Grom je napisao/la:
Stvar je u tome da su stara uverenja ostala u podsvesti i da ih Duh i dalje koristi za to da odredi kako ću se ja ponašati.Novo verovanje je kao seme kad se poseje i zemlju pa mu treba vremena da izraste i zauzme svoje mesto,i često se desi da ga korov uguši.Tako novo verovanje u našoj podsvesti treba da se izbori za svoje mesto i da preraste u istinu i ako ga ne zalivamo i ne trebimo korov(loše misli koje su posledica starih verovanja),ono neće doneti rod.
Ova podsvest o kojoj pričam je naš individualni matriks i deo je kolektivnog matriksa.
Citat:
Valjda?, to ponasanje uvjetovano je kolektivnim nesvjesnim. Zato su rani gnostici i dijelili Put na dva dijela, na Put Transiguracije i na Celestijalni Put. Nisam siguran jesu li Eseni ili neki drugi narod onog doba to nazivali i "promjenom toka rijeke Jordan". Put Transfiguracije bio bi Put na kojemu covjek prestaje biti masina + transcedentalna komponenta. Nesto poput spiritualno hipertofiranog bica, sintagme kojom je Ouspenski u Novom Modelu Univerzuma pojasnjavao Nietzscheovog Nadcovjeka, potpuno izbacivsi iz te formule samo fizioloski imentalni aspekt. Dakle, balans tri osnovna centra u covjeku + korespondiranje sa visim ravninama. Ujedinjenje i brak kognitivne i energetske budnosti. Ako se ne varam, u apokrifu "Grom - Savrsen Um" Sophia govori: "ja sam kurva / ja sam svetica". Osim sto ta nevjerojatno duboka i od sustinskog znacaja bitna misao govori o savrsenom balansu nagonskog sa ostala dva centra, te o drugom hermetickom nacelu kroz prizmu njihala (hermetickog Penduluma), govori i o depoistovjecenosti kako sa fizickim aspektima svoga Bitka, tako i sa transcedentalnim aspektima, upravo kroz - poistovjecenost sa formom te naglasavanju te poistovjecenosti usljed kojega forma puca i ostaje samo gola sustina - esencija. To je dalje itekako dobro opisano u "Tri rasprave velikog Seta" (objedinjenje gnostike i grane koja ce se kasnije nazvati alkemijom, duhovnom, naravno)i "Alogenu", od kojih je Alogen vise hermeticki nego li gnosticki dokumenat i jako similaran Knjizi Enocha u Laurenceovom prijevodu...
To je i on tu suštinski rekao, od tebe sam dobio preporuku literature u kojoj su, pretpostavljam, ti mehanizmi bolje objašnjeni? Nešto nisam mislio da je samo "kolektivno nesvesno" u pitanju, iako i to "samo" verovatno sadrži više nego što mislim. Suštinski me buni percepcija namere iza svega toga. Imam jak intuitivni osećaj da je nešto, nešto, nemam pojma šta, u tom planu pošlo kako ne treba. Kao da je stanje u materici i oko nje tako trebalo biti, ali više nije, ko da se nešto poremetilo. Sa druge strane, možda se taj intuitivni osećaj odnosi na moju paradigmu pa sam to pogrešno protumačio na nivou uma, tako da možda grešim, naravno, ostavljam sve opcije otvorene. Proćaskaćemo na tu temu još, za polovinu ovih tekstova koje si naveo nisam ni čuo a kamoli pročitao

Dok ne pohvatam, ne provarim terminologiju i njeno značenje ne mogu voditi razgovor na tom nivou. U međuvremenu ću se javiti ako negde budem imao problema u razumevanju, ili neki komentar na napisano.