Euzebije, citam tvoje postove i moram da ti kazem da se u mnogome slazem sa tobom. Rekao bih ti nesto iz svog iskustva. Na vrlo slican nacin sam i ja posmatrao veru kada sam isao u srednju skolu. Vera jeste najbitnija a ti je, cini mi se, imas prilicno jaku. Moj iskreni savet ti je da zadrzis sustinu koju si prepoznao u sebi a da formu iliti ljusturu, u vidu zvanicne crkve, ipak odbacis.
Malo je nesmotreno misljenje da je samo jedna religija prava i da samo jedna ide putem priblizavanja Bogu. Sta cemo sa onih milijardu drugih ljudi na nasoj planeti? pa evo pogledaj samo kolika neslaganja postoje unatar same hriscanske crkve. Katolicka i Pravoslavna crkva su kroz istoriju cak "totalno" negirali ispravnost jedna drugoj cesto obecavajuci vecni "pakao". Postoje ogromne razlike cak i u tumacenju svetog pisma. Pa sad, ko je tu u pravu? Onih vise miliona zrtava "svete" inkvizicije mozda najbolje govore u kojoj se meri tumacenje poruke Isusa Hrista, u vidu zvanicne CRKVE, moze prepoznati kao ZLO. A ti inkvizitori su sigurno bili ubedjeni da idu pravim, putem dobra, ka Bogu.
Cudi me da iz Isusove poruke nisi shvatio da su "ISKLJUCIVOST" i egocentrican stav tipa "JA ZNAM NAJBOLJE" jedni od najvecih grehova iz kojih polaze mnogi drugi. A "slepa" vera najcesce vodi u tom pravcu, i uvek je potrebna odredjena doza samokriticnosti razuma da bi se izbegle te sitne "vrazije" zamke.
Ne bi bilo lose da malo podrobnije razmislis o svojim stavovima i da utvrdis sta je to sustinsko, istinito, ono bozansko u tebi, a sta je forma nametnuta spolja koja nas samo ogranicava.
Citat:
Ljudski mozak je poput filtera kroz koji naša duša upija "vodu" iz vanjskog
svijeta.Možete zamisliti što se dešava sa vodom kada prođe kroz"prljavi"
filter.Mozak(filter)lako se onečisti raznim utjecajima vanjskog svijeta jer
silno znanje i poznavanje prirode materije ustvari govori samo jednu stvar...
Pa slozicu se sa tobom, samo to bi znacilo da mi kroz nas "filter" sudimo o tome koliko je "prljav" tudji "filter". A ko ce suditi o tome koliko je prljav nas "filter"?
Citat:
Ljudi koji se priklanjaju takvom načinu razmišljanja
ujedno zaniječu postojanje čuda zvanog Bog.Sebi pripisuju razumjevanje
prirode materije i spoznaju da se ona može oblikovati,a neznaju da je to
samo"glina"iz ruku Kreatora.
Trebalo bi vise da citas sta ljudi pisu ovde, videces da niko ne porice postojanje Boga, naprotiv, vecina je ovde zato sto cvrsto veruje u njega. Hoces da kazes da njihova Vera vredi manje od tvoje?
Citat:
Neki pak priznaju Kreatora ali ne i velike Učitelje.Pa zbog čega onda oni
uopče žele"napredovati"u ovom svijetu kada je konačna titula dodir samog
Boga i širenje njegove riječi
Ko je to rekao da se ne priznaju Veliki ucitelji? Opet cu se vratiti na Isusa koga priznajem kao jednog od najveceg ucitelja u mom zivotu. I tako mi je nevazno da li je on postojao ili da li je "boziji sin". Pa svi smo mi "bozija deca" u krajnju ruku. Samo nije pametno misliti da je samo jedan ucitelj onaj pravi, mozda cemo biti blizi sustini ako uzmemo u obzir vise njih jer se negde svi dopunjuju.
Citat:
Nesavršene duše ne mogu shvatiti da su u
svojoj namjeri da shvate neshvatljivo ustvari kopije onih koji su to davno
prije učinili umjesto njih.Ne priznajuči UČITELJE oni negiraju sami sebe...
Sta si ovime hteo da kazes? Da li to znaci da si i ti, koji si shvatio nesto, ustvari "kopija" onih koji su to davno ucinili? Upravo u tome i jeste stvar da ne budemo kopije nego da sami shvatimo nesto, dodjemo do necega i neprekidno razvijamo svoju svest.
Citat:
Recimo i ovo...ja nisam smatrao da mi treba automobil do moje 32 godine
i osobno ih ne volim,ali kada sam odlučio položiti učinio sam to
iz PRVE.Koliki se od vas mogu pohvaliti s tim?
Bas smo sjajni MI koji smo polozili iz prve, to mora da je neki "boziji" pecat!
Hahahaah....Izvini ali smesno je!
Pozdravljam te