Sada je: pon maj 05, 2025 11:55 pm.

Prijava

Korisničko ime:   Šifra:   Automatsko prijavljivanje  

Vremenska zona: UTC + 01:00

Započni novu temu Odgovori  [ 1172 post(ov)a ]  Stranica Prethodna  1 ... 35, 36, 37, 38, 39, 40, 41 ... 59  Sljedeća
Autor/ica Poruka
 Naslov: Re: Gnostika
PostPostano: ned aug 05, 2012 1:30 pm 
Član foruma

Grom je napisao/la:
.Shodno novim verovanjima trebalo bi da se promeni i moje ponašanje, ali to je išlo traljavo i uz veliki napor. Iako sam osećao da čvrsto verujem u neke stvari moje ponašanje je govorilo drugačije.
Stvar je u tome da su stara uverenja ostala u podsvesti i da ih Duh i dalje koristi za to da odredi kako ću se ja ponašati.Novo verovanje je kao seme kad se poseje i zemlju pa mu treba vremena da izraste i zauzme svoje mesto,i često se desi da ga korov uguši.Tako novo verovanje u našoj podsvesti treba da se izbori za svoje mesto i da preraste u istinu i ako ga ne zalivamo i ne trebimo korov(loše misli koje su posledica starih verovanja),ono neće doneti rod..

Da bih upravo ovo izbjegao,vjeru ne uključujem u rad samopromatranja.
Brže je,a i dalje vjeruješ u novu stvar istom snagom(možda još jače) kao što si prije vjerovao u "pogrešnu" stvar.
Gdje je razlika?
Osjećaš se ispunjenijim i svrsishodnijim,dok prije nešto nije valjalo,nešto je falilo.
Preko "filtera" zvanim "vjera" si došao do nečeg novog i to si zasadio i pustio rasti.
Recimo:"Pusti Isusa u svoje srce."Mislim da tako nekako ide citat.
Recimo da sam pročitao to negdje i jednostavno sam povjerovao ili možda sam samo želio isprobati ako iskreno "pustim" Isusa u svoje srce,što će se desiti.
Osjetio sam ugodu,emocije su me preplavile,. . . . ,mislim to je jednostavno to!!!!
Što se je zapravo desilo?
Mogu dalje vjerovati da je to to i time cijeli život proučavati svete spise pod tim "filterom".
S druge strane postoji mogućnost da je moja lićnost doživjela ugodu,nedefiniranu energiju,nije znala što je to jer to još nije doživjela,i još se više zakopala na mjestu.Tj. ono što smatram pod "ja" se je još više udaljilo od "JA".
A to bi značilo da smo mi pustili nešto u sebe,bez predhodne provjere,tj. zbog nedovoljnog poznavanja sebe samog smo pogriješili.Možda je ta energija pojačala rad samo 2 centra?
A gnostika,dakle Gurudjev i kompanija,na početku govori o upoznavanju sebe i odbacivanju svih "bufera" filtera,kako bismo prvo napravili vezu s pravim "JA" i uočili pravilan rad svih centara bod bilo kojim utjecajima.

Vrh

PostPostano: ned aug 05, 2012 1:35 pm 
Član foruma

kolos je napisao/la:
Kako mi vjera smeta kod promatranja sebe?Zbog toga jer moja ličnost ima sliku sebe koja u biti nije realna.Dakle sve ono čime ličnost hrani tu svoju viziju sebe,ignoriram.
U promatranju sebe je vjera (meni) nepotrebna,samim činom promatranja primjećujemo "magnetske centre" kako djeluju nama.
Ovaj slučaj mogu usporediti s loptom.Recimo da uzmem loptu i sam sebi govorim da ja vjerujem da će lopta pasti na zemlju ako je pustim iz ruku.
Zar nije dovoljno samo pustiti loptu i vidjeti što će se desiti?Zar baš moram vjerovati prije u to da bih kasnije spoznao taj "dokaz"?A što ako bi lopta poletjela?Što se tad događa s konceptom vjere?
U tom bih slučaju morao mijenjati svoja uvjerenja,koja opet imaju vezu s ličnosti,a ne s "JA".
Vidiš,u ovom slučaju vjera je nešto što mi ne treba.
Citat:
I gnostik mora u nesto da veruje.

