Sada je: pon maj 05, 2025 4:05 pm.

Prijava

Korisničko ime:   Šifra:   Automatsko prijavljivanje  

Vremenska zona: UTC + 01:00

Započni novu temu Odgovori  [ 651 post(ov)a ]  Stranica Prethodna  1 ... 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16 ... 33  Sljedeća
Autor/ica Poruka
 Naslov: Re: DOBRO I ZLO
PostPostano: sri mar 22, 2006 11:41 am 
Član foruma

Euzebije je napisao/la:
Recimo i ovo...ja nisam smatrao da mi treba automobil do moje 32 godine
i osobno ih ne volim,ali kada sam odlučio položiti učinio sam to
iz PRVE.Koliki se od vas mogu pohvaliti s tim?

Ovo ti stvarno nije trebalo. Ja znam puno ljudi koji su to napravili iz prve a i ja se ubrajam medju njih. Ko da je to neko postignuce. Bolje ti je pisi bez č i ć ako ih ne znas koristiti. Manje ce nam ostalima bosti oci.

Vrh

Naslov:
PostPostano: sri mar 22, 2006 11:59 am 
Član foruma

Znaš li šta je uzvikivao onaj skakavac u LETU,što je stalno pratio pčelicu Maju?
HIII....HIIIP! HIII....HIIIIP! HIII....HIIIIP! HIII....HIIIIP!

Vrh

PostPostano: sri mar 22, 2006 1:27 pm 
Član foruma

Euzebije je napisao/la:

ja

Vrh

Naslov:
PostPostano: sri mar 22, 2006 2:03 pm 
Član foruma

Ja

=D>

Vrh

Naslov:
PostPostano: sri mar 22, 2006 2:10 pm 
Član foruma

Euzebije, citam tvoje postove i moram da ti kazem da se u mnogome slazem sa tobom. Rekao bih ti nesto iz svog iskustva. Na vrlo slican nacin sam i ja posmatrao veru kada sam isao u srednju skolu. Vera jeste najbitnija a ti je, cini mi se, imas prilicno jaku. Moj iskreni savet ti je da zadrzis sustinu koju si prepoznao u sebi a da formu iliti ljusturu, u vidu zvanicne crkve, ipak odbacis.

Malo je nesmotreno misljenje da je samo jedna religija prava i da samo jedna ide putem priblizavanja Bogu. Sta cemo sa onih milijardu drugih ljudi na nasoj planeti? pa evo pogledaj samo kolika neslaganja postoje unatar same hriscanske crkve. Katolicka i Pravoslavna crkva su kroz istoriju cak "totalno" negirali ispravnost jedna drugoj cesto obecavajuci vecni "pakao". Postoje ogromne razlike cak i u tumacenju svetog pisma. Pa sad, ko je tu u pravu? Onih vise miliona zrtava "svete" inkvizicije mozda najbolje govore u kojoj se meri tumacenje poruke Isusa Hrista, u vidu zvanicne CRKVE, moze prepoznati kao ZLO. A ti inkvizitori su sigurno bili ubedjeni da idu pravim, putem dobra, ka Bogu.

Cudi me da iz Isusove poruke nisi shvatio da su "ISKLJUCIVOST" i egocentrican stav tipa "JA ZNAM NAJBOLJE" jedni od najvecih grehova iz kojih polaze mnogi drugi. A "slepa" vera najcesce vodi u tom pravcu, i uvek je potrebna odredjena doza samokriticnosti razuma da bi se izbegle te sitne "vrazije" zamke.

Ne bi bilo lose da malo podrobnije razmislis o svojim stavovima i da utvrdis sta je to sustinsko, istinito, ono bozansko u tebi, a sta je forma nametnuta spolja koja nas samo ogranicava.

Citat:
Ljudski mozak je poput filtera kroz koji naša duša upija "vodu" iz vanjskog
svijeta.Možete zamisliti što se dešava sa vodom kada prođe kroz"prljavi"
filter.Mozak(filter)lako se onečisti raznim utjecajima vanjskog svijeta jer
silno znanje i poznavanje prirode materije ustvari govori samo jednu stvar...

Pa slozicu se sa tobom, samo to bi znacilo da mi kroz nas "filter" sudimo o tome koliko je "prljav" tudji "filter". A ko ce suditi o tome koliko je prljav nas "filter"?

Citat:
Ljudi koji se priklanjaju takvom načinu razmišljanja
ujedno zaniječu postojanje čuda zvanog Bog.Sebi pripisuju razumjevanje
prirode materije i spoznaju da se ona može oblikovati,a neznaju da je to
samo"glina"iz ruku Kreatora.

