: sub okt 28, 2006 1:23 pm 
Član foruma

Citat:
Eto šta ti je život
Dok ja vježbam vježbe disanja, radim tretmane, zapisujem snove, svaku noć prije spavanja samoj sebi govorim:" Ove noći u snu pogledat ćeš svoje dlanove i znat ćeš da si svjesna u snu", nekima dođe spontano.

Eee... to samo nama koji smo sa Enterprajza =D> :mrgreen: , ma nista narocito, ako je to to, jedino sto posle nisi nizasta,bolje je spavati blazenim snom onesvescenog pravednika.

Vrh

Naslov:
PostPostano: sub okt 28, 2006 1:35 pm 
Član foruma

Eee... to samo nama koji smo sa Enterprajza =D> :mrgreen: , ma nista narocito, ako je to to, jedino sto posle nisi nizasta,bolje je spavati blazenim snom onesvescenog pravednika.

meni je bilo posebno, toliko posebno da se ne bih uopće protivila kad bih za stalno prešla u taj svijet :mrgreen:
vjerojatno postoji razlika kad ti se tako nešto dogodi kao reakcija na slabo stanje organizma i kada baš radiš na tome, vježbaš i željno iščekuješ. Ja nisam bila umorna poslije toga, cijeli dan sam uglavnom razmišljala o osjećaju ljubavi koji je prolazio mojim duhom dok sam letjela. Hm, kao da sam se spojila s nekakvim astralnim ljubavnikom :mrgreen: (ali nisam, mislim da je to moguće samo pri astralnoj projekciji, ali opet-koja je razlika između svijeta sna i svijeta astrala?! #-o )

Vrh

Naslov:
PostPostano: sub okt 28, 2006 2:14 pm 
Član foruma

Citat:
U 22 godine nikada nisam radila nikakve vježbe kojima bih postigla lucidan san, a kada sam krenula s vježbama, nakon nekoliko tjedana doživim prvi lucidan san. Znači, onako logično gledajući-budući da nisam prirodno nadarena, kao neki, bolje da nastavim s vježbama

Smagda, reći ću ti svoje mišljenje a na tebi je šta ćeš raditi i kako.
Ne znam šta u stvari ti želiš da doživiš i iskusiš ali mislim da je najbitnije da se svi čuvamo i klonimo svega što može da dovede do tkz. promijenjenih stanja svijesti, i bez tih silnih vježbi i ne znam ni ja kakvih tehnika naša svijest je maksimalno uspavana i svedena na minimum funkcionisanja i percepcije. Po meni, ono čemu trebamo težiti jeste da u SVAKOM trenutku maksimalno nastojima da sagledamo što je više moguće OBJEKTIVNU stvarnost a sve drugo je čista manipulacija, tako ja na to gledam. Zato mene niti interesuju bilo kakve vježbe, ni tehnike niti bilo šta drugo što bi moglo prouzrokovati nešto od onoga što sam već pomenuo. Naravno, ovime ne želim da diskreditujem baš sve duhovne vježbe, tehnike i naročito ljude koji to primjenjuju, ogromnu većinu raznih vježbi i tehnika ja ni malo ne poznajem pa s toga nisam ni kompetentan da ih ocjenjujem ali govorim uopšteno šta mislim o svemu tome.
Što se tiče ovih stvari vezano za snove mislim da je za svakog čovjeka najbolje da legne u krevet što je moguće mirnije i da spava bez ikakvih snova, kad sanjamo to znači da ne spavamo kako treba i ne možemo se onda dobro ni odmoriti, a što se tiče šetnji po astralu i svega što ide uz to... to ne bih ni komentarisao.
Mislim da je problem što ljudi žele bukvalno preko noći da napreduju a uz što manji utrošak rada na samom sebi, možda sličan princip važi u ekonomiji ali kad je u pitanju duhovni napredak onda je težak i mukotrpan rad ono što nam predstoji i ništa drugo.