Da,ali ovdje vjera kao radnja,smeta.

Mozda prvo treba razgraniciti na sta mislis kad kazes JA. Ja promatram sebe. Ko koga promatra? Koji centar promatra koji centar?
Jel verujes da promatras na pravi nacin ili znas da promatras na pravi nacin ili verujes autoritetu koji ti je rekao kako to da kazes.
Mislim da ne mislimo na istu ideju Vere.

Mozes li promatrati sebe, a da nemas veru da radis to ispravno i da ces postici ono sto je drugi opisao kao pravi put?
Verujes li da je taj neko zaista pronasao ono za cim si krenuo u potragu?
Da li si siguran da ne postoji nikakva vrsta vere na tom putu, na koji si krenuo, na osnovu onoga sto je drugi napisao?

Vrh

PostPostano: ned aug 05, 2012 1:47 pm 
Član foruma

Kolos :thumbup:

Cilj je postaviti naglednika koja nadgledava "ja"-stva, nevezano uz nasu trenutnu poistovjecenost uz pojedino jastvo. Neki bi ovo pogresno shvatili kao kreiranje elementala, ali na tom principu stvar djeluje, samo sto se ne koriste bajalice i vizuačlizacije, kao nit iskristalizirana namjera vec jedan jedini impuls proizasao iz stanja kada prelazimo iz jednog "ja"-stva u drugo. Nitko nije spominjao to stanje prelaska, koje vrsimo u toku jednog sata barem 20 puta, pa cu dati svoje misljenje o tome. Svako stanje prelaska iz "ja" u drugo "ja" ima u sebi ukljucen diskontinuitet sfere i odnos (senzacijski) "toplo/hladno". Pri prelasku u medju stanje, koje nekad potraje nekoliko sekundi, nekad samo djelic sekunde, treba sam sebe uhvatiti i reci SAD. Taj sad otvara ogroman plimni val koji stvara promatraca ali i promatraca koji nadgledava drugog promatraca. SAD u mislima stvara pravog promatraca dog ga izgovoreno SAD kreira u ravninama tik iznad laznih jastava.

http://vrlovrlinovisvijet.blog.hr/

Vrh

PostPostano: ned aug 05, 2012 1:48 pm 
Član foruma

Blagoje je napisao/la:

Onda, dok se ne Sazna, moze da funkcionise samo vera, da ces saznati?
A kad gnostik sazna, jel on onda veruje u to sto je spoznao?

Dok učiš dobar je način ne pretpostavljati jer postoji mogućnost krivog rezultata.
Gle,svi mi gledamo i učimo kroz neke filtere.Ako bih učio matematiku s osnovom da je 1+1 =3 krivo bih naučio,zar ne.
U biti,mislim da zapravo u gnostici kažu da postoji samo mala mogućnost da se "probudimo"do kraja,tako da se ja samo "nadam". :-)

Vrh

PostPostano: ned aug 05, 2012 2:00 pm 
Moderator

Blagoje je napisao/la:

Ne može se Saznati dok je vjera u funkciji. Dok je vjera u funkciji može se samo vjerovati da se saznalo.
Čim gnostik povjeruje u ono što je spoznao, premetne se u vjernika. Gnostik nije imenica, to je glagol, neprekidni proces.

Vrh

PostPostano: ned aug 05, 2012 2:04 pm 
Član foruma

vjetar je napisao/la:
Blagoje je napisao/la:

Ne može se Saznati dok je vjera u funkciji. Dok je vjera u funkciji može se samo vjerovati da se saznalo.
Čim gnostik povjeruje u ono što je spoznao, premetne se u vjernika. Gnostik nije imenica, to je glagol, neprekidni proces.

