Sada je: sub maj 03, 2025 3:14 pm.

Prijava

Korisničko ime:   Šifra:   Automatsko prijavljivanje  

Vremenska zona: UTC + 01:00

Započni novu temu Odgovori  [ 30 post(ov)a ]  Stranica 1, 2  Sljedeća
Autor/ica Poruka
 Naslov: Delfini
PostPostano: pon jul 10, 2006 5:06 pm 
Član foruma

Mišljenje da su delfini sposobni da medjusobno komuniciraju, napokon je i naučno potvrdjena. Ove divne morske životinje komuniciraju pomoću prepoznatljivih zvukova za koje se veruje da su kompatibilni ljudskim imenima, pokazala je jedna studija.

Tako su se ove dobroćudne životinje svrstale u jedinstvenu grupu živih bića koja imaju sposobnost medjusobnog oslovljavanja, za koje se mislilo da umeju samo ljudi.

Istraživači su delfinima puštali iste frekvencije delfina snimljenih u jednom američkom zalivu. Kada su čuli zvuke svojih rodjaka, devet od 14 delfina je okrenulo glavu prema zvučniku.

Pojedini od njih su čak i ponavljali zvuke koje su čuli.

(MONDO)

Vrh

Naslov:
PostPostano: pon jul 10, 2006 7:34 pm 
Član foruma

Htio bih samo dodati da delfini uopce nisu tako bezazlena i savrsena bica i da ih new age krugovi isuvise idealiziraju.

Imaju sofisticiran sistem komunikacije i vjerovatno vrlo naprednu svijest u odnosu na ostale zivotinje medjutim ipak su i dalje zivotinje, ja nesto ne pusim one price o delfinima i kitovima kao o bicima iz drugih dimenzija koja su tu da nam pomognu u spiritualnom razvoju

negdje na netu sam nedavno pronasao clanak nekog biologa koji govori o mracnoj strani delfina ( ako ga uspijem iskopati dacu vam link)
ukratko - nisu ima strana cedomorstva, i u stanju su pkazati nevidjenu okrutnost narucito kada naidju na pripadnike drugih vrsta delfina i manjih kitova koje cesto znaju masakrirati samo zabave radi, nadalje cesto se desava da razularene grupe mladih delfinskih huligana otmu majku sa djetetom , djete svirepo ubiju a majku drze u zatocenistvu i naizmjenicno je siluju...

takodjer se malo zna i o napadima delfina na ljude koji se desavaju, ne tako cesto ali ipak se desavaju,

http://knightofthestorms.blogspot.com/

Vrh

Naslov:
PostPostano: pon jul 10, 2006 7:48 pm 
Član foruma

nisam pronasao taj isti clanak koji je bio jako dobar medjutim ovdje ima dosta, ima cijelih 5-6 stranica

http://www.findarticles.com/p/articles/mi_m1590/is_4_56/ai_57041274

za one koje mrzi citati ovaj odlomak najbolje sumira sve:

" But why would bottlenoses kill porpoises? Since harbor porpoises are roughly the same size as baby dolphins, Scottish researchers speculate that dolphins may practice their infant-killing techniques on porpoises. Infanticide is not uncommon in nature, especially among mammals. When food supplies dwindle, a mother gerbil, for example, may eat the weakest of her babies to ensure she has enough energy to produce food for her other infants. Scientists theorize that bottlenose dolphins may have more in common with these "cannibal animals" (see sidebar, right) than was previously thought.

Dolphins may be trying to destroy potential rivals, or may hope to free up females for mating. Female dolphins nurse their young for three or four years, Dunn explains. During that time females aren't interested in males. But when a calf is prematurely killed, a female becomes ready to mate again, perhaps with the father's rival.

Dolphin killers may also be driven by anger or aggression. If that's true, they could share common characteristics with human murderers. Like humans, dolphins don't eat their victims. Could dolphins possibly be killing for sport? No one knows for sure, but marine scientists hope to find out."

Vrh

Naslov:
PostPostano: pon jul 10, 2006 7:55 pm 
Član foruma

pa sigurno nema bez razloga epitet zivotinje. da se mene pita prije bih skocio u more sa delfinom nego u jungle sa lavom.. 8)

Vrh

Naslov:
PostPostano: pon jul 10, 2006 7:59 pm 
Član foruma

nemoj samo da ti se dopgodi isto sto i jessici albi ili susan sarandon :mrgreen:

http://www.freerepublic.com/focus/f-chat/1651865/posts

Vrh

Naslov:
PostPostano: pon jul 10, 2006 8:01 pm 
Član foruma

Deckard je napisao/la:
Imaju sofisticiran sistem komunikacije i vjerovatno vrlo naprednu svijest u odnosu na ostale zivotinje medjutim ipak su i dalje zivotinje, ja nesto ne pusim one price o delfinima i kitovima kao o bicima iz drugih dimenzija koja su tu da nam pomognu u spiritualnom razvoju

Naravno da nisu.
A ovo se gore zna već duže vrijeme, čitao sam dosta davno članke o tome, ali nije bilo riječ o delfinima nego o kitovima. Čak je i Carl Sagan u knjizi Kozmos pred kraj pisao o tome dosta realno, o aroganciji ljudske vrste odnosno vrste koja se proglasila "gospodarima prirode" i sebičnom izlovu i činjenju nepravde tim prilično inteligentim morskim sisavcima. Nema to veze sa drugim dimenzijama i spiritualnim razvojem ofkors.