Citat:
Eee... to samo nama koji smo sa Enterprajza , ma nista narocito, ako je to to, jedino sto posle nisi nizasta,bolje je spavati blazenim snom onesvescenog pravednika.

Tačno. :lol:

Vrh

Naslov:
PostPostano: sub okt 28, 2006 2:34 pm 
Član foruma

fingolfin je napisao/la:

Ne znam šta u stvari ti želiš da doživiš i iskusiš ali mislim da je najbitnije da se svi čuvamo i klonimo svega što može da dovede do tkz. promijenjenih stanja svijesti

Pa želim biti sposobna imati lucidan san. Slažem se, Fingolfine, glede ovoga što si rekao, da se treba čuvati promjenjenih stanja svijesti, ali trenutačno mislim da takva stanja trebaju izbjegavati ljudi koji imaju psihičkih problema. Svijest ljudska je ono što me jako zanima jer mislim da sviješću dobrano oblikujemo svijet oko sebe, a da ne spominjem kakvu si štetu pričinjaju ljudi koji imaju psihičkih problema, a eksperimentiraju s takvim stvarima.

Mislim da je problem što ljudi žele bukvalno preko noći da napreduju a uz što manji utrošak rada na samom sebi, možda sličan princip važi u ekonomiji ali kad je u pitanju duhovni napredak onda je težak i mukotrpan rad ono što nam predstoji i ništa drugo.

S ovim se potpuno slažem, Fingolfine. Ljudi vole instant rješenja za sve probleme, ali rješenje je plod dugtrajnog rada na sebi. Trenutačno, opet kažem, ne upuštam se u avanturu astralne projekcije....još, ali to ne znači da uskoro neću jer mislim da još dosta toga trebam napraviti na sebi da bih bez nekog većeg rizika to postigla.

Vrh

Naslov:
PostPostano: sub okt 28, 2006 3:02 pm 
Član foruma

Citat:
Trenutačno, opet kažem, ne upuštam se u avanturu astralne projekcije....još, ali to ne znači da uskoro neću

Sto bi radila takvo nesto? Nema potrebe stvarno, tamo si vec isto tako kao sto si i ovde, ja bih se oko ovoga slozio sa fingolfinom, samo polako...

Vrh

Naslov:
PostPostano: sub okt 28, 2006 3:27 pm 
Član foruma

Sto bi radila takvo nesto? Nema potrebe stvarno, tamo si vec isto tako kao sto si i ovde, ja bih se oko ovoga slozio sa fingolfinom, samo polako...

Ma ne žurim se nikamo :mrgreen:
Još uvijek sam na iščitavanju literature o ap
Fingolfin je lijepo naglasio potrebu viđenja objektivne stvarnosti i lijepo je naglasio mukotrpan rad kojim se to postiže, a ja sam tek krenula i za početak izabrala sam proučavanje različitih izvora po tom pitanju. Skeptična sam jako i zato je istraživanje još teže. Tražim konkretna iskustva konkretnih ljudi, a ne obična naklapanja, ali nema tih ljudi s konkretnim iskustvima, tražim ih, a njih nigdje :( zato sam i komentirala post o lucidnim snovima jer lucidnost i astralna projekcija zaista me zanimaju pa mi je svako iskustvo na koje naiđem dragocjen izvor podataka. Također, teoretski znam da sam tamo koliko i ovdje, ali trebam si to nekako jače osvijestiti. :)

Vrh

Naslov:
PostPostano: sub okt 28, 2006 3:58 pm 
Član foruma

smagda
Citat:
Zadnjih tjedan dana imam snove koji me na nešto upućuju, a nikako da shvatim na što. Naime, sanjam nešto i u jednom trenutku JEDAN detalj se izdvoji iz konteksta i kontekst postane nebitan, a u glavi mi, kad se probudim, cijeli dan bude taj detalj. Kad sam neki dan imala lucidan san i kad sam nakon toga zaspala, sanjala sam da sam u svojoj kući i sestrična me nudi kolačima. Uzimam jedan okrugli i odlazim u hodnik. Pogledam si ruku ( mislim da je bila desna ) i vidim da su mi nokti nalakirani zelenim lakom, ali jedan prst se izdvaja jer je na njemu lak kričavozelene boje. Kad sam se probudila, na pameti mi je samo ta fluorescentna zelena boja. Sinoć sam sanjala nešto kao svoje vjenčanje (opet) i pogledam ruku (mislim da je desna, nisam sigurna) i vidim da imam na ruci narukvicu koja kao da je od papira ili kartona i ukrašena je rubinima. Promatram taj crveni kamen i ne mogu se nadiviti njegovoj ljepoti. I eto, danas mi je u glavi skroz taj crveni kamen.