Da li bi to onda znacilo da gnostik, kada spozna, nema vise ni veru ni neveru?

Vrh

PostPostano: ned aug 05, 2012 2:05 pm 
Član foruma

Blagoje je napisao/la:
kolos je napisao/la:
Kako mi vjera smeta kod promatranja sebe?Zbog toga jer moja ličnost ima sliku sebe koja u biti nije realna.Dakle sve ono čime ličnost hrani tu svoju viziju sebe,ignoriram.
U promatranju sebe je vjera (meni) nepotrebna,samim činom promatranja primjećujemo "magnetske centre" kako djeluju nama.
Ovaj slučaj mogu usporediti s loptom.Recimo da uzmem loptu i sam sebi govorim da ja vjerujem da će lopta pasti na zemlju ako je pustim iz ruku.
Zar nije dovoljno samo pustiti loptu i vidjeti što će se desiti?Zar baš moram vjerovati prije u to da bih kasnije spoznao taj "dokaz"?A što ako bi lopta poletjela?Što se tad događa s konceptom vjere?
U tom bih slučaju morao mijenjati svoja uvjerenja,koja opet imaju vezu s ličnosti,a ne s "JA".
Vidiš,u ovom slučaju vjera je nešto što mi ne treba.
Citat:
I gnostik mora u nesto da veruje.

Da,ali ovdje vjera kao radnja,smeta.

Mozda prvo treba razgraniciti na sta mislis kad kazes JA. Ja promatram sebe. Ko koga promatra? Koji centar promatra koji centar?
Jel verujes da promatras na pravi nacin ili znas da promatras na pravi nacin ili verujes autoritetu koji ti je rekao kako to da kazes.
Mislim da ne mislimo na istu ideju Vere.

Mozes li promatrati sebe, a da nemas veru da radis to ispravno i da ces postici ono sto je drugi opisao kao pravi put?
Verujes li da je taj neko zaista pronasao ono za cim si krenuo u potragu?
Da li si siguran da ne postoji nikakva vrsta vere na tom putu, na koji si krenuo, na osnovu onoga sto je drugi napisao?

Zapravo je u tome stvar da nevjerujem sebi.Recimo da sam ugledao dobru žensku u tangama kako se saginje da sveže tenisicu :O !!!!
Moja prva misao nije za napisati ovdje he he he. Ali zapravo tko je tu reagirao.Tko je to "ja"?
Aha u tom trenutku sam shvatio da je to zapravo reakcija mog "motornog" i "emotivnog" centra.Jesam li to "ja",ili je "Ja" zapravo to što me navelo da razmislim i da se prisjetim što se zapravo u meni sad zaista odigralo.
Gdje je tu filter vjere.

Vrh

PostPostano: ned aug 05, 2012 2:09 pm 
Član foruma

kolos je napisao/la:
Blagoje je napisao/la:

Dok učiš dobar je način ne pretpostavljati jer postoji mogućnost krivog rezultata.
Gle,svi mi gledamo i učimo kroz neke filtere.Ako bih učio matematiku s osnovom da je 1+1 =3 krivo bih naučio,zar ne.
U biti,mislim da zapravo u gnostici kažu da postoji samo mala mogućnost da se "probudimo"do kraja,tako da se ja samo "nadam". :-)

Mozemo li za primer uzeti da si poceo da ucis nakon citanja Gurdjijeva? (siguran sam da nije on jedini cije tekstove citas, ali samo za primer)
Verujes li da je to pravi put? Sumnjam da to na pocetku mozes znati.
Verujes li da ne gresis u tom radu?
Verujes li da dok ti licno sabiras 1 i 1 dobijas tacan rezultat, ili to vec sada znas?