Deckard je napisao/la:
negdje na netu sam nedavno pronasao clanak nekog biologa koji govori o mracnoj strani delfina ( ako ga uspijem iskopati dacu vam link)
ukratko - nisu ima strana cedomorstva, i u stanju su pkazati nevidjenu okrutnost narucito kada naidju na pripadnike drugih vrsta delfina i manjih kitova koje cesto znaju masakrirati samo zabave radi, nadalje cesto se desava da razularene grupe mladih delfinskih huligana otmu majku sa djetetom , djete svirepo ubiju a majku drze u zatocenistvu i naizmjenicno je siluju...

To su takozvani delfini organski portali. :D

Deckard je napisao/la:
takodjer se malo zna i o napadima delfina na ljude koji se desavaju, ne tako cesto ali ipak se desavaju,

Svega ima, pa tako i "zlih" delfina. Opet je pitanje zasto su napali ljude, vjerojatno zato što su ušli u njihov teritorij, došli blizu mladunčadi itd. itd. Razloga može biti stotinu, majčinski instinkt, obrana itd. Na kraju krajeva , nemaju ni oni čisto uniformiranu svijest već što je organizam i inteligencija razvijenija, individualitet je jači. U svakom slučaju, čovjekova uloga je, da kad već je toliko inteligentan koliko jest, pokaže bar toliko empatije da ne izlovljava svako biće koje mu dođe. Live and let live.

Vrh

Naslov:
PostPostano: pon jul 10, 2006 8:09 pm 
Član foruma

Citat:
Later, researchers told Sarandon that Rosie's bite, which took months to heal, was a "warning nibble," and that "if she had made that plunge toward me, I would have been killed instantly, as surely as if Rosie had been a shark.

Apparently, an enraged, jealous dolphin is incredibly dangerous.

What a way to die! Who would have believed it?"

Tako je. Kad hoces plivat s muzjakom, prvo provjeri je l' njegova zenka na vidiku. :lol: :mrgreen:

Vrh

Naslov:
PostPostano: pon jul 10, 2006 8:13 pm 
Član foruma

lol, ne mora biti samo zenka,sad sam bas negdje citao kako su delfini notorni pederasti otprilike kao stari grci #-o

Vrh

Naslov:
PostPostano: pon jul 10, 2006 8:26 pm 
Član foruma

Deckard je napisao/la:
lol, ne mora biti samo zenka,sad sam bas negdje citao kako su delfini notorni pederasti otprilike kao stari grci #-o

Hehehe sada sam se sjetio famozne izjave neke glupe saborske zastupnice HDZ-a koja je izjavila da je cijeli svemir heteroseksualan LOL. Glupi zatucani tradicionalni konzervativci bez elementarnog obrazovanja. :D

Vrh

Naslov:
PostPostano: pon jul 10, 2006 8:37 pm 
Član foruma

Citat:
bez elementarnog obrazovanja. :D

Bit ce da je markirala kad su obradjivali Grke. :D

Vrh

Naslov:
PostPostano: pon jul 10, 2006 8:43 pm 
Član foruma

:offtopic: pantagruel cool ti je novi avatar

gdje si ga samo iskopao, skroz sam zaboravio na log lady

Vrh

Naslov:
PostPostano: pon jul 10, 2006 9:07 pm 
Član foruma

Deckard je napisao/la:
:offtopic: pantagruel cool ti je novi avatar

gdje si ga samo iskopao, skroz sam zaboravio na log lady

The Log Lady je zakon hehe, naš'o sam ga pazi - na internetu :D ;).
I ovo iz potpisa je iz nekih dodatnih epizoda Twin Peaksa, tj. nekih uvoda gdje ova daje neke komentare kao neka njezina (Lyncheva) razmišljanja, ma zakon, totalna mistika brale.

Zadnja izmjena: Pantagruel; pon jul 10, 2006 9:12 pm; ukupno mijenjano 1 put/a.

