Sada je: ned maj 04, 2025 8:15 am.

Prijava

Korisničko ime:   Šifra:   Automatsko prijavljivanje  

Vremenska zona: UTC + 01:00

Započni novu temu Odgovori  [ 347 post(ov)a ]  Stranica Prethodna  1 ... 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10 ... 18  Sljedeća
Autor/ica Poruka
 Naslov:
PostPostano: uto mar 07, 2006 1:29 am 
Administrator

Citat:
ZAKON je ZAKON i to je to.

Zakon je ograničenje. Bilo koje vrste.

I prirodni zakoni su ograničenja, zar ne? A kamoli oni "umjetni"...

:wink:

Vrh

Naslov:
PostPostano: uto mar 07, 2006 10:06 am 
Član foruma

Jack987 je napisao/la:

Zakon je ograničenje. Bilo koje vrste.

I prirodni zakoni su ograničenja, zar ne? A kamoli oni "umjetni"...

Zakoni jesu ograničenja, ali zar misliš da je prosjećan čovjek na tom stupnju razvoja da bi mogao funkcionirati bez zakona (ograničenja)?Pa kao prvo i osnovno davno bi se poubijali. Ne zaboravi da tamo gdje nema nekog drugog zakona vlada zakon JAČEGA (nažalost fizički jačega).
Stoga smatram da su zakoni i te kako dobro došli.
A kada ti prebaciš nečiji post negdje drugdje, provodiš svoj zakon, zar ne?! U dobroj namjeri.
Ali biblija nudi smjernice.
Mislim da je Zoky mislio na zakon kao - uzročno poslijedične veze -koje nitko ne može osporiti!
Ako ćemo to osporiti, tada više ništa nema smisla.Svaka misao, svaka emocija koju osjetimo, svaki potez koji napravimo ima svoju poslijedicu!
Kao u šahu, ne moraš zbog jednog lošeg poteza izgubiti partiju, ali otežava ti igru.
Mislim da je ono bitno u bibliji oku i razumu nevidljivo.Jezik na kojem je izvorno pisana je bio jako siromašan, a treba uzeti u obzir i kontekst toga vremena u kojemu je pisana a i pjesničku slobodu (ipak su ljudi u pitanju).
I što god mislili o bibliji, probajmo zamisliti gdje bi otprilike ovaj svijet bio da nje jednostavno nije bilo?
Kada bi ljudi na svom trenutnom stupnju razvoja, živjeli na nekom izoliranom otoku (stavimo na stranu sve teorije urote i zavjere),bez ograničenja, nikad čuli za bibliju,Jahve, Krista, Alaha i društvo ili nekog svoga izmišljenog boga (da ih uvjetno rečeno ogranići), da li bi uspjeli probuditi savijest?Ili bi se poklali kao životinje?Ovo me oduvijek zanimalo!
Čini mi se da su neki ljudi dobri jer slušaju vlastitu savijest, a neki iz strahopoštovanja prema zakonodavcu (Bogu ili saboru- nebitno), i u jednom i drugom slućaju strah od poslijedica je ono što nas kontrolira.
Dakle,mišljenja sam da su biblija i Isus jedan od okidača koji potiće i jedno i drugo.Ne zaboravimo da su mala djeca veliki egocentrici i bez smjernica, to i ostaju.Tako je to dok racio vlada.
A jednom kad budemo na nekom drugom stupnju...o tom potom.
Mi se možemo samo igrati nagađanja u međuvremenu!

Vrh

Naslov:
PostPostano: uto mar 07, 2006 4:14 pm 
Administrator

Citat:
Zakoni jesu ograničenja, ali zar misliš da je prosjećan čovjek na tom stupnju razvoja da bi mogao funkcionirati bez zakona (ograničenja)?

Da. Pa čak i životinje mogu preživjeti bez "umjetnih" zakona. Pametnije i jače preživljavaju. Prirodan zakon djeluje tako na 2. denzitetu. Čovjek je 3. denzitet, pa ima čak i više šanse za preživjeti. Naavno i jači, ali i inteligentniji.

Citat:
Pa kao prvo i osnovno davno bi se poubijali.

Nebi. To je samo tvoja percepcija stvari. poubijali bi se samo neki, ostali bi preživjeli.
Citat:
Kada bi ljudi na svom trenutnom stupnju razvoja, živjeli na nekom izoliranom otoku (stavimo na stranu sve teorije urote i zavjere),bez ograničenja, nikad čuli za bibliju,Jahve, Krista, Alaha i društvo ili nekog svoga izmišljenog boga (da ih uvjetno rečeno ogranići), da li bi uspjeli probuditi savijest?Ili bi se poklali kao životinje?Ovo me oduvijek zanimalo!