Da li i kako znas da si na ispravnom putu, ili se mozda svodi na veru u ispravnost tog puta, na kom se nalazis?

Vrh

PostPostano: ned aug 05, 2012 2:13 pm 
Član foruma

Kolos, kad ja vidim lijepu zenu u tangama, pravo ja je ono koje digne lazno ja :mrgreen: Naravno, da kroz iluziju sadrzaja i forme na relaciji misao/materija/osjecaj/materija dodjemo do dubljih uvida zasto se lazno ja u stvari - diglo :angel4:

http://vrlovrlinovisvijet.blog.hr/

Vrh

PostPostano: ned aug 05, 2012 2:14 pm 
Član foruma

kolos je napisao/la:

Zapravo je u tome stvar da nevjerujem sebi.Recimo da sam ugledao dobru žensku u tangama kako se saginje da sveže tenisicu :O !!!!
Moja prva misao nije za napisati ovdje he he he. Ali zapravo tko je tu reagirao.Tko je to "ja"?
Aha u tom trenutku sam shvatio da je to zapravo reakcija mog "motornog" i "emotivnog" centra.Jesam li to "ja",ili je "Ja" zapravo to što me navelo da razmislim i da se prisjetim što se zapravo u meni sad zaista odigralo.
Gdje je tu filter vjere.

Ne verujes sebi. Ko kome ne veruje? JA ne veruje onome sto kaze ja? Veliko JA ne verujem malom ja?
Mozes li da znas da je tu negde bilo JA, ili moras u to da verujes?
Mozes li da znas da to JA nije u stvari jedno malo ja, koje glumi agnostika ili jos gore gnostika, velicajuci sebe na taj nacin?

Vrh

PostPostano: ned aug 05, 2012 2:25 pm 
Član foruma

Kao što sam napisao,za sada mi vjera nije potrebna,jer vidim da griješim konstantno.
Što će se vjerojatno događati dugo vremena.Zapravo ja još niti neznam te osnove "gnostičke matematike".Tako barem znam da ću i pogriješiti,ali se zbog toga ne moram bičevati.
Dakle,još ništa neznam.Ovdje sam samo da podjelim svoje iskustvo i naučim nešto novo.

Sent from my GT-P1000 using Tapatalk 2

Vrh

PostPostano: ned aug 05, 2012 2:26 pm 
Moderator

Blagoje je napisao/la:
Da li bi to onda znacilo da gnostik, kada spozna, nema vise ni veru ni neveru?

Tek onda ustvari IMA i vjeru i nevjeru, dotad su one imale njega. Gnoza odgovara na pitanje zašto se i otkud vjeruje i nevjeruje. Otkriva nam mehanizme koji upravljaju postojanjem i djelovanjem vjere i nevjere (kao i svih drugih emocionalno-mentalnih koncepata) kako bi čovjek mogao preuzet kontrolu, ako ne nad upravljanjem njihovog postojanja, a onda barem nad njihovim utjecajem na njegovo biće.

No to je samo moj trenutni pogled.

Vrh

PostPostano: ned aug 05, 2012 2:32 pm 
Član foruma

Blagoje je napisao/la:
quote]

Ne verujes sebi. Ko kome ne veruje? JA ne veruje onome sto kaze ja? Veliko JA ne verujem malom ja?
Mozes li da znas da to JA nije u stvari jedno malo ja, koje glumi agnostika ili jos gore gnostika, velicajuci sebe na taj nacin?

Za početak bih preporučio čitanje prvih postova ove teme,ili sticky tema na ovom forumu.

Vrh

PostPostano: ned aug 05, 2012 2:35 pm 
Član foruma

kolos je napisao/la:
Blagoje je napisao/la:
quote]

Za početak bih preporučio čitanje prvih postova ove teme,ili sticky tema na ovom forumu.

