Grom je napisao/la:
.Shodno novim verovanjima trebalo bi da se promeni i moje ponašanje, ali to je išlo traljavo i uz veliki napor. Iako sam osećao da čvrsto verujem u neke stvari moje ponašanje je govorilo drugačije.
Stvar je u tome da su stara uverenja ostala u podsvesti i da ih Duh i dalje koristi za to da odredi kako ću se ja ponašati.Novo verovanje je kao seme kad se poseje i zemlju pa mu treba vremena da izraste i zauzme svoje mesto,i često se desi da ga korov uguši.Tako novo verovanje u našoj podsvesti treba da se izbori za svoje mesto i da preraste u istinu i ako ga ne zalivamo i ne trebimo korov(loše misli koje su posledica starih verovanja),ono neće doneti rod..
Da bih upravo ovo izbjegao,vjeru ne uključujem u rad samopromatranja.
Brže je,a i dalje vjeruješ u novu stvar istom snagom(možda još jače) kao što si prije vjerovao u "pogrešnu" stvar.
Gdje je razlika?
Osjećaš se ispunjenijim i svrsishodnijim,dok prije nešto nije valjalo,nešto je falilo.
Preko "filtera" zvanim "vjera" si došao do nečeg novog i to si zasadio i pustio rasti.
Recimo:"Pusti Isusa u svoje srce."Mislim da tako nekako ide citat.
Recimo da sam pročitao to negdje i jednostavno sam povjerovao ili možda sam samo želio isprobati ako iskreno "pustim" Isusa u svoje srce,što će se desiti.
Osjetio sam ugodu,emocije su me preplavile,. . . . ,mislim to je jednostavno to!!!!
Što se je zapravo desilo?
Mogu dalje vjerovati da je to to i time cijeli život proučavati svete spise pod tim "filterom".
S druge strane postoji mogućnost da je moja lićnost doživjela ugodu,nedefiniranu energiju,nije znala što je to jer to još nije doživjela,i još se više zakopala na mjestu.Tj. ono što smatram pod "ja" se je još više udaljilo od "JA".
A to bi značilo da smo mi pustili nešto u sebe,bez predhodne provjere,tj. zbog nedovoljnog poznavanja sebe samog smo pogriješili.Možda je ta energija pojačala rad samo 2 centra?
A gnostika,dakle Gurudjev i kompanija,na početku govori o upoznavanju sebe i odbacivanju svih "bufera" filtera,kako bismo prvo napravili vezu s pravim "JA" i uočili pravilan rad svih centara bod bilo kojim utjecajima.