Ovisi o pojedincima koje bi stavila na izolirani otok. Ako uzmeš čitavo čovječanstvo - pa vež živimo na izoliranom otoku - planeti Zemlji !!! Zar ne? Uvijek među ljudima ima ovakvih i onakvih... ali znaš priču o majmunima koji su počeli prati voće prije jela? Imaš tu negdje na forumu i na stranicama Galaksije.

Citat:
A kada ti prebaciš nečiji post negdje drugdje, provodiš svoj zakon, zar ne?! U dobroj namjeri.

Na prvo pitanje: NE. Ne provodim SVOJ zakon, po meni nebi bilo premještanja radi prostota i slično, već je to dogovor sa ostalim ljudima koji čine ovaj forum "živim". Ovako provodim zakon VEĆINE, jer je većini ljudi upravo ovako najprihvatljivije.
Na drugu rečenicu: Da. Namjera mi je uvijek dobra, ali to ne znači i da ne mogu pogriješiti.

Citat:
Kao u šahu, ne moraš zbog jednog lošeg poteza izgubiti partiju, ali otežava ti igru.

Tako je obično kod amatera. Kod profesionalaca i jedna najmanja greškica vodi do izgubljene partije. Sad opet ovisi u kojem "rangu" igraš. Život je ponekad i jako "profesionalan".

mae, ovo nije bilo ništa osobno, samo sam drugima dao neke stvari da razmišljaju. Dala si mi dobru podlogu za to. U bibliji ima "dobrih" stvari, ali ih je otprilike oko 30%. Kao i u mnogim drugim spisima i knjigama, gdje postotak točnosti jako varira, a i jako ga je teško odrediti, radi različitosti kod promatrača istih.

Vrh

Naslov:
PostPostano: uto mar 07, 2006 5:26 pm 
Član foruma

Da se nadovezem na Jacka, Biblija nam ne bi uopce falila.

Onaj ko ce poslusat pozitivne upute iz Biblije i sam ce vec ih osjetiti kao istinu i ponasat se prirodno i u skladu sa tim. Ti ideali su postojali i davno prije Biblije.

Oni koji ne zele nece niti pokusat ili ce izvitoperiti sve u nesto nastrano sta kao primjer mozemo vidjeti danas u modernoj Crkvi.
Uostalom koliko se ljudi pozivalo na Bibliju dok je ili ratovalo ili pljackalo itd. itd.

A ako se na ovo pod Biblijom misli na cjelokupan pokret koji je iznjedrio ovu okljastrenu verziju sumerskih i egipatskih mitova koju danas ljudi pogresno interpretiraju kao krscansko nasljede, onda moram rec da bez njih bi vec valjda imali svoje vlastite svemirske brodove.

Vrh

Naslov:
PostPostano: uto mar 07, 2006 5:33 pm 
Član foruma

Ali zar nije ljepše živjeti u svijetu gdje inteligenciju imaš vremena trošiti i u druge svrhe, a ne isključivo na preživljavanje?
Mislim da sam shvatila zašto se nerazumijemo! Ti naime iznimno cijeniš fizičku snagu i inteligenciju, a totalno ignoriraš sposobnost empatije, savijesnost, požrtvovnost i neke druge isključivo ljudske osobine!Smatraš da su fizička snaga i inteligencija ono u čovjeku što zaslužuje da pobjeđuje i preživljava!
Ja opet mislim da u čovjeku puno više vrijedi npr. sposobnost da voli i prihvaća one oko sebe, sposobnost da odlući biti jednostavno ispravan i onda kada je to duži i teži put!
Takav u onom tvom svijetu vjerojatno nebi dugo trajao!

Vrh

Naslov:
PostPostano: uto mar 07, 2006 5:49 pm 
Član foruma

Citat:
Citat:
Citat:

Tako je obično kod amatera. Kod profesionalaca i jedna najmanja greškica vodi do izgubljene partije.

Nije istina, ja sah igram profesionalno 5g. i rec cu da partija nije izgubljena dok ti protivnik ne da mat, a samo amateri gube partije nakon sitnih greskica

Vrh

Naslov:
PostPostano: uto mar 07, 2006 6:11 pm 
Član foruma

Naime, uopće se ne radi o bilo kakvim svetim knjigama, niti se radi o tome koja je religija ona prava, koje je znanje ono pravo, već se radi o tome koliko su ona prava DOBRA, one prave bezuvjetovane stvari koje propovjedaju i zagovaraju ti, nazovimo ih pravci, primjenjeni u Životnoj praksi.