Da li, preporucivanjem citanja nekih materijala, bezis od pitanja na koja ne znas odgovore?
Ja ih postavljam kao neko ko zeli saznati kakva iskustva imas. To ne mogu saznati ako citam nesto drugo.

Vrh

PostPostano: ned aug 05, 2012 2:38 pm 
Moderator

Ha ha ha, znači tek kao gnostik/agnostik možeš imati moć vjere jer si se putem uvjerio u nešto a ne slijepo vjerovao u religiju? Ajmo ispočetka. :)

Vrh

PostPostano: ned aug 05, 2012 2:49 pm 
Član foruma

Citat:
Da li, preporucivanjem citanja nekih materijala, bezis od pitanja na koja ne znas odgovore?
Ja ih postavljam kao neko ko zeli saznati kakva iskustva imas. To ne mogu saznati ako citam nesto drugo.

Ok,dali ti znaš da zapravo nitko od nas ovdje vjerojatno nema o sebi pojma.
Da rijetko tko od nas ovdje može kontrolirati svoje reakcije (od fizičkih poput disanja i sranja do onih suptilnih misaonih).
Ako to znaš tvoja pitanja nemaju smisla,a ako neznaš pa pitaš jer te stvarno zanima tad bi vjerojatno bacio barem pogled na preporuke.

Radi kako ti je drago. :thumbup:

Vrh

PostPostano: ned aug 05, 2012 2:54 pm 
Član foruma

promatrač je napisao/la:
Ha ha ha, znači tek kao gnostik/agnostik možeš imati moć vjere jer si se putem uvjerio u nešto a ne slijepo vjerovao u religiju? Ajmo ispočetka. :)

Ja nisam ni mislio na slepo verovanje u religiju.
Biblija je jedno, a religija drugo. Biblija nije knjiga.

Vrh

PostPostano: ned aug 05, 2012 2:55 pm 
Član foruma

kolos je napisao/la:
Citat:

Ok,dali ti znaš da zapravo nitko od nas ovdje vjerojatno nema o sebi pojma.
Da rijetko tko od nas ovdje može kontrolirati svoje reakcije (od fizičkih poput disanja i sranja do onih suptilnih misaonih).
Ako to znaš tvoja pitanja nemaju smisla,a ako neznaš pa pitaš jer te stvarno zanima tad bi vjerojatno bacio barem pogled na preporuke.

Radi kako ti je drago. :thumbup:

Citao sam ja to davno. Hteo sam polemisati i razmenjivati poglede. :occasion5:

Vrh

PostPostano: ned aug 05, 2012 2:56 pm 
Moderator

Kužim, zato i ima svećenika a/gnostika, koji većinom šute i žive dalje.

Vrh

PostPostano: ned aug 05, 2012 3:06 pm 
Član foruma

Ponešto iz stvarnog života, provjereno:

Primjer, po cijeli dan sam dobro, a onda podmuklo i iznenada pojavi se moje "zabrinuto" ja. Postajem loše raspoložena, u brizi, strahu, nemoći, očaju itd. Pročitala sam dovoljno tekstova koji govore: nemojte gajiti negativne emocije, one izazivaju negativne događaje u vašem životu. ALI kako prekinuti ovo negativno raspoloženje?
Dakle, u tom času pitam se: koje to loše misli prate ove loše emocije? I nabrojim 5-6 misli: bojim se... zamišljam... moglo bi... itd. Ne nudim rješenja problema, nego samim sagledavanjem negativnih misli, odnosno promatranjem ovih misli, ove loše emocije nestaju, gube moć nada mnom.

Teško je objasniti...

Vrh

Prikaži postove “stare”:  Redanje  
Započni novu temu Odgovori  [ 1172 post(ov)a ]  Stranica Prethodna  1 ... 35, 36, 37, 38, 39, 40, 41 ... 59  Sljedeća

Vremenska zona: UTC + 01:00

Trenutno korisnika/ca: / i 1 gost.