TEK SAD PRIMJETIH:
Citat:
Arwen:
Strah je jedan od primarnih emocija koja se razvila kao obrambeni mehanizam koji ima zadatak upozoriti na opasnost i pojačati aktivnost organizma u smislu da pojačava fiziološke aktivnosti u tijelu (lučenje adrenalina iz nadbubrežne žllijezde, ubrzanje rada srca, dovođenje dodatne krvi u mozak itd.)
Naravno, napisano - danas!
A evo i jednog dijela koji sam danas prevodio:
P: Malo smo pričali sa Sandrom i hvala vam na tome. Sad, diskutirali smo mnogo o raznim stvarima ovdje, i glavna stvar na koju sam se fokusirala je zamka emocijama. Željela bih znati da li su nam tu zamku utrapili iz vanjskih izvora?
O: Formulu su "utrapili".
P: Koja je formula?
O: Namjestiti formu, kao labirint.
P: Dobro. I koji je najefikasniji način da se izađe iz tog labirinta emocionalne kontrole?
O: Izračunati.
P: Ima li nešto što bi mogli učiniti u tom procesu izvlačenja sebe iz emocionalne zamke i prekinuti ili olakšati bol? Ona doslovce boli.
O: Nema potrebe olakšati.
P: Pa, jednom kad ste ju iskusili i prošli kroz nju, a posebno jednom kad vidite da je to zamka, ona više ne povređuje - ili bar smanjuje. Druga stvar je ta da smo mi svi bili uvučeni u emocionalne zamke, izgleda još od rođenja. Da li je to uobičajeno za sve ljude?
O: Sve? Ne, većinu da.
P: Da li bi bilo točno za tvrditi i reći da ljudi koji imaju potencijal za učiniti vrlo pozitivne stvari u smislu čišćenja i razumijevanja realiteta u kojem egzistiramo, da bi mogli biti primarne mete za te emocionalne nemire?
O: Da.
P: Možete li nam reći koje bi mogle biti karakteristike osobe koja nije uhvaćena u emocionalnu zamku?
O: Zagrljeni? Ne. Ujedinjeni? Da.
P: Ah! Dakle, kažete da ljudi koji mogu rješiti emocionalne zamke, da se mogu ujediniti u višem emotivnom smislu?
O: Emocije su samo kemikalije.
P: Dakle, ako su emocije samo kemikalije, da li je istina da kad je netko u fizičkoj blizini izvjesnim osobama, da možda njegova frekvencija uzrokuje te kemikalije da budu stimulirane ili generirane unutar nas?
O: Dobro.
P: I to uzima veliku silu volje i mentalne snage da se suprotstavi toj fizičkoj akciji?
O: Ne, samo treba vježbati.
P: Dobro, jednom kad ju napravite nekoliko puta pomalo, onda možete raditi i velike?
O: Nije baš točan koncept.
...