Vrh

Naslov:
PostPostano: pon jul 10, 2006 9:11 pm 
Član foruma

Tina je napisao/la:
Citat:
bez elementarnog obrazovanja. :D

Bit ce da je markirala kad su obradjivali Grke. :D

Ma ne samo to, već jednostavno ne zna elementarne stvari o svijetu oko sebe, kako onda može donositi zakone i sudove o drugim ljudima i nešto što utječe direktno na njihove živote. Dokaz da kod nas prolazi uglavnom podobnost, nepotizam, ulagivanje stranačkim vođama i slično... Ne treba to nužni imati ni veze sa školskim obrazovanjem nego interesom i zanimanjem za ljude, svijet, prirodu itd.

Gledaj recimo u hrvatskom saboru imaš hrpu ljudi koji su tamo samo radi visoke mirovine jednog dana... To je jednostavno glupost. Zato su mi i ideje anarhizma i anti-hijerarhije jako bliske...

Osim toga, kod ljudi još možemo govoriti o homoseksualnosti iz izbora, dosade (možda obijesti?), znatiželje, istraživanja u opreci sa genetikom, dok kod životinja se dobro zna da postoji ne znam, svaka deseta ovca i pas su homoseksualni, a i bar sto puta sam vidio kako neki pas se napaljuje na drugog mužjaka ili čak ševi nogu nekog čovjeka. :)

Dakle žena je toliko zasljepljena svojim uskogrudnim tradicijom nametnutim stavovima, da jednostavno ne vidi osnovne stvari oko sebe...
I to su onda zakonodavci, svašta...

Vrh

Naslov:
PostPostano: uto jul 11, 2006 12:24 am 
Administrator

Citat:
I to su onda zakonodavci, svašta...

= ubirači para... :mrgreen:

:wink:

Vrh

Naslov:
PostPostano: uto jul 11, 2006 3:09 pm 
Član foruma

Pantagruel je napisao/la:
dok kod životinja se dobro zna da postoji ne znam, svaka deseta ovca i pas su homoseksualni, a i bar sto puta sam vidio kako neki pas se napaljuje na drugog mužjaka ili čak ševi nogu nekog čovjeka. :)

buduci veterinar moram te ispraviti mislim da je to puno vise nego jedna na 10 jedinki
zivotinje to rade cesto iz prostog razloga sto nemaju nikakve predrasude o seksualnosti, ukoliko imas vise jedinki istog spola u zatvorenom prostoru prije ili kasnije doci ce do izljeva njeznosti (doduse to imas i kod ljudi) - cak se iz zoohigijene preporuca da se mladi bicici ne drze dugo zajedno jer ce se toliko navici na homoseksualne odnose da nece biti u stanju vrsiti oplodnju,

u zivotnijskom svijetu cesto se mogu naci i homoseksualni parovi koji ostaju zajedno cijeli zivot, kad je u pitanju homoseksualnost muzijaka najnotorniji se vec pomenuti delfini te zirafe ( barem je kod njih ova pojava najvise istrazena ) a kada su u pitanju zenke primjeceno je formiranje lezbijskih parova kod slonica i hijena. Inace hijene takodjer po potrebi mogu mjenjati spol sto je tek nedavno otkriveno, po potrebi znaci ovisno o zivotnim uvjetima - doduse ovo sam procitao samo u jednoj knjizi i nisam bas sasvim bio zadovoljan objasnjenjem

bonobo chimpanze rjesavaju probleme snosajem - kada se dvije zenke podzapaju sukob nikad ne eskalira do krvoprolice vec se obicno zavrsi uzajamnim kunulingusom

Ukratko izgleda da pojava nema nikakve veze sa bilo kakvim procentima. izgleda da su zivotinje a pretpostavljam i ljudi po svojoj esenciji biseksualni ( sjetimo se jina i janga) , kako ce se seksualnost ispoljiti to je vec druga stvar.
Koliko ja vidim te stvari seksualnost je jednostavno energija bez ikakvog predznaka koju ima svako zivo bice a koju ne mozes zatvoriti u uobicajene kutijice seksualnih preferenci u koje mi nastojimo svrstati jedni druge. I naravno kao i svaka druga energija sekusalnost mora protjecati inace dolazi do kurcslusa

Ali sada je ovo vec totalni offtopic i vec se bojim da me jack ne izudara po guzi :mrgreen:

Vrh

Naslov:
PostPostano: uto jul 11, 2006 3:16 pm 
Član foruma

Ima cca stotinjak vrsta koje su u stanju promijeniti spol. Medutim ono sta je zanimljivo je da vecina njih to radi, iz nekog razloga, kad dode do tri cetvrtine svoje velicine...neka povezanost izgleda postoji medu zivotinjskim vrstama.

Tu ima primjera od raznih crva do akvarijskih ribica.