Bilo bi dobro pročitati G.E. Lessing - Nathan der Weise

Iako u potpunosti podržavam ono što je OP rekao, to je nažalost tužna činjenica...

Vrh

Naslov:
PostPostano: uto mar 07, 2006 6:30 pm 
Član foruma

Citat:
I što god mislili o bibliji, probajmo zamisliti gdje bi otprilike ovaj svijet bio da nje jednostavno nije bilo?

Pa pre hriscanstva je postojala anticka civilizacija i nije im nista falilo.I tamo je bilo empatije i pozrtvovanosti.

Vrh

Naslov:
PostPostano: uto mar 07, 2006 7:10 pm 
Administrator

Citat:
Ali zar nije ljepše živjeti u svijetu gdje inteligenciju imaš vremena trošiti i u druge svrhe, a ne isključivo na preživljavanje?

Jest. Ali "ljepše" je subjektivno. Nekom je "ljepše" uzgajati stoku, a nekom je "ljepše" ići u lov. Nekom je "ljepše" slikati slike po cijele dane, a nekom je "ljepše" razbijati po stadionima na utakmicama. Vidiš? "Ljepota" je relativna stvar.

"Lijepo" bi bilo kad bi svoje sposobnosti, sklonosti, intelekt, snagu... i sve što "imamo" ili s čime raspolažemo - koristili u KONSTRUKTIVNE stvari, a ne destruktivne.

Citat:
Ti naime iznimno cijeniš fizičku snagu i inteligenciju, a totalno ignoriraš sposobnost empatije, savijesnost, požrtvovnost i neke druge isključivo ljudske osobine!Smatraš da su fizička snaga i inteligencija ono u čovjeku što zaslužuje da pobjeđuje i preživljava!

Ne. Ne cjenim ništa. Cijena je umjetna vrijednost nečega u odnosu na novac. SVAKOGA prihvaćam kakav JEST. Bio inteligentan/na ili ne, snažan ili ne, pun empatije ili ne, požrtvovan ili ne, savjestan ili ne... Razumiješ? SVA ljudska bića sa dušom su takva kakva jesu i ja ih isto DOŽIVLJAVAM. Dakle, ne "cijenim" nikoga više nego drugog. Samo treba SVE poštovati, kao i njihove percepcije i razmišljanja.

Sve su samo ionako - lekcije.

Citat:
sposobnost da voli i prihvaća one oko sebe

Da. Baš onakve kakvi JESU! =D>

Vrh

Naslov:
PostPostano: uto mar 07, 2006 7:48 pm 
Član foruma

Sve civilizacije su koliko ja znam imale nekakva pravila i kodekse.Zato su se i zvale civilizacije i uspjele koliko toliko ostati na okupu.Dakle moja je teza i dalje da čovjeku trebaju zakoni kako bi ga npr. ograničili u njegovim destruktivnim nagonima!
A sada me zanima koje je to zlo proizišlo iz biblije?Što to tamo loše piše?
Da li negdje piše ljudi ne pravite svemirske brodove?Druga stvar je ljudska potreba za manipulacijom drugima koja ne bira sredstva, pa je tako svojevremeno to sredstvo bila i biblija!

Vrh

Naslov:
PostPostano: uto mar 07, 2006 7:59 pm 
Član foruma

Jack987 je napisao/la:
Jest. Ali "ljepše" je subjektivno. Nekom je "ljepše" uzgajati stoku, a nekom je "ljepše" ići u lov. Nekom je "ljepše" slikati slike po cijele dane, a nekom je "ljepše" razbijati po stadionima na utakmicama. Vidiš? "Ljepota" je relativna stvar.

A nekome je ljepše jednostavno ubijati ljude!Recimo da je -ljepše-subjektivno, ali dali je i -dobro- subjektivno i relativno?
Mislim. pa moraš imati neki sistem vrijednosti, neku ljestvicu!
OK., gledaš, učiš, prihvaćaš; ali čemu onda razum ako nemaš selektivnog pristupa!

Vrh

Naslov:
PostPostano: uto mar 07, 2006 10:51 pm 
Administrator

Citat:
ali dali je i -dobro- subjektivno i relativno?

Da.

A znaš zbog čega? Zato što je "dobro" varijabilno i ovisi o percepciji promatrača. Što je dobro za jednog, ne mora biti i za drugog.