smagda
Citat:
Eto šta ti je život
Dok ja vježbam vježbe disanja, radim tretmane, zapisujem snove, svaku noć prije spavanja samoj sebi govorim:" Ove noći u snu pogledat ćeš svoje dlanove i znat ćeš da si svjesna u snu", nekima dođe spontano. Kako?! Ja tjednima radim da bih dobila nekoliko sekundi svjesnog letenja, a neki bez problema rade što žele. Inače pročitala sam negdje da temperatura tijela ispod 36 i iznad 38 omogućuje da se takve stvari lakše događaju i pogodnija je za astralnu projekciju, kao i bolesti, stresovi i sl. stvari.

smagda,
svjesnost, namjera i svjesnost namjere...

Citat:
Ne znam šta u stvari ti želiš da doživiš i iskusiš ali mislim da je najbitnije da se svi čuvamo i klonimo svega što može da dovede do tkz. promijenjenih stanja svijesti

Iznesena iskustva članova ovog foruma upućuju na pomisao da svjesnost koja se stvara prikupljanjem informacija mijenja podsvjesnu strukturu ličnosti, što za posljedicu ima (u početku kratkotrajna) nekontrolisana mijenjanja stanja svijesti i promjene u načinu sanjanja.
Pozdrav.

Vrh

Naslov:
PostPostano: sub okt 28, 2006 6:04 pm 
Moderator

Sta kazu ezoterijski spisi o tome sta se dogadja tokom sna:

Tokom spavanja nase fizicko i etersko telo padaju u san, dok se astralno, mentalno telo i ostali visi delovi odvajaju i odlaze na visi sprat, odnosno u astralni svet, svet boja i svetlosti, svet emocija takodje, a zatim u devahan, mentalni svet, svet tonova. Vracamo se iz tog sveta bez secanja na njega.
Rad na sebi na svesnom nivou donosi promene u snovima, oni postaju jasniji, zivljih boja, sa vise detalja. To je jedan od mogucih „simptoma“ duhovnog razvoja. Ne mora da znaci nista sam po sebi, niti njegov izostanak znaci nesto sam po sebi.

Takodje, lucidni snovi se mogu uvezbati upravo tehnikama koje je primenila smagda. Jer jedan od puteva posvecenika je budjenje u snu u trenutku kada se udje u astral, da bi se dosegle vise ravni postojanja i to se moze uvezbati.

Medjutim, meni se cini da je ovde izuzetno vazno napraviti sustinsku razliku izmedju dve stvari. Ovo je, naravno, moje misljenje, ima veze sa mojim izborom, pa se ogradjujem unapred. Postoji promena u sanjanju kao posledica rada na sebi na svesnom nivou. Neka se ne iznenade oni koji ne teze ovome ukoliko se odjednom nadju u astralu hehe. Cak bi sa priblizavanjem vala ove pojave mogle postati i cesce.
Potpuno druga stvar su tehnike koje imaju za cilj postizanje astralne projekcije i lucidnih snova po sebi. Nasli smo se na visem spratu sa ovom nasom, kako kaze om, kontajniranom svescu i...?
Moram ipak da naglasim da ove tehnike zahtevaju itekako mukotrpan rad.

Meni licno to nije interesantno. Interesantno mi je kako da dekontaminiram svoju svest, kako da postignem vecu svesnost i jasniju percepciju, i uglavnom biram puteve koji vode ovome i koji mogu da me harmonizuju. Snovima pristupam na isti nacin.

