Mozda o pravoj i bezuslovnoj ljubavi,u ovom slucaju,mogu reci nesto samo MAJKE! I to majke koje imaju malu djecu.Nebih da iskljucujem ni ljubav majki,kad su djeca vec odrasla,ali mislim da se vise i ne moze reci o bezuslovnoj ljubavi.Vec onda pocinje kalikulacija.
Dzelaludin rumi je napisao:da se svako pero lomi kad dodje do rijeci LJUBAV.Dalje,on kaze:o ljubavi moze govoriti samo ljubav.(mesnevija I)
Kad jedna majka ima malo dijete,koje prvo nosi u stomaku,po pravilu 9 mjeseci,ali ima izuzetaka gdje je taj period i kraci,ona u samom toku trudnoce vec osjeca ljubav prema tom malom bicu koje raste u njoj.Tek kad se rodi,kad ga osjeti,opipa,promirise,podoji,...ona moze da i OSJETI PRAVU i neopisivu ljubav prema tom malom bicu.E sad,da li moze ista ta majka da osjeti istu takvu ljubav prema nekom "tudjem"isto tako malom bicu? Moze,ali ne ISTU! Vjerovatno ta ljubav je velika i iz razloga sto ta majka to malo bice osjeca nekim svojim,uistinu samo svojim,hajdemo reci posjedom.Posebno se to moze osjetiti dok je dijete malo i potpuno ovisno o majci.Ovdje sad mogu mnogi da se "zalijepe" pa da diskutuju do besvijesti,kako eto beba moze i bez majke,ja licno necu ulaziti u to.Pokusavam pojasniti pojam bezuslovne ljubavi,kad majka samo u slucaju kad je njeno malo stvorenje,budi,place,...u bilo koje doba,ona ce bez imalo gorcine,umora...ustati i odazvati se.
Vec kad dijete pocne odrastati,pa naravno samim time i uci,kako od majke tako i od svih okolo,onda ta "bezuslovna"ljubav i nije vise tako jaka.Majka osjeca da joj dijete nekako izmice.Nije vise "jedina" u njegovom zivotu.
E sad vec dalje,postaje poznato.Mi volimo svoga partnera,dok smo "jedini" za njega.Zasto nam je toliko potrebno da budemo "jedini"?
E sad,ako cemo bezuslovnu ljubav vezati za Kreatora i njegove kreacije(pokusala sam pojasniti na pitanju majke sa bebom koja je potpuno ovisna o brizi).
Znaci,kad probamo shvatiti da nas je Kreator i Gospodar svih svjetova,stvorio i dao nam svoju bezuslovnu ljubav dok smo mali i nejaki,mi kad porastemo i tako se nafilujemo raznim filozofijama,ideologijama,dogmama,...onda si umislimo da nam vise niko nije ni potreban.Cak ni majku vise negledamo kao nekog vrijednog paznje,a kamoli tamo nekog cuj kreatora.Kakav ba kreator,sto bi rekli Sarajlije.
I onda nam se desi(onima sretnima) da padnemo duboko,izubijamo se i odjednom osjetimo kako smo nemocni,kako nam treba majka,ne bas majka,

,u velikoj vecini i jest,ali bar neki vid paznje,neko,NEKO,ko ce nam dati onaj osjecaj sigurnosti.Neki onda kad se uspiju podici,i dalje traze,oni sretni i nadju,tog Nekog,ili nesta,...neki pak brzo zaborave"koliko su se jadno osjecali"ali nezele priznati da im treba IKO.
U Kur`anu sam procitala da je jedan pastir upitao Mozesa :kad bi on mogao da vidi njegovog Stvoritelja,on bi njega cesljao i milovao i pokazivao je to na jednom svom jagnjetu,kako bi on to radio.Mozes ga je ukorio,jer Stvoritelj nije takav da bi mu on mogao raditi to kako pastir zamislja.Allah ga je ukorio,Mozesa, rijecima:otjerao si moga roba kad mi je bio najblizi.(ovo opet pastiri i ovce, rob,dobro dodje onima koji se hvataju pojedinih rijeci iz cijelog posta)
Pastir zna kakvu ljubav on ima prema ovcama,jagnjadima.On ih poznaje,on ih hrani,on se brine za njih...On je svoju ljubav prema Stvoritelju htio iskazati ljubavlju KAKVU ON IMA,kakvu on poznaje!
Dali mi uistinu poznajemo ljubav koju mi posjedujemo?I dali uopste posjedujemo ijedan trun ljubavi?
Partnera volimo dok nam je licno lijepo sa njim.Dijete volimo dok nepocne da nam se protivi.Prijatelje volimo dok...
Koga volimo a da neracunamo kad i koliko? Da li uopste postoji ljubav bez licnog interesa?
Stvoritelj nama nije uslovio svoju ljubav! Ali mi,MI USLOVLJAVAMO!
Muhammed s.a.w.s.je rekao:pravi i iskreni vjernik je onaj koji drugom zeli ISTO sto i sebi.Oni koji su prevazisli svoj nefs,ego,oni cak drugome zele vise i bolje nego sebi.
Kad je jedan covjek upitao Muhammeda;zasto mu se Allah neodaziva vise,neispunjava mu zelje u njegovoj dovi,on mu je odgovorio:pozeli svom komsiji duplo vise sto zelis i sebi!Ovaj je to poceo raditi,pa kad je vidio da se uistinu sve ispunjava,komsija ima duplo,...znate sta je rekao: Allahu oduzmi meni jedno oko!
E sad,svako se moze naci u ovome gore. Pa bujrum!
Koliko to mi volimo i zasto?