Sada je: ned jul 13, 2025 11:14 am.

Prijava

Korisničko ime:   Šifra:   Automatsko prijavljivanje  

Vremenska zona: UTC + 01:00

Započni novu temu Odgovori  [ 1211 post(ov)a ]  Stranica Prethodna  1 ... 28, 29, 30, 31, 32, 33, 34 ... 61  Sljedeća
Autor/ica Poruka
 Naslov: Re: Gurđijev
PostPostano: uto dec 24, 2013 5:36 pm 
Član foruma

Trebala bi mi Further teachings of Gurdjieff - C.S. Nott.

Imade li je tko?

Svo naše znanje, koje je tek informacija, može biti vrijedno ili bezvrijedno. Upijajući ga poput spužve, možemo ga lako ponavljati i pričati o njemu logično i uvjerljivo, bez da razumijemo išta o njemu.

Vrh

PostPostano: čet jan 16, 2014 4:32 am 
Član foruma

Pozdrav, :D nov sam ovde a ova tema kao da je malo zamrla...

Da se ne vraćam vremeplovom kroz sve što ste ovde pričali, šta mislite o Nicollu? Čini mi se da je nadjebo dubinom sve ostale u "Komentarima". =D> Možda neko od vas vukova ima predlog šta bi moglo da se čita a da je u sličnom maniru?

Vrh

PostPostano: čet jan 16, 2014 8:36 am 
Član foruma

Literaturu sličnog tipa su proizveli još Ouspensky, Rodney Collin, Olgivanna Lloyd Wright, Fritz Peters itd.

Ja sam se nakon par tjedana čitanja Nicolla prezasitio i nikad mu se više nisam vratio. Da se mogu vratiti kroz vrijeme i sebi dati savjet, rekao bih sebi da ne trošim vrijeme na teorijsko filozofiranje sljedbenika nego se bacim direktno na Beelzebubove priče.

Svo naše znanje, koje je tek informacija, može biti vrijedno ili bezvrijedno. Upijajući ga poput spužve, možemo ga lako ponavljati i pričati o njemu logično i uvjerljivo, bez da razumijemo išta o njemu.

Vrh

PostPostano: čet jan 16, 2014 3:16 pm 
Član foruma

Teoretisanje kažeš? Pa ne znam, našao sam zapravo puno praktičnih saveta u "Komentarima" što nigde drugde nisam video. Recimo zakon Klatna niko i ne pominje a baš objašnjava pojave... ako pominjemo teoretičare, Bennet definitivno ubi i uši sve u "Dramatičnom univerzumu". :D

Anyways, hvala za predloge, ali od ovih ljudi što si nabrojao, sve sam već pročitao i to po nekoliko puta. Pošto sam malo zaludan trenutno, tražim nešto drugo za čitanje. Možda još neki predlog, ajd' ne mora da bude kao Nicoll i da, ono, može da se "iskopa" na netu. :mrgreen:

Vrh

PostPostano: čet jan 16, 2014 3:17 pm 
Član foruma

@Samo tako
Ne slažem se.
Upravo je Nikol na jedan drugačiji način približio 4.Put jer nije ni Belzebub za svakoga.

Vrh

PostPostano: čet jan 16, 2014 3:21 pm 
Član foruma

^U pravu si, Belzebuba sam iščitavao, iščitavao... i samo mi je poslednje poglavlja Ok. Ostalo... niđe veze... da nisam čitao druge autore stvarno bih mislio da nije normalan. :-k

Vrh

PostPostano: čet jan 16, 2014 10:26 pm 
Član foruma

Sta kaze Nicol o zakonu klatna?

Vrh

PostPostano: čet jan 16, 2014 10:58 pm 
Član foruma

Ovo je samo kratak isečak, ne znam da li je dovoljno, 5.-ta knjiga:

Citat:
Amwell, 3.4.52
AN EXERCISE IN THINKING ABOUT THE PENDULUM
Through the action of the Law of the Pendulum the violence that a
man does to others returns on himself. History abundantly illustrates
this. The saying, therefore, that "we should do unto others as we would
that they should do unto us" is connected with one aspect of freeing
oneself from this law to which mechanical Man is subject. One-sided
behaviour, characteristic of mechanical Man, puts him under the Law
of the Pendulum. It will excite the opposite in the sense of "what I do
will be done to me". This must be the meaning of the saying that those
who live by the sword shall perish by the sword.