Ali evo sta kaze Stajner o astralu:
„... snovi više nisu haotični, nisu više reprodukcija dnevnih dogadjaja u često zbrkanim simbolima. U snovima se pred čovekom otvara jedan novi svet. Okružuje ga svet pun boja koje struje, pun blještavih bica od svetlosti, astralni svet. To nije novostvoreni svet, on je samo nov za čoveka koji dotle nije mogao da napusti niže stanje svesti, stanje svakodnevne svesti. Ovaj svet je uvek tu, on okružuje čoveka. To je stvaran svet, podjednako stvaran kao i svet koji nas okružuje i koji doživljavamo kao stvarnost. Inicijant uči da svesno živi u njemu, sa podjednako jasnom svešću, ne još jasnijom nego što je to njegova dnevna svest. On upoznaje sopstveno astralno telo i uči da u njemu svesno živi. Ono što doživljava u tom novom svetu, koji se otvara pred njime, je življenje i kretanje u svetu od boje i svetlosti. Posvećenik počinje da se budi u svom uobičajenom snu; to je kao da se oseća uzdignut iz ustalasanog mora tekućeg svetla i boja. Te titrajuće boje, to svetlucavo svetlo su živa bića.
...
Čovek može postići opažanje drugog, astralnog sveta samo ako prodje kroz takozvanu „Veliku tišinu“. On mora da postane tih, sasvim tih u sebi. Veliki mir mora prethoditi budjenju u astralnom svetu ... Boje astralnog sveta bivaju sve prozirnije, svetlo sve jasnije, istovremeno sve više prožeto duhom. Čovek ima osećaj da ne samo da živi u toj boji i tom svetlu, već da je i sam boja i svetlo. On se oseća astralno u astralnom svetu, kao da titra u velikoj, dubokoj tišini.“

Sledi opis devahana: odjekivanje tonova.
Poznavaoci Stajnerovog dela znaju da ovome prethodi ogroman rad na sebi na svesnom nivou.

Tzv. lucidni snovi su, po mom misljenju, veoma cesto u stvari nehoticne astralne projekcija, cesto u trenutku dok jos nismo dostigli rem-faze sna. Cesto pre nego sto je nase astralno telo dospelo u astral. Astralna projekcija se moze dogoditi i u sred budnog stanja. Jednostavno se nadjete van tela.

Astralni svet je zavodljiv. U tome se sastoji glavni problem sa njim. Ljudi koji ga dosegnu vezbom ili dospeju u njega „slucajno“ veoma cesto izgube kontakt sa realnoscu, verujuci da su samim tim dosegli neku visu svest. Nisu, samo su se sa svojom i dalje kontaminiranom svescu nasli u drugom planu realnosti. Om je to na svom topicu sjajno objasnio.

Postoji jos jedna stvar i poklapa se sa osecajem umora koje je pomenuo AL: tokom spavanja se odvija i delovanje naseg samoregulisuceg centra, neko to zove jastvo, neko vise ja, neko... Izuzetno mnogo stvari se harmonizuje i obradi u snovima. Deo ovoga se moze prizvati svesti preko pracenja poruka koje nam salje nasa podsvest. Tehnike koje za cilj imaju postizanje astralne projekcije i izazivanje lucidnih snova cesto remete ovu izuzetno vaznu funkciju nasih snova. Ne uvek, kazem, ovo se moze dogoditi i spontano kao simptom duhovnog razvoja, ali je veoma cesto tako. Pogotovo kada ove tehnike ne prati adekvatan rad na dekontaminaciji svesti.