Citat:
Mislim. pa moraš imati neki sistem vrijednosti, neku ljestvicu!

Slažem se, ali ta ljestvica uvelike ovisi o OPREDJELJENJU. Dakle, onome čemu težiš, i kakve su ti percepcije ( pogledi ) na okolinu. Mislim da je tu ključ - svijest. Što postaješ svjesniji, to ti manje treba neka "ljestvica". Sad trebutno neznam kako da ti drugačije objasnim, ali recimo: što si svjesnija, imaš više znanja i iskustva, to su ti OGRANIČENJA MANJA. Još brži "autoput" do "konačne svijesti" iliti cilja ( kako god to zvali, sad trenutno još nije bitno na ovom stupnju našeg razvoja ).

Vrh

Naslov:
PostPostano: uto mar 07, 2006 11:56 pm 
Član foruma

Kod:
Ne. Ne cjenim ništa. Cijena je umjetna vrijednost nečega u odnosu na novac. SVAKOGA prihvaćam kakav JEST. Bio inteligentan/na ili ne, snažan ili ne, pun empatije ili ne, požrtvovan ili ne, savjestan ili ne... Razumiješ? SVA ljudska bića sa dušom su takva kakva jesu i ja ih isto DOŽIVLJAVAM. Dakle, ne "cijenim" nikoga više nego drugog. Samo treba SVE poštovati, kao i njihove percepcije i razmišljanja.

Zato te volim, prijatelju! :wink:

Citat:
A znaš zbog čega? Zato što je "dobro" varijabilno i ovisi o percepciji promatrača. Što je dobro za jednog, ne mora biti i za drugog.

I zato...

Kod:
Slažem se, ali ta ljestvica uvelike ovisi o OPREDJELJENJU. Dakle, onome čemu težiš, i kakve su ti percepcije ( pogledi ) na okolinu. Mislim da je tu ključ - svijest. Što postaješ svjesniji, to ti manje treba neka "ljestvica". Sad trebutno neznam kako da ti drugačije objasnim, ali recimo: što si svjesnija, imaš više znanja i iskustva, to su ti OGRANIČENJA MANJA. Još brži "autoput" do "konačne svijesti" iliti cilja ( kako god to zvali, sad trenutno još nije bitno na ovom stupnju našeg razvoja ).

I zato...

Citat:

I zato...

Citat:
Pa pre hriscanstva je postojala anticka civilizacija i nije im nista falilo.I tamo je bilo empatije i pozrtvovanosti.

I zato...

I zato si, EM, ti stvarno glup ako ti je ovo argument... plivaj Brate, plivaj... :wink:

Vrh

Naslov: E da
PostPostano: sri mar 08, 2006 3:29 am 
Član foruma

Gledajte ljudi, ne treba doktor za zdrave ljude nego za bolesne, o tome se radi u toj cjeloj spiki.
Što hoću reći, postoji zakon ovaj na zemlji nasjih vlada i svi smo mi njemu podlozni osim pojedinaca :-D, sto i jest ne pravda medjutim kada se kaze na onaj zakon tada se misli na to da covjeku jest data slobodna volja od stvoritelja ali on mora jednostavno zivjeti u nekakvom skladu. Kojim slucajem da nije tako bio bi potpuni kaos ma sto ti rekao, jer ljudi su malo gori od zivotinja (pojedinci), i takvi su u stanju voditi gomile, a da ostvare svoj ideal. Ako mislis da bi opstali pa vjerovatno bi ali bilo bi zakon jaceg. Samo najjaci i najjpametniji bi prezivljavali a to bi bilo ravno kamenom dobu.

I na kraju da spomenem po x puta ono sto je Isus Krist govorio je jednostavno toliko jako da uopce nemam rijeci jer kada bi tako zivio sigurno bi bio raj na zemlji odmah toga smo svi svjesni zar ne ???

Vrh

Naslov:
PostPostano: sri mar 08, 2006 1:52 pm 
Član foruma

[quote="Jack987"][quote]
Da.

[quote]

Nepovrijeđivanje nikoga i ničega = dobro ! Molim te da mi objasniš relativnost ove jednažbe! ( ali bez uplitanja mazohista) :wink: Nakon ovoga te više neću gnjaviti!

Vrh

Naslov:
PostPostano: sri mar 08, 2006 2:55 pm 
Administrator

Citat:
Nepovrijeđivanje nikoga i ničega = dobro ! Molim te da mi objasniš relativnost ove jednažbe!

Ma ne gnjaviš. Samo učiš tako da pitaš i to je super! Kad bi barem svi tako...

Recimo da sam ja neki vladar neke organizacije koja se bavi tregovinom oružja. To mi je biznis. Naravno, ja samo jaki OPS jer gledam samo na svoju dobit. Dobit ostvrujem prodajom oružja, boli me briga kome, samo da se kupuje. ( Pogledaj si film sa Nicholas Cage-om, tematika ista... on prodaje oružje cijelom svijetu... ). No, za mene tada NIJE DOBRO da nitko nikoga ne povređuje jer im onda ne mogu prodati oružje.

Vidiš? Stvar percepcije na svijet... okolinu...

Mogu dat još primjera... nekome je DOBRO da stalno teče krv na planeti Zemlji, odnosno da se ljudi međusobno tuku i ratuju, a ne da vlada neko "nepovređivanje nikoga i ničega"... pa kako bi onda vladali tim istim ljudima??? Nije im to baš u interesu. Doktorima i farmaceutskoj industriji je DOBRO da su ljudi bolesni jer im to omogućuje zgrtanje para. Da su svi zdravi - nema posla. Umjetno stvaranje ljudskih "nesreća", bolesti, patnje, povređivanja - je upravo njima DOBRA stvar!!!

Hehe! Vidiš?

Hajde, pitaj još - nema tu neke gnjavaže...

Vrh

Naslov:
PostPostano: sri mar 08, 2006 4:01 pm 
Član foruma

OK.Sve možemo obojati relativnošću, ali nije li za našu SVIJEST ( njen razvoj, osvječćivanje,ne znam uopće kako bih to nazvala) ipak zdravija težnja pozitivnom(dobrom)?

Upravo sam u alternativnoj povijesti nabasala na biblijski kod! Dakle vrhunski matematičari su dokazali postojanje biblijskog koda (biblija unutar biblije) kojim nam biblija u starom zavijetu praktički proriče sve ono što se dogodilo od tada ili će se dogoditi svakom čovjeku!Mislim da bi svim skepticima i kritičarima biblije ovo bilo jako zanimljivo za pročitati!
Što ako je neka univerzalna svijest (Bog) stvarno pokušala komunicirati sa nama između ostalog i ovom knjigom?Što ako se ovisno o stupnju našeg intelektualnog razvoja ta knjiga polako otkriva (prilagođava) nama?

Vrh

Naslov:
PostPostano: sri mar 08, 2006 6:20 pm 
Član foruma

Citat:
I zato...

I zato si, EM, ti stvarno glup ako ti je ovo argument... plivaj Brate, plivaj...

Pa nisam hteo da kazem da je Antika savrsenstvo vec da je bilo mnogo vise slobode u razmisljanju nego u vremenu kada se pojavilo hriscanstvo.Pa ne zovu mracni srednji vek za dzabe mracni.A ovakvo hriscanstvo kakvo imamo danas je nastalo reformacijom crkve kroz ozivljavanje Antike tj. pojavu humanizma i renesanse.
Nisam siguran da bi se svim hriscanima svidelo hriscanstvo u srednjem veku.

Vrh

Naslov:
PostPostano: sri mar 08, 2006 6:29 pm 
Administrator

Citat:
ali nije li za našu SVIJEST ( njen razvoj, osvječćivanje,ne znam uopće kako bih to nazvala) ipak zdravija težnja pozitivnom(dobrom)?

Pa nakon toliko negativnosti - dođe i na red - pozitivnost.

Dobro i loše ne postoje, već pozitivnost i negativnost. Negativnost teži k debalansiranju "snaga svjetla i tame", a pozitivnost teži upravo k balansu tih sustava. Jer jedno bez drugog - ne postoji!

Vidi o tome: http://www.val.hr/znanje/metafizikaintro.html

Vrh

Naslov:
PostPostano: sri mar 08, 2006 8:41 pm 
Član foruma

E ljudi ovako:
prestanite se zamarat ovim, nije pitanje jel isus postojao nego koja je bila njegova uloga, a sto se tice biblije ona je pisana u slikama i netreba sve uzimat zdravo za gotovao.
Vjerovatno ste culi za biblijski kod, predpostavimo da je to knjiga koja prorice buducnost i ostavimo se nje, nema smisla vrijedjati ljude koji ju postuju

Vrh

Prikaži postove “stare”:  Redanje  
Započni novu temu Odgovori  [ 347 post(ov)a ]  Stranica Prethodna  1 ... 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10 ... 18  Sljedeća

Vremenska zona: UTC + 01:00

Trenutno korisnika/ca: / i 0 gostiju.