Citat:
Kad bi se svi doslovno pridrzavali katolickih zakona na ovom svijetu bi vjerovatno vlado raj, ja u svim crkvenim zakonima nisam nigdje nasao da je Isus rekao nesto tipa "Odite u svet rat", "Smrt nevjernicima" ili nesta slicno
Sa ovim se slažem.
Citat:
Islam apsolutno nigdje ne poziva na nikakav Djihad.
I sa ovim, takođe, barem ne na ono što mi podrazumijevamo pod džihadom.
E pa gdje je onda problem? Zašto se pod okriljem religije u čitavom svijetu kroz istoriju dešavaju razne katastrofe i zašto je toliko ljudi do sada poginulo ili na druge načine unesrećeno, a pod uticajem tih religija?
Evo tri primjera:
- u Iraku možemo svakodnevno čuti vijesti da je neki napaljeni islamski fanatik aktivirao eksploziv koji je bio pričvršćen uz njegovo tijelo i pri tom ubio nekoliko desetina ljudi uz "tradicionalni" povik "Allah u ekber",
- za vrijeme II sv. rata katolički sveštenici su masovno opraštali grijehe ustaškim vojnicima nakon što su ubijali srbe, jevreje i dr.
- pravoslavni sveštenici su držali liturgiju kojoj su prisustvovali srpski vojnici koji su poslije hladno poubijali zarobljene muslimanske mladiće iz Srebrenice.
Nabrojao sam samo ova tri primjera jer su mi prvi pali napamet, ali je sličnih bilo jako mnogo na svim "stranama" i u svim vremenima.
Naravno, neko će reći da takve zločine ne mogu počiniti pravi vjernici, nego samo oni koji za to pretvaraju, odnosno oni koji nisu "pravilno" shvatili religiju kojoj pripadaju.
Istina je da ni u bibliji ni u kuranu ni u bilo kojoj drugoj svetoj knjizi ne piše ništa što bi konkretno nekog navelo da počini neki zločin, nekog ubije ili bilo šta drugo. Ali da li to treba uopšte da piše, treba li tačno negdje da stoji da, recimo, muslimani treba da poubijaju sve "nevjernike" ili hrišćani da protjeraju muslimane i sl.?
Mislim da je problem u tome što su one upravo tako i "koncipirane", tj. stvorene da na takav jedan, da kažem "lukav" i "sofisticiran" način manipulišu ljudima i usmjeravaju ih da čine upravo ono što one same ne propagiraju i što i same zabranjuju (nadam se da nisam puno zakomplikovao). One, jednostavno, same od sebe daju jedan takav prostor da se pod njihovim okriljem čine takve katastrofe među ljudima, a sa druge strane se protive tome i prijete grijehom i paklom svima koji to čine.
Ma zar nije više očigledno?