Citat:
Zaključujem jedno: podsvijest je vrlo moćno oruđe.
Da. Za svakog postoji neki put koji mu najbolje odgovara. Eksperimentisala sam sa mnogima, ali sam istinske rezultate postigla tek proucavanjem poruka nesvesnog preko simbola i arhetipova u snovima. Bravo za Junga. Nastavila sam da ih pratim uocavanjem sinhroniciteta, koji su prerasli u intuitivne uvide. Prosto odjednom uocite da nesto znate a nikako ne mozete da ustanovite kada ste i kako to saznali. Najzad je nesto sto bih uslovno mogla nazvati komunikacijom doslo lako i prirodno.
No, hvala za super snove, smagda. Mene oni istinski zanimaju a ne mogu bas da idem okolo i anketiram ljude: Hej, sta si sanjao nocas?? Ima izuzetno zanimljivih detalja, ali najvecu vrednost imaju ako sami pronadjemo znacenje koje imaju za nas. Glavni elementi ce se gotovo sigurno jos menjati, pa nas ti izvesti.
Ali da se nadovezem na pricu o Animusu. Kazu da su u džezu najvazniji oni tonovi koji se ne cuju. Izgleda da isto vazi i za nasu psihu. Cini se da razliku izmedju psihe muskarca i zene ne cini toliko primarni pol, koliko onaj potisnuti. Anima ume da bude nezgodna, ali Animus, ako je aktiviran a nije integrisan, moze upravo razorno da deluje na psihu zene. Na zalost u manjoj meri je opisan i ispitan: Anima je atraktivniji lik. Deluje uglavnom preko projekcija, pa se kao Svan u jednom trenutku probudite, pitajuci se sta vam je bilo. Moze da vas povuce u neku vrstu snolike stvarnosti, nebitka. Mislim da moze da odigra izvesnu ulogu u formiranju tzv. crnog centra. Odbijanje da se integrise Anima vodi do osiromasenja psihe muskarca, ali neintegrisanje Animusa ne samo da osiromasuje psihu zene, vec moze da bude istinski opasno. Deluje kao neka vrsta izvora hrane za destruktivne i pre svega autodestruktivne podsvesne stavove. Neretko uzrokuje prava oboljenja i moze podjednako destruktivno da utice i na okolinu, decu pogotovo. Ne znam zasto je to tako. Ovi arhetipovi su dinamicni, menjaju se u svom delovanju. Mozda sve to ima neke veze sa evolutivnim stepenom na kome se covecanstvo sada nalazi.
„Dobrodosli u teska vremena, jer ona su nas najbolji ucitelj.“
Zato snazno podrzite zene koje volite i pored kojih zivite. Cerke pogotovo, jer figura oca daje Animusu konkretan oblik.
Bajka o Plavobradom je jedna od ilustracija destruktivne strane Animusa. Znate ono: zakljucana vrata koja se ne smeju otvoriti, pod pretnjom smrti. Ali ih svaka zena ipak otvara, sigurna da nece biti otkrivena, sto povlaci njeno pogubljenje. Poslednja, na kojoj je u bajci fokus, se nekako spasava, na razlicite nacine u zavisnosti od verzije. Ko mi pomogne da rastumacim znacenje price i pogotovo znacenje ove radoznalosti dobija picence

i aplauz

i pusu

i paketic energije

... Imam neku ideju, ali...
Ne znam da li prica o drvetu znanja i izgonu iz raja potice iz iste serije.
Drugi problem koji se moze javiti je ekstraverzija Animusa. Kao i Anima on ne spada u svesne funkcije odnosa, vec treba da omoguci vezu sa nesvesnim. Takav, Animus je plodno, stvaralacko bice. „Plodna rec“ kako ga naziva Jung. Ali ekstrovertovan ispoljava se u vidu opstih stavova, koji se veoma tvrdoglavo, cesto agresivno brane, teznjom da se sporedna slaba tacka pretvori u besmislenu glavnu stvar isl. I osiromasenjem primarnog pola. Ako ekstrovertovan Animus sretne Animu – a oni prosto mame jedno drugo – svaki dalji razgovor postaje bezizgledan.
Naravno, da bi ovu integraciju postigli, ne moramo se po svaku cenu baviti simbolima u snovima. Nase vise ja komunicira sa svakim od nas na sebi svojstven nacin. U nama deluje taj samoregulisuci centar koji sam izbalansira mnogo toga. Mozemo da mu pomognemo tako sto cemo nauciti da prepoznamo njegove poruke i tako sto cemo ih shvatiti ozbiljno. I ustedeti sebi time neke udarce u glavu i uciniti put prijatnijim.