Jack987 je napisao/la:
Zakon je ograničenje. Bilo koje vrste.
I prirodni zakoni su ograničenja, zar ne? A kamoli oni "umjetni"...

Zakoni jesu ograničenja, ali zar misliš da je prosjećan čovjek na tom stupnju razvoja da bi mogao funkcionirati bez zakona (ograničenja)?Pa kao prvo i osnovno davno bi se poubijali. Ne zaboravi da tamo gdje nema nekog drugog zakona vlada zakon JAČEGA (nažalost fizički jačega).
Stoga smatram da su zakoni i te kako dobro došli.
A kada ti prebaciš nečiji post negdje drugdje, provodiš svoj zakon, zar ne?! U dobroj namjeri.
Ali biblija nudi smjernice.
Mislim da je Zoky mislio na zakon kao - uzročno poslijedične veze -koje nitko ne može osporiti!
Ako ćemo to osporiti, tada više ništa nema smisla.Svaka misao, svaka emocija koju osjetimo, svaki potez koji napravimo ima svoju poslijedicu!
Kao u šahu, ne moraš zbog jednog lošeg poteza izgubiti partiju, ali otežava ti igru.
Mislim da je ono bitno u bibliji oku i razumu nevidljivo.Jezik na kojem je izvorno pisana je bio jako siromašan, a treba uzeti u obzir i kontekst toga vremena u kojemu je pisana a i pjesničku slobodu (ipak su ljudi u pitanju).
I što god mislili o bibliji, probajmo zamisliti gdje bi otprilike ovaj svijet bio da nje jednostavno nije bilo?
Kada bi ljudi na svom trenutnom stupnju razvoja, živjeli na nekom izoliranom otoku (stavimo na stranu sve teorije urote i zavjere),bez ograničenja, nikad čuli za bibliju,Jahve, Krista, Alaha i društvo ili nekog svoga izmišljenog boga (da ih uvjetno rečeno ogranići), da li bi uspjeli probuditi savijest?Ili bi se poklali kao životinje?Ovo me oduvijek zanimalo!
Čini mi se da su neki ljudi dobri jer slušaju vlastitu savijest, a neki iz strahopoštovanja prema zakonodavcu (Bogu ili saboru- nebitno), i u jednom i drugom slućaju strah od poslijedica je ono što nas kontrolira.
Dakle,mišljenja sam da su biblija i Isus jedan od okidača koji potiće i jedno i drugo.Ne zaboravimo da su mala djeca veliki egocentrici i bez smjernica, to i ostaju.Tako je to dok racio vlada.
A jednom kad budemo na nekom drugom stupnju...o tom potom.
Mi se možemo samo igrati nagađanja u međuvremenu!