Trebalo bi vise da citas sta ljudi pisu ovde, videces da niko ne porice postojanje Boga, naprotiv, vecina je ovde zato sto cvrsto veruje u njega. Hoces da kazes da njihova Vera vredi manje od tvoje?

Citat:
Neki pak priznaju Kreatora ali ne i velike Učitelje.Pa zbog čega onda oni
uopče žele"napredovati"u ovom svijetu kada je konačna titula dodir samog
Boga i širenje njegove riječi

Ko je to rekao da se ne priznaju Veliki ucitelji? Opet cu se vratiti na Isusa koga priznajem kao jednog od najveceg ucitelja u mom zivotu. I tako mi je nevazno da li je on postojao ili da li je "boziji sin". Pa svi smo mi "bozija deca" u krajnju ruku. Samo nije pametno misliti da je samo jedan ucitelj onaj pravi, mozda cemo biti blizi sustini ako uzmemo u obzir vise njih jer se negde svi dopunjuju.

Citat:
Nesavršene duše ne mogu shvatiti da su u
svojoj namjeri da shvate neshvatljivo ustvari kopije onih koji su to davno
prije učinili umjesto njih.Ne priznajuči UČITELJE oni negiraju sami sebe...

Sta si ovime hteo da kazes? Da li to znaci da si i ti, koji si shvatio nesto, ustvari "kopija" onih koji su to davno ucinili? Upravo u tome i jeste stvar da ne budemo kopije nego da sami shvatimo nesto, dodjemo do necega i neprekidno razvijamo svoju svest.

Citat:

Bas smo sjajni MI koji smo polozili iz prve, to mora da je neki "boziji" pecat!
Hahahaah....Izvini ali smesno je!

Pozdravljam te

Vrh

Naslov:
PostPostano: sri mar 22, 2006 2:14 pm 
Član foruma

Kome treba cijela masinerija da bi iscijelio bolest?
Ko smo to mi, kojima to treba.

Inace ako je uspjeh proci vozacki iz prvog pokusaja onda sam sokiran niskom nevjerojatnih uspjeha koje dozivljavam na dnevnom nivou.
Ovaj cijeli topic je postao parodija.

Jednostavnost je jedno, ali neznanje drugo.
Jednostavnost proilzazi iz znanja a ne iz drzanja glave u pijesku.
Pravi indijski jogiji su bile itekako ucene osobe.

Vrh

Naslov:
PostPostano: sri mar 22, 2006 2:36 pm 
Član foruma

I ja sam položio iz prve, ko da je to neki uspjeh?
Vječna dilema, možda za tebe ali za mene nije jer ja se ne trudim raspoznati to niti mi je to potrebno.

Vrh

Naslov:
PostPostano: sri mar 22, 2006 2:53 pm 
Član foruma

Aragorn, zašto ti je, uopšte, potrebna ikakva vjera? Koja je njena svrha?

Vrh

Naslov:
PostPostano: sri mar 22, 2006 3:15 pm 
Član foruma

Fingolfin, nemoj pogresno da me razumes. kad kazem vera mislim na sam pocetak samospoznaje. Mislim da je to ono od cega svi krecemo jer na primer ljudi koji ne veruju u Boga tj. u postojanje neceg viseg, a ima i takvih, sigurno nece tako lako krenuti putem samospoznaje. Po meni za pocetak je vazna vera a onda treba voditi racuna da ne zapadnemo u "slepu" veru odredjene dogme. Odnosno da se dalje razvijamo.

Pozdrav

Vrh

Naslov:
PostPostano: sri mar 22, 2006 3:28 pm 
Član foruma

hehe vjera kao vjera sluzi da slabe ljudi odrzi, da ne skrenu doslovno, onaj koji je jaci, koji moze bez toga, bez tih iluzija i nada rijesit teskoce u koje upada mozemo rec da je napredova, a tko to ne moze, tome je bolje da vjeruje jer inace ce propast, no iako se dosta ljudi ovdje ne deklarira kao vjernici, a pod vjernike ne smatram samo kršćane ili druge religije, vec vjernike koji vjeruju u bilo kakvu tezu ili pretpostavku spadaju pod vjernike jer ih drzi to vjerovanje ta nada da ce istina izac na vidjelo ma kakva god ona bila.

