Licno smatram da je covjeku lakse da povjeruje u nesto sto izgleda "logicnije".Medjutim,da li je moja logika kojom ja donosim zakljucke o stvarima i dogadjajima,jedini ispravni barometar po kome cu i uzimati stvari za tacne?Mislim da nije.Dosta puta nam se desi u zivotu,da bas stvari koje "nemaju nikakvu logiku"moramo prihvatiti kao takve.Da li moja logika moze shvatiti kako je nastao ovaj svijet,iz niceg? Ne moze!
Pored X teorija koje su postojale i prije(a teorija zna se,postoji dok nedodje neka druga) o postanku svega,dolazi ona,valjda dosad najubjedljivija o Bangu.I kad tu teoriju malo prostudiras i pokusas opet da shvatis svojom logikom,onda jednostavno vidis da nakon toliko milenija dokazivanja,se je doslo i ostalo na samom pocetku,gdje Stvoritelj kaze da je stvorio sve iz nista.Jednostavno Bang-u prevodu BUDI,i ono biva.Znaci,mojom logikom sam napokon mogla potvrditi da ono sto je ulazilo u VJEROVANJE,sad mogu primiti kao neki svoj dokaz shvatanja.
U reinkarnaciju nevjerujem!
Ako uzmemo,da od svih svijetova koje je Stvoritelj stvorio,covjek je njkompleksnije i najsavrsenije bice,zasto bih ja sad vjerovala da cu se mozda nekad reinkarnirati u nekog komarca.Ne da i sam komarac nije kompleksno bice(onaj ko poznaje malo vise ovu tematiku,vidjet ce da i sama kompleksnost jednog ma kako malog komarca,uistinu dovodi covjeka da se zapita,kako je moguce tako malo stvorenje,a tako savrseno uskladjeno,mada ono opet iz nase perspektive izgleda tako malehno i beznacajno)sto opet nas vraca na razlog stvaranja tog bica takvog,kao i samog covjeka.Razlika,sto mislim da se kod vecine koja vjeruje u reinkarnaciju zaboravlja,je u tome da Covjek posjeduje razum,a komarac ne.Niti biljka.I sad ja znaci,koja u ovom svom zivotu posjeduje razum,reinkarniram se u recimo biljku,pustimo sad komarca da odmara

. Logika,gdje je tu onda logika,ako se bAS na tu LOGIKU vadimo i hvatamo da kuzimo stvari kakve su i kakvima bi trebale biti.
Jedan mali primjer,mozda nevezano za ovo,ali pojam logike.
Moj sin je sa 4 godine meni postavio pitanje:Ima li Boga i ako ga ima on hoce da ga vidi.Dijete je to,ono vjeruje u ono sto vidi.Vjeruje ono i u bajke i basne,ali kad ga upitas sta je bilo sa Snjeguljicom,reci ce:ona je samo izmisljena.Iako je malo i voli da mu se pricaju bajke,kad dodje do tog da uistinu zeli ZNATI,onda trazi opipljiv dokaz.
Znaci,moj sin od mene trazi da mu dokazem da ima Bog.Da ga on vidi.
Ja kao majka,u hiljadu nekih primjera zelim da mu pojasnim,on meni ono pametno skrati i kaze:ali mama,ako ga ima ja zelim da ga vidim.U pravu je,djeci treba dokaz,mi smo odrasli ionako milion dokaza dobili.Da li smo sebe uvjerili? Svako moze reci za sebe.
Ja njemu jednostavno pokusam objasnit,pa onda neznajuci kako drugacije kazem:Allah(halalite sto koristim ovaj term)vidi i cuje sve!On zna svaku nasu misao.On zna sad sta ti mislis,zna i to sto ces pomisliti za 5 min.Ispunjava nase zelje,pa ako ti zelis sad nesto,zamoli ga On ce ti ispuniti.Time On tebi dokazuje da je UVIJEK tu,uz tebe.On meni kaze:ja nikad nisam vidio pahulje,ja zelim da vidim da padaju ovolike pahulje,pa pokaza rucicama,napravi krug u velicini ping pong loptice.Ja se nasmijem.U Holandiji,nikad ni sama nisam vidjela tolike pahulje,haman ni snijeg,vrlo kratko.Ok,kazem mu.Ali neocekuj da se to desi odmah-sad.Jer ima puno djece koja zele puno toga,pa malo osaburaj/strpi se.Ujutro,on meni dolazi u sobu,negdje oko pola sedam,trci i samo mi kaze:mama dodji da vidis.Vodi me do prozora,vani pahulje milioni,njih,velike kao ping pong loptice,padaju,leprsaju...
E sad,mozemo ovo staviti pod slucajnost,bio je decembar,snijeg obicno pada tad,pa cak i u Holandiji zna da padne u ta doba...kako god ko zeli logikom da shvati.Moj sin je to TAD dozivio kao dokaz za njega,a on je trazio dokaz.
Mi stariji cesto uz potraznju dokaza,zelimo bas dokaz u to sto mislimo da je tako.Stvoritelj nas upozorava na to.Dobit cete dokaze,trazite ih.Trazite ih u vama samima,van vas,tu su...ali,sta cu ja uzeti kao dokaz,zavisi prvenstveno od onog u sta hocu da vjerujem.
Hipnoza?Mozemo li putem hipnoze dokazati nesto?Nesto mozda i mozemo,ali veliku vecinu vjerujem da nemoze.Ima danas milion dokaza gdje se govori o manipulaciji ljudi hipnozom.Primjer jedan,da se zeni "dokaze"da je ona zrtva recimo incesta.I sama ona pocne da vjeruje u to.Mada nicim,sebi ne moze da prizove u sjecanje dokaze kojih se ona licno moze sjetiti samog cina,profesionalci je "ubijede"u to.Ona onda i sama pocne da vjeruje u to,ali i dalje ima neki cudan osjecaj da to se nikad desilo nije.Helem,nebih sad navodila dokaze za i protiv,ali ako vjerujemo da postoje "sile"koje mi mozda ne mozemo,niti zelimo da vidimo,koje nas mogu UBIJEDITI u neke stvari,onda i nije cudo sto cesto povjerujemo u nesto bez da i sami imamo iskustva sa tim.
Da ce zivot da se nastavi i poslije smrti,za mene je to kristalno jasno.Da ce covjek opet biti covjek a ne neka tamo biljcica,i to mi je i logicno i jasno.Danas smo mnogo toga "izmijesali"da insan cesto vise i nezna kakvo je izvorno svojstvo neceg.
Ali mislim da nebi trebali degradirati nesto,sto u samom svom pocetku i bitku ima veliku vrijednost i velicinu.Mada,kad razmislimo za sta je sve danas covjek sposoban,pocesto posumnjamo da ce taj isti covjek,ponovo se roditi kao covjek.
Nastavite sa razmisljanjem,mada neprimjetim neko aktivnije ucesce,osim malo njih.Ovi drugi vjerovatno ili nemaju nikakvo ubjedjenje,ili se neusude iznijeti ono sto znaju,ili ne znaju.