Vrh

Naslov:
PostPostano: sub okt 28, 2006 6:21 pm 
Član foruma

Om je napisao/la:
smagda
Citat:
Zadnjih tjedan dana imam snove koji me na nešto upućuju, a nikako da shvatim na što. Naime, sanjam nešto i u jednom trenutku JEDAN detalj se izdvoji iz konteksta i kontekst postane nebitan, a u glavi mi, kad se probudim, cijeli dan bude taj detalj. Kad sam neki dan imala lucidan san i kad sam nakon toga zaspala, sanjala sam da sam u svojoj kući i sestrična me nudi kolačima. Uzimam jedan okrugli i odlazim u hodnik. Pogledam si ruku ( mislim da je bila desna ) i vidim da su mi nokti nalakirani zelenim lakom, ali jedan prst se izdvaja jer je na njemu lak kričavozelene boje. Kad sam se probudila, na pameti mi je samo ta fluorescentna zelena boja. Sinoć sam sanjala nešto kao svoje vjenčanje (opet) i pogledam ruku (mislim da je desna, nisam sigurna) i vidim da imam na ruci narukvicu koja kao da je od papira ili kartona i ukrašena je rubinima. Promatram taj crveni kamen i ne mogu se nadiviti njegovoj ljepoti. I eto, danas mi je u glavi skroz taj crveni kamen.

smagda
Citat:
Eto šta ti je život

smagda,
svjesnost, namjera i svjesnost namjere...

Iznesena iskustva članova ovog foruma upućuju na pomisao da svjesnost koja se stvara prikupljanjem informacija mijenja podsvjesnu strukturu ličnosti, što za posljedicu ima (u početku kratkotrajna) nekontrolisana mijenjanja stanja svijesti i promjene u načinu sanjanja.
Pozdrav.

Om, ostadoh bez teksta =D>
Upalila se lampica :D

Vrh

Naslov:
PostPostano: čet nov 09, 2006 7:16 pm 
Početnik

Neda mi se sve proctati, pa sam malo preletio i procitao pred kraj..

LD-e se moze lako nauciti, mislimd a cak imam negdje i poneku knjigicu u elektronskom obliku. Nekima je dovoljno (npr. meni je bilo) skoncentrirati se pred spavanje da zelim bti svjestan u snu i uspjelo je, no neki imaju vise problema pogotvo jer se uopce ne sjecaju snova. To se onda rjesava vodjenjem dnevnika snova, odnosno zapisivanjem snova odmah po budjenju (koliko god traumaticno bilo) pa se pocnu pamtiti, sto stvara dobru predispoziciju za uspjesno razvijanje LD-a.

Ima puno tehnika uglavnom.. mogu potraziti po compu, neda mi se pisati.. :-)

Vrh

Naslov:
PostPostano: čet nov 09, 2006 10:37 pm 
Član foruma

Kako zapravo "izgleda" mijenjanje podsvjesne strukture ličnosti i kako se ta promjena manifestira?

Vrh

Naslov:
PostPostano: pet nov 10, 2006 9:56 am 
Početnik

A sto bi uopce bila podsvjesna struktura licnosti?

Vrh

Naslov:
PostPostano: pet nov 10, 2006 8:40 pm 
Administrator

Duša? Pa to si ti...

Kakva si? Pa ozrcali se... vidi, promatraj, prouči, zaključi...

:mrgreen: :wink:

Vrh

Naslov:
PostPostano: pon nov 13, 2006 10:38 pm 
Član foruma

Danas popodne sam zadrijemala i sanjala sam da sam u strukturi kristala. Bilo je neobično lijepo, ledeno plava boja, svi oni svodovi i prolazi....a ja stojim u sredini i gledam oko sebe, okrećem se i gledam. Ne znam kako znam da se radi o kristalu, ali jednostavno znam.

Vrh

Naslov:
PostPostano: pon nov 13, 2006 10:50 pm 
Član foruma

Imaš li možda neke kristale? Ako da, možda si ušla u jedan. Čuo sam od jednog kristaloterapeuta kako često u meditaciji uđe u svoje kristale.

Vrh

Prikaži postove “stare”:  Redanje  
Započni novu temu Odgovori  [ 1352 post(ov)a ]  Stranica Prethodna  1 ... 15, 16, 17, 18, 19, 20, 21 ... 68  Sljedeća

Vremenska zona: UTC + 01:00

Trenutno korisnika/ca: / i 4 gostiju.