Vrh

Naslov:
PostPostano: sri mar 22, 2006 3:54 pm 
Član foruma

Moje mišljenje je da je svaka vjera odraz nekog neznanja. Možemo se upitati zašto da vjerujemo u nešto što znamo? Vjera je jedna nestabilna i nepredvidiva mentalno-emocionalna forma i odraz realne težnje ljudskog bića za poimanjem stvarnosti i suštine postojanja.
Po meni, takođe, vjera nije ni malo bitna za početak samospoznaje (ako sam te dobro shvatio :) ) bitno je unutrašnje stanje čovjeka, tj. intenzitet "kolapsa" njegove ličnosti, kada čovjek počinje sve više da se gubi u "realnom" svijetu a ne shvata prave uzroke tome. Ne može neko ko je potpuno zadovoljan i svojim životom i svojom okolinom i svim ostalim da krene na dugi i trnoviti put samospoznaje svog unutrašnjeg bića. Pri tome, naravno mislim na tkz. prividno i površno zadovoljstvo svojim egzistiranjem i percipiranjem ovog materijalnog 3D okruženja. Pravu sreću i zadovoljstvo ljudsko biće doživljava svojom samospoznajom i kompletiranjem cjelokupne svoje ličnosti u jednu jedinstvenu cjelinu i potpunim i trajnim kontaktom sa svojim višim ja.
Imaš jako mnogo ljudi koji vjeruju ili misle da vjeruju u boga a nije im palo na pamet da krenu na put samospoznaje, oni misle da je sve što je potrebno to da ispoštuju sve vjerske običaje i ceremonije koje propisuje neka od ovdašnjih religija, i tu se sve završava.
Jer bog nam je dao ogromnu moć samospoznaje tako da za sva pitanja odgovore tražimo u nama samima i da se za sve probleme i nedaće koji nas snađu obratimo nama samima za pomoć a ne njemu sa nekim molitvama. Moliti možeš, recimo predsjednika države za pomilovanje, ako si osuđen, a ne boga za svaku sitnicu koja ti padne napamet.

Vrh

PostPostano: sri mar 22, 2006 6:28 pm 
Član foruma

Euzebije je napisao/la:
Vječna dilema...kako raspoznati DOBRO I ZLO.
Ograničenim umovima je to oduvjek predstavljalo problem,ali do dana
današnjeg smo ustanovili da sve životinje,biljke pa čak i voda prepoznaje
pozitivnu energiju od negativne.

Mogu li ja iz ovog deducirati da je po tebi dobro pozitivna energija, a zlo negativna?
Misliš li da se sve situacije u životu mogu promatrati kao crno-bijele? Dobre ili zle?
Mislim da je život ipak satkan od nijansi i subjektivnih doživljaja istih.

Vrh

Naslov:
PostPostano: sri mar 22, 2006 8:20 pm 
Član foruma

Rexdeus, Fingolfin slazem se sa vama. Sve su to dobri nacini kako mozemo posmatrati pitanje vere. Ja govorim iz licnog iskustva, meni je vera kao takva bila vazna u adolescentskom dobu dok danas na nju gledam gotovo isto kao i ti fingolfin. Na to mislim kada kazem da ona moze predstavljati dobar pocetak u procesu samospoznaje, samo ne treba se tu zaustaviti.

Evo setio sam se jednog primera: Skoro sam nesto pricao sa dobrim drugarom i dotakli smo se teme "onostranog". U nekom trenutku on kaze da jos uvek nije siguran da posle smrti postoji nesto i da je fizicka smrt ipak konacna. Malo sam bio zatecen, moram priznati. To je pitanje koje sam ja resio sebi pre jako mnogo vremena, za mene je to vec cinjnica a on jos uvek ima sumnju u to. I iz njegovog iskustva mogu slobodno da kazem da on ima velki problem na putu samospoznaje, takoreci zid koji mu ne dozvoljava da posmatra sebe malo celovitije.

Ma ustvari, svako od nas ima drugaciji, sebi svojstven, put samospoznaje. Jedino je vazno da ni u jednoj tacki ne stanemo misleci da smo dosli do kraja.

Pozdravljam vas

Vrh

Naslov:
PostPostano: sri mar 22, 2006 11:50 pm 
Administrator

Citat:

Evo, Euzebije... i ja... ali to mislim da nije uopće važno.

Da li je dobro ubiti životinju? Ne. Da li je dobro ubiti biljku? Ne. Da li je dobro zagaditi vodu i time je "ubiti"? Ne.

Ali, mnogi ne misle tako. Stočar. Zarađuje na životinjskim prerađevinama. Ratar. Zarađuje na biljnim prerađevinama. Kemijske industrije. Moraju nekako otpatke "ispustiti" negdje. To je sve za njih DOBRO, a ne loše.

Opet i opet - to je sve stvar naše PERCEPCIJE.

I nitko od nas nije niti dobar - niti loš. Svatko je obično negdje između. I upravo je onakav - kakvim ga DRUGI vide svojim percepcijama.

Vidiš sad?