Vrh

PostPostano: pet jan 17, 2014 12:26 pm 
Član foruma

bajs je napisao/la:
@Samo tako
Ne slažem se.
Upravo je Nikol na jedan drugačiji način približio 4.Put jer nije ni Belzebub za svakoga.

Od Nicolla ćeš sigurno dobiti lijepe ideje, podjele, koncepte, ilustracije - super stvar ako želiš malo filozofirati uz piće s prijateljima.

Beelzebuba čitaš ako osjećaš potrebu da promijeniš nešto na sebi.

Vrh

PostPostano: pet jan 17, 2014 2:07 pm 
Član foruma

Jel ono bese Nott rekao da Nicoll nista nije skapirao? :)

Vrh

PostPostano: pet jan 17, 2014 3:51 pm 
Član foruma

Uglavnom, svi govore o istoj stvari na drugačiji način.
Jeste da Nikol to čini malo opširnije ali to ne mora nužno biti loše.
Pitam se, ako on, koji je bio u Gurdjijevoj blizini, nije ništa ukapiro, kolika je šansa da ukapira neko ko to pokušava ukapirati iz pročitanog?

Vrh

PostPostano: pet jan 17, 2014 4:43 pm 
Član foruma

Ej, ljudi! :D

Skoro sam pročitao "Heart Withou Measure" - Ravi Ravindre, učenika Mme. de Salzmann i teško se razočarao. Mislim, taj čovek je toliko vremena proveo sa direktnim učenikom G. i nema u glavi sem promaje. Ide dotle da u jednom momentu kaže čak kako nema pojma ni što je u Radu želi sasvim off stvari(žene npr a ne da se bakće s Radom), niti dragog pojma o ičemu. Onako oseća se, po njegovim rečima, "vođen k'o vo". Pa, jbg, ako je to smer u koji se 4.put okrenuo i to ona direktna loza od G. vredi li to išta više? :?: Nemam sumnji da vredi, nego onako čitao sam i da se izrazim otrcanom frazom,"ne mogu da verujem"!

A skoro sam pročitao i "The Reality of Being" gđe de Salzmann, i to što je napisala/zabeleženo nije ni iz daleka šuplje kao njen učenik, ali nije ni Nicoll. Uglavnom svo težište njenog rada je na razvoju pažnje ali priča i o drugim stvarima. Šta li se i pored toga desilo pomenutom jadniku odozgo? Valjda spavao na časovima teorije? :mrgreen:

Što se G. tiče, vidim neke koristi samo od konstantnog pljuvanja po sujeti, imaginarnoj slici o sebi, neznanju i opštoj beslovesnosti što se sve apstrahuje manje više u poslednjem poglavlju.

@samo tako

Kako ti to nalaziš nešto praktično korisno u delu koje obiluje "revozvradendrima", "hrkhakhrkhahama", pojma nemam, svaka čast. Možda si u nekoj grupi pa ti je to pomoglo da shvatiš bolje pisca? Ja bi ga, kad počne tako, najradije udavio. #-o

A nemam društvo koje bi uz pićance diskutovalo o Nicollu, previše su površni i nezainteresovani u svetonazorima, jbg, spavači. :mrgreen:

Vrh

PostPostano: pet jan 17, 2014 6:42 pm 
Član foruma

Znam da pitanje nije upućeno direktno meni ali ne treba da se zaboravi jedna važna stvar.
Belzebub je remek dijelo, upravo zbog načina pisanja i pogotovo onog što se htjelo reći.
Knjiga je duga i "teška" ali s razlogom.
Ti skriveni biseri su suština 4. Puta, a razumjevanje gradiva dolazi onda kada je učenik spreman, ne nužno onda kada se pročita.
Zato i kažem da Razgovori s unukom nisu za svakoga.

Vrh

PostPostano: pet jan 17, 2014 7:09 pm 
Član foruma

^Belzebub je zabavan ako ništa ali crpiti praktične informacije iz njega, pa rekao bih, zahteva neku arkanu upućenost u to šta korišćene metafore i ostale stilske figure zapravo znače. Recimo, na način na koji je Nicoll pružio smernice o istima u Biblije. Bez toga, čini mi se, fat chance...