Vrh

Naslov:
PostPostano: uto jul 11, 2006 5:55 pm 
Član foruma

hmm da, medjutim to je uglavnom sve teze sto je vrsta vise diferencirana odnosno na visem stupnju razvoja

moram ispraviti informaciju koju sam naveo o hijenama u prethodnom postu.
ja sam to procitao u knjizi nekog biologa medjutim ispostavilo se da ovaj "naucnik" nije najbolje uradio domacu zadacu. mene je cijela stvar zaintrigirala pa sam malo kopao...

naime cini se da je cijela gungula zbog koje je hijena proglasena za istinskog hermafrodita jos od antickih vremena nastala zbog nedovoljnog istrazivanja ove vrste.

ukratko zenke hijena savrseno oponasaju muzijake kako po ponasanju tako i po morfologiji. Dakle ne samo da su izuzetno dominantne i agresivnije od muzijaka nego su i robustnije od muzijaka a da stvar bude zanimljivija imaju genitalije koje savrseno oponasaju genitalije muzijaka. labije su do te mjere okesane da izgledaju kao skrotum dok je klitoris toliko uvecan da u nekim slucajevima premasuje velicinu penisa muzijaka. da stvari budu interesantnije ovaj lazni penis ima i mogucnost pune erekcije. postoje cak izvjestaji da ga zenke upotrebljavaju za medjusobnu penetraciju medjutim ja bih to uzeo sa rezervom.

Ono sto predstavlja najvecu misteriju jeste zbog cega su hijene razvile ovakvu morfologiju genitalija. naime prilikom porodjaja ovaj lazni penis znatno suzava porodjanji kanal i cesto dovodi do gusenja novorodjenceta.
Dakle sa bioloskog stajalista ovo nema bas nikakvog smisla

Takodjer je ustavljeno da je imitacija muskih genitalija savrsenija kod nekih zenki nego kod drugih. Ali cijela stvar zahtjeva jos puno istrazivanja - narocito endokrinoloskih mehanizama.

Koga zanima detaljnije ima nesto ovdje mada ne sve

http://nationalzoo.si.edu/Publications/ZooGoer/1995/3/sexandthespottedhyena.cfm

:blob: :blob:

Vrh

Naslov:
PostPostano: uto jul 11, 2006 6:21 pm 
Administrator

Citat:
Ali sada je ovo vec totalni offtopic i vec se bojim da me jack ne izudara po guzi

Neću... niti ne namjeravam... hahaha! :mrgreen:

:wink:

Vrh

Naslov:
PostPostano: ned sep 10, 2006 12:05 am 
Član foruma

DELFINI UBIJAJU KAO LJUDI!

Ljudi misle da su delfini njezna stvorenja. Ali, nova istrazivanja dokazuju da su delfini nasilne ubice koji tuku svoju djecu do smrti! Godinama je poznato da napadaju i ubijaju ajkule - ne zbog hrane, vec iz hira, a grupa skotskih marinobiologa je posmatrala kako muzjak delfin tuce svoju bebu do smrti. Istrazivaci iz Virdzinije su pronasli devet leseva beba delfina. Kosti su im bile smrskane, a imali su i ugrize koje su im nanijeli odrasli delfini. "Primijetili smo da je mnogo mrtvih beba delfina u ovom podrucju", rekao je dr Dejl Dun. "Htjeli smo ustanoviti razlog njihove smrti..." Dr Dun radi sa Institutom oruzanih snaga i patologije i sa grupom ucenjaka istrazivao je tajanstvene smrti delfina. Njihova otkrica su promijenila sliku o delfinima. "Ukljucili smo mogucnosti da su uzroci smrti ajkule ili bolesti", rekao je doktor Dun. "No, otkrili smo tragove ugriza na tijelima mladuncadi koji se poklapaju sa zubima odraslog delfina. Nesumnjivo, ove bebe su ubili drugi delfini. Dok smo istrazivali, saznali smo da su skotski istrazivaci uistinu vidjeli kako muzjak ubija bebu delfina. Zgrabio ga je zubima i udarao ga po povrsini vode sve dok nije bio mrtav..."

Vrh

Naslov:
PostPostano: ned sep 10, 2006 8:48 am 
Član foruma

Esperio Max je napisao/la:
Godinama je poznato da napadaju i ubijaju ajkule - ne zbog hrane, vec iz hira, a grupa skotskih marinobiologa je posmatrala kako muzjak delfin tuce svoju bebu do smrti.

Koliko su ljudi glupi ako pokusavaju sve sagledati iz svoje ljudske perspektive. :twisted: :evil:

Vrh

Prikaži postove “stare”:  Redanje  
Započni novu temu Odgovori  [ 30 post(ov)a ]  Stranica 1, 2  Sljedeća

Vremenska zona: UTC + 01:00

Trenutno korisnika/ca: / i 0 gostiju.