:wink:

Vrh

Naslov:
PostPostano: čet mar 23, 2006 2:15 am 
Član foruma

Aragorn je napisao/la:
Euzebije, citam tvoje postove i moram da ti kazem da se u mnogome slazem sa tobom. Rekao bih ti nesto iz svog iskustva. Na vrlo slican nacin sam i ja posmatrao veru kada sam isao u srednju skolu. Vera jeste najbitnija a ti je, cini mi se, imas prilicno jaku. Moj iskreni savet ti je da zadrzis sustinu koju si prepoznao u sebi a da formu iliti ljusturu, u vidu zvanicne crkve, ipak odbacis.

=D>

rexdeus je napisao/la:
hehe vjera kao vjera sluzi da slabe ljudi odrzi, da ne skrenu doslovno, onaj koji je jaci, koji moze bez toga, bez tih iluzija i nada rijesit teskoce

Ja recimo mislim da vjera dovodi do jake osobnosti i odlicne podloge za daljnji napredak... Da nema vjere, svijet bi bio previse suhoparan i vjerojatno bi pogledi bescilja i besmisla bili jos vise gurani. Ionako je previse poklonika darwinizma...

fingolfin je napisao/la:
Moje mišljenje je da je svaka vjera odraz nekog neznanja. Možemo se upitati zašto da vjerujemo u nešto što znamo? Vjera je jedna nestabilna i nepredvidiva mentalno-emocionalna forma i odraz realne težnje ljudskog bića za poimanjem stvarnosti i suštine postojanja.
Po meni, takođe, vjera nije ni malo bitna za početak samospoznaje

Vjera je kad ti prijatelj kaze najkraci put do odredjene tocke i ti mu vjerujes da ces tako najbrze doc...

Ali putem ipak koristis vlastiti razum i provjere, ako se penjes na brdo, koje ide sve vise, a trebas zavrsit u dolini, onda nije dobro...

Problem nesavrsenosti religije je u tome sto nakon odredjene tocke, koja ne ide jako daleko, put vise nije zacrtan. U tome je manipulacija.

Dalje treba potrazit neke druge stvari, koje nije tako lako nac... I koje treba sakupit, iskombinirat i vidjet kako se slazu...

I putevi na karti se tad mogu nastavit i zacrtat jos dalje... Ali sada je i razum od ogromne vaznosti!

Vrh

Naslov:
PostPostano: čet mar 23, 2006 9:49 am 
Administrator

Vjera i religija NISU isto.

:wink:

Vrh

Naslov:
PostPostano: čet mar 23, 2006 11:28 am 
Član foruma

:angel4:

Što se tiče polaganja vozačkog ispita...sada če ispasti da je cijeli forum
prošao iz prve.Kada sam ja bio u školi iz prvog pokušaja(znači...testovi,prva
pomoč i vožnja)prošlo je,od cijelog razreda,samo nas 11.

Sada če se javiti neki pametnjakovič da kaže kako je Rijeka glupi grad.
Iznenadite me pa nemojte biti predvidljivi.

P.S.
Idem izorati njivu...odmah se vračam sa novom pričom.

Vrh

Naslov:
PostPostano: čet mar 23, 2006 7:08 pm 
Član foruma

prvo na ovom svjetu nema ni dobra ni zla, jos je to dobro napisa nas stari sokrat, postoje subjektivna gledista na iste, te u svakom dobru ima zla i u svakom zlu dobra, sve sto je, jednostavno takvo je, niti dobro niti lose :idea:

Vrh

Naslov:
PostPostano: čet mar 23, 2006 7:31 pm 
Član foruma

Citat:
Euzebije je napisao/la:

Sada če se javiti neki pametnjakovič da kaže kako je Rijeka glupi grad.

Grad je ok al da znas kakvih sve ima tamo... Kad god dodjem u Rijeku spoznam boga na drugaciji nacin. Zadnji put sam ga sreo na Korzu. Guram ja njemu celo i ocekujem ja, znas, za me upecati. Ali ma kakvi. Ko da ne postojim. Kuzis ti to ???????? Cak sam razmisljao da odem sheitanu po pecat. samo da imam neki pecat...da budem...upecatljiv...

Vrh

Naslov:
PostPostano: čet mar 23, 2006 7:53 pm 
Član foruma

A jesi se uvatija tog bozjeg pecata CD. Pusti Euzebija, vidis da covik jos ne razumi neke stvari.

Vrh

Prikaži postove “stare”:  Redanje  
Započni novu temu Odgovori  [ 651 post(ov)a ]  Stranica Prethodna  1 ... 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16 ... 33  Sljedeća

Vremenska zona: UTC + 01:00

Trenutno korisnika/ca: / i 2 gostiju.