Judziin je napisao/la:
pripravak napravljen u obicnoj vodi, a ne u zelenom/crnom/random čaju, tako da znaš čisto koji sasatav dobijes od gljive.
a sto se tice svega toga, neda mi se ni proguglat vezano za tu informaciju neznam jel i ti imas sličnu simptomatiku
pa kako cu napraviti kombuha caj od ciste vode i gljive?
ma pronasao sam ja neke rezultate radova sa novosadskog tehnoloskog fakulteta... ispada da kombuha caj sadrzi neverovatno velike kolicine nekih vitamina... pogotovo B12, pa i vitamin C i ostali B grupe.. ali za B12 ispadne neverovatna cifra.... zato me je zanimalo da li neko ima jos koje informacije.... mnogi vegani se tripuju zbog moguceg nedostatka vitamina B12 pa mi je i zbog toga kombuha zanimljiva.... i sam sam vegan doduse, mada se ne opterecujem sa B12 kao ti neki drugi....
evo taj rad sa fakulteta:
http://www.doiserbia.nb.rs/img/doi/0367-598X/2003/0367-598X0310456S.pdftu se navode recimo rezultati za B1, B6, B12 I vitamin C.. dobijene vrednosti su 0,74 , 0,52 , 0,84 i 1,51 mg/ml.... e sad, sve te kolicine su jako velike ali pogotovo bode oci B12 koji se inace meri u mikrogramima a ne miligramima... ali cak i da je greska i da se to 0,84 odnosi na µg/ml, opet je i to jako velika kolicina jer je preporucena dnevna doza 3-4 µg... a mi tu vec imamo 0,84 µg samo po jednom mililitru! sto znaci 84 µg na samo 100 mililitara, iliti ako je bukvalno tacno ono sto pise 84 mg na 100 ml!!!
preporucene dnevne potrebe za spomenutim vitaminima:
Vitamin B1 1-1,2 mg
Vitamin B6 1,2-2 mg
Vitamin B12 oko 3 mkg
Vitamin C 100 mg
dakle, od tih testiranih vitamina kombuha sadrzi izuzetno veliku kolicinu...
e sad.. kombuha se gotovo i ne spominje u vezi sa veganskim nacinom ishrane i nadoknadom vitamina B12.. spominju se neke alge, gljive, fermentisani proizvodi od soje itd... a mnogi vegani su uplaseni i mnogi zato i uzimaju "vestacke" dodatke vitamina B12...
naime, navodi se da je u tim biljnim proizvodima B12 neaktivan tj. da su to supstance slicne vitaminu B12 ali da se ne ponasaju isto u organizmu i sta ti ja znam sta se sve ne spominje....
evo ovde link recimo:
http://www.zdravahrana.com/ishrana/vegetarijanska-ishrana/nedoumice-oko-vitamina-b12.htmlbio sam i na nekim forumima gde se spominje i da mnoge biljke uopste i nisu testirane na B12 kao i da nije proveravana famozna "aktivnost"-"neaktivnost"....
pa tako pretpostavljam i da kombuha nije ozbiljno razmatrana....
stoga me interesuje kakva je kombuha po tom pitanju.. a to se nigde ne spominje...
uglavnom, cisto me zanima sta se pise... ja licno nisam uplasen da ostanem bez B12 jer zdrava logika navodi na to da ako zivotinjsko meso poseduje aktivan vitamin B12 odakle on onda tim zivotinjama koje najcesce ne koriste meso u ishrani... znaci same ga proizvode a opet je neki izvor toga biljna hrana... od B12 su napravili najvecu misteriju i sa njim najvise uvukli strah u kosti ljudima...
to zastrasivanje me podseca na pricu o proteinima tj. aminokiselinama.. i navode koji se krecu od onih da sva biljna hrana ne zadrzi sve aminokiseline i da se treba kombinovati, pa do onih da ih nema svih dovoljno u svakoj pojedinacnoj namirnici pa se opet treba kombinovati, pa sve do toga da se tvrdi da se ne mogu dobro iskoristiti....cinjenica je naravno da svaka biljka i seme sami po sebi sadrze gotovo sve aminokiseline koje mozemo pronaci i u mesu, jedino je razlika u kolicini ( spanac, jagoda i npr. orah ili badem se ne mogu usporediti kolicinski po proteinima)
bla bla bla.. da ne sirim pricu... kombuha je problem...