Vrh

PostPostano: pet jan 17, 2014 8:42 pm 
Član foruma

bajs je napisao/la:
Znam da pitanje nije upućeno direktno meni ali ne treba da se zaboravi jedna važna stvar.
Belzebub je remek dijelo, upravo zbog načina pisanja i pogotovo onog što se htjelo reći.
Knjiga je duga i "teška" ali s razlogom.
Ti skriveni biseri su suština 4. Puta, a razumjevanje gradiva dolazi onda kada je učenik spreman, ne nužno onda kada se pročita.
Zato i kažem da Razgovori s unukom nisu za svakoga.

Tacno tako.
Remek delo koje postaje jasno onoliko koliko citaoc/ucenik moze u tom trenutku da razume.
Posle 5 godina tek su mi neki delovi jasni tacnije savrseno ocigledni. Pre su bili logicni ali bez mog unutrasnjeg razumevanja.

Gurdjiev je mnogo puta naglasio:
znanje ne moze biti preneseno direktnim informacijama vec samo preko alegorija, parabola, itd itd. I mora da se plati makar glavolomkama.

Vrh

PostPostano: pet jan 17, 2014 8:55 pm 
Član foruma

friend je napisao/la:
[
Tacno tako.
Remek delo koje postaje jasno onoliko koliko citaoc/ucenik moze u tom trenutku da razume.
Posle 5 godina tek su mi neki delovi jasni tacnije savrseno ocigledni. Pre su bili logicni ali bez mog unutrasnjeg razumevanja.

Gurdjiev je mnogo puta naglasio:
znanje ne moze biti preneseno direktnim informacijama vec samo preko alegorija, parabola, itd itd. I mora da se plati makar glavolomkama.

Ok, ne kažem da to nije ispravno gledište, nego zar su direktnije informacije stvarno višak? I što se plaćanja tiče, zar primena istih nije plaćanje?

Po toj logici trebalo ti je 5 godina da ti TEK NEKI DELOVI budu jasni a koliko će trebati TEK VREMENA da se shvaćeno i primeni zarad neke promene? Kratak je život za taj tempo.

@Samo tako
Nego, imam ja to od Notta, mogao bih uploadovati negde pa ti poslati link na pm ako se već nisi snašao.

Vrh

PostPostano: pet jan 17, 2014 9:03 pm 
Član foruma

Uostalom, G. nije pripremao učenike badava nego da budu vodiči čitačima. Nekad "Belzebuba" vidim i kao epp za rad u grupama. Ne zaboravimo da je i to iskustvo potrebno ne samo kao iskustvo nego i zbog drugih stvari.

Znači, niko ništa da mi preporuči za čitanje a da nisu "klasici"? :D

Vrh

PostPostano: pet jan 17, 2014 10:41 pm 
Član foruma

lezilebovic je napisao/la:
@Samo tako
Nego, imam ja to od Notta, mogao bih uploadovati negde pa ti poslati link na pm ako se već nisi snašao.

Ajde, molim te : :)

BTW u vezi Beelzebuba. G je rekao da ne donosimo sud dok ne pročitamo 3 puta. Jeste li to učinili? :)

Vrh

PostPostano: sub jan 18, 2014 1:09 am 
Član foruma

Auuu... moram ti reći da je u pitanju ipak samo sken knjige. Zaboravio sam. Možda si nailazio na ovo u pretrazi a želiš nešto elegantno od par mega... e, pa ovo ima 27 a evo kako izgleda:

slika

Ako ti i ovako odgovara, okačiću negde.

Vrh

PostPostano: sub jan 18, 2014 3:30 am 
Član foruma

lezilebovic je napisao/la:
Po toj logici trebalo ti je 5 godina da ti TEK NEKI DELOVI budu jasni a koliko će trebati TEK VREMENA da se shvaćeno i primeni zarad neke promene? Kratak je život za taj tempo.

Lose sam napisao red reci u rečenici, pojedini delovi su mi jasni tek mnogo kasnije. Ima to veze sa bicem, kada ono dodje do određenog nivoa.

Poenta koju sam želeo da naglasim je da se čitalac posle čitanja razne literature o 4.om putu (i svakojake druge podrazumeva se!) na kraju ipak vrati na suštinu - Belzebubove priče.

Vrh

Prikaži postove “stare”:  Redanje  
Započni novu temu Odgovori  [ 1211 post(ov)a ]  Stranica Prethodna  1 ... 28, 29, 30, 31, 32, 33, 34 ... 61  Sljedeća

Vremenska zona: UTC + 01:00

Trenutno korisnika/ca: / i 